This version of the page http://dmz.donetsksteel.com/ru/quality-system (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-03-20. The original page over time could change.
Політика у сфері якості, екології та охорони праці | Донецкий металлургический завод

Політика у сфері якості, екології та охорони праці

Динамічний розвиток ринку обумовлює пошук нових підходів до підвищення результативності і ефективності менеджменту управління підприємством. Одним з таких підходів є створення у ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» інтегрованої системи управління якістю, екологією та охороною праці (ІСУ) на основі вимог міжнародних стандартів ISO 9001:2000 (Система менеджменту якості), ISO 14001:2004 (Система менеджменту навколишнього середовища) і OHSAS 18001:1999 (Система менеджменту охорони здоров΄я та безпеки праці).

2007 рік - ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» - перше підприємство металургійної галузі в Україні – отримало сертифікати TÜV NORD CERT (Германія) на відповідність ІСУ міжнародним стандартам. Наявність сертифікатів відповідності – це:

- гарантія того, що окрім якісної конкурентної продукції ми можемо запропонувати споживачеві дещо більше - промислову безпеку, тобто безпеку наших виробничих процесів для навколишнього середовища і персоналу;

- гарантія того, що на підприємстві існує система управління промисловою безпекою (екологія + охорона праці), яка є способом мислення, поведінки, реальних дій;

- гарантія того, що персонал на кожному робочому місці розуміє вплив своєї роботи на якість продукції, екологію, безпеку власної праці і колег.

У 2010 році інтегрована система перевірена зовнішніми аудиторами ТЮФ НОРД на відповідність міжнародним стандартам ISO 9001:2008, ISO 14001:2009 та OHSAS 18001:2007(у зв’язку з переходом стандартів на нові версії). Підприємство успішно пройшло процедуру ресертифікації до кiнця 2012 года.

Діюча ІСУ поширювалась на проектування, виробництво та реалізацію чавуну, сталі, електрозварник труб та металевих меблів, бетонних виробів; реалізацію сортового, фасонного та листового прокату з вуглецевих, конструкційних та легованих марок сталі.

Для реалізації ІСУ на підприємстві були розроблені і впроваджені чіткі документи (стандарти, інструкції, положення, регламенти) для того, щоб кожен співробітник працював відповідно до цих документів і виконував свою роботу якісно на кожному етапі виробничого процесу.

Відповідальність за планування, упровадження і дієвість ІСУ покладена керівництвом підприємства на Уповноваженого з якості, Уповноважені з екологічної безпеки та Уповноваженого з охорони праці.

Контроль функціонування ІСУ здійснюється за допомогою регулярного проведення внутрішніх аудитів підрозділів заводу. Підсумки роботи заводу за місяць і квартал обговорюються на нарадах з якості. Щомісяця в виробничих цехах проводиться аудит виконання технології. Щокварталу Генеральний директор проводить перевірку і аналіз функціонування ІСУ. Для виявлення задоволеності споживачів продукції підприємства її якістю проводиться анкетування споживачів.

Якість продукції, яку виробляє наше підприємство, підтверджена сертифікатами міжнародних класифікаційних товариств із суднобудівництва: ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» визнано Англійським Регістром Ллойда як виробник сталі і напівфабрикатів з неї – безперервно литих слябів і злитків мартенівського виробництва з вуглецевих і вуглецево-марганцевих сталей нормальної та підвищеної міцності,і Германським Ллойдом і Норвезьким Бюро Верітас як виробник слябів з суднової конструкційної сталі нормальної міцності категорій А і В.

Крім того, будівельний цех виробляє сертифіковану у системі УкрСЕПРО продукцію: блоки бетонні порожнисті рядові марок по міцності М 50, М 75, М 100 і повнотілі блоки марки по міцності М 100 згідно з ДСТУ Б В.2.7-7:2008.

Інтегрована система управління якістю, екологією та охороною праці забезпечила позитивний зсув в ідеології підходу до питання задоволення споживача, тобто перехід до розробки адресних технологій під конкретного замовника з урахуванням вимог, які ринок пред’являє до продукції нашого замовника.

На підприємстві проводиться навчання персоналу основам управління якістю, екологією та охороною праці. Персонал, зайнятий у забезпеченні і удосконаленні інтегрованої системи, регулярно проходить курси підвищення кваліфікації у навчальних центрах (TÜV NORD, BUREAU VERITAS).

Контроль якості готової металопродукції і вхідної сировини здійснює Центральна контрольна лабораторія, до складу якої входять: хімічна лабораторія, лабораторія механічних випробувань, лабораторія металографічного контролю, лабораторія рентгено-гамаграфіровання та радіоактивних ізотопів, УЗК.

Лабораторії мають свідоцтва про атестацію на відповідність Правилам атестації в державній метрологічній системі і вимірювальних лабораторій організацій Мінпромполітики України, які підтверджують право на проведення вимірів згідно з установленою сферою акредитації.

У ЦКЛ створена система, яка дозволила сформувати банк даних з усіх якісних показників металопродукції, що контролюються. Контроль проводять за методиками національних, міждержавних та зарубіжних стандартів.

Політика в області якості, екології та охорони праці отримує розвиток за рахунок ефективних механізмів управління матеріально-технічним постачанням, виготовлення продукції з використанням ефективних та безпечних для життя та навколишнього середовища технологічних процесів, атестованих засобів вимірювальної техніки і персоналу, зайнятого контролем якості сировини і готової продукції.

Реалізація цього принципу створює надійну основу для закріплення і розширення позицій заводу на ринку, а, отже, для добробуту працівників, розвитку виробництва і бізнесу.