Новини Тернополя - За Збручем http://zz.te.ua статті, прогнози, свіжі новини Tue, 14 Aug 2012 20:00:19 +0000 en hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.0.1 У тернопільських під’їздах орудує грабіжник. Фоторобот http://zz.te.ua/u-ternopilskyh-pidjizdah-oruduje-hrabizhnyk-fotorobot/ http://zz.te.ua/u-ternopilskyh-pidjizdah-oruduje-hrabizhnyk-fotorobot/#comments Tue, 14 Aug 2012 20:00:19 +0000 admin http://zz.te.ua/?p=94252 Нещодавно в обласному центрі по вулиці Вишнівецького було вчинено пограбування. На 45-річну тернополянку серед білого дня у під’їзді її будинку напав невідомий, зірвавши з шиї золотий ланцюжок з кулоном.

Зі слів потерпілої, зловмисник очікував її біля входу в під’їзд. На дверях стоїть кодовий замок, тому жінка вийняла ключі з сумки і відчинила. Саме в цей момент, коли жертва переступала поріг, зловмисник накинувся на неї ззаду, зірвав золоту прикрасу, штовхнув всередину під’їзду, зачинив двері і кинувся тікати. На жаль, зловмисникові з місця злочину вдалося зникнути.

Уважно придивіться до фоторобота, складеного зі слів потерпілої. Якщо ви десь бачили схожого чоловіка віком 20-22 роки, зростом 170-175 сантиметрів, середньої статури з коротко стриженим темним волоссям, зателефонуйте до чергової частини

Тернопільського міськвідділу внутрішніх справ 27-12-30, сектору карного розшуку 52-61-58, 25-27-25, або 102 у будь-який підрозділ міліції.
Зловмисник був одягнений у чорну балонову куртку, сині джинси, через плече мав сумку темного кольору. Міліціонери будуть вдячні за будь-яку інформацію, анонімність гарантовано.

]]>
http://zz.te.ua/u-ternopilskyh-pidjizdah-oruduje-hrabizhnyk-fotorobot/feed/ 0
Мати нареченого розповіла правду про аварію весільного кортежу http://zz.te.ua/maty-narechenoho-rozpovila-pravdu-pro-avariyu-vesilnoho-kortezhu/ http://zz.te.ua/maty-narechenoho-rozpovila-pravdu-pro-avariyu-vesilnoho-kortezhu/#comments Tue, 14 Aug 2012 18:40:42 +0000 admin http://zz.te.ua/?p=94249 Автомобіль «Міцубісі», на якому розбився наречений Роман Літинський з двома дружками, водієм Ігорем Хамриком та його подругою, був абсолютно справним, – запевняють в ДАІ. Нагадаємо, наречений та інші пасажири вижили, а дружка Софія Ковалюк загинула на місці ДТП у Теребовлянському районі. Аварія сталась через те, що водій їхав занадто швидко і не впорався з керуванням на мокрому асфальті, розповідає старший інспектор ДАІ Микола Лецкалюк.

- Біля водія сиділа його знайома, а позаду сидів наречений з двома дружками, вони обігнали кортеж. Поїхали вперед, водій не вибрав безпечної швидкості, а дорога була слизька Автомобіль був технічно справний, там явно було перевищення швидкості, є свідки, – каже пан Лецкалюк.

Як розповіла ДОБІ мати нареченого Романа – Ніна Літинська, її син не був за кермом того автомобіля, як написало більшість Інтернет-видань. В сюжеті ТСН Микола Лецкалюк коментує, що аварія сталась через те, що наречений, який був за кермом, обганяв кортеж, щоб оператор зняв автівку нареченої. Ніна Літинська запевняє, її син не керував автівкою. Водій – товариш її сина. Жінка не звинувачує водія, однак вважає дуже неприємним те, що з ситуацією одразу не розібрались в ДАІ і прокоментували, ніби сам наречений влаштував ДТП. Жінка розповіла, що через аварію є дуже багато переживань, тому в суд за неправдиві коментарі вона подавати не буде.

Микола Лецкалюк каже, що дійсно спочатку не розібрались з усіма деталями аварії, однак тепер точно відомо, що за кермом перебував товариш нареченого, а не сам Роман Літинський.

