This version of the page http://www.sirotstvy.net/ua/initiatorsofproject (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-12-06. The original page over time could change.
Ініціатори проекту | Всеукраїнський портал національного усиновлення Сирітству — ні
Всеукраїнський портал національного усиновлення Сирітству — ні
Головна Ініціатори проекту База Даних Дітей-Сиріт Корисна Інформація Коментарі Фахівців
Стрічка новин Змі про проблему Історії з життя Відеотека Форум Контакти Поставити Питання
  • Цій дитині потрібна родина
  • Історії з життя
  • Звичайне диво
  • Online консультація

Творчість дітей



Контакти

0 (800) 50-14-14

Дзвінки зі стаціонарних телефонів на територіі України безкоштовні.

Ініціатори проекту

Головна > Ініціатори проекту


Благодійний Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України»

Програма «Розвиток сімейних форм виховання – «Сирітству – ні!»

Благодійний Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» – неприбуткова організація, заснована компанією СКМ 15 липня 2005 року. Фонд було створено в межах реалізації політики корпоративної соціальної відповідальності, закладеної в основу діяльності Групи як пріоритетної.

З 19 березня 2008 року фонд «Розвиток України» діє як особистий благодійний фонд Ріната Ахметова, основного акціонера Групи СКМ, залишаючись при цьому постійним партнером компанії СКМ щодо реалізації різних проектів у галузі спонсорства та благодійності.

Фонд реалізує благодійні програми та проекти в сфері охорони здоров'я (онкологія, кардіологія, туберкульоз); освіти; збереження культурної спадщини й профілактики сирітства та розвитку національного усиновлення і сімейних форм влаштування дітей.

ПРО ПРОГРАМУ «СИРІТСТВУ – НІ!»

Програма «Сирітству – ні!» запущена Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» 1 червня 2008 року.

Сімейні цінності – пріоритет для Фонду, і Фонд робить все можливе для того, щоб дитина жила й виховувалася в сім'ї: сприяє національному усиновленню, надає підтримку прийомним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу, в тому числі й матеріальну; співпрацює з дитячими інтернатними установами з метою запобігання соціальному сирітству та повернення дітей у біологічні сім'ї.

За час реалізації програми Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України»:

  • Розробив і запустив пілотний проект у Дніпропетровській області «Родина для дитини», націлений на реформування інтернатних закладів, розвиток сімейних форм виховання та профілактику сирітства (робота з кризовими сім'ями). Партнером проекту є Дніпропетровська обласна державна адміністрація. Проект розрахований на 2011 – 2013рр.
  • Розробив і запустив пілотний проект у м. Донецьку «Збережемо дитині родину». Завдання проекту включають:

– Об'єднання зусиль сторін та інших організацій, що мають досвід раннього виявлення й подальшого соціального супроводу сімей із дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, а також дітей та молоді (до 24 років) з таких сімей.

 – Впровадження ефективної міжсекторальної взаємодії суб'єктів соціальної роботи з сім'ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, розробка проектів нормативних документів для подальшого їх прийняття (затвердження) відповідно до чинного законодавства.

 – Розробка та пілотування в м. Донецьку моделі тимчасового влаштування дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, у прийомні сім'ї, з метою подальшого повернення їх до біологічних родин на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені законами України.

 – Розробка та впровадження системи моніторингу й оцінювання роботи суб'єктів соціальної роботи з сім'ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, для отримання своєчасної та достовірної інформації про поточну ситуацію в м. Донецьку.

 – Підвищення професійного рівня персоналу організацій, які надають послуги сім'ям, що опинилися в складних життєвих обставинах, навчання ефективним методикам індивідуальної роботи.

Партнерами проекту є Донецька міська рада і Міжнародна організація HealthRight International (Право на здоров'я).

  •  У межах пілотного проекту в м. Донецьку «Збережемо дитині родину» створив кризовий центр для роботи з сім'ями в складних життєвих обставинах, основним завданням якого є зниження кількості позбавлень батьківських прав і недопущення потрапляння дитини до дитячого будинку.
  • Фонд спільно з Українським центром соціальних реформ, Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка провели дослідження «Життєвий шлях випускників інтернатних закладів, дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей».
  • Запустив соціальну кампанію спільно з ФК «Шахтар» на підтримку національного усиновлення та сімейних цінностей.
  • Ініціював розробку закону України «Про організаційно-правові заходи діяльності органів опіки та піклування». Новий закон регулюватиме захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей інвалідів і дорослих непрацездатних громадян.
  • Створив 11 дитячих будинків сімейного типу в Донецькій і Дніпропетровській областях, у кожному з яких виховується більше п'яти дітей.
  • Підтримав Всеукраїнський Проект «Цій дитині потрібна родина!», який у партнерстві зі Всеукраїнською громадською організацією «Магнолія» й українськими національними телеканалами реалізується з липня 2008р. 
  • Відкрив гарячу телефонну лінію з питань усиновлення. Щотижня на цей номер надходить понад 100 дзвінків з усієї України.
  • Розробив і запустив перший національний портал www.sirotstvy.net, на якому розміщена інформація про дітей, що підлягають усиновленню. Партнерами проекту стали Державний департамент з питань усиновлення та захисту прав дітей, ВГО «Магнолія», обласні служби у справах дітей, ФК «Шахтар».

 Рішенням міської ради від 17.02.2012 р. була затверджена Міська програма, метою якої є допомога сім'ям з дітьми, які потрапляють у складні життєві обставини і не в силах подолати їх самостійно

Проект реалізується Фондом спільно з профільними управліннями Донецької міської ради (Донецьким міським центром соціальних служб, Донецької міської службою у справах дітей, Донецьким міським управлінням охорони здоров'я, Донецьким міським управлінням освіти, Управлінням у справах сім'ї, молоді та міжнародних зв'язків Донецької міської ради), міжнародної громадської організацією HealthRight (Право на здоров'я), громадською організацією «Місто сонця», Благодійним фондом «Карітас Донецьк», за рахунок створення комплексної системи виявлення, підтримки та надання соціальних, медичних і юридичних послуг сім'ям, в яких виховуються діти, забезпечується їх виховання у сімейному середовищі та недопущення потрапляння в інтернатні установи і на вулицю.

Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» взяв на себе зобов'язання з фінансування: кризового центру «Місто сонця», Благодійного фонду «Карітас Донецьк», покупка, облаштування та утримання Центру Матері і дитини, облаштування соціальної квартири, навчання соціальних працівників цих центрів і державних структур роботі новим методикам і технологіям (британський, естонський досвід).

За час реалізації проекту соціальними працівниками надані послуги і допомогу понад 300 родинам:

  • Робота з жінками, що мають наміри відмовитися від новонародженої дитини. Фахівці кризового і соціального центрів допомагають мамі і мотивують надавати догляд за дитиною, працюють з оточенням мами - родичами, батьком дитини, надають психологічну, правову, при необхідності - матеріальну, соціальну допомогу, навчають приготуванню їжі, оформляють всі виплати та допомоги, навчають у швейній майстерні.
  • Робота з сім'ями, які опинилися в складній життєвій ситуації.
  • Допомога сім'ям з дітьми, де немає загрози для життя дитини (матеріальна, медична, юридична, пристрій в дошкільні установи); профілактика поневірянь батьківських прав (навчання батьківським навичкам, догляду за дітьми, оформлення документів і посібників на дітей, послуги домашніх помічників); соціальна допомога, надання тимчасового місця проживання мамам з дітьми, які зіткнулися з насильством і жорстоким поводженням, а також матерям-одиначкам-випускницям інтернатів.
  • Захист прав сімей (інвалідність, бідність) на виховання дитини в сім'ї.
  • Робота з випускникам ПТУ - особами з числа дітей-сиріт

Фахівці адаптують хлопців до самостійного життя, мотивують до вибору спеціальності и навчання на неї, до пошуку роботи та навичками взаємодії в робочому колективі.

З вересня 2012 року в Донецьку почнуть працювати и надавати Соціальні послуги:

• Центр Матері и дитини для жінок, які виховують ДІТЕЙ до 1,5 року (профілактика соціального сирітства, робота з мамами, які мають Намір відмовитися від новонародженої дитини);

• Соціальна квартира для хлопчиків-підлітків - осіб з числа дітей-сиріт;

• Денне відділення в центрі соціально-психологічної реабілітації для дітей шкільного віку та їхніх батьків у Пролетарському районі (працює психолог и педагог, соціальний працівник).
Важливою складовою проекту є раннє сповіщення про наявність проблеми в сім'ї.

Контакти:
(062) 349 57 59 - КРИЗОВИЙ ЦЕНТР «Місто сонця» (Куйбишевський р-н)
(062) 385 47 66 - Благодійний Фонд «Карітас Донецьк» (Куйбишевський, Калінінський р-н)
(062) 335 92 85 - міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (центральний офіс)
(062) 338 31 15 - центр соціальних служб, Будьонівський р-н
(062) 305 53 92 - центр соціальних служб, Ворошиловський р-н
(062) 294 50 04 - центр соціальних служб, Калінінський р-н
(062) 305 63 26 - центр соціальних служб, Київський р-н
(062) 277 01 64 - центр соціальних служб, Кіровський р-н
(062) 253 30 15 - центр соціальних служб, Куйбишевський р-н
(062) 344 11 92 - центр соціальних служб, Ленінський р-н
(062) 313 61 75 - центр соціальних служб, Петрівський р-н
(062) 387 86 51 - центр соціальних служб, Пролетарський р-н
(062) 221 60 62 - центр соціальних служб, м. Моспіно
(062) 335 20 80 - «Телефон довіри»
(062) 304 13 23 - міська служба у справах дітей