<![CDATA[www.0412.ua: Новости Житомира]]> http://www.0412.ua Mon, 06 May 2013 11:53:00 +0300 Tue, 07 May 2013 00:10:33 +0300 http://www.0412.ua/designsite/logo.png <![CDATA[www.0412.ua: Новости Житомира]]> http://www.0412.ua Zend_Feed ru http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss <![CDATA[Житомирянам хотят отменить льготы на проезд]]> http://www.0412.ua/news/312853

В Кабмине хотят отменить льготы на проезд

Правительство подготовило программу развития конкуренции в Украине на ближайшие десять лет, согласно которой предлагается отменить «массовые льготы на проезд». Заменить их собираются адресной помощью малообеспеченным слоям населения. Окончательное решение по льготам могут принять на заседании Кабмина уже в конце мая.

Госпрограмма развития конкуренции на 2014-2024 годы, по замыслу Азарова, должна снизить монополизацию товарных рынков, а также уменьшить негативное влияние «неэффективного государственного регулирования».

Большинство шагов носит точечный характер, направленный на улучшение ситуации в очень узких областях. Документ содержит много предложений. Среди них принятие законов «О внутренней торговле», «О рыбных портах», «О внутреннем водном транспорте», а также ратификация соглашения с ЕС о создании совместного авиационного пространства.

Что касается реформы в сфере льготного проезда, то напомним, что в январе 2005 года правительство России также безуспешно пыталось провести подобную реформу — монетизацию льгот. Тогда Россию захлестнула волна акций протеста льготников, которые вылились в «дорожную войну» во многих регионах, где недовольные отменой льгот пенсионеры перекрывали крупнейшие магистрали городов.

]]>
Mon, 06 May 2013 11:53:00 +0300 Общество
<![CDATA[У Житомирі патрульні затримали зловмисника «на гарячому»]]> http://www.0412.ua/news/312849

Відпочинок гурту молодиків на першотравневі свята закінчився ножовими пораненнями одного з них.

Підозрюваний у спричиненні молодикові тілесних ушкоджень втекти з місця скоєння кримінального правопорушення не встиг, оскільки був оперативно затриманий бійцями патрульної служби.

Увечері того дня компанія з декількох молодих житомирян звично зібралася у дворі однієї з багатоповерхівок. Відзначивши початок травневих свят, молодики розважалися веселими розмовами. У момент, коли черговий дотепний жарт викликав хвилю живого сміху, повз молодиків як раз проходила інша компанія з трьох осіб. Останні, очевидно, сприйняли веселощі відпочивальників як глузування на свою адресу. Відтак, вирішили розібратися. Слово за слово – і між двома компаніями назріла суперечка.

Не до сміху стало усім, коли один з чоловіків, зі сторони ображених, вийняв з кишені ножа та почав ним розмахувати перед обличчям свого опонента. Інші учасники суперечки й незчулися, як ніж пішов у хід, поранивши останнього. За таких обставин молодики стали бити на сполох.

– Близько 22 години до міліції надійшло повідомлення про конфліктну сутичку в компанії молодих людей, - розповідає командир БПС при УМВС України в Житомирській області Володимир Монзолевський. -  За вказаною адресою терміново було направлено черговий наряд бійців патрульної служби, що ніс службу в районі Польової у Житомирі.

За лічені хвилини патрульні міліціонери вже були на місці події, де застали скривавленого 25-річного житомирянина та затримали 38-річного чоловіка, що не встиг утекти з місця скоєння кримінального правопорушення слідом за своїми товаришами.

На місце події було викликано слідчо-оперативну групу Корольовського райвідділу міліції м.Житомира та «швидку допомогу». Медики констатували у потерпілого різані рани тулуба і обох рук. Підозрюваного у нанесенні тілесних ушкоджень було затримано та доставлено до міліції.

Наразі за фактом хуліганських дій із застосуванням холодної зброї (ч.4 ст.296 Кримінального кодексу України) відкрито кримінальне провадження. Відповідно до чинного законодавства, чоловікові загрожує від трьох до семи років позбавлення волі. До речі, затриманий раніше вже двічі притягувався до кримінальної відповідальності – за зберігання наркотичних засобів та вчинення хуліганства.

]]>
Mon, 06 May 2013 11:41:00 +0300 Криминал
<![CDATA[В Житомире пройдет грандиозный рок-фестиваль под открытым небом]]> http://www.0412.ua/news/312847

31 мая - 1 июня под Житомиром пройдет полномасштабный оpen-air рок-фестиваль.

Уже заявлены выступающие коллективы «ОТ ВИНТА» и «Моторолла». Полный список групп будет известен совсем скоро, говорят организаторы.

- На данный момент известно, что фестиваль будет проходить в окрестностях города Житомира. На территории проведения фестиваля можно будет поставить палатку, есть автостоянка, озеро и чистый пляж. Также на фестивале будут расположены точки питания с доступными ценами и, конечно же, киловатты рок-н-ролла!. - говорится в сообщении портала.

]]>
Mon, 06 May 2013 11:26:00 +0300 Культура
<![CDATA[Траса Житомир – Бердичів досі схожа на фронтову дорогу після бомбардування]]> http://www.0412.ua/article/312419

Не зважаючи на те, що "Укравтодор" ще у березні відзвітував про майже на 100% залатані дороги по всій Україні, водії багатьох регіонів досі страждають від ям на дорогах. повідомляє ТСН.

Так, зокрема, у жахливому стані досі перебуває дорога Житомир – Бердичів. Тут водії, намагаючись об'їхати страхітливі ями, якими вкрита вся дорога, їздять переважно узбіччям зі швидкістю близько 20 км/год.

На відеосервісі YouTube регулярно з'являються відео цієї дороги, яку викладають розгнівані водії та пасажири. Серед останніх роликів – відео, відзняте 27 квітня 2013 року на 23-му кілометрі траси Житомир – Бердичів, та викладене на YouTube користувачем Taras Sydorzhevsky.

На відео видно, що від дороги майже нічого, крім ям, не залишилось, а водії легкових машин та автобусів пересуваються узбіччям.

]]>
Fri, 03 May 2013 12:30:00 +0300 Общество
<![CDATA[Міліція з’ясовує обставини загибелі військовослужбовця в Житомирі]]> http://www.0412.ua/news/312415

1 травня близько 6 години до чергової частини Корольовського РВ УМВС України в Житомирській області надійшло повідомлення про те, що на околиці обласного центру, неподалік автозаправочної станції, виявлено труп чоловіка зі слідами насильницької смерті.

На місце події негайно виїхали слідчо-оперативні групи обласного Управління МВС та Корольовського РВ. Правоохоронцями було встановлено, що загиблий є 30-річним військовослужбовцем Державної прикордонної служби, сержантом, жителем м. Житомира. 

На тілі чоловіка виявлено колото-різані рани грудної клітини та шиї. На даний час призначено низку судово-медичних та інших експертиз для встановлення причин смерті чоловіка та причетних до злочину осіб.

Також на місці події, неподалік від тіла чоловіка, виявлено автомобіль «Шкода-Фабіа», на якому, за наявною інформацією, загиблий час від часу таксував.

Як повідомив перший заступник начальника УМВС України в Житомирській області Василь Дячук, за даним фактом розпочато досудове розслідування за ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

]]>
Fri, 03 May 2013 11:59:00 +0300 Криминал
<![CDATA[Кримінальна хроніка за 1-3 травня в Житомирі]]> http://www.0412.ua/news/312413

За минулі вихідні святкові дні до Єдиного обліку працівниками міліції Житомирщини зареєстровано 920 повідомлень, 187 із них - з ознаками кримінальних правопорушень.

Серед них крадіжки чужого майна, шахрайства, незаконне поводження з наркотичними засобами та інші. У 46 випадках встановлені особи, які обґрунтовано підозрюються у причетності до вказаних подій. Крім того, встановлено 5 осіб, причетних до раніше зареєстрованих правопорушень.

Припинено 284 порушення правил дорожнього руху, 36 з них – керування транспортними засобами у нетверезому стані.

30 квітня до чергової частини Богунського райвідділу міліції надійшло повідомлення від 51-річної місцевої жительки про те, що двоє невідомих вирвали з її рук сумку, в якій знаходились гроші та мобільний телефон. Дільничні інспектори міліції за підозрою у скоєнні пограбування затримали двох жителі в м. Житомира віком 21 та 25 років.

1 травня до міліції звернувся 43-річний житомирянин із заявою про те, що ввечері на одній з вулиць обласного центру невідомий молодик відібрав сумку у його 15-річної дочки. Сума збитку склала 1000 гривень. За прикметами грабіжника було орієнтовано наряди міліції, що працювали в місті. За підозрою у вчиненні кримінального правопорушення правоохоронці затримали 19-річного місцевого жителя, у якого вилучили викрадене. За даним фактом розпочато слідство.

Дільничні інспектори міліції Романівського РВ УМВС в одному з сіл району затримали автомобіль під керуванням 56-річного жителя Хмельницької області, що перевозив металобрухт, який чоловік скуповував у населення без відповідної ліцензії.

1 травня в м. Олевську працівники міліції під час проведення санкціонованого обшуку в складському приміщенні, яке належить 41-річному жителю райцентру, виявили та вилучили 780 кг металобрухту, який той приймав від населення без відповідного дозволу.

2 травня дільничні інспектори міліції Андрушівського РВ УМВС під час оперативно-профілактичного відпрацювання в одному з сіл району зупинили автомобіль під керуванням 35-річного жителя м. Бердичева, що здійснював закупівлю металобрухту. У чоловіка вилучили 2000 кг брухту металу, який він незаконно скуповував у населення.



Шановні громадяни! Міліційні зведення часто фіксують крадіжки металу найрізноманітнішого спектру. Крадії не гребують нічим, цуплячи посуд, запчастини до дротів ліній радіомовлення, електропередач та телефонні кабелі, аби потім здати ці речі до пунктів прийому металобрухту. Працівники міліції постійно проводять спеціальні заходи, спрямовані, на розкриття названих крадіжок та виявлення існуючих підпільних пунктів прийому металобрухту. Слід пам’ятати, що обидва діяння – незаконне заволодіння чужим майном і порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом – визнаються як кримінальні правопорушення, за вчинення яких передбачена відповідальність згідно з чинним Кримінальним кодексом України.

Зокрема, статтею 213 Кримінального кодексу України за порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом передбачено покарання у вигляді штрафу від 1700 до 8500 гривень або громадських робіт від 100 до 200 годин.

]]>
Fri, 03 May 2013 11:46:00 +0300 Криминал
<![CDATA[Розклад руху громадького транпорту на Великодні свята]]> http://www.0412.ua/news/312260

На час святкування Великодня продовжено роботу трамваїв, тролейбусних  маршрутів №1, №2, №3, №12, №15 та маршрутних автобусів міського сполучення до 24.00 години 04.05.2013 року.

З 3.30 години ранку 05.05.2013 року буде забезпечено роботу міських автобусних маршрутів, тролейбусів та трамваїв з майдану Перемоги в напрямку залізничного вокзалу, Смолянки, Корбутівки, Богунії. Крім того, від Михайлівського кафедрального собору з вул.Київської в напрямку залізничного вокзалу в напрямку Крошні.

В цілодобовому режимі роботи здійснюють перевезення пасажирів 9 операторів радіо-таксі, які працюють в м.Житомирі.

]]>
Thu, 02 May 2013 12:17:00 +0300 Общество
<![CDATA[На Житомирщині через пустощі дитини з вогнем згоріла господарча будівля]]> http://www.0412.ua/news/312125

30 квітня о 18:40 у селищі Ємільчино сталося загоряння дерев’яної господарчої будівлі. Палаючий дах споруди помітила 64-річна власниця приватного домогосподарства, яка й викликала вогнеборців. По їх прибуттю загоряння було повністю ліквідоване.

Як з’ясувалося, разом з господаркою у будинку проживає жінка з 8-річним сином. Мати послала хлопчика до магазину за хлібом, де на здачу йому дали декілька коробок сірників. Повернувшись додому він віддав покупки матері і, приховавши сірники, пішов гратися на подвір’я. Через деякий час спалахнула господарча будівля, що знаходилася поруч з будинком. Ймовірно, граючись, хлопчик щось підпалив всередині споруди, що й призвело до пожежі.

Вогонь знищив господарську будівлю повністю. Загиблих та травмованих немає. Збиток від пожежі встановлюється фахівцями.

]]>
Wed, 01 May 2013 13:59:00 +0300 Происшествия
<![CDATA[На травневі та великодні свята міліція Житомирщини працюватиме у посиленому режимі]]> http://www.0412.ua/news/312122

Найближчі святкові вихідні покладають додаткову відповідальність на працівників міліції. Відтак, масові заходи з нагоди Міжнародного дня солідарності трудящих, що відбуватимуться на теренах Житомирщини, а також великодні свята та святкування Дня Перемоги будуть під увагою правоохоронців.

1-2 травня прогнозується проведення заходів, присвячених дню Міжнародної солідарності трудящих, у дев’яти районах Житомирської області та в обласному центрі. У ці дні для забезпечення охорони громадського порядку та безпеки громадян на території регіону будуть задіяні близько 800 працівників органів внутрішніх справ.

З 4 на 5 травня у 683 культових спорудах, що розташовані на території Житомирщини, відбудуться пасхальні богослужіння. За попередніми підрахунками, участь у святкових ритуалах візьмуть близько 250 тисяч жителів Житомирщини. Упродовж цих днів планується залучити понад 850 працівників міліції та військовослужбовців внутрішніх військ МВС для забезпечення правопорядку.

