This version of the page http://aweb.ua/advices/2013-22-05-2 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-06-18. The original page over time could change.
Языковая выдача сайта в поисковых системах

Советы в рубрике публикуются с 24 февраля 2012 года

↳Получите ответ специалиста↲

Теги

  • потеря позиций (3)
  • ключевые слова (1)
  • пессимизация (1)
  • продвижение интернет магазина (1)

Вопрос

Доброго дня! Дуже цікавить питання щодо результатів пошуку в ПС google.com.ua. Як відомо, пошук можна здійснювати з налаштуваннями мови (українська і російська), і результати пошуку, залежно від мови, дуже відрізняються, деколи навіть на 100 позицій. Підкажіть, будь ласка, як зробити так, щоб результати були високими у видачі з двома мовами? Від чого залежить результат? Сайт з російськомовним контентом займає вищу позицію в результатах, чому? І де можна побачити статистику пошуку з певними налаштуваннями мови, адже коли дивишся частоту запитів за посиланням adwords.google.com, то там можна налаштувати тільки країну. На яку видачу краще орієнтуватися в Україні, зокрема і в Києві. Дякую!

Антон
22 мая 2013

Ответ

Советчик
Юлия Кравченко

Добрий день!

Ви маєте рацію: здійснюючи пошук в ПС google.com.ua, Ви можете власноруч налаштовувати мову у Вашому браузері, але найчастіше мова браузера визначається на підставі налаштувань операційної системи, яка встановлена у користувача, та за замовчуванням. Більшість користувачів в Україні, зокрема й у Києві, застосовують російськомовний інтерфейс – їх частка досить висока (80–90 %). Враховуючи це, немає сенсу виділяти окремо користувачів, у яких в налаштуваннях мови пошуку виставлено українську мову.

Пошукова видача буде побудована залежно від того, яка мова браузера налаштована, та інших параметрів, наприклад, наявності сторінок з українським контентом або особливостей поведінки користувачів з різними налаштуваннями мови браузера (адже зараз активно розвивається персоналізація в пошукових системах). При цьому насамперед необхідно вказати, що результати пошукової видачі залежать значною мірою від трастовості цільової сторінки (та, звичайно ж, ресурсу загалом).

Російськомовний сайт може займати вищі позиції в результатах пошуку через кілька причин:

  1. По-перше, якщо за цим запитом дуже мало українськомовних ресурсів чи добре оптимізованих окремих сторінок, то існує ймовірність, що пошукова система Google буде видавати в результатах пошуку російськомовні трастові та оптимізовані ресурси. Адже представники пошукової системи Google завжди робили наголос на тому, що вони намагаються з кожним оновленням робити результати пошуку максимально релевантними, щоб користувач зміг отримати усю необхідну інформацію, що відповідатиме його запитам, незалежно від мови.
  2. По-друге, швидше за все щодо російськомовного ресурсу, який займає вищу позицію у результатах пошуку порівняно з Вашим, вірогідніше проводились активні роботи із зовнішньої оптимізації шляхом отримання зворотніх посилань з українськомовними анкорами.

На жаль, у пошукової системи Google зараз відсутній інструмент, за допомогою якого можна отримати статистику запитів користувачів за ключовими словами з тим чи іншим налаштуванням мови.

Наостанок хочу зазначити, що найбільш оптимальним варіантом, який при цьому забезпечить значне зростання трафіка, є створення різномовних версій сайту або окремих сторінок (залежно від кількості та частоти запитів, за якими Ви б хотіли бачити ресурс в ТОПі пошукової системи) та їх якісна внутрішня та зовнішня оптимізація.

Наразі нещодавно представники пошукової системи Google представили детальні інструкції щодо оптимізації мультирегіональних та мультимовних сайтів за допомогою атрибута rel=”alternate” hreflang=”x”. Більш детально з цими рекомендаціями Ви можете ознайомитися на сторінках довідки пошукової системи Google: http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=ru&answer=189077&topic=2370587&ctx=topic.