Роман Літинський – відомий музикант, грає на барабанах в гурті «Холодне Сонце», зараз перебуває в реанімації – в нього черепно-мозкова травма, перелом ноги, численні синці. Роман зараз при свідомості і вже встиг поговорити з друзями телефоном і зайти на свою сторінку ВКонтакті. У важкому стані зараз перебуває друга дружка – в неї забій нирки та інші травми. Похорон дружки Софії Ковалюк, яка померла у ДТП, сьогодні.

]]>
http://zz.te.ua/maty-narechenoho-rozpovila-pravdu-pro-avariyu-vesilnoho-kortezhu/feed/ 0
Тернопільські підприємці звернулися до Януковича і просять повернути алкоголь http://zz.te.ua/ternopilski-pidpryjemtsi-zvernulysya-do-yanukovycha-i-prosyat-povernuty-alkohol/ http://zz.te.ua/ternopilski-pidpryjemtsi-zvernulysya-do-yanukovycha-i-prosyat-povernuty-alkohol/#comments Tue, 14 Aug 2012 17:35:49 +0000 admin http://zz.te.ua/?p=94246 Правоохоронці прийшли у RIVERPOOL саме тоді, коли зійшлися всі клієнти. Не пред’явивши дозволів і не представившись, міліціонери припинили роботу закладу і почали перевіряти спиртне. Адвокат каже: тут пахне неправомірними діями міліції.

- Подібне я бачив лише у кіно. Неприємно, коли сам потрапляєш у таку ситуацію, – розповідає арт-директор центру молодіжного дозвілля RIVERPOOL Олександр Хомич. – Із нас намагаються зробити злочинців, причому нічого не пояснюючи.

Уночі з 8-го на 9 серпня більше десятка правоохоронців прийшли у RIVERPOOL. Міліціонери паралізували роботу закладу на п’ять годин. Прихопивши із собою 50 пляшок дорогого спиртного, поїхали. Адміністрації закладу сказали, що згодом усе пояснять. Та відповіді немає досі. Керівництво центру вважає дії міліції неправомірними. Адже несподіваний візит правоохоронців ударив по репутації закладу, завдав матеріальних збитків. Керівники закладу вже надіслали скарги в міські міліцію та прокуратуру, Генпрокуратуру та Адміністрацію президента. У них просять перевірити законність дій правоохоронців, повернути у бар алкогольні напої та вибачитися за завдані незручності.

Забрали спиртне

Міліціонери пояснили, що повинні оглянути приміщення в рамках відпрацювання кримінальної справи. Адже неподалік закладу когось побили, розповідає Олександр Хомич.

- Вони сказали ді-джею і світлотехніку вимкнути музику та увімкнути світло, – каже він. – Тоді міліціонери підійшли до барної стійки і почали перевіряти алкоголь. Вони передивлялися кожну пляшку, чи вона не протермінована, чи є акцизна марка.

Так правоохоронці переглянули 100 пляшок, 50 забрали з собою, запечатавши кожну в пакет. Там був елітний алкоголь, кожна пляшка вартістю 200-300 грн. Весь товар сертифікований, з акцизними марками, запевняє пан Хомич. Який стосунок лікери, шампанське, віскі мають до розслідування бійки за межами центру, міліціонери не пояснили. До слова, правоохоронці не представились, не пред’явили посвідчення та дозволу на проведення обшуку, додає арт-директор. А один з них навіть погрожував спалити клуб.

- Перегляд пляшок тривав п’ять (!) годин, більше нічого правоохоронці не зачіпали, – каже Олександр Хомич. – Клієнти тим часом розійшлися. Більше того, міліціонери спершу перекрили вхід і не хотіли випускати відвідувачів. Але люди почали скандалити і їх відпустили. Хтось із гостей просив правоохоронців представитися, пояснити на яких підставах вони тут. Ті лише сказали, що потім їм все пояснять.

Клієнти розійшлися

Олександр Хомич додає, що таке самовільне втручання міліції серйозно вдарило по репутації закладу.