Упродовж поминальних днів на 1600 кладовищах області відбудуться поминальні заходи. На охорону громадського порядку у ці дні залучатимуться близько 1020 працівників міліції. На сільських кладовищах охорону громадського порядку забезпечать дільничні інспектори міліції спільно з представниками сільських і селищних рад та громадськими помічниками дільничних.

За попередніми даними, 9 травня на Житомирщині планується проведення масових заходів у 1684 населених пунктах за участю понад 125 тис. осіб. Цього дня порядок у регіоні забезпечуватиме 1135 правоохоронців. До всіх меморіальних комплексів, братських могил, обелісків та пам’ятників, біля яких заплановано проведення урочистостей, будуть максимально наближені наряди міліції.

До основних завдань правоохоронців, як повідомив начальник управління громадської безпеки УМВС України в Житомирській області Юрій Дем’яненко, входитиме організація безпеки учасників дорожнього руху,  запобігання крадіжкам та грабежам у громадських місцях, недопущення проявів хуліганств та порушень антиалкогольного законодавства та інших можливих правопорушень. На травневі свята окремі, у тому числі й кінні, наряди міліції будуть наближені до місць відпочинку громадян – парків, скверів та майданів міст області.

]]>
Wed, 01 May 2013 13:30:00 +0300 Общество
<![CDATA[Житомирські комуністи відзначили День трудящих]]> http://www.0412.ua/article/312121

У центрі Житомира пройшла демонстрація комуністів і прихильників Компартії України, присвячена дню міжнародної солідарності трудящих.

Комуністи поклали квіти до пам’ятнику Леніну та провели мітинг.

Лідер житомирських комуністів Зінаїда Стрякіна піднялася на кузов вантажівки зі своїми прибічниками та звернулася до людей, які прийшли на мітинг з традиційною промовою.

На мітингу зібралося близько 300 прихильників комуністичної партії. Багато людей прийшли відзначити міжнародний день солідарності трудящих родинами.

Серед учасників мітингу багато як людей похилого віку, так і молоді з дітьми.

Для комуністичного мітингу у центрі Житомира працівники ДАІ спеціально перекрили рух транспорту.

Сьогодні свято міжнародного дня праці відзначається в 142 країнах і територіях світу 1 травня або в перший понеділок травня.

У деяких країнах День праці відзначається в інший час - до них відносяться, наприклад, США і Японія. Більш ніж у 80 державах (включаючи Індію) День праці не відзначається.

 

]]>
Wed, 01 May 2013 13:00:00 +0300 Общество
<![CDATA[На Житомирщині розпочався місячник роззброєння]]> http://www.0412.ua/news/312123

З 1 по 31 травня на території області триватиме місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових пристроїв.

Відтак, кожен мешканець Житомирщини, має змогу принести до райвідділків міліції області наявні зброю та боєприпаси, що досі зберігалися незаконно, уникнувши при цьому кримінальної відповідальності.

 З початку поточного року до міськрайвідділів УМВС України в Житомирській області було добровільно здано 327 одиниць зброї та спецзасобів. Одночасно правоохоронці повідомляють, що за аналогічний період часу у населення вилучено 448 одиниць зброї, з них 100 одиниць з незаконного обігу.

Відтак, шановні громадяни! Звертаємо вашу увагу, що за незаконне зберігання зброї, вибухових матеріалів та спеціальних засобів правопорушник несе адміністративну або кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність передбачена ст. 190 КУпАП «Порушення   громадянами   порядку   придбання, зберігання,  передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї». За вчинення такого порушення чинним законодавством передбачено покарання у вигляді накладення  штрафу  від  трьох  до  п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої. При повторному здійсненні правопорушення упродовж року передбачено накладення  штрафу  від  чотирьох  до  семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї.

За незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами ст. 263 Кримінального кодексу України  передбачено відповідальність у вигляді     позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Водночас правоохоронці попереджають невідворотність покарання, яке буде застосовано до тих, хто не скористається можливістю добровільно роззброїтися.

]]>
Wed, 01 May 2013 12:30:00 +0300 Общество
<![CDATA[План святкування Дня Перемоги в Житомирі]]> http://www.0412.ua/news/312025

Сьогодні, 30 квітня 2013 року, начальник управління культури міської ради Лариса Харчук на брифінгу для ЗМІ розповіла про основні заходи святкування Дня Перемоги 9 травня 2013 року.

«У рамках святкування Дня Перемоги ми плануємо провести низку заходів. Перед усім вже традиційну ходу житомирян від майдану Перемоги до Монументу Слави де відбудеться покладання квітів та реконструкція бою. Після обіду 9 травня святкування продовжуватимуться у різних мікрорайонах міста», - повідомила начальник управління культури Лариса Харчук.

Посадовець наголосила, що 9 травня проходитиме святкування також біля фонтану «Космонавт» (мікрорайон «Польова»), у Парку культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна та на майдані Соборному (Мистецький бульвар). На цих локаціях працюватиме польова кухня та будуть проведені концертні програми.

У рамках святкування передбачено низку різних акцій та заходів приватних підприємств, громадських організацій та інших організацій, установ та підприємств.

Крім того 7 травня біля Монументу Слави відбудеться акція «Перемога в кожному з нас!», під час проведення якої будуть нагородженні переможці військово-патріотичних змагань у 2012-2013 рр. серед школярів.

План

урочистих заходів з нагоди відзначення

68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років

9 травня 2013  року м. Житомир

Час

Локації руху колони

Забезпечення

9.30

Вул. В. Бердичівська, 17-а

Шикування колони

9.45–10.00

Майдан Перемоги

 

Збір  ветеранів, представників  установ, підприємств та організацій міста, політичних партій, громадських об’єднань біля пам’ятного знаку Перемоги на майдані Перемоги

10.10-10.15

 

Урочисте проходження роти почесної варти, зведених військових духових оркестрів

10.20

 

Висування колони до майдану Соборного за порядком

 

Проходження по майдану Соборному

та по вул. Черняхівського

«Живий коридор Пошани» учнів загальноосвітніх закладів міста

10.45

Монумент Слави

Зупинка колони, учасники займають відведені місця

10.55-11.20

 

Театралізований виступ. Реконструкція бойових дій Великої Вітчизняної війни військово-історичного клубу «Червона Зірка»

11.20-11.50

 

Мітинг – реквієм «Пам’ятаємо, шануємо! Вдячні!»

12.00-12.30

 

Парад – дефіле військових духових оркестрів. Урочисте проходження парадних розрахунків.

12.30-14.30

 

Святковий обід для ветеранів Великої Вітчизняної війни

14.00-17.00

 

Святковий проїзд військово-історичної техніки вулицями Житомира

18.00

Монумент Слави

Реконструкція бойових дій Великої вітчизняної війни від військово-історичного клубу «Червона Зірка»

18.00-20.00

 

Акція вшанування «Зірка пам’яті» (Акція від компанії «Київстар»)

Святковий салют біля Монумента Слави.

12.00

Фонтан «Космонавт» пл. Польова

Концертні програми, польова кухня

Акція «Дзвінок фронтовому другу»

13.00

Майдан Соборний, «Мистецький бульвар»

Концертні програми, польова кухня

Акція «Дзвінок фронтовому другу»

14.00

Парку культури та відпочинку імені Ю. Гагаріна

Концертні програми, польова кухня

Акція «Дзвінок фронтовому другу»

]]>
Tue, 30 Apr 2013 17:45:00 +0300 Общество
<![CDATA[В міськраді запевняють, що магазин на розі Театральної/Київської будують законно]]> http://www.0412.ua/news/311993

Про це під час брифінгу у вівторок, 30 квітня, заявила перший заступник міскього голови Житомира Галина Семенець. Там зводиться магазин мережі АТБ.

Вона розповіла, що даний майданчик, на підставі акта про постійне користування, належить ТОВ "Творче об'єднання "Олеся", який виданий ще 1993 року. Але він належним чином оформлений і є дійсним на даний час.

 

Напнрикінці минулого року ТОВ "Олеся" звернулося до управління архітектури з проханням надати дозвіл на будівництва на ділянці об'єкта громадського призначення. Архітектура перевірила належність земельної ділянки, всю документацію. По генплану (від 2001 року) таке будівницво там можливе і дозвіл був наданий.

 

"Олеся" розробила для містобудівної ради Житомира візуалізацію майбутньої будови. Його розглядали архітектори і теж не знайшли ніяких заперечень. Тому поки будівництво ведеться в межах закону.

Семенець розповіла, що на стенді на огорожі майданчика зображення магазину не відповідає проектному, але це помилка. Мовляв, стенд мав інформувати про замовника і забудовника, параметри об'экту, а не про його зовнышный вигляд.

У разі, якщо "Олеся" побудує інший об'єкт, то лише тоді до неї можна буде застосувати якісь санкції відповідними органами. А поки галина Семенець вважає, що все гаразд.

Ось так має виглядати магазин згідно проекту

]]>
Tue, 30 Apr 2013 16:58:00 +0300 Общество
<![CDATA[У Великодню ніч в Житомирі громадський транспорт працюватиме довше]]> http://www.0412.ua/news/311974

На травневі та Великодні свята у Житомирі міський транспорт працюватиме по розширеному графіку. Про це повідомили у міській раді. Так, у Великодню ніч, 4 травня, громадський транспорт буде працювати до 24.00. А 5 травня він розпочне свою роботу ще о 3.30 ночі.

Це зроблено для зручності тих, хто вирішить піти на всеночну службу. Люди зможуть добратись до храму і повернутись додому.

Так само буде організовано додатковий транспорт і у Поминальні дні.

Також в управлінні транспорту повідомили, що в день Перемоги, 9 травня, буде обмежено рух транспорту в центрі міста у зв'язку із урочистостями. Скоріше за все, вулиця Черняховського буде тимчасово перекриватись для репетицій, але про їх графік обіцяють повідомити пізніше.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 16:30:00 +0300 Общество
<![CDATA[В Житомирській облдержадміністрації запрацювали „прямі телефонні лінії”]]> http://www.0412.ua/news/311969

Структурні підрозділи облдержадміністрації на виконання п. 1.6 розпорядження голови облдержадміністрації від 04.03.2011 року № 77 «Про звернення громадян та забезпечення виконання в області вимог законодавства України щодо розгляду звернень громадян проводять у травні „прямі телефонні лінії” з актуальних питань своєї діяльності.

Державний архів Житомирської області повідомляє, що з метою підвищення рівня соціального обслуговування громадян, скорочення термінів вирішення найважливіших питань, наказом директора держархіву області від 14.03.11 № 12 закріплено номер 42-56-52 за телефоном «гарячої лінії». Цим же наказом затверджено Порядок забезпечення оперативного реагування на звернення, що надходять на телефон «гарячої лінії» та визначено посадову особу, відповідальну за організацію зазначеної роботи.

Інформація про створення телефону «гаряча лінія», Порядок забезпечення оперативного реагування на звернення, що надходять на телефон «гарячої лінії», розміщені на веб-сайті держархіву області у розділі «Звернення громадян».

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечить роботу «прямої телефонної лінії» 22 травня 2013 року з 15.00 до 17.00 за тел. 47-44-07 з питання надання соціальних послуг центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, закладів соціального обслуговування різним категоріям сімей, дітей та молоді (відповідальна – Собчук В.В. – директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді).

Також 15 травня 2013 року з 14-16 години в роботі «прямої лінії», за телефоном 47-50-11, візьме участь заступник начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Олена Саківська.

14 травня 2013 року заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Валентина Усольцева, з 10.00 до 11.30 год., відповідатиме на запитання громадян за телефоном 24-08-43.

Директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Ірина Басова відповідатиме на запитання за тел. 47-46-20 14 травня з 10 до 12 год., в цей же час можна поспілкуватися з начальником управління інформації департаменту Тетяною Борецькою (47-46-25) та начальником управління комунікацій з громадськістю Світланою Сластухіною (47-46-49).

У Департамент фінансів „прямі телефонні лінії” працюватимуть:

- 13 травня 2013 року з 14.00 до 16.00 години за № 47-45-94 - заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Мініч Леонід Григорович;

- 20 травня 2013 року з 14.00 до 16.00 години за № 47-46-07 - заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Венцель Віктор Тарасович;

- 27 травня 2013 року з 14.00 до 16.00 години за № 47-46-04 - заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Турський Вадим Валентинович.

Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області надає інформацію про проведення «прямих телефонних ліній» в травні 2013 року:

- 15.05.2013 (10.00-12.00) Антонюк Світлана Миколаївна - заступник начальника головного управління (41-33-37);

- 23.05.2013 (10.00-12.00) Куц Вікторія Валеріївна – начальник управління пенсійного забезпечення (24-08-65);

- щоденно спеціалісти управління пенсійного забезпечення (24-66-98, 24-07-15).

Департамент промисловості, розвитку інфраструктури та туризму облдержадміністрації інформує, що директор департаменту 21 травня 2013 року проведе «пряму телефонну лінію» з актуальних питань роботи підпорядкованих галузей економіки.

В департаменті агропромислового розвитку постійно працює телефонна „гаряча лінія” (тел. 47-47-50) щодо випадків корупційних і злочинних проявів працівниками департаменту агропромислового розвитку.

Також «прямі телефонні лінії» 23 травня працюватимуть у Департаменті містобудування, архітектури та будівництва Житомирської облдержадміністрації:

9.00 – 11.00 - заступник директора департаменту містобудування, архітектури та будівництва облдержадміністрації Щебетов Роман Олегович, тел. 47-43-75;

- начальник відділу кадастру, житлової політики та аналізу будівництва Яценко Вікторія Броніславівна, тел. 47-43-82

]]>
Tue, 30 Apr 2013 16:22:00 +0300 Власть
<![CDATA[На Житомирщині підприємтсво утилізувало сміття лише «на папері»]]> http://www.0412.ua/news/311967

Житомирською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 366 КК України за фактом підроблення службовими особами документів.

