Notice: Undefined index: lang in /usr/local/www/Project/15years/_req/engine.php on line 40
This version of the page http://15years.ukrinform.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-08-26. The original page over time could change.
Notice: Undefined variable: title in /usr/local/www/Project/15years/_req/html-u15.php on line 580 НЕЗАЛЕЖНІСТЬ: ЯК УСЕ ПОЧИНАЛОСЯ - Укрінформ
Фотодобірка
Головна

НЕЗАЛЕЖНІСТЬ: ЯК УСЕ ПОЧИНАЛОСЯ

(До 15-ї річниці проголошення Незалежності України)

15 років тому Україна здобула Незалежність. Так восторжествувала історична справедливість, до якої гаряче прагнуло багато поколінь наших дідів і прадідів. Хай із запізненням у десятки років, але ми, зрештою, набувши вільного суверенного державного статусу, стали в один ряд з Росією і Польщею, Францією і Німеччиною, Великобританією і США, Китаєм і Індією - усіма понад 200 країнами Земної кулі.

На видатну подію, свідками якої були більшість із нас, Українське національне інформаційне агентство "Укрінформ" відгукується цим спеціальним мультимедійним проектом.

Ми надаємо вам, шановні друзі, можливість своїми думками і почуттями повернутися у недавнє минуле, ознайомитися з важливими документами, які були того часу поширені Укрінформом для сотень вітчизняних і зарубіжних засобів масової інформації, численних осередків української діаспори і які всебічно ілюструють основні віхи державотворення в Україні.

Ви можете, завдяки нашим архівним знімкам, авторами яких є переважно фоторепортери агентства, потрапити безпосередньо до розбурханої емоціями і пристрастями сесійної зали Верховної Ради України, де 24 серпня 1991 року було проголошено незалежність Української держави і прийнято відповідний Акт справді епохального значення.

Ви маєте можливість переглянути на нашому сайті найважливіші публікації тогочасної вітчизняної преси - заяви, звернення, звіти, оперативні повідомлення і відгуки.

Ви також можете почути унікальні фонодокументи - повідомлення Московського радіо про створення так званого ГКЧП і прийняті ним антидемократичні рішення. Тут же - фрагмент виступу президента Росії Бориса Єльцина, виголошеного 19 серпня 1991 року з танка біля Білого дому у Москві.

А завдячуючи партнерським стосункам Укрінформу з Британською телерадіомовною корпорацією Бі-Бі-Сі та Центральним державним архівом кінофотофонодокументів України імені Г.С. Пшеничного, на нашому веб-ресурсі можна переглянути телерепортажі про гарячі серпневі дні 1991 року у Москві і Києві.

Ще один розділ - документальні свідчення активних учасників серпневих подій півторадесятилітньої давності. Насамперед, політиків, військових, інтелектуалів, котрі знаходилися в епіцентрі драматичних і бурхливих подій, приймали відповідальні і мужні рішення.

Добірка корисних посилань дозволить вам "стартувати" з нашої веб-сторінки до багатьох інших матеріалів цієї тематики світового інформаційно-телекомунікаційного простору.

Ви можете також зв'язатися з нами та висловити свої зауваження і пропозиції щодо створеного ресурсу. Будемо вдячні, якщо ви надасте нам свої матеріали, які можуть зробити його ще цікавішим і змістовнішим.


Журналісти Укрінформу