This version of the page http://zib.com.ua/ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-06-07. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, правосуддя, права людини. Ми інформуємо перших!
  • Від першої особи

    Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська:

    Я досить часто спілкуюсь із суддями й точно знаю, що більшість з суддів — це Професіонали з великої літери. Я категорично проти будь-яких узагальнень стосовно продажності суддів.

  • Судова влада

    Відродження у Верховному

    Новим Головою ВСУ став Ярослав Романюк. Серед його попередників був лише один Голова, який, як і Я.Романюк, народився на Західній Україні та закінчив університет ім. І.Франка.

  • Судова влада

    Комбінації першої столиці

    Згідно з рішенням Ради суддів загальних судів на посаду голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ рекомендовано Андрій Солодкова.

  • Юридична практика

    Голова ВРКА Ольга Дмитрієва:

    Нам ніщо не заважає провести перевірку діяльності ВККА. Проте поки що я не бачу такої можливості: ВККА не передала ВКДКА ніяких матеріалів, ніякої бухгалтерської звітності. Тому перевіряти поки нічого.

  • Від першої особи

    Голова ВГС в 1991 - 2006 р. Дмитро Притика:

    Я іноді думаю, що можна було б більше зробити для держави. Наприклад, підняти престиж судової влади України на міжнародному рівні... Тепер це розумію і шкодую, що чогось не зробив.

  • Події і коментарі

    Ностальгія за владними повноваженнями

    Деталі окремих подій, які так чи інакше пов’язані з роботою Комітету ВР з питань верховенства права та правосуддя, дозволяють припустити, що в Парламенті з’явиться новий альянс.

    Коментарів: 5
Фотофакт

Рішення — в дію!

Невтішна тенденція невиконання в Україні судових рішень зумовила тему парламентських слухань наприкінці травня. Обговорювалися можливості змінити ситуацію.

Судова практика

«Дорожня розмітка» для захисників

Чи надає закон можливість адвокатам здійснювати свою діяльність в організаційно-правових формах, відмінних від адвокатського бюро, адвокатського об’єднання й індивідуальної діяльності?

Законодавча влада

Який стан, таке й виконання…

Попри низку реформувань, Державна виконавча служба поки що не може забезпечити право кожного на своєчасне й повне виконання судових рішень...

Фотофакт

Кожному — по дорученню

ХІ з’їзд суддів поставив чимало завдань перед Радою суддів України. Те, як вони виконуватимуться, члени органу суддівського самоврядування обговорили на останньому засіданні.

Події і коментарі

Контрольна перевірка

Три місяці тому відбулося вивчення стану організації роботи та надання методичної допомоги судам Донецького апеляційного адмінокругу. Виявлені недоліки суди мають усунути до жовтня.

Судова влада

Догана неминуча

Суддя без запрошення зайшла до зали засідань ВККС, де їй хвилин 20 тому заочно оголосили догану. Вона просила вислухати її пояснення. Комісія погодилася, однак рішення не змінила.

Законодавча влада

Замість санкцій — графік виплат

Процедура банкрутства фізосіб уже застосовується в 59 країнах. Можливо, до них долучиться й Україна. Однак експерти побоюються непрогнозованих результатів.

Коментарів: 1
Фотофакт

Солодков пообіцяв ВСС «солодке життя»

Колективу ВСС з розгляду цивільних і кримінальних справ представили нового керівника — Андрія Солодкова. З призначенням його привітали колеги. Зокрема, Голова ВС Ярослав Романюк.

Події і коментарі

Недбалість поза часом

Вища рада юстиції вислухала аргументи судді, який більше двох років розглядав кримінальну справу, внаслідок чого сплив строк відповідальності лікарів, яких обвинувачували в загибелі пацієнтки.

Судова влада

Колишніх не буває

Вища кваліфікаційна комісія суддів припинила відставку двох володарів мантій. Ще двох суддів у відставці вона рекомендувала на зайняття посад безстроково.

Події і коментарі

Тест на стрес

Спроба вдосконалити здійснення правосуддя спричинила численні звернення до РСУ й ДСАУ, завдяки яким було внесено зміни до положення про автоматизовану систему документообігу.