Обставини справи:

Підприємство, яке зобов’язане збирати та утилізувати використану тару і пакувальні матеріали, отримуючи від підприємств-імпортерів продукції кошти на утилізацію використаної імпортованої тари та упаковки, насправді таких робіт не виконувало.

Унаслідок цього упродовж 2011-2013 років на території підприємств, з якими укладено договори, накопичилося понад 56 т упаковки і тари від харчових продуктів та будівельних матеріалів - поліетиленової плівки, картону, металу, що становить екологічну небезпеку довкіллю.

Утилізували тару службові особи «на папері», підробляючи документи, хоча на рахунок підприємства реально надійшло майже 37 тис. грн.

Додаткова інформація:

Договори про надання послуг з утилізації з даним підприємством укладені трьома підприємствами-імпортерами на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України (від 26.07.2001) «Про впровадження системи збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини» та вимог спільного наказу Міністерства економіки України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та Державної митної служби (від 30.07.2009) «Про затвердження Порядку здійснення митного оформлення імпортованих товарів у тарі і пакувальних матеріалів».

Довідково:

Як відомо, період розпаду пластикової тари становить 100 років, поліетиленових матеріалів – 200 років.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 16:00:00 +0300 Власть
<![CDATA[На Житомирщині за 28-29 квітня 2013 року зареєстровано 110 кримінальних порушень]]> http://www.0412.ua/news/311965

За минулі вихідні дні до Єдиного обліку працівниками міліції Житомирщини зареєстровано 571 повідомлення, 110 із них - з ознаками кримінальних правопорушень. Серед них крадіжки чужого майна, умисне нанесення тілесних ушкоджень, незаконне поводження з наркотичними засобами та інші. У 36 випадках встановлені особи, які обґрунтовано підозрюються у причетності до вказаних подій. Припинено 150 порушень правил дорожнього руху, 17 з них – керування транспортними

7 квітня до Корольовського РВ звернувся житель м. Житомира, 1963 р.н., із заявою про те, що в обласному центрі на перехресті вулиць, невідомий відкрито викрав його мобільний телефон вартістю 400 гривень.

Оперативники карного розшуку у скоєнні кримінального правопорушення затримали 20-річного місцевого жителя, який у скоєному зізнався, телефон вилучили.

28 квітня о 02.14 до Богунського райвідділу  звернувся приватний підприємець, 1978 р.н., житель обласного центру,повідомивши про те, що уночі з його торгівельного кіоску, шляхом пошкодження замка, невідомий намагався скоїти крадіжку майна, однак був затриманий працівниками державної служби охорони при УМВС.

До Чуднівського райвідділу міліції звернувся 45-річний житель смт. Іванопіля із заявою про викрадення автомобіля. Чоловік розповів, що залишив транспортний засіб без нагляду на одній з вулиць селища чим і скористався зловмисник.

Наразі працівники міліції вживають усіх необхідних заходів для встановлення місце знаходження автомобіля та причетних до його викрадення осіб.

Шановні громадяни! Залишаючи без нагляду свої транспортні засоби, Ви ризикуєте безпекою Вашого майна. Будьте обачними та обережними. Виходячи з автомобіля навіть на декілька хвилин, не забувайте зачиняти вікна та дверцята, намагайтеся не залишати в салоні на видноті цінні речі, гроші, документи. Подбайте про надійну нічну стоянку для власного транспортного засобу. Також для попередження викрадення обладнайте авто протиугінними пристроями.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 15:21:00 +0300 Криминал
<![CDATA[У Житомирі запрацювали фонтани]]> http://www.0412.ua/news/311887

30 квітня 2013 року у Житомирі запускають в роботу 6 міських фонтанів. Про це інформує управління комунального господарства Житомирської міської ради.

Водопідключення фонтанів розпочали з 12.00 год. Першими включені фонтани на майдані Соборному, на І, ІІ та ІІІ Старому бульварі, Новому бульварі, вул. Вітрука (фонтан «Космонавт»), де 29 квітня проводили пробні запуски.

Нагадаємо, з 17 квітня 2013 року силами комунального підприємства «Житомирводоканал» було розпочато роботи з поточного ремонту фонтанів,  що розташовані на Новому бульварі, Старому бульварі та по вул. Вітрука.  Загальна вартість ремонту та обслуговування фонтанів у поточному місяці складає близько 72, 00 тис. грн.

У минулому році відновлено освітлення, якого не було упродовж 15 років, та комплексно проведено благоустрій у сквері навколо фонтану «Космонавт».

]]>
Tue, 30 Apr 2013 14:53:00 +0300 Общество
<![CDATA[Вальпургиева ночь — шабаш ведьм открывает майские праздники]]> http://www.0412.ua/news/311623

Сегодня – праздник, почтить который вниманием обязана каждая уважающая себя ведьма. По старому христианскому преданию, 1 мая колдуны и колдуньи должны встречать на Лысой горе – с нечестивыми плясками, песнями и оргиями. Помимо всего прочего, в этом году Вальпургиева ночь пришлась на пятницу – день, по некоторым источникам, особенно уважаемый колдунами. Откуда же есть пошла сия богопротивная традиция?

Вальпургиева ночь - праздник, пришедший к нам из древности и быта наших предков. Сегодня мало кто знает настоящую историю этого языческого праздника, мало кто его празднует так, как это делали наши предки.

Начнем с того, что Вальпургиева ночь - это языческий праздник, посвященный богам, дающим земле самое главное - плодородие.

В этот день наши предки задабривали богов и просили у них добрый урожай и здоровое потомство.
Дата 30 апреля для празднования праздника плодородия была выбрана нашими предками не случайно. Ведь приблизительно в этот период зарождается новый урожай и приходит настоящая весна. По традиции наших прародителей большинство языческих праздников отмечались в ночное время, не исключение и Вальпургиева ночь.

Название этому празднику было выбрано в честь святой Вальпурги. Эта женщина была Уимбурнской монахиней, которая приехала в Германию и отдала все свои силы на основание  монастыря. Вальпурга при жизни имела хорошую славу и считалась доброй и отзывчивой женщиной. В скоре ей был назначен папой римским сан святой. А в католическом календаре Рима назначили ее день - 1 мая. Есть и другие истоки толкования этого праздника. В Средневековье верили что 
Вальпургиева ночь - это время пиршества ведьм, которые собираются на пир из Германии и Скандинавии. Проводили время в праздновании ведьмы на вершинах гор, куда прилетали верхом на метлах. Здесь они совокуплялись с демонами и пировали с дьяволом.

В фольклоре

 

 

В деревнях в Вальпургиеву ночь проводилась магическая церемония изгнания ведьм: разжигались костры, на которых иногда сжигали соломенное чучело ведьмы, совершали обход дома с факелами, звонили в церковные колокола и т. п. Считалось, что травы в эту ночь обретают чудесную силу.

Русскому поверью о полете ведьм на лысую гору в конце апреля соответствует немецкое, согласно которому, в эту ночь бывают сборища ведьм, оборотней и душ усопших.

Поверье это, отражённое также Гете в трагедии «Ффуст», сложилось около конца VIII века, вероятно, таким же образом, как возникла и распространилась вера в колдуний и ведьм вообще: так как 1-е мая с особой торжественностью праздновалось язычниками, то старые женщины и вообще все те, кто не мог сразу отказаться от языческих обрядов в пользу христианства, несмотря на строгое запрещение, продолжали собираться в недоступных местах, чтобы подобающими образом, то есть песнями и плясками, встретить 1-е мая. Обстановка, а может быть, и преднамеренно распускаемые этими тайными язычниками слухи (чтобы избавиться от лишних свидетелей), способствовали распространению в народе рассказов о ведьмах, собирающихся в эту ночь в различных недоступных местах. Джон Колер упоминает эти празднования в 1603 г. далее в том же 17-ом веке, но уже во второй половине встречается упоминание у Иоганна Преториуса.

Такие же сборища ведьм бывают на Рождественские ночи, накануне великого поста, на Светлой неделе и на Иванову ночь.

 

Сейчас в ночь с 30 апреля на 1 мая отмечают Вальпургиеву ночь по всей Центральной и Северной Европе – это праздник встречи весны, когда зажигаются огромные костры, чтобы отвадить ведьм, слетающихся в эту ночь на шабаш. Программа праздника не меняется уже более 100 лет: старинные игры, вроде наших горелок, выступления студенческих хоров и традиционные костры в канун Вальпургиевой ночи. Вот так канонизированная святая стала воплощением тьмы. Несколько слов о том, какие мероприятия предпринимаются людьми в ночь на 1 мая в разных европейских странах. В Скандинавии жгут костры, чтобы привлечь весну, отпугнуть духов и избавиться от накопившегося за зиму мусора, и едят гравлакс – свежего лосося, маринованного в соли, сахаре и укропе. Во многих европейских странах с заходом солнца мальчишки начинают кричать и взрывать петарды. Потому что лучшее средство от духов – шум. В Чехии в канун Вальпургиевой ночи насыпают на порог песок или траву, чтобы ведьмы не могли войти в дом, пока не пересчитают все песчинки или травинки. В Баварии шутники мажут дверные ручки зубной пастой, переносят двери в другое место и вытаскивают из ботинок шнурки. Вальпургиева ночь у них – совсем как наш канун Ивана Купала.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 14:00:00 +0300 Общество
<![CDATA[У Житомирі тролейбуси ламаються прямо на ходу]]> http://www.0412.ua/article/311799

В той час коли Україна забезпечує Болгарію своїми тролейбусами, у Житомирі вони ламаються прямо на ходу.

У суботу, ввечері, о 18.30 на розі вулиць Театральна та Київська у тролейбуса зламалася штанга навпіл.

У надзвичайній ситуації ніхто не постраждав, проте пасажирам довелося вийти з тролейбуса.

"Поломка трапилася не біля тротуару, а на середині проїзжої частини, тому перехожі залишились цілими", - кажуть очевидці.

Те, що сталося, ще демонструє, що технічний стан рухомого складу трамвайно-тролейбусного управління Житомира складно назвати задовільним.

Здавалося б дрібниця, але вона могла призвести до трагедії.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 13:33:00 +0300 Общество
<![CDATA[На Житомирщині відкрили новий дитячий садок]]> http://www.0412.ua/news/311770

30 квітня відбулося урочисте відкриття Студеницького дошкільного навчального закладу в Коростишівському районі.

На території Студеницької сільської ради проживає 96 дітей дошкільного віку. Вже понад 20 років у селі існувала проблема – відсутність дитячого садка. Але завдяки зусиллям обласної та районної влади, зокрема депутатів обласної ради Олександра Никитюка та Григорія Ломакова було виділено з державного бюджету більше 1,5 млн. грн. на капітальний ремонт дошкільного навчального закладу в Студениці, 150 тис. грн. надала сільська рада.

Для забезпечення комфортних умов навчання та виховання дітей було виконано ремонти спальних та ігрових кімнат, харчоблоку, пральні, придбані необхідні меблі та ліжечка для маленьких вихованців закладу. Відкриття цього закладу дозволить охопити близько 50 маленьких жителів села дошкільною освітою.

Перед початком урочистого відкриття голова облдержадміністрації Сергій Рижук зазначив, що під час останньої сесії обласної ради було прийнято рішення щодо розподілу близько 50 млн. грн., з цих коштів три чверті – на дитячі садки та заклади охорони здоров’я.

«За три роки в області відкрито 112 дитячих садочків. Це найкращий показник у державі. Акцент на розвитку дошкільної освіти робить Президент України Віктор Янукович. В нових соціальних ініціативах Президента «Діти – майбутнє України» наголошується на необхідності розширення в 2013-2014 роках мережі закладів дошкільної освіти, щоб кожна дитина мала можливості для всебічного розвитку. На Житомирщині заплановано відкриття та відновлення 400 дитячих садочків», - сказав під час відкриття нового дошкільного навчального закладу в Коростишівському районі голова облдержадміністрації Сергій Рижук.

«Наша область за кількістю відкритих шкіл та дитячих садків є першою в державі. Дошкільною освітою охоплено 98% дітей Житомирщини. Одним із найпоказовіших в цьому плані є саме Коростишівський район, в якому спостерігається позитивна динаміка із відкриття дитячих навчальних закладів. Цьому питанню велику увагу приділяють очільники району та області», - сказав під час виступу голова обласної ради Йосип Запаловський.

Очільники області подарували Студеницькому дошкільному навчальному закладу телевізор та спортивний інвентар.

Відкриття таких закладів означає, що село живе, воно розвивається. Обласна влада контролюватиме, щоб приміщення дитячих садочків використовувалося за призначенням.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 13:07:00 +0300 Общество
<![CDATA[Житомирянам прогнозируют рост цен на продукты питания на 10-20%]]> http://www.0412.ua/article/311749

В преддверии майских и пасхальных праздников цены на продукты питания в Украине вырастут на 10-20%, а на рынках ценовой всплеск может достигнуть и 30-50%

Об этом сообщила начальник аналитического консалтингового агентства ААА Мария Колесник, передает Лига.

«В цивилизованных розничных сетях в преддверии праздников цены вырастут на 10-20%. Если говорить о рынках, то здесь цены могут достигнуть увеличения 30-50% в зависимости от продуктов. Такое повышение цен исключительно из-за спекулятивной составляющей», - отметила Колесник.

По словам эксперта, традиционная пасхальная корзина, куда входит красное вино, пасхальный кулич и яйца, обойдется минимум в 60-70 грн.