– Люди сюди просто не підуть, адже замість очікуваного відпочинку вони отримали неприємності, – каже чоловік. – Цього вечора у нас було майже 70 відвідувачів. Тут відпочивали гості з Києва, Луцька. Святкували день народження 30 іноземних студентів. Вони навіть прийшли зі своїми тортами, адже ми дозволяємо клієнтам їх приносити, бо самі не випікаємо. Вечір був зіпсований. Таке враження, що головною метою міліції була не перевірка, а відлякування клієнтів.

Клуб працює цілодобово, має офіс, то чому б не прийти сюди вдень, коли ще немає напливу відвідувачів, запитує Олександр Хомич.

- До того ж, якщо вони хотіли лише перевірити спиртне, то воно в барі стоїть постійно, його звідси ніхто не забирає, – каже співрозмовник. – Навіщо було псувати вечір клієнтам? Я вже на кажу про те, що ми зазнали матеріальних збитків.

Власники клубу — чесні підприємці, регулярно сплачують податки, додає арт-директор.

- Кожен бізнесмен має свою стратегію, а тепер у чому ми можемо бути впевнені? – запитує він. – А якби ми запросили відомих музикантів? Тоді збитки були б ще більшими.

У міліції поки що цієї ситуації не коментують, пише “20 хвилин”.

]]>
http://zz.te.ua/ternopilski-pidpryjemtsi-zvernulysya-do-yanukovycha-i-prosyat-povernuty-alkohol/feed/ 0
Синоптики розповіли, доки у Тернополі дощитиме http://zz.te.ua/synoptyky-rozpovily-doky-u-ternopoli-doschytyme/ http://zz.te.ua/synoptyky-rozpovily-doky-u-ternopoli-doschytyme/#comments Tue, 14 Aug 2012 16:05:23 +0000 admin http://zz.te.ua/?p=94245 На зміну спеці до Тернополя прийшла прохолода. Вже кілька днів поспіль небо над нашим містом затягнуте хмарами і майже без зупинки тривають опади.

Завідувач сектору організації робіт обласного центру гідрометеорології Оксана Софінська розповідає, що дощитиме у нас до кінця тижня. А ось повітря у найближчі дні дещо прогріється.

– 16 серпня денна температура становитиме 17-22 градуси тепла. 17 серпня – 18-23 градуси тепла. 18 серпня 20-25 градусів тепла.

Проте, до 18 серпня зберігаються дощі, але їхня інтенсивність знизиться. І з 19 серпня ми очікуємо припинення опадів, – зазначила фахівець.

Як відомо, такій дощовій погоді передувала сильна спека. Місцями повітря прогрівалось до 30-34 градусів вище нуля. Така погода в серпні є характерною для нашої області. Так само, як і різка зміна погодних умов.

– Для західної України коливання температурного режиму і достатньо велика кількість опадів не є аномальним явищем. Для нас є звичними і високі температури в  межах 30-35 градусів. Також є звичними і температури, які ми маємо можливість спостерігати сьогодні, – пояснила Оксана Софінська.

До слова, востаннє температурний рекорд на Тернопільщині був встановлений 20 серпня 1946 році. Тоді повітря прогрілось до + 36 градусів.

]]>
http://zz.te.ua/synoptyky-rozpovily-doky-u-ternopoli-doschytyme/feed/ 0
На День міста у Тернополі буде ду-у-у-у-же солодко http://zz.te.ua/na-den-mista-u-ternopoli-vlashtuyut-svyato-medu/ http://zz.te.ua/na-den-mista-u-ternopoli-vlashtuyut-svyato-medu/#comments Tue, 14 Aug 2012 14:15:24 +0000 admin http://zz.te.ua/?p=94241 28 серпня Тернополю виповниться 472 роки. Як ми вже неодноразово повідомляли, святковий марафон розпочнеться 23 серпня і триватиме цілий тиждень. Обрати розваги до власних уподобань зможуть і дорослі, і малеча. Зокрема, як і у попередні роки, на День міста у парку Національного відродження відбудеться свято меду «Мед – це сила, смакота! Дякую, тобі, бджола!».

Це коли на Співочому полі, коли ідеш від літака, починається повністю свято меду і кