This version of the page http://www.ksada.org/html/stw2u.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-12-11. The original page over time could change.
ХДАДМ >>> навчальна робота >>> факультет "Дизайн"
головна   >>  навчальна робота   >>>  факультет "Дизайн"   |  рус  |  eng  |   головна  |  
ХДАДМ Харківська державна академія дизайну і мистецтв

:: події
:: контакт


:: академія
:: спеціалізації
:: приймальна комісія

:: навчальна робота
:: наукова робота
:: міжнародні зв'язки
:: інформаційний центр

:: бібліотека
:: галерея
:: музей
:: ліцей

[ Навчальна робота ]




::: ПЕРШИЙ ПРОРЕКТОР
З НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ

::: НАВЧАЛЬНА ЧАСТИНА

::: ФАКУЛЬТЕТ "ДИЗАЙН"

::: ФАКУЛЬТЕТ "ДИЗАЙН СЕРЕДОВИЩА"

::: ФАКУЛЬТЕТ "ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО"

::: КАФЕДРИ ГУМАНІТАРНОГО,
ІНЖЕНЕРНОГО, СПОРТИВНОГО НАПРЯМКІВ

::: НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА ЛІТЕРАТУРА СПІВРОБІТНИКІВ ХДАДМ









Олександр Валерійович Соболєв
декан факультету










ФАКУЛЬТЕТ "ДИЗАЙН"


:::: кафедра дизайну
:::: кафедра графічного дизайну
:::: кафедра мультимедійного дизайну



На початку 60­х років XX ст., коли в колишньому Радянському Союзі почали директивними методами створювати дизайнерські організації, у 1963 р. рішенням уряду СРСР Харківський художній інститут було реорганізовано у художньо­промисловий та відкрито, на його базі, дизайнерські спеціалізації на новому факультеті "Промислове мистецтво".

Становлення дизайнерської спеціальності в інституті, який ще вчора вмів готувати лише художників станкового профілю, проходило складно, часом навіть драматично. У 1965 р. посаду проректора та завідувача кафедри художнього конструювання обійняв В.Білик - людина новаторського складу. У його нововведеннях проглядали контури методики підготовки дизайнера, які згодом стали нормою. Але тоді, наприкінці 60­х, він зіткнувся із тотальним непорозумінням його викладацької методи збоку вузівської "академічної" спільноти - почалося "діло групи Білика". У атмосфері жорсткого протистояння у 1969 р. відбувся вибух - В.Білика звинуватили у формалізмі та звільнили з роботи. Цей прецедент був закономірним. Він відбивав процес боротьби нового зі старим у вітчизняній художньо­промисловій школі того часу. В ті ж роки на кафедрі працював один з визначних представників українського та радянського художньо­проектного авангарду - В.Єрмілов. Його яскрава, але недовга діяльність в ХХПІ 1960­х відзначена пам'ятною дошкою біля кафедри.

Спеціалізації в ті роки мали назву - "Художнє конструювання" і "Промислова графіка та пакування". Спеціалізація і кафедра "Художнє конструювання" створювалися в інституті з "нуля". Всі викладачі кафедри художнього конструювання того часу вийшли з архітекторів. Поступово педагогічний колектив кафедри змінювався: до нього ввійшли інженери, технологи, ергономісти та випускники ХХПІ. У 1975 р. кафедру було реорганізовано у дві кафедри: художнього конструювання (вже майже цілком з випускників ХХПІ) та інженерно­технічних дисциплін.

Спеціалізацію "Промислова графіка та упаковка" було створено на базі спеціалізації "Станкова графіка" в ході тієї ж реорганізації 1963 р. Підготовку фахівців станкового профілю було тимчасово припинено, а сама кафедра графіки була реформована в кафедру "Промислової графіки та упаковки". Але у 1975 р. спеціалізація "Графіка" частково відновилася як секція політичного плаката, а з 1983 - разом з поверненням їй старої назви "Станкова графіка" - вона відновилася остаточно. У квітні 1989р. факультет "Промислове мистецтво" було перейменовано на факультет "Дизайн", який мав три спеціалізації: "Промисловий дизайн" (раніше - "Художнє конструювання"), "Графічний дизайн" (раніше - "Промислова графіка та упаковка"), "Графіка" (раніше - "Станкова графіка") з відповідними випусковими кафедрами.

В 2000р. на базі кафедри дизайну було відкрито секцію комп'ютерного дизайну з відповідною спеціалізацією, яка у 2005 р. стала самостійною кафедрою "Дизайн інтерактивних засобів візуальних комунікацій".

Таким чином, з 2000 р., після численних реорганізацій, на існуючому факультеті "Дизайн" здійснюється підготовка бакалаврів, спеціалістів, магістрів за напрямом підготовки "Дизайн" за трьома спеціалізаціями: "Промисловий дизайн", "Графічний дизайн", "Дизайн інтерактивних засобів візуальних комунікацій".

За роки існування факультету його очолювали: професор С.Солодовник (1963), ст.викладач В.Ситніков (1972), доцент Є.Рагулін (1981), професор В.Лесняк (1986), доцент В.Єльков (1991), доцент Т.Костенко (2003), доцент О.Соболєв (з 2011).

До структури факультету входить 6 кафедр: три випускові кафедри - дизайну, графічного дизайну, дизайну інтерактивних засобів візуальних комунікацій та три забезпечуючі - інженерно­технічних дисциплін, соціально­гуманітарних дисциплін і кафедра фізичного виховання.

Кафедри факультету мають: 13 навчальних лабораторій, методичний кабінет, інформаційний центр, 3 комп'ютерні лабораторії (на 34 робочих місця), які містять необхідне обладнання для навчального процесу відповідно профілю підготовки фахівців; спортивний та тренажерний зали тощо.

Навчальний процес на факультеті забезпечують 65 штатних працівників професорсько­викладацького складу, з них: докторів наук - 2, професорів - 7, кандидатів наук - 21, доцентів - 21, заслужених діячів мистецтв України - 4, заслужених майстрів спорту України - 1, членів­кореспондентів Академії мистецтв України - 4, членів­кореспондентів АПН України - 1. На факультеті навчається близько 420 студентів денного відділення.

За роки свого існування факультет "Дизайн" підготував близько 2000 фахівців, серед яких понад 50 магістрів.

ХДАДМ © 2004-2010 | головна | контактна інформація |  
Академія дизайну і мистецтв,
Харків, Україна


Created by ulanchenko.com