Отмечается, что увеличение стоимость пасхальной корзины, в частности, происходит из-за увеличения акциза на алкоголь и стоимости оформления пасхальных атрибутов.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 12:46:00 +0300 Общество
<![CDATA[На Житомирщині ветерани війни зустрілись з активом профспілок]]> http://www.0412.ua/news/311698

29 квітня відбулася зустріч активу Федерації профспілок Житомирської області з ветеранами Великої Вітчизняної війни та праці «Гордість Житомирщини» з нагоди Міжнародного дня солідарності трудящих 1 травня та Дня Перемоги.

За ініціативи та організації Федерації профспілок області на зустріч з ветеранами війни та праці було запрошено керівників області. Участь у зустрічі взяли голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, заступник Житомирського міського голови Наталія Леонченко.

«Мета такої зустрічі - поспілкуватися з ветеранами війни та праці, почути їх звернення до молоді, яка повинна пам’ятати та шанувати великий подвиг старшого покоління. Адже життя ветеранів – це справжній життєвий подвиг. Гасло зустрічі – профспілки за єдність, солідарність та збереження конституційних прав праці», - сказала голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук.

На Житомирщині соціальне партнерство – важлива складова на шляху до стабільної економіки та заможного суспільства. Так Федерація профспілок області, облдержадміністрація та обласна рада виступають соціальними партнерами, які спільно вирішують багато соціальних проблем регіону, разом працюють на підвищення заробітної плати в області, погашення боргів по зарплаті, створення нових робочих місць. А цього року до соціального партнерства з профспілками області долучилася й Житомирська міська рада.

«Сьогодні обласна влада докладає всіх зусиль, щоб в області створювалися нові робочі місця, а життя жителів регіону покращувалося. Вдячні за ратний та трудовий подвиг ветеранам війни та праці, котрі сьогодні невтомно продовжують навчати молодь добру, дружбі, любові до рідної землі та батьків», - сказав під час зустрічі голова облдержадміністрації Сергій Рижук.

Серед ветеранів праці були присутні люди, які заслуговують особливої поваги та визнання – Герой Соціалістичної Праці Степан Бойко та Леонід Яроцький – редактор газети «Радянська Житомирщина», який був нагороджений Орденом Вітчизняної війни І ступеня, Орденом «Знак Пошани», медалями «За мужність», «За відвагу», «За трудову доблесть» та ще 20 іншими медалями.

«Сьогодні ми прагнемо передати наступному поколінню любов та шану до військового та трудового подвигу, адже наш народ врятував світ та Європу від фашизму», - сказав під час зустрічі Леонід Яроцький.

Житомирщина – єдиний регіон в Україні, в якому в 2012 році було прийнято рішення про відзначення Дня Перемоги під червоними стягами Перемоги. І в поточному році під час урочистої ходи обласним центром до Обеліску Слави нестимуть державні та червоні прапори.

Ветерани праці відзначали, що така зустріч чи не вперше за останні роки відбулася напередодні дня Першого травня – Міжнародного дня солідарності трудящих та Міжнародного дня праці (2 травня), адже їх трудовий подвиг також вартий поваги та шани. В рамках зустрічі відбулося покладання квітів до Монумента Слави у м. Житомирі.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 12:03:00 +0300 Общество
<![CDATA[В прокуратурі хочуть боротись з неплатниками адмінштрафів]]> http://www.0412.ua/news/311661

У прокуратурі під головуванням прокурора області Ігоря Проценка відбулось розширене засідання колегії, на якій обговорено стан виконання постанов у справах про адміністративне правопорушення та прокурорського нагляду з цих питань.

У колегії взяли участь і виступили голова Житомирського апеляційного суду, керівники правоохоронних та контролюючих органів, управління державної виконавчої служби, Житомирської митниці, прикордонного загону, а також прокурори міст і районів.

Надходження від адміністративних штрафів за вчинення правопорушень входить до доходної частини Державного бюджету, що суттєво впливає на можливість підвищення рівня соціальної захищеності громадян. На виконанні в органах державної виконавчої служби перебуває понад 180 тис виконавчих проваджень щодо стягнення більше 75 млн грн штрафів. Але, попри вжиті заходи щодо відшкодування штрафів, кардинальних змін у цьому напрямі не відбулось. На цьому наголосив у вступному слові прокурор області Ігор Проценко.

Прокурор області зауважив, що правопорушники продовжують нехтувати законом та уникають адміністративної відповідальності, не сплачуючи при цьому мільйонні штрафи. Упродовж минулого року за вчинення адміністративних правопорушень уповноваженими органами притягнуто до відповідальності майже 117 тис. громадян. Сума накладених штрафів сягає 22 млн грн, але добровільно сплачено менше третини.

З детальним аналізом стану виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення виступив перший заступник прокурора області Анатолій Чумаченко. Він зазначив, що найбільш проблемним є реальне стягнення штрафів у справах про адміністративні правопорушення, провадження в яких здійснювалося працівниками Державтоінспекції. Стягнуто лише 2 млн грн накладених на громадян штрафів за порушення правил дорожнього руху в той час, коли загальна сума становить 7,5 млн грн. 

Не забезпечили дієвого контролю за добровільним виконанням та примусовим стягненням штрафів і органи контролю. До того ж, посадові особи допускають у своїй роботі порушення при оформленні і направленні постанов до примусового виконання.

Потребує поліпшення і стан виконання постанов про застосування громадських робіт, вилучення предметів та арешт за вчинення громадянами адміністративних правопорушень. Досить часто ці постанови не виконуються через бездіяльність та неналежне виконання службових обов’язків працівниками відповідних структур.
     Підсумовуючи засідання колегії, прокурор області Ігор Проценко наголосив на необхідності підвищення ефективності наглядової діяльності при застосування законів про адміністративні правопорушення та визначив першочергові завдання, спрямовані на виконання адміністративних стягнень.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 11:30:00 +0300 Общество
<![CDATA[Житомирський ансамбль спортивно-бального танцю «Ритм» відсвяткував своє 40-річчя]]> http://www.0412.ua/news/311614

В Міжнародний день танців, 29 квітня, в Житомирському обласному музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги відбулось урочисте святкування 40-річчя з дня заснування Житомирського ансамблю спортивно-бального танцю «Ритм».

Ансамбль «Ритм» функціонує на базі міського культурно-спортивного центру Житомирської міської ради, є переможцем Всеукраїнських та міжнародних конкурсів, за роки свого існування випустив понад півтори тисячі дітей.

Керівника колективу Тетяну Мельник та всіх, хто має до нього відношення, привітала заступник міського голови Наталія Леонченко і від імені виконавчого комітету міської ради Наталія Леонченко відзначила колектив «Ритм» почесною  грамотою та цінним подарунком.

На святкування до Житомира також приїхала перший керівник ансамблю «Ритм» Євгенія Левант, яка зараз проживає в Ізраїлі. Там вона очолює художній колектив «Квіти Кармеля», учасники якого привітали «Ритм» та присутніх у залі житомирян запальними танцями.

«Ритм» цього дня вітали і колеги з танцювальної студії «АРС» (місто Тернопіль), яку очолює один з перших випускників «Ритму» Володимир Кордюкевич.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 11:01:00 +0300 Культура
<![CDATA[Засудженому у Житомирі намагались передати горілку і гроші замість книг]]> http://www.0412.ua/news/311574

У Житомирській установі виконання покарань (№8) в посилці засудженому до довічного позбавлення волі замість книг виявились горілка, мобільні телефони та гроші

В Житомирській УВП-8 при догляді посилки засудженому до довічного позбавлення волі Т. співробітниками відділу режиму і охорони установи були виявлені 2 мобільні телефони, 300 гривень та 4 пластикові пляшки зі спиртовмісною речовиною.

Таку посилку засудженому було відправлено з міста Житомира за допомогою послуг однієї з недержавних фірм по доставці товарів та кореспонденції. Особа, що відправляла посилку, при заповненні товарно-транспортної накладної у графі вміст вказала «книги», однак замість них там знаходились предмети та речовини, заборонені до використання в місцях позбавлення волі.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 10:37:00 +0300 Криминал
<![CDATA[Житомиряни відзначились на чемпіонаті України з легкої ателтики]]> http://www.0412.ua/news/311528

Чемпіонатом України серед спортивних шкіл 25-26 квітня у Ялті розпочато серію літніх стартів легкоатлетів. У складі збірної команди області — вже традиційно призери та переможці, вихованці наших відділень школи олімпійського резерву та обласної ДЮСШ “Динамівець”.

Так, житомирянка Марина Ячнік (Житомирська обласна СДЮСШОР, тренери — Микола Денисов та Інна Євсеєва) здобула “золоту” медаль у бігу на 100 м з бар'єрами з результатом 14,35 сек., виконавши норматив кандидата у майстри спорту України та здобувши право представляти Україну на молодіжному чемпіонаті світу, що незабаром відбудеться у Голландії.

Крім того, серед здобутків Марини на чемпіонаті України у Ялті - “срібло” з бігу на 200 м.

Очікуваними, але від того не менш приємними є медалі Бердичівських відділень стрибків у висоту. Весь молодіжний український п'єдестал пошани серед хлопців — у бердичівлян, вихованців Ігоря Лонського, обласної ДЮСШ “Динамовець”:

І місце -  Олександр Баранніков (2 м 07 см);

ІІ місце — Владислав Мазур (2 м 06 см);

ІІІ місце — Дмитро Нікітін (1 м 95 см).

Серед дівчат на секторі стрибків у висоту лідерство теж утримує Бердичівське відділення обласної СДЮСШОР. Перше місце з результатом 1 м 76 см здобула бердичівлянка Ірина Миронюк, а її рідна сестра Карина була п'ятою (тренер — Олександр Михальченко).

]]>
Tue, 30 Apr 2013 10:00:00 +0300 Спорт
<![CDATA[На Житомирщині затримали шахрая, якого шукали 5 років]]> http://www.0412.ua/news/311501

Працівники УБОЗ УМВС України в Житомирській області затримали 32-річного уродженця Бердичівського району. Чоловіка було оголошено в розшук ще у 2008 році, однак весь цей період він перебував поза межами України.

Наприкінці квітня молодика було затримано та оголошено йому про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

Понад 5 років перебував у міждержавному розшуку 32-річний чоловік. Йому інкримінується вчиненні шахрайських дій у великих розмірах та з використанням електро-обчислювальної техніки, а також підроблення та використання підроблених документів.

- Нами було встановлено, що підозрюваний активно сприяв діяльності організованого злочинного угрупування, на рахунку якого кредитних шахрайств на загальну суму близько 1 мільйона гривень, - розповів т.в.о. начальника УБОЗ УМВС України в Житомирській області Анатолій Корчемлюк. – Окрім того, відносно нього самого розпочато окреме кримінальне провадження.

Працівники підрозділу затримали чоловіка в одному з сіл Бердичівського району, куди він прибув напередодні. Наразі досудове розслідування триває. Підозрюваному інкримінується причетність до шахрайств щонайменше на загальну суму близько 100 тисяч гривень. Відповідальність, визначена законодавцем за такі дії, - позбавлення волі на термін від 3 до 8 років.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 09:30:00 +0300 Общество
<![CDATA[На Житомирщині працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю завітали до дитсадочка]]> http://www.0412.ua/news/311496

У переддень Дня служби працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Житомирській області завітали до Новоград-Волинського інтернатного навчального закладу, в якому виховуються діти з сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах.

Крім уже традиційних солодощів та побутово-господарського обладнання, правоохоронці привезли у подарунок школярам та педагогічному колективу ціле дійство, покликане наочно продемонструвати особливості роботи підрозділу.

- 6 травня виповнюється 22 роки з дня заснування підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю МВС України, - розповідає заступник начальника УБОЗ УМВС області Анатолій Корчемлюк. – Тож ми вирішили провести своє свято разом з дітьми, влаштувавши виїзний День відкритих дверей. Для дітей підготували спеціальну програму, аби вони на власні очі побачили, у чому полягає особливість роботи нашого підрозділу.


Школярі з нетерпінням чекали дзвоника з уроків, щоб швидше прибігти в зал та зайняти місця ближче до сцени. Ще б пак! У хлопчаків одразу загорілися очі, коли вони побачили широкоплечих чоловіків у повному спорядженні, а на столах поблизу сцени – цілий арсенал зброї та спецзасобів.



Коли спецпризначенці розпочали демонстрацію, школярі, затамувавши подих, спостерігали за незвичайним дійством. Зацікавлено слухали вони пояснення міліціонерів, уважно розглядаючи кожен спецзасіб та зброю. Деякі хлопчаки навіть намагалися продемонструвати власні знання у галузі озброєння, вигукуючи назви оснащення.



Згодом усі разом переглянули відеофільм, заснований на реальних подіях, що розказував про роботу УБОЗу. Діти розпитували шефів про найменші подробиці, і навіть дівчаток цікавило питання: «Як стати міліціонером?»

Коли ж нарешті дітлахам дозволили підійти до столів та взяти до рук спецзасоби та навчальну зброю – байдужим не лишився ніхто.
Оперативники ледве встигали відповідати на запитання та допомагати підшефним приміряти шоломи та бронежилети.



Кульмінацією заходів стала демонстрація дій спецпідрозділу «Сокіл» по затриманню озброєних злочинців. Прямо у дворі школи розгорнувся справжній бойовик: убозівці за лічені хвилини дістали «зловмисників» з автомобіля, відібрали зброю та одягли наручники. Захоплені глядачі не втримались та віддячили шефам гучними оплесками.


