This version of the page http://golodomor.ukrinform.com/article.php?a=0007 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-02-12. The original page over time could change.
УкрІнформ | Голодомор в Україні 1932-1933
НА САЙТІ
  • головна
  • статті
  • фотоархів
  • посилання
Укрінформ:
-------------
лічильники
-------------
Статті про Голодомор
Notice: Use of undefined constant id - assumed 'id' in /usr/local/www/Project/golodomor/func.php on line 71 Notice: Use of undefined constant date - assumed 'date' in /usr/local/www/Project/golodomor/func.php on line 72 Notice: Use of undefined constant title - assumed 'title' in /usr/local/www/Project/golodomor/func.php on line 73

МИ ПОВИННІ ПАМ'ЯТАТИ УРОКИ ГОЛОДОМОРУ І ДБАТИ ПРО МАЙБУТНЄ НАШОЇ КРАЇНИ, ЗАЗНАЧИВ ВОЛОДИМИР ЛИТВИН

КИЇВ, 12 лютого. (Алла Вторушина, Лариса Козік - Укрінформ). Гірка, пекуча правда голодомору 1932-1993 років відкрилася нині нам після десятиріч замовчування, зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, відкриваючи сьогодні парламентські слухання "Щодо вшанування пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років". Він подякував українським і закордонним ученим та дослідникам, котрі зібрали матеріали, щоб "заповнити моторошні білі плями нашої історії початку 30-х років", повідомляють кореспонденти Укрінформу.

Володимир Литвин наголосив, що повернути із забуття сторінки історії 1932-1933 років стало можливим лише у незалежній Україні. Він підкреслив, що "машина радянського керівництва" спалила не лише життя мільйонів українських людей, але знищила і ненароджених ними. Українські люди, які не знали слова геноцид, стали його жертвами, "власною страшною долею шлють нам пересторогу крізь плин віків". Люди не спроможні щось змінити в минулому, але в змозі дати йому об'єктивну оцінку, а також винести з того уроки і запобігти поверненню гірких і драматичних сторінок історії, підкреслив спікер українського парламенту.

Голова найвищої законодавчої влади вважає, що учасники сьогоднішніх слухань повинні надати "нового імпульсу встановленню поіменно всіх жертв голодомору і увічненню їхньої пам'яті", відтворенню досі невідомих подій тих часів. Він висловив надію, що незабаром у Києві та інших містах будуть створені меморіали, які співставні з цією трагедією.

Володимир Литвин вважає, що Верховна Рада повинна під час слухань дати політико-правову оцінку голодомору. Водночас він застерігає, що слухання не повинні бути звернені лише в минуле. Він закликав народних депутатів і промовців тверезо і виважено, без надмірних емоцій співвіднести свої думки і судження та висновки із сучасними завданнями і перспективами розвитку.

Володимир Литвин продемонстрував кілька архівних матеріалів, від яких "здригаються серця". Завершуючи свою доповідь, він ще раз застеріг від заполітизованості сьогоднішніх виступів з тим, щоб не сталося якихось розколів і непорозумінь між різними політичними силами парламенту.

©УкрІнформ, 2004