Фотофакт

Рада підтримала суддів

Під час засідання 23 травня Верховна Рада прийняла постанови, що стосувалися обрання суддів безстроково, переведення законників до інших судів та звільнення з посад.

Юридична практика

Український Вегас

Мораторій на гральний бізнес викликав стрес у «азартного» сегменту ринку, який і дотепер перебуває у правовому вакуумі. Втім, це питання найближчим часом може бути врегульоване.

Події і коментарі

«Новобранці» йдуть у ВСС

Колективу ВССУ офіційно представили нового голову Андрія Солодкова, який пообіцяв, що його двері завжди будуть відчинені для підлеглих.

Законодавча влада

Революція СРО

Схоже, світле майбутнє, коли арбітражні керуючі перестануть брати хабарі й відповідно до букви закону задовольнятимуть вимоги усіх кредиторів, настане не скоро. Чи має держава втрутитись у ситуацію?

Події і коментарі

«Прогресивний та сміливий крок»

Днями Київ відвідала делегація Верховного суду Республіки Казахстан. Гостей цікавить досвід розроблення Україною нового Кримінального процесуального кодексу, що відповідає євростандартам.

Іменем закону

Одкровення прокурора

В.Януковича збиралися обвинуватити у вбивстві Є.Щербаня, а американські чиновники лобіюють у США інтереси Ю.Тимошенко. Про це розповів заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін.

Судова практика

Вітчизняна конституційна юрисдикція в другому десятилітті ни…

Ще 7 рішень у І півріччі 2012 р. прийняті Конституційним Судом у зв’язку з необхідністю офіційного тлумачення окремих положень як Основного, так і інших законів України.

Судова влада

Складнощі комунікації

Стандарти професійної діяльності новинарів та суддів фактично збігаються. Однак відповідальність за їх недотримання значно відрізняється.

Законодавча влада

Борги з обмеженнями й без

Хоча розмір максимальної пені для позичальників-підприємців чітко визначений законодавством, фізосіб це не стосується. КС закликають посприяти поширенню гарантій і на останні.

Події і коментарі

Майстерня актів правосуддя

Пленум ВАС роз’яснив, що таке судове рішення і яких правил необхідно дотримуватись при його складенні. Це допоможе суддям адміністративних судів ухвалювати зрозумілі та чіткі акти правосуддя.

Фотофакт

Звіти як дзеркало ювенальної юстиції

Перспективи застосування в українських судах досудового звіту обговорювали під час круглого столу, організованого ВСС з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Іменем закону

Стопами Канади

Для чого потрібний досудовий звіт, як він може допомогти суддям і малолітнім злочинцям і яка перспектива того, що і решта українських судів наслідує приклад судів-«піонерів».

Законодавча влада

Реформи наосліп

Реформуючи правила відновлення платоспроможності та банкрутства, в Кабміні вирішили, що можна обійтися без концепції. Як наслідок, закон викликає численні нарікання та потребує змін.

Законодавча влада

Пістолет — у кожен дім

Кабмін підтримав проект, який дозволить кожному придбати травматичний пістолет. Такі зміни можуть, безперечно, збільшать прибутки деяких структур.

Коментарів: 2
Судова влада

Вибори після виборів

Вища рада юстиції зуміла відновити роботу та частково визначитися з новим керівництвом. Однак рішення колегіального органу змусить шукати голову для Ради суддів господарських судів.

Фотофакт

Перший після голови

Вища рада юстиції частково визначилась із новим керівництвом. Заступником голови ВРЮ став очільник Ради суддів господарських судів Олександр Удовиченко. На черзі — обрання керівника.

Юридична практика

Універсальний документ

Під час презентації українського перекладу рекомендацій МАЮ зі складання міжнародних арбітражних застережень його автори висвітлили практичну мету, основні положення та особливості документа.

Судова влада

Довгі строки Довгого

Суддя із Сарненського райсуду Рівненської області Ігор Довгий давно потрапив до постійно згадуваних ВККС суддів під час розгляду «дисциплінарок». Цього разу він приїхав відповісти за свої дії.

Події і коментарі

Слухання про невиконання

Невтішний стан справ з виконанням судових рішень став темою для обговорення на парламентських слуханнях. У чому причина й що робити далі — вирішували небайдужі.

Створено в Студії Дмитра Бабича