- Ми завжди з нетерпінням чекаємо наших шефів, - розповідає директор школи-інтернату Людмила Швидюк. – Вони допомагають нам не тільки вирішувати якісь господарські проблеми, але й позитивно впливають на виховний процес. Після таких відвідин діти навіть навчаються краще, адже прагнуть бути схожими на своїх старших товаришів. Я впевнена, що сьогоднішній візит запам’ятається дітям особливо надовго, вони просто у захопленні від побаченого.



Ще довго дітлахи не відпускали від себе старших товаришів, фотографувалися, закидали питаннями та запрошували частіше приїжджати у гості. Ті ж пообіцяли, що скоро навідаються з новим сюрпризом.

]]>
Tue, 30 Apr 2013 09:10:00 +0300 Общество
<![CDATA[На Житомирщині відбудуться масштабні реконструкції до дня Перемоги]]> http://www.0412.ua/news/311335

7 травня 2013 року у с. Ворсівці Малинського району відбудуться масштабні патріотичні заходи з нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.


Запрошуємо взяти участь усіх бажаючих в урочисто-траурному мітингу поблизу оновленого пам’ятника полеглим солдатам, які загинули під час визволення Малинщини.

Початок о 12.00
с. Ворсівка
Малинського району


Також до уваги усіх присутніх буде запропоновано:

- реконструкцію оборонно-наступального бою періоду Великої Вітчизняної війни;

- демонстрацію зразків військової техніки та показові виступи бійців спецпідрозділів органів внутрішніх справ;

- концерт художньої самодіяльності та польову кухню.

Початок о 13.00
поблизу с. Ворсівки
Малинського району

]]>
Mon, 29 Apr 2013 17:30:00 +0300 Общество
<![CDATA[Чем живет и сколько зарабатывает средний класс в Украине]]> http://www.0412.ua/article/311326

Сетевые магазины одежды и обуви, техномаркеты, турагентства, автосалоны и застройщики, брендовые бутики (от одежды и обуви до ювелирных украшений и меховых изделий), салоны красоты, рестораны и кофейни – все они живут преимущественно за счет денег среднего класса.

Да, есть откровенно богатые люди, для которых покупка автомобиля дороже 70–100 тыс. евро – отнюдь не предмет душевных терзаний. Но кассу перечисленным структурам делают не «новые богатые», а средний класс. Ну и, конечно, те, кто на пути к «средним». И судя по тому, как себя чувствуют все упомянутые торговые и сервисные точки, средний класс в Украине есть, и «Деньги» знают, кто эти люди.

 К среднему классу в Украине можно отнести около 6 млн. человек – 13% населения страны. Но это самая активная и самодостаточная часть населения  

В принципе, можно попробовать назвать средним классом какую-то долю населения – между совсем бедными и очень богатыми. К примеру, вот прямо взять и отсечь 10% или 20% населения – самых бедных. И точно так же отсечь 10% населения, но уже самых богатых. И объявить средним классом оставшийся слой в 70%. И потом выяснить – что за люди сюда входят, каково их имущественное и финансовое положение, что они предпочитают, о чем думают.

Эксперты, скорее всего, заявят, что это некорректно – изначально назначить долю среднего класса. И они, скорее всего, правы. К тому же, в развитых странах с устоявшимся социальным составом – в той же Германии или США, даже в Испании и Польше – доля среднего класса действительно составляет минимум 50%, а то и 70%. А вот в Украине, с ее неприлично тонким слоем среднего класса, такого делать точно нельзя.

«Есть два подхода к определению среднего класса: первый – сугубо денежный, когда учитывается уровень благосостояния. И второй – это когда к уровню доходов добавляется образование, ценности, фактор самоощущения себя как среднего класса. Что касается деятельности таких людей, то это «белые воротнички» и частные предприниматели», – рассказал «Деньгам» Максим Машляковский, руководитель отдела исследований рынков потребительских товаров GfK Ukraine.

«Деньги» тоже считают, что средний класс – это квалифицированные специалисты и руководители, как правило, с высшим или специальным образованием. Они работают в частных компаниях по найму, либо же основали собственное небольшое дело.

Доход на члена семьи в размере 8–32 тыс. грн. – вполне конкретный критерий для отнесения к среднему классу. Да, в нашем среднем классе есть как более состоятельные, так и менее обеспеченные граждане. С одной стороны, в средний класс попадает одинокий менеджер по продажам с зарплатой 9 тыс. грн. С другой стороны – содержащий двоих детей собственник нескольких СТО и его неработающая супруга с ежемесячным доходом семьи порядка 100 тыс. грн.

Крайне важный фактор – структура расходов. Принято считать, что если доля затрат, приходящихся на питание, не превышает 25%, то это свидетельствует о том, что такая семья отнюдь не бедствует. И потому мы этот критерий тоже назвали среди тех, что позволяют служить пропуском в средний класс.

Еще одним критерием для отнесения персоны к среднему классу является возможность делать сбережения без ущерба для достойного образа жизни. Поэтому у представителя среднего класса все обязательные траты не должны забирать более 30–50% доходов. Под обязательными тратами мы понимаем оплату коммунальных услуг, транспортных расходов, кредитов, налогов, питания.

Четвертый и очень важный критерий – самоидентификация. Однако он не работает самостоятельно, в отрыве от первых трех. Мало относить себя к среднему классу, нужно иметь достаточно средств, чтобы вести подобающий образ жизни.

В Украине у очень многих людей существует ошибочное восприятие самих себя как представителей среднего класса. Исследователи признаются, что даже при доходе 1,5–2,5 тыс. грн. в месяц многие украинцы считают себя средним классом. Согласно исследованию Института Горшенина (ИГ), 33,6% населения страны уверены, что принадлежат к среднему классу, а на самом деле (по оценкам ИГ) таковыми являются 8,9%.

«Деньги» считают, что к среднему классу в Украине можно причислить порядка 12% трудоспособного населения. А это около 2,2 млн. человек. Откуда такая оценка? Мы анализировали объемы продаж легковых автомобилей (и делали поправку на закупки авто предприятиями), анализировали объемы выездного туризма, даже количество эксплуатируемых в Украине смартфонов. Да, все это – косвенные признаки, но в совокупности они дают, на наш взгляд, вполне достоверный результат.

Если добавить к указанной цифре детей и близких таких представителей среднего класса, то можем выйти на итоговую цифру около 6 млн. человек. Итого при самом оптимистическом раскладе – это максимум 13% всего населения страны (на 1 января 2013 года количество населения в Украине – 45,5 млн. чел.).

Для сравнения – в России исследователи причисляют к среднему классу около 20% населения страны, а в Германии – около 60%.

Относительная малочисленность среднего класса в Украине – это и есть причина того, что нет ни одной политической силы, последовательно лоббирующей интересы той части населения, которая живет лишь благодаря собственным усилиям и количеству проделанной работы.

«Их (среднего класса – Ред.) слишком мало, скорее всего, даже меньше 10%. Они хотят стабильности и прозрачных правил игры, а потому больше тяготеют к либералам. Однако ни одна партия пока так и не смогла составить хоть мало-мальски конкретную программу, направленную на воплощение интересов среднего класса, и в парламенте их интересы сейчас представлять некому», – считает социолог Алексей Ивачек.

Все было бы просто ужасно с точки зрения защиты интересов среднего класса в Украине, но эти интересы спасает высокая активность и креативность среднего класса. Это такое сообщество, которое всегда выглядит больше, чем оно есть на самом деле. И потому в тех или иных ситуациях среднему классу все-таки удается хотя бы частично отстаивать свои интересы.   

Скромно, со вкусом

С критериями все более или менее понятно, но вот как живет средний класс, что он может себе позволить? «Деньги» насчитали двенадцать основных дополнительных признаков. Ни один из них не является жестко обязательным. Но, скорее всего, в той или иной комбинации все они присущи среднему классу.

Обычно представитель среднего класса владеет собственным жильем и автомобилем. Конечно, мы учитываем, что часть среднеклассников проживает в арендованной недвижимости, однако их доля в общем количестве измеряется 15–20%. Почему? Наверное, все дело в «оседлости» украинских специалистов. В отличие от европейских «белых воротничков», с удовольствием мигрирующих как в пределах своей страны, так и через границу, отечественные специалисты предпочитают «пускать корни» в определенном городе. И переезжая, например, из Винницы в Киев, среднеклассник стремится поскорее обзавестись жильем. В том числе и потому, что арендатор в Украине – существо очень обижаемое. А «среднеклассники» высоко ценят комфорт и душевное спокойствие. Вот и получается, что приобретение собственной недвижимости входит в список основных ценностей таких людей.

Автомобиль – не фетиш для представителей среднего класса. Отношение к его покупке обычно предельно рационально, зависит от образа жизни конкретной персоны.

Средний класс отличается финансовой грамотностью, хотя и не всегда абсолютной. Но, так или иначе, а после кризиса «среднеклассники» осознали, что тратить заработанное можно более рационально. А воздействия экономических колебаний в стране можно избежать, создавая финансовую «подушку безопасности».

Инвестировать в обучение детей для среднего класса – один из приоритетов. Дети «среднеклассников», обучаясь в гимназиях и лицеях, дополнительно занимаются с репетиторами, посещают языковые курсы, занимаются спортом, а также получают эстетическое образование – художественное или музыкальное.

Работая почти без выходных, «белые воротнички» старательно продумывают свои отпускные дни и, как правило, 2–3 раза в год (пусть даже и на одну неделю за раз) отправляются на отдых. Им нравится путешествовать: собственно, ради этих новых впечатлений они и работают так много.

И пусть пессимисты вовсю заявляют, что нарисованного «Деньгами» среднего класса не существует, мы уверены – зарабатывающие своим умом и трудом люди в стране были, есть и будут. Их обязательно будет больше. Ведь подрастают дети – новые участники команды под названием «средний класс». Их ценности: финансовая независимость, личностное развитие и комфортная жизнь. Ориентируясь на эти приоритеты, будут создаваться новые компании и бизнес-структуры, а значит, молодые «среднеклассники» получат высокооплачиваемую работу или взрастят собственное дело. Постоянное движение, развитие, активная жизненная позиция, забота о собственном благосостоянии – все это постепенно раздвигает границы среднего класса. Скажем прямо – примерно 12–15 лет его практически не было в Украине, а были лишь весьма бедные (95% населения) и нереально богатые (около 1,5–2%). На средний класс оставалось около 2–2,5%. Сейчас – впятеро больше.

 Мнение читателей: 

 «Средний класс живет лишь за счет своего труда»

 Наталья Тарасенко, 1982 г. р. Образование: высшее экономическое и MBA. Род деятельности: начальник отдела развития потребительского кредитования.

Для меня представитель среднего класса – это человек, который живет исключительно за счет своего труда, то есть не имеет никаких дополнительных источников дохода. При этом его ежемесячный доход – выше среднего. По столичным меркам – это зарплата от 10 тыс. грн. Это люди с собственным жильем, автомобилем. Они могут себе позволить дважды в год поехать за границу, не сильно ограничивают себя в тратах на досуг: ходят в кинотеатры, посещают концерты, спортзал. Я могу себя назвать представителем среднего класса потому, что подпадаю под эти критерии. В нашей стране слишком большой разрыв между богатыми и остальными. Почему так сложилось? Мне кажется, одна из причин – большое влияние бюджетной сферы на рынок труда. Учителя, врачи, милиция и многие другие люди в Украине получают зарплату из бюджета. А его скромные возможности не оставляют им шансов попасть в средний класс. Конечно, здесь играют роль и уровень теневой экономики, и сложные условия ведения собственного бизнеса.

«Средний класс отличает способность использовать мозг по назначению» 

Оксана Савченко, 1971 г. р. Образование: высшее по специальности «практический психолог». Род деятельности: директор туристического агентства. 

Основным признаком принадлежности к среднему классу считается достаточный уровень дохода, позволяющий удовлетворить основные потребности: наличие жилья, возможность платить по счетам, полноценно отдыхать и активно проводить досуг. Уровень дохода непосредственно связан с наличием образования, высокого уровня квалификации, профессионализма и способности находить возможности вместо того, чтобы плыть по течению. На мой взгляд, способность использовать мозг по назначению, желание развиваться, непреодолимое стремление к совершенствованию, непереносимость серости и желание, чтобы картинка вокруг становилась лучше, отличает средний класс. Если взять нашу статистку по туризму, которая также очень приблизительна, по самым объективным оценкам, путешествует всего 5% населения Украины. Думаю, это и есть средний класс. В развитых странах средний класс составляет 70–80% населения. Отсутствие традиции, ценности и культуры среднего класса отличает нас от западных «буржуа».

«Средний класс часто тратит на минутные блага»

 Елена Павловская, 1984 г. р. Образование: два высших финансовых (Украина, Великобритания). Род деятельности: руководитель направления по связям с общественностью. 

Отнести меня к среднему классу можно по нескольким характеристикам: мой доход – более 8 тыс. гривен в месяц, в моей семье – более одного автомобиля, есть собственное жилье, мы можем себе позволить откладывать более 10% дохода ежемесячно. Думаю, основная проблема того, что в Украине не слишком много людей, которых можно отнести к среднему классу, – это неразвитый сегмент малого бизнеса. Я считаю, что средние классы в Украине и России очень похожи, так как у нас схожая ментальность, а вот от европейского среднего класса мы отличаемся. Хочу сразу отметить, что везде есть свои исключения. Славянский народ, достигая определенного уровня доходов, пытается это продемонстрировать атрибутикой – дорогими авто, квартирами в престижном районе (не всегда практичными с точки зрения жилья), покупкой одежды в определенных брендовых бутиках. Средний класс Европы, в первую очередь, заботиться о том, чтобы создать комфорт себе и своим близким, и если они покупают дорогое авто, то исключительно из-за комфортности этой машины, целесообразности (если семья большая – и авто большое). К сожалению, в Украине с ростом доходов люди редко начинают откладывать больше на будущее – они сегодня тратят свои доходы на минутные блага.

