This version of the page http://tsn.ua/analitika/aviaciya.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-10-18. The original page over time could change.
Авіація - Погляди - ТСН.ua
  • Канал 1+1 up_down
  • Канал 2+2
  • Канал ТЕТ up_down
  • ++
  • ТСН.ua
  • Женский портал
  • Автомобильный портал
  • Голос країни
Архів RSS
  • Реєстрація
  • Вхід up_down
Топ Новини
  • Випуск ТСН за 18 жовтня 2012 року

    1/12
  • На Хрещатику їдкий дим від пожежі у магазині загнав киян у пастку

    2/12
  • Епідемія грипу може пощадити українців

    3/12
  • 32-річний американець перетворив себе на силіконову ляльку (фото)

    4/12
  • З'явилося відео, на якому схожа на "свободівця" людина перераховує хабар

    5/12  
  • "Караванського стрільця" шукали навіть у машині солістки гурту "Армія"

    6/12
  • Сільський голова "нацькував" на коханку міліцію, але "вчинив, як чоловік"

    7/12  
  • Термінової допомоги потребує 4-річний Вадим!

    8/12
  • Проти Санти Дімопулос порушено кримінальну справу

    9/12
  • Допоможіть врятувати життя хворого на рак мозку 17-річного Ігоря!

    10/12  
  • Третина молоді вірить у позитивні зміни в Україні за 10 років

    11/12
  • Плавець зганьбився на весь інтернет, пробиваючи дупою лід у басейні (відео)

    12/12

Авіація


Україна, 14 травня 2011, 18:22 Друкувати

Це для іноземців тут відчиняється повітряна брама країни, головні небесні ворота дивної держави. А для місцевих це лише велика транзитна діра, крізь яку влітають і вилітають сріблясті птахи західної та вітчизняної авіації, ховаючи в своїх об'ємних черевах галасливу різномовну публіку...

Сергій Жадан
І дивляться місцеві на все це, зазвичай, дещо іронічно й відсторонено – мовляв, куди й для чого летіти, коли все, що потрібно, і так відбувається саме тут і саме з нами. І заперечити їм просто немає чого.

Україна насправді доволі патріархальна за своїм світоглядом та наповненням країна. З одного боку давно нікого не дивують останні моделі автівок та прикраси українських політиків, з іншого боку – значна частина українців ніколи не були за кордоном і світ відкривали для себе хіба що через національні телевізійні канали. Себто, світ їм бачиться райдужним, примарним та безнадійно абстрактним. Та й літаками, очевидно, багато хто з українців ніколи в житті не літав. І не те, щоби це було якоюсь проблемою, зовсім ні – скоріше характерною національною рисою: ми здебільшого прив'язані до своїх обставин, до своїх помешкань та родинних кіл, нас більше цікавлять навколишні реалії, аніж далекі незнані столиці світу. Світ нас лякає й викликає недовіру, оскільки зазвичай вільно обходиться без нашої присутності. Тому й літаки для нас – це здебільшого частина пейзажу, певні, функціонально невизначені предмети, котрі пролітають над центральною Україною, і їхні легкі тіні відбиваються в ріках, ставках та затоплених навесні чорноземах.

Українські аеропорти відрізняються від західних. Дивлячись на публіку в берлінському Тегелі чи паризькому Орлі, розумієш, що в принципі летіти кудись може кожен із тут присутніх. Дивлячись натомість на громадян, що труться коло терміналів Борисполя, так само розумієш, хто саме з них полетіти може, а хто не полетить нікуди і ніколи, за жодних обставин. Це місцева публіка, вони не літають, вони тут живуть.

Термінали Борисполя – місце взагалі цікаве. Залами снують вічно всім незадоволені таксисти, схожі на злісних господарів родин, і пасажирів вони зустрічають так, як суворі батьки малолітніх дітей із першої дискотеки – недовірливо й агресивно. В крамничках і фаст-фудах розгублені іноземні студенти налякано розглядають шматки горілої їжі, яку тут уперто продають, не дивлячись на всі вимоги санітарії та фен-шуй. При посадці на внутрішні рейси обов'язково зустрінеш якого-небудь народного обранця, який поміж своїх потенційних виборців виглядає особливо невпевнено.

На лавах довкола будівель сидять молоді люди в спортивних костюмах – надто ліниві як на вантажників, і надто розслаблені як на кишенькових злодіїв. Сидять, весело вітаються зі стюардесами, поважно тиснуть правиці пілотам, котрі проходять після посадки, п'ють пиво разом із патрульними міліціонерами, годують вуличних котів чимось підозрілим. Гріються на сонці, розглядають іноземних туристок, проводжають літаки довгими уважними поглядами: для них цей асфальт і ці лави – єдине місце, навколо якого обертається світ, брама, якою цей світ обмежується, й за яку вони навіть не намагаються потикатись. Оскільки все цікаве, все важливе й значуще знаходиться довкола них – і їхнє дитинство, і їхні звички, і їхні фінансові махінації, і цей алкоголь, і ці вуличні тварини, і ці жінки, які озираються на їхні вітання. І це присмеркове травневе небо, посічене слідами літаків, і це сонце, котре сідає десь далеко, десь там, куди вони ніколи не потраплять, але завтра обов'язково знову буде світити спеціально для них. Тож який сенс кудись летіти, рватись за якісь межі, прагнути чогось недосяжного, коли життя так чи інакше знаходиться там, де ти захочеш мати з ним справу. І всі ці рейси й посадки, розклади й запізнення, транзити й повітряні ями – всього лише миготіння телевізійної картинки, не надто нав'язливе, проте й не дуже захопливе.

Ми всі народилися тут, і для більшості з нас єдино можливим видається тут лишатись і жити, отримуючи від цього життя лише нам зрозуміле задоволення. Ми впевнені й спокійні зі своїми звичками, на своїх старих автівках, зі своїми тваринами, магазинами, жінками й дітьми. Хто цього не розуміє – валить у сріблястих літаках у пошуках заспокоєння, хто розуміє – бере собі пиво й сідає на лавці поруч. Тим більше, що час від часу, на зовсім коротку мить, брами вітчизни таки прочиняються, і звідти дме таким нестерпним невідомим протягом, що підхоплені ним, літаки міжнародних авіакомпаній здіймаються в небо й зникають у безкінечних повітряних коридорах, лишаючи по собі почуття розміреності й легкого авіаційного смутку.

Читайте також:

Тіні забутих предків

Час вимиває з суспільного організму ідеологію, лишаючи там лише корисні звички та набуті роками виживання інстинкти, від чого суспільний організм наповнюється якщо й не впевненістю, то принаймні надією.

Теги: Сергій Жадан, погляд
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами: Сергій Жадан
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 5 коментарів
  • Коментувати
  • Yulia Pidlisna 18 травня, 18:08
     
    не згоден
     
    згоден
    Лише комент з власного досвіду: Бориспіль - звичайно цікаве як явище...у ворота якого ти проходиш і вже попит на водичку і канапку (чомусь з ікрою?!?) задовльняється за європейськими цінами, таке враження територія аеропорту вже чужоземна. і взагалі відчуття чужоземні там появляються. але я хочу розказати про свій досвід прильоту у Київ Жуляни. Отже, виходимо з літака і зразу на полі аеропорту вас зустрічають у білій палатці. У момент, коли я прилетіла Іноземці, які спочатку настільки шоковані, що не можуть зрозуміти чи їм зараз чемодани зібрались видавати чи зібрали на політ-інформаційну зустріч де будуть розказувати як поводитись у Україні, справді якби там були ще столи і 50гр, виглядало майже на весільний прийом. отже, всі починаються фотографувати, і тут захисники правопорядку зразу підбігають і забороняють, так сказати з умов безпеки, хоча не зрозуміли які б терористи могли б сюди забрести. Далі процес виглядає так - виглядаєш з палатки у намаганні побачити коли твій чемодан
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Юлія 18 травня, 18:35
     
    не згоден
     
    згоден
    вивозять, далі ти за ним ниряєш серез сотні людей з криком "ось, це мій чемодан". коли щасливий вже з чемоданом виходиш з палатки, тобі показують на споруду у вигляді величезного кіоску з жоднією лавкою, чи будь якими іншими умовами "людськості" і на запитання де тут черга отримуєш відповідь "а ми НЕ ЗНАЛИ, що два рейса одночасно прилетять, так що забивайтесь поплотніше"....і далі ти бачиш вже майже біблійну історію з вушком голки, де у далині видніються двері і світло, так як у металевому приміщенні крім усього ще не освітлено....ми прочекали півтори години, щоб потрапити до віконечка де 3 митника на 2 літака людей розпитували поганенькою англійською хто куди і з якими намірами прилетів. коли ми все таки вибрались з нутрощів цього аеропорту, і попри жарти іноземців, що диспетчери могли тільки сказати набір цінних слів "left, right, toilet, taxі and overthere"...ти споглядаєш у картинку як два джипи приїжджають і з охоронцями виходить чоловік у костюми і заходить у свій приватний вхід.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Віка 16 травня, 13:36
     
    не згоден
     
    згоден
    Красива стаття, але зовсім відрізана від реальності. Невже українцям заважає літати лише звичка "сидіти вдома"? Чи може вартість такого польоту складає кілька зарплат українця, а по той бік кордону треба ж іще за щось достойно прожити ті кілька днів, заради яких варто заплатити такі гроші за квиток? Бо це принизливо - блукати європейськими вулицями із пиріжком в зубах і споглядати кав’ярні через вітрини. Чи ціна перебування у пару-трійку сотень євро не здається великою авторові? І по поверненню ще треба дотягти до зарплати. То може причина не в тому, що українці не люблять літати, а в тому, що наші олігархи створили кшталту совковий кордон, за який ніхто не може потрапити, окрім заможних? І в тому, що квитки на літак в Україні значно дорожчі, ніж у Європі? І що до літаку ще потрібна віза, а це окрема тема? Гарно писати красиві ессе, якщо можеш пожити закордоном за рахунок меценатів, друзів-спонсорів та на запрошення міжнародних літ.фондів і спільнот. Копайте глибше, авторе
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    яяя 26 травня, 01:25
     
    не згоден
     
    згоден
    а ніхто ж не заважає й вам хоча б подати заявку на ґрант чи отримати стипендію закордоном. та чи навіть і в гості до друзів з"їздити, а потім і їх до себе запросити. Натомість сидите на лавці й дивитесь на літаки, причому заздрісно дивитесь. Бо, може, й хотілося б щось змінити, а снаги й відваги не вистачає. То не доля погана, візи винні чи літератори-нахлібники, а неефективний персональний життєвий менеджмент дається взнаки!!!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • вввс 15 травня, 11:59
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Це потрібно було довго просидіти в аеропорту, щоб таке написати але я дочитав до кінця. Життя, як воно є.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...