Дополнительные признаки

  •  Высшее или специальное образование
  • Наличие сбережений в объеме более трехмесячного брутто-дохода 
  • Наличие собственного жилья 
  • Наличие авто в собственности 
  • Отдых в течение года минимум дважды – включая один раз за рубежом 
  • Инвестиции в образование детей 
  • Стремление к собственному развитию: профессиональное развитие, языковые школы, спорт, йога, хобби 
  • Развлечения: non-TV (боулинг, театр, кино, ресторан, пикник) 
  • Здоровый образ жизни как ценность  
  • Шопинг: серьезно относятся к покупкам, покупают за рубежом и через Интернет, считают деньги, внимательны к скидкам и акциям 
  • Приобретают и используют гаджеты и телеком-услуги: смартфоны, широкополосный и мобильный Интернет, кабельное/спутниковое ТВ 
  • Пользуются финансовыми услугами: депозиты, карты, кредиты, страховки 
  • Семья как ценность: стараются осознанно создавать семью, создавать и поддерживать определенный уклад и традиции в семье
]]>
Mon, 29 Apr 2013 17:07:00 +0300 Аналитика
<![CDATA[У Житомирі відбулися зональні змагання серед збірних команд органів місцевого самоврядування]]> http://www.0412.ua/news/311302

Учетверте на Житомирщині проводиться IV обласна спартакіада серед працівників органів місцевого самоврядування. Її гасло – «Спорт об’єднує всіх в одну команду!». Збірна команда Житомирщини у складі кращих спортсменів представлятиме область на загальноукраїнському рівні.

У рамках спартакіади у районах області вже відбулися сім зональних змагань. А їх завершальний етап стартував 26 квітня у Житомирі, на базі спортивного комплексу держаного університету імені Івана Франка.

У спортивному турнірі зійшлися збірні команди депутатів та працівників виконавчого апарату обласної ради, міської, Богунської та Корольовської рад Житомира.

Перший заступник голови обласної ради та капітан збірної з футболу Володимир Арешонков зазначив: «Всі ми – депутати, представники органів місцевого самоврядування всіх рівнів – залюбки долучаємося до спартакіади. Своїм спортивним прикладом ми прагнемо популяризувати у громадах сіл, селищ та міст нашої області заняття фізичною культурою і аматорським спортом».

Зі слів Володимира Арешонкова, для спартакіади недаремно обрані саме футбол, волейбол, настільний теніс, шахи та шашки. «Це основні види спорту, для занять якими не потрібно докладати особливих зусиль».

Обласні фінальні змагання відбудуться 17 травня у Коростені. У них братимуть участь переможці зональних змагань. Збірна команда Житомирщини 26 травня вирушить до Алушти, аби гідно представити область на Всеукраїнській Спартакіаді серед депутатів Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, селищних і сільських рад.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 16:37:00 +0300 Спорт
<![CDATA[Водоканал на Житомирщині заплатив податки лише після візиту прокуратури]]> http://www.0412.ua/news/311274

Досудове розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 212 (ухилення від сплати податків) щодо службових осіб МКП «Бердичівводоканал», у якому прокуратура області здійснювала процесуальне керівництво, закінчено та направлено до суду.

Обставини справи:

Керівництво підприємства впродовж квітня-листопада 2012 року умисно ухилялось від сплати податку з доходів фізичних осіб. Унаслідок цього державний бюджет недоотримав понад 610 тис грн.

У ході досудового розслідування підприємство відшкодувало завдані збитки, а також сплатило нараховану пеню на суму 60 тис грн.

Оскільки підприємство сплатило податкові борги у повному обсязі, прокуратура направила до суду клопотання про звільнення службових осіб від кримінальної відповідальності.

Довідково:

За вказане правопорушення Кримінальним кодексом України визначено покарання у вигляді штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 16:07:00 +0300 Общество
<![CDATA[Житомир-туристичний: що можна подивитись на травневі свята]]> http://www.0412.ua/article/311207

Про Житомир прийнято вважати, що нічого цікавого в ньому нема. І першими про це вам розкажуть самі житомиряни. Тільки вірити житомирянам не треба.

Хоч від давніх часів (місто вважається заснованим у ІХ столітті) нічого не збереглося, в центрі є магістрат XVIII століття, два симпатичні костели, кілька церков (в одній з них хрестили Олега Ольжича), кірха, в якій грав на органі батько Святослава Ріхтера Теофіл, колоритні старі квартали. На території товариства сліпих і поряд з ним є дві мальовничі каплички, одна з них барокова – вони зараз у кондиці дуже романтичних руїн.

Не можна пропустити тут Музей космонавтики імені Сергія Корольова (уродженець Житомира) та здоровенну дамбу на річці Тетерів.

Житомир – важливе місце в історії та культурі українських поляків і українських євреїв. Тут було чимало їхніх закладів і діячів, збереглися великі некорополі. Помітну роль у житті міста відігравли колись також чехи й німці. Сьогодні ж, хоч загалом у Житомирі переважає, як і в цілому Центральному регіоні, українсько-російська культурна й мовна мішанина, єврейський, а особливо польський вплив відчувається й далі. Тим паче, що місцеві поляки не зазнали в ХХ столітті таких масових депортацій, як у західніших частинах країни.

Житомир

Навколо Житомира варто звернути увагу, наприклад, на великий художній музей уКмитові – фактично, сільський музей соцреалізму, досить унікальний заклад. Або на парк і костел у Коростишеві (там же з протилежного боку траси й річки на пагорбі стоїть камінь, який вважається видобутим із Тетерева стародавнім ідолом богині-жаби).

Також недалеко звідси – відоме місто Бердичів. Його головна пам'ятка – розкішний католицький монастир Босих Кармелітів. Це одна з чільних римо-католицьких святинь України й дуже красивий бароковий комплекс, збудований на місці замку у XVII столітті. В ньому зберігається чудотворна ікона Бердичівської Божої Матері. Досить знаменитий і костел Святої Варвари вже наступного століття. В ньому повінчалися місцева графиня Евеліна Ганська та французький письменник Оноре де Бальзак.

Монастир у Бердичеві.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 15:35:00 +0300 Общество
<![CDATA[Workout у Житомирі: наймолодші спортсмени навчаються у 9 класі]]> http://www.0412.ua/article/311173

На стадіоні площі Польової група спортсменів часто збирається для тренування.

У такому виді спорту як «Workout» можуть брати участь усі, хто займається спортом або прагне набратися досвіду у своїх колег.

Найближчим часом юні спортсмени планують поїхати на «Workout Fest», що відбудеться у місті Любарі 4 травня.

А чергове тренування, яке відбулось 23 квітня, прийшли студенти Житомирського державного університету ім. Івана Франка, які були організаторами цього дійства, студенти Житомирського технологічного коледжу, учні школи-ліцею Житомира № 2 та ЗОШ № 30.

Наймолодші спортсмени навчаються у 9 класі, а займатися таким видом спорту почали 2 роки тому.

«Спорт став частиною нашого життя, без нього неможливо уявити майбутнє. Ми давно зробили вибір між тренуванням та цигаркою з пивом. Часу на заняття ніколи не шкодуємо от тільки взимку дещо складніше, адже треба шукати якесь приміщення або недорогі секції. Зараз саме час для інтенсивного тренування та здобування перемог…» – повідомляють учасники вуличного спорту.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 15:10:00 +0300 Спорт
<![CDATA[Житомирские десантники выполняют прыжки с парашютом]]> http://www.0412.ua/news/311104

В 95-й отдельной аэромобильной бригаде, которой командует полковник Михаил Забродский, завершаются плановые прыжки на площадке приземления «Сингуры» 240-го центра подготовки подразделений вблизи Житомира. Погода благоприятствовала десантникам – военнослужащие части выполнили более 2300 прыжков с вертолета Ми-8.

Прежде чем приступить к десантированию, в подразделениях бригады была проведена тщательная подготовка личного состава на парашютно-десантном комплексе, а непосредственно перед прыжками офицеры парашютно-десантной службы (ПДС) внимательно осматривали парашюты десантников –проверялись крепления парашютных систем на порядок готовности к раскрытию парашютов. «Парашютно-десантная служба в высокомобильных десантных войсках должна всегда быть в тонусе!» – подчеркнул начальник парашютно-десантной подготовки майор Иван Шныр.

Также, в рамках подготовки к ротным тактическим учениям, десантники из 2-й аэромобильной роты 13-го отдельного аэромобильного батальона бригады совершили 120 прыжков с самолета Ан-26.

– Десантирование с борта Ан-26 сложнее прыжков с вертолета, – рассказывает заместитель командира - начальник ПДС подполковник Андрей Захаров. – Основным отличием является вдвое больше скорость летательного аппарата – в среднем 300 километров в час, уменьшенное время на выход отделения, что, соответственно, увеличивает вероятность столкновения десантников в воздухе.

– Согласно программе боевой подготовки, – продолжает Андрей Захаров , – десантники-специалисты, а это разведчики, связисты и другие, совершали прыжок с грузовым контейнером ГК-30. В части также было отработано десантирование грузов в малогабаритной таре ПДММ-47 и ПДУР-47 с парашютной системой ОКС-4.

Некоторые из тех, кто десантировались в эти дни, совершили свой первый ознакомительный прыжок.

– Проходить службу по контракту в 95-й отдельной аэромобильной бригаде, – отметил командир бригады полковник Михаил Забродский, – изъявляют желание много молодых людей. Сейчас в небе дебютировали более тридцати молодых воинов контрактной службы. Согласитесь, что никто не сможет лучше передать того ощущения радости, уверенности в себе и удовольствия, которое испытываешь, видя над собой раскрытый купол парашюта, а под собой землю...

Ирина Музычук

 





















]]>
Mon, 29 Apr 2013 14:30:00 +0300 Общество
<![CDATA[Замість книг - горілка, мобільні телефони та гроші]]> http://www.0412.ua/news/311113

26 квітня в Житомирській УВП-8 при догляді посилки засудженому до довічного позбавлення волі Т. співробітниками відділу режиму і охорони установи були виявлені 2 мобільні телефони, 300 гривень та 4 пластикові пляшки зі спиртовмісною речовиною.

Таку посилку засудженому було відправлено з міста Житомира за допомогою послуг однієї з недержавних фірм по доставці товарів та кореспонденції. Особа, що відправляла посилку, при заповненні товарно-транспортної накладної у графі вміст вказала «книги», однак замість них там знаходились предмети та речовини, заборонені до використання в місцях позбавлення волі.

Прес-служба управління

ДПтС України в Житомирській області

]]>
Mon, 29 Apr 2013 14:05:00 +0300 Криминал
<![CDATA[Правительство повысило пенсии с 1 мая]]> http://www.0412.ua/article/311081

Кабмин увеличил пенсии с 1 мая для 60 тыс ветеранов Великой Отечественной войны.

Правительство Украины с 1 мая повысило пенсии инвалидам войны II и III группы из числа участников боевых действий в Великой Отечественной войне и участникам боевых действий в ВОВ, которым более 85 лет, сообщила заместитель председателя правления Пенсионного фонда Украины Валентина Никитенко.

"С 1 мая, согласно постановлению правительства от 13 марта инвалидам, инвалидам войны II и III группы из числа участников боевых действий в Великой Отечественной войне и участникам боевых действий в ВОВ, которым исполнилось 85 лет и больше, минимальный размер пенсии установлен на уровне 285% прожиточного минимума для лиц, потерявших трудоспособность", – сказал она на пресс-конференции в понедельник в Киеве.

По ее словам, таким образом, у этих категорий граждан пенсия не может быть меньше чем 2547,9 грн.

"Пересчет пенсий проведен 60 тыс. 85-летним ветеранам войны без их обращения в органы Пенсионного фонда", – добавила В. Никитенко.

Также, по ее словам, в мае остальные пенсионеры получат повышенные пенсии в связи с ростом средней зарплаты в Украине в 2012 году. В результате этого пересчета пенсионеры получат повышение в размере от 35 до 135 грн в зависимости от размера пенсий.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 13:57:00 +0300 Общество
<![CDATA[Зіграно 1/16 кубку області з футболу на призи газети Житомирщина]]> http://www.0412.ua/news/311061

На Житомирщині стартував сезон великого футболу. У суботу, 27 квітня, на футбольних полях відбулись матчі попереднього етапу Кубку області з футболу на призи газети "Житомирщина" (Організовує ЖОФФ Опанащука).

На цьому етапі команди зіграли по одному матчу, переможці якого виходили в 1/8 фіналу. Щоправда із запланованих 12 зустрічей насправді відбулось лише п'ять. В решті випадків було зараховано технічні перемоги.

На жаль, жодна команда з Житомира на кубок не заявилась. А предсавник району - ФК "Танкіст" з Новогуйвінську, який таки засвітився в сітці розіграшу кубку, з невідомих причин грати у ньому відмовився. Тож супернику танкістів - новоград-волинському "Авангарду" їхати за перемогою в Новогуйвінськ не довелось. Також, ще до початку кубку, знялась із розіграшу команда з Попільні.

Результати попереднього етапу кубку Житомирської обалсті з футболу:

"Січ" Приворіття (Брусилівський район) - ФК "Миропіль" - 3:1

ФК "Ружин" -  "Здвиж" (Брусилів) - 1:0

ФК "Зоря-Енергія" (Романів) - "Случ" (Любар) - 2:1

ФК "Лугини" -  ФК "Ємільчине" - 1:1  4:2 пен

ФК "Черняхів" - ФК "Коростишів" - 2:1


Технічні перемоги:

ФК "Шкіряник" (Бердичів) - "Нива" (Попільня) -    +/-

ФК "Керамік" (Баранівка) - ФК "Фортуна" (Андрушівка) -    +/-

ФК "Тетерів" (Чуднів) -  "Оріон" (Нова Борова) -   -/+     

ФК "Авангард" (Довбиш) - "Штурм" (Олевськ) -   -/+

ФК "Пулини" (Червоноармійськ) - ФК "Колос" (Радомишль) -

ФК "Металург" (Малин) - Коростенський район -  -/+

ФК "Танкіст" (Новогуйвинське) - ФК "Авангард" (Новоград-Волинський)  -   -/+

 

Таким чином в 1/8 кубку зіграють наступні команди:

ФК "Полісся" (Городниця) - ФК "Шкіряник" (Бердичів)

"Січ" Приворіття - ФК "Ружин"

ФК "Зоря-Енергія" - ФК "Керамік" (Баранівка)

ФК "Автомобіліст" (Стрибіж) – ФК "Бердичів"

ФК "Коростень" -  "Оріон" (Нова Борова)

ФК "Штурм" (Олевськ) - ФК Лугини

ФК "Колос" - ФК "Черняхів"

Коростенський район – ФК "Авангард" (Новоград-Волинський)

На цьому етапі команди зіграють по дві зустрічі. Перша гра запланована на 01 травня, матчі-відповіді відбудуться 05 травня. Нагадаймо, що минулого року володарем кубка стала команда з Городниці, Новоград-Волинського району - "Полісся".

Раніше прес-служба ЖОФФ Коцюбко повідомляла про прийом заявок на свій Кубок Житомирської області. Жеребкування кубку та затвердження сітки змагань мало відбутись на Виконкомі ЖОФФ Коцюбко 18 квітня. Сам виконком відбувся, але, судячи з повідомлень тієї ж прес-служби, питання кубку на ньому навіть не розглядалось. Тому наразі навіть невідомо, чи взагалі планують ці змагання проводитися. Нагадаймо, що два роки підряд кубок ЖОФФ Коцюбко виграє житомирський СК "Легіон".

]]>
Mon, 29 Apr 2013 13:34:00 +0300 Спорт
<![CDATA[Бригинець: У ставки Гімлера під Житомиром знайшовся приватний власник]]> http://www.0412.ua/news/311048

Унікальний туристичний об’єкт Житомирщини - польова ставка Генріха Гіммлера «Хегевальд» у Житомирській області, яка складається з бункера та підземних залів, як виявилося, продана приватному власнику.

Таку відповідь на свій запит до Житомирської облдержадміністрації щодо форми власності польової ставки Генріха Гіммлера «Хегевальд» в смт Гуйва Житомирської області отримав народний депутат України, голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександр Бригинець.

Нагадаємо, до нардепа Бригинця звернулася громада смт Гуйва з проханням зберегти гордість їхнього селища об’єкт історичної спадщини часів Великої Вітчизняної війни - резиденцію «Хегевальд», оскільки ставка викликає інтерес у туристів і може приносити прибутки громаді. Але ні громада, ні житомирська влада, за попередньою інформацією, не мали інформації про власника ставки.

Як повідомляє Управління куль тури Житомирської облдержадміністрації, бункер польової ставки «Хегевальд» був проданий ПП Михайленку М.Г. згідно рішення Новогуйвинської селищної ради 12.11.2004 р. для створення в ньому музею воєнної історії. Але власник бункера досі не звернувся до Управління культури Житомирської облдержадміністрації щодо реєстрації такого музею.

«Тобто, власник не виконав взятих зобов’язань: бункер привласнив, а музей не створив. Тому владі треба не сидіти склавши руки, а діяти. Особливо, якщо того хоче громада. В цьому питанні, як на мене, є три варіанти розв’язання проблеми: або переконати власника бункера зробити обіцяне (створити музей у бункері), або в судовому порядку забрати в нього бункер чи змусити продати його тому, хто здатен буде довести справу зі створення в ньому музею, або повернути його у власність громади, яка хоче розвивати об’єкт у туристичному напрямку», - запропонував О.Бригинець.

Бригинець наголосив, що для нього як для людини, яка вболіває за розвито к та популяризацію культурної спадщини України, важливо не те, хто саме володітиме цим унікальним історичним об’єктом. Головне, щоб його власник усвідомлював взяті на себе зобов’язання по збереженню історичного об’єкту, доглядав за ним і розвивав його у культурно-туристичному напрямку, а не тримав у ньому картоплю.

«Оскільки на сьогодні ставка Г. Гіммлера «Хегевальд» не є пам’яткою, то я звернувся до Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей з проханням провести експертизу решток польової ставки на предмет її історико-архітектурної цінності для подальшого занесення ставки до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. І тоді питання збереження і популяризації ставки стане не лише клопотом місцевої громади, а загальнодержавним питанням», - наголосив О.Бригинець.

Крім того, Бригинець звернувся до голови селищної ради смт Гуйва з пропозицією звернутися до Житомирської обласної державної адміністрації щодо забезпечення проведення інвентаризації та паспортизації ставки та інших історичних об’єктів у смт Гуйва для формування в подальшому відповідних туристичних маршрутів.

 

Довідка:

Ставка Гіммлера під Житомиром - ставка рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера «Хегевальд» («Заповідний ліс») розташована недалеко від «Вервольфа» - у Житомирській області, біля сучасного селища Гуйва. 

Командний пункт з усіма зручностями будували з жовтня 1941-го по липень 1942 року. Територія ставки загальною площею 1,2 тис. кв. м. була ретельно замаскована зеленими насадженнями. А штаб військового керівництва розташовувався у двоповерховій будівлі, в якій до війни був Будинок офіцерів. На випадок бомбардувань в ставці облаштували два наземних бункера, які з’єднував один підземний хід, і який після війни замурували. У них були дві маленькі кімнати, товщина стін яких сягала трьох метрів, до того ж їх прикривав півметровий шар гуми, який мав надійно захищати від прямого попадання бомб.

Тут є два входи у підземні зали райхсфюрера СС: один розташований на території військової частини, тому доступ до нього неможливий, інший біля двоповерхового житлового будинку. Це квадратна бетонна конструкція заввишки у два з половиною метри майже зусібіч обліплена господарськими прибудовами місцевих мешканців.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 13:10:00 +0300 Культура
<![CDATA[За тиждень житомирські рятувальники знищили 69 вибухонебезпечних предметів. Хроніки катастроф]]> http://www.0412.ua/news/311018

До оперативно-рятувальної служби «101» надійшло 163 повідомлення про надзвичайні події або загрозу їх виникнення. Серед них: 88 пожеж, 13 дорожньо-транспортних пригод, 11 випадків виявлення вибухонебезпечних предметів. Всього під впливом різних факторів в області 15 осіб загинули та 27 травмовані.

Вперше з початку року на пожежах не було загибелі людей!

Але кількість пожеж не зменшується. Тільки за п’ятницю 26 квітня в різних населених пунктах області горіло десять (!) житлових будинків. Пошкодження та втрати на пожежах були від незначних – в одному випадку згорів диван та матрац, до критичних – декілька родин взагалі залишилося без оселі. Згоріло з десяток господарчих споруд, три автівки.  Це у той час, коли прийшло весняне тепло, не топляться печі, не вмикаються електрообігрівачі. Висновок: саме людський фактор приводить до пригод, які закінчуються значними матеріальними втратами і часто людськими жертвами!   

Необережність або недбалість при поводжені з вогнем – основна причина пожеж на відкритій території!

26 квітня о 21:45 у міському парку обласного центру, за припущенням місцевих посадовців та інспекторів Держслужби з НС, через необережність під час куріння виникло загоряння обрізаного гілля, складеного до купи для подальшого вивозу. Від гілля загорілося дерево, що стояло поруч. Для ліквідації незапланованого вогнища знадобилося викликати рятувальників. Того ж дня, майже в той самий час, загорілося дерево на одному з подвір’їв по вул. Московської обласного центру. Вогнеборці пожежу загасили, але встановити винуватців по гарячих слідах не вдалося – поблизу не було ні єдиної душі.    

У саперів напружені весняні «жнива».

За минулий тиждень до підрозділів Держслужби з НС в області надійшло 11 повідомлень про виявлення вибухонебезпечних предметів. Всього було виявлено та знищено 69 смертельно небезпечних знахідок.

Тільки 25 квітня у м. Житомир групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення обласного управління ДСНС знищено 12 артилерійських снарядів, 6 мінометних мін, 1 авіабомбу та 4 інших вибухонебезпечних предметів часів війни.

За тиждень на території області сталося 13 випадків травматизму, через які 8 осіб загинуло та 5 травмовано.

26 квітня у с. Бехи Коростенського району, внаслідок перекидання вантажного автомобіля КрАЗ, загинув 35-річний водій гранітного кар’єру.

27 квітня до опікового відділення обласної лікарні із значними термічними травмами госпіталізовано 55-річну мешканку смт Ємільчине та дворічну дівчинку з смт Романів.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 12:40:00 +0300 Общество
<![CDATA[Житомирські податківці обирали кращого юриста]]> http://www.0412.ua/news/310943

Обласний конкурс на звання кращого юриста-податківця відбувся днями в Головному управлінні Міндоходів в області. Участь у конкурсі взяли 18 працівників юридичної служби податкових органів області.

Перше місце посіла завідувач юридичного сектору ДПІ у Житомирському районі Алла Бех, друге – начальник юридичного відділу Новоград-Волинської ОДПІ Микола Летушев та «бронза» дісталася старшому державному податковому інспектору юридичного відділу Коростенської ОДПІ Юрію Власюку.

Грамоти переможцям урочисто вручили заступник голови ДПС в області Галина Власюк та начальник управління правової роботи Олександр Ступак.

Для перемоги конкурсантам знадобилися не тільки знання права та норм Податкового кодексу України, але й такі особисті якості як дисциплінованість, відповідальність та виконавська дисципліна. Також компетентне журі, у склад якого увійшли працівники управління правової роботи, кадрової служби та профспілкового комітету, врахувало особистий внесок у розвиток податкової служби та наповнення бюджетів усіх рівнів за рахунок вирішених на користь податкової судових справ.

Вирішено, що конкурс, покликаний підвищувати авторитет і професіоналізм працівників юридичної служби Головного управління Міндоходів області, буде носити постійний характер і проводитиметься щороку.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 12:06:00 +0300 Общество
<![CDATA[Житомирські байкери відкрили мотосезон]]> http://www.0412.ua/article/310917

Цими вихідними центральними вулицями Житомира проїхалося одночасно колоною близько сотні байкарів.

Таким чином, уже традиційно вони відкрили мотосезон-2013. До заходу приєдналися мотоциклісти із кількох байкарських клубів міста та області – «Залізний дракон», «Площадь», «God's Squad CMC» та інші.

Спочатку байкери рушили колоною від клубу «GOD`S GARAGE» до автовокзалу, а потім по Київській та Черняховського до Вічного вогню. На цій зупинці зробили колективне фото, поспілкувалися і рушили до міського кладовища на Корбутівці. Там вшанували хвилиною мовчання своїх друзів-байкерів, які загинули на дорогах і далі колона направилася до дитбудинку в Коростишів.

Після повернення, основна офіційна частина відкриття мотосезону продовжилась у  «GOD`S GARAGE». До байкарів звернулися керівники або представники усіх байкарських клубів, які приєдналися до мотопробігу. Зокрема, вони відзначали, що нарешті усі байкери міста змогли обєднатися  і разом відкрити мотосезон. Нині у місті суттєво налагодилися стосунки між байкерами різних клубів. При цьому, незмінно байкерам усі бажали дотримуватися правил дорожнього руху, бути обережними, підтримувати один одного та поважати. Після  виступів розпочався концерт житомирського гурту «TWISTED» та неформальне спілкування.

Варто відзначити, що житомиряни на колону байкарів реагували по-різному.

Більшість знімали дійство на телефони, махали руками і всіляко проявляли своє захоплення та підтримку чи то сидячи в автомобілі, чи зустрічаючи колону на зупинках. Самі ж байкери подбали, аби колона не створювала на дорогах проблем і  подбали про  відповідний супровід.

 

]]>
Mon, 29 Apr 2013 11:47:00 +0300 Культура
<![CDATA[За вихідні ДАІшники зловили 370 порушників правил дорожнього руху]]> http://www.0412.ua/news/310876

370 порушень Правил дорожнього руху було виявлено та припинено працівниками Державтоінспекції на автошляхах області упродовж вихідних. Затримано 54 водія за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. Складено 81 адміністративний протокол на водіїв за перевищення швидкісних режимів.

За вихідні зафіксовано 8 дорожньо-транспортних пригод, в яких 3 людей загинуло та 7 травмовано.

Близько 21.10 27 квітня на 228 км а/д Київ – Чоп, Нов.-Волинського району, водій автомобіля Фольксваген, 44-річний житель Закарпатської області, скоїв наїзд на двох пішоходів, які переходили проїзну частину справа наліво відносно напрямку руху автомобіля. Внаслідок ДТП пішоходи від отриманих тілесних ушкоджень загинули на місці пригоди.

Близько 00.20 28 квітня на автодорозі між селами Хажин та Терехове Бердичівського району, водій автомобіля ВАЗ-21011, 21-річний житель Бердичівського району, виїхав на смугу зустрічного руху, де здійснив зіткнення з моторолером Хонда, під керуванням 20-річного жителя Бердичівського району, який рухався в зустрічному напрямку. Внаслідок ДТП водій моторолера Хонда отримав тілесні ушкодження та доставлений до медичного закладу.

Близько 16.25 28 квітня на 2 км автодороги смт. Городниця – с. Дубники Нов.-Волинського району, водій мотоцикла МТ-10, 26-річний житель Нов.-Волинського району, на заокругленій ділянці дороги, не вибрав безпечної швидкості руху, виїхав на смугу зустрічного руху, з’їхав у кювет, де скоїв наїзд на дерево. Внаслідок ДТП водій та пасажир мотоцикла від отриманих тілесних ушкоджень загинули на місці пригоди.

Шановні громадяни! Аналізуючи дорожньо–транспортні пригоди, слід зазначити, що переважна більшість аварій трапляється через неуважність та безпечність учасників дорожнього руху. Тому Державтоінспекція нагадує: не слід нехтувати своїм життям чи здоровям. Не зайвим буде застерегти як водіїв так і пішоходів, що лише дотримання Правил дорожнього руху зменшать кількість аварійних ситуацій і дорожньо–транспортних пригод. Адже здавалося б незначне порушення Правил дорожнього руху може мати трагічні наслідки.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 11:11:00 +0300 Происшествия
<![CDATA[Влада хоче демонтувати у Житомирі «незаконно встановлених» 20 кіосків]]> http://www.0412.ua/news/310852

Два десятки кіосків планують демонтувати в Житомирі. Відповідне рішення опубліковане на сайті Житомирської міської ради. В документі стверджується, що всі ці об'єкти встановлені самовільно.

Замовником робіт з демонтажу металевих конструкцій має стати Управління комунального господарства міської ради. У рішенні рекомендується Корольовському та Богунському РВ УМВС України в Житомирській області забезпечити громадський порядок під час демонтажу металевих конструкцій. А управлінню по зв’язках з громадськістю міської ради дане рішення оприлюднити в засобах масової інформації.

Перелік самовільно розміщених металевих конструкційна об’єктах благоустрою м. Житомира, що підлягають демонтажу:

1. кіоск вулиця Гагаріна, 19

2. кіоск вулиця Московська, 16

3. кіоск вулиця Черняховського, 98

4. кіоск вулиця Малікова, 16

5. кіоск вулиця Старочуднівська, 7

6. кіоск вулиця Щорса, 205

7. кіоск вулиця Леселідзе, 4

8. кіоск вулиця Кібальчича, 14

9. кіоск провулок 2-й Чехова, 8

10. кіоск вулиця 1 Травня, 57

11. кіоск вулиця Вокзальна, 14

12. кіоск вулиця Велика Бердичівська, 54

13. кіоск вулиця Котовського, 29

14. кіоски – 5 штук вулиця Хлібна, 17 (ріг вулиці Хлібної та площі Житній ринок)

15. кіоск проспект Миру, 45-б

16. кіоск проспект Миру, 57

]]>
Mon, 29 Apr 2013 10:45:00 +0300 Общество
<![CDATA[У Житомир пройшов ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з біології]]> За матеріалами прес-центру ЖДУ імені Івана Франка http://www.0412.ua/news/310792

23-26 квітня у ЖДУ імені Івана Франка тривав ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з біології, яка передбачала проведення трьох етапів: комп’ютерного тестування, теоретичного й практичного туру.

Всього у ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з біології взяло участь 64 студента, серед яких були й призери Міжнародної олімпіади з біології, з 33 вищих навчальних закладів України. ЖДУ імені Івана Франка представлял одразу дві студентки: Маргарита Дємідова (І курс) і Юлія Некрашевич (VІ курс).

Протягом трьох днів природничий факультет університету гостинно зустрічав студентів із різних куточків України та перевіряв знання кращих юних біологів країни. Так, найперше учасники олімпіади позмагалися між собою у теоретичному турі, де виконували завдання з курсу біології різних рівнів складності. Наступним було комп’ютерне тестування, а завершальним – практичний тур. Саме на останньому в учасників олімпіади була чудова нагода перевірити свої практичні уміння та навички з якісного визначення амінокислот, неінфекційних хвороб рослин, з’ясувати особливості мінерального живлення представників рослинного світу, а також знання хребетних тварин та будови тканин живих організмів.

Зауважимо, що програма олімпіади передбачала також і час для відпочинку. Так, студенти-учасники отримали задоволення від перебування у музеї історії ЖДУ, природничому та етнографічному музеях університету. Після напруженого дня юні інтелектуали мали змогу познайомитися із давніми театральними традиціями Житомира, вони з радістю відвідали виставу «Одруження» в Житомирському драматичному театрі ім. І. Кочерги. Програма олімпіади також передбачала екскурсію до музею космонавтики імені С. П. Корольова – унікального, єдиного у своєму роді музею України.

Під час проведення олімпіади продуктивно працювало компетентне журі, у складі якого були провідні вчені з різних навчальних закладів України. Щодня по обіді відбувалися засідання апеляційної комісії. Оскільки жодної апеляції щодо теоретичного, практичного турів та комп’ютерного тестування не було подано, то досить швидко для учасників ІІ туру Всеукраїнської олімпіади з біології настала хвилююча мить – нагородження переможців. Відтак, диплом I ступеня і подарунок отримала студентка Наталія Єсип (Національний медичний університет імені О.О.Богомольця).

Дипломом II ступеня і подарунками нагороджені студенти: Микола Штеніков (Одеський національний університет імені І.І.Мечнікова); Аліна Петлюк (Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини) та Юлія Некрашевич (Житомирський державний університет імені Івана Франка).

Дипломи III ступеня і подарунки вручили Валерії Сапожніковій (Харківський національний університет імені В. Каразіна); Олександру Губару (Київський національний університет імені Т. Шевченка) та Віталію Калиновському (Київський національний університет імені Т. Шевченка).

Однак на цьому відзначення кращих не завершилося – ще 20 студентів отримали дипломи у номінаціях: «Високий рівень теоретичної підготовки», «Високі показники, виявлені при виконанні комп’ютерних тестових завдань», а також за найкраще виконання завдань практичного туру у номінаціях: «Неперевершені знання з фізіології рослин», «Неперевершені знання з зоології хребетних», «Неперевершені знання з біохімії» та «Неперевершені знання з гістології».

«Підсумки ІІ туру Всеукраїнської олімпіади з біології вшанували три складові визначного результату: це талант, прихильність фортуни та копітка праця. А такі заходи, як олімпіади різних рівнів, звертають увагу на тих, на кого справді варто рівнятись, показують, що досвідченої, юної еліти з біологічної науки таких у нас в Україні справді багато», - прокоментував проведення ІІ туру Всеукраїнської олімпіади з біології ректор ЖДУ імені Івана Франка Петро Саух.

 

 

 

 

 

 

 

]]>
Mon, 29 Apr 2013 10:30:00 +0300 Общество
<![CDATA[«Збройні барони» планують збагатитися на житомирянах, які ладні перестріляти один одного]]> http://www.0412.ua/article/310753

Виробники зброї палко бажають продавати її населенню в Україні, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Вони вже оцінили місцевий вогнепальний ринок у 7 млн осіб, які могли б і хотіли витратитись на особистий "ствол".

Більшість розуміють, що із дозволом на володіння зброєю буде біда, бо суспільство у нас нервове. Українці можуть побитися навіть за неправильний маневр на дорозі. А якщо дати людям до рук вогнепальну зброю, кількість жертв зросте в геометричній прогресії.

Відвідувачі елітного стрілецького тиру у Києві, де вчать правильно поводитися з вогнепальною зброєю і влучно стріляти, виступають за те, щоб надати всім українцям право на домашній арсенал. Це, кажуть, дозволить захиститися від таких загроз, як російський "бєлгородський стрілець".

Якби такий випадок трапився в якомусь барі в Іллінойсі, умовно кажучи, де під стійкою є завжди "шурхан", це свавілля припинилося б. Але злочинець зброю знайшов, а люди були беззбройні", - вважає голова асоціації власників зброї Гергій Учайкін.

Жадібність "збройних баронів" нездоланна

Та не так все добре в Іллінойсі. Буквально чотири дні тому, в маленькому містечку цього штату після сварки з подругою розлючений чоловік взяв дробовик і без жодного попередження вбив 5 людей та поранив 6-річну дитину.

Розстріл в Іллінойсі пройшов на тлі гострої дискусії, що розгорілася в американському суспільстві про заборону вільного доступу до вогнепальної зброї. Зазначимо, що в Америці у кожного є конституційне право на револьвер. Та 4 місяці тому в Коннектикуті 20-річний Адам Ланц застрелив у початковій школі 20 дітей і 6 вчителів. Тепер американці переглядають своє ставлення до безпеки і вільної зброї.

Втім, тиждень тому Сенат відхилив законодавчі поправки президента Барака Обами. Збройне лоббі виявилось сильнішим за Білий Дім. А Обама хотів всього лише запровадити обов'язкову реєстрацію всіх власників зброї.

Українські реалії

В Україні зброярі такого впливу ще не мають, однак вже підрахували можливі мільярдні прибутки. Револьвер Weihrauch HW 4,6 коштує 3 тис. грн, пістолет Форт 12 та Пі - по 6 тис. грн.

Це абсолютно нова і ще ніким не зайнята бізнесова ніша. Саме тому лоббістів підозрюють суто у бажанні нажитися, а не дати населенню засоби захисту життя.

Ігор Єрмолаєв, який багато років тренував радянських, а згодом українських спецпризначенців, виступає категорично проти дозволу на володіння вогнепальною зброєю.

"Людина, яка володіє зброєю - їй здається, що вона у танку. Але якщо людина непідготовлена - чекати біди. Він прийняв якусь дозу алкоголю, він підійшов до кіоску, йому щось не сподобалося - він просто витягнув пістолет і йде з ним. Ну, а як навколо, люди, діти, мами?" - запитує інструктор спецпідрозділів Ігор Єрмолаєв.

Втім, навіть українські прихильники права на зброю підтверджують, що просто так, людині з вулиці, не можна продавати вогнепал. Необхідна попередня дозвільна підготовка, складна система навчання - щонайменше на місяць, аж до вміння надати першу допомогу постраждалому. Бо сама зброя нікого не захищає.

Та професійні борці з правопорушниками стверджують, що зміниться все, і злочинці будуть готові до цього першими.

"Злочинець буде більш ретельно готуватися до злочину. І може на цей злочин, на який він раніше йшов з пустими руками, він може тепер брати вогнепальну зброю. Тобто ризики зростають набагато", - запевняє керівник прес-служби МВС у 2011-2013 роках Володимир Поліщук.

Українці психологічно не готові брати зброю до рук

Озброєний кримінал буде найменшою проблемою України, оскільки, хоч і нелегальна, зброя у бандитів сьогодні і так є. Міліція більше остерігається сплеску вуличної та побутової злочинності. Психологи їх повністю підтримують, зазначаючи, що українське суспільство ще не готове до володіння зброєю.

Прихильники зброї - заперечують. У приклад ставлять Молдову, Литву, Латвію та Естонію. Там давно дозволили носити під одягом пістолети і кажуть, рівень злочинності відтоді не зріс.

Та навіть всі ці країни разом не дотягують до українських прибутків, які ваблять доморощених "збройних баронів". Вони знають: варто лиш почати, і випущену на волю зброю, як і кулю, назад у ствол не заженеш.

До речі, бєлгородський вбивця розстріляв шістьох людей із абсолютно легальної рушниці. Він просто вирізав її "болгаркою" із батьківського сейфу.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 10:00:00 +0300 Общество
<![CDATA[На вихідних житомирські вогнеборці гасили пожежі у господарській будівлі]]> http://www.0412.ua/news/310734

В суботу, 27 квітня, о 13:33 на пункт зв’язку 26 державної пожежної – рятувальної частини смт Романів надійшло повідомлення про пожежу у дерев’яній господарській будівлі, що розташована на одній із вулиць райцентру.

По прибуттю рятувальників на місце події, було виявлено, що горить господарська будівля (хлів), дерев’яні стіни та шиферне покриття.

Завдяки вправним діям бійців служби ДСНС загоряння було повністю ліквідовано. Загиблих та травмованих немає. Проте вогнем знищено будівлю. Зі слів 49 - річного власника, будівля не була застрахована. Попередня причина пожежі та збитки наразі встановлюються фахівцями.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 09:32:00 +0300 Происшествия
<![CDATA[Житомиру нарешті виділили субвенцію на погашення заборгованості у тарифах]]> http://www.0412.ua/news/310706

На засіданні виконавчого комітету міської ради на минулому тижні прийнято рішення про спрямування коштів відповідно до розпорядження голови обласної держадміністрації від 22 квітня 2013 року.

Як повідомив директор департаменту бюджету і фінансів міської ради С.П. Гаращук бюджету міста Житомира виділено 22 млн. 82,6 тис. грн. субвенції на погашення заборгованості у різниці тарифах на тепло, водопостачання та водовідведення.

В цілому у бюджет області надійшло понад 31 млн. грн. Відповідно до протоколу територіальної комісії з погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу 18 млн. грн. спрямовується КП «Житомирводоканал»,   4 млн. грн. – КП «Теплокомуненерго».

Цілком ймовірно, що до кінця місця будуть проведені розрахунки, оскільки відповідні договори вже підписані. На жаль, існує проблема проведення цих заліків ПАТ ЕК «Житомиробленерго».

Як зазначив міський голова Володимир Дебой, на разі проводиться робота, щодо погашення боргу у повному обсязі.

]]>
Mon, 29 Apr 2013 09:05:00 +0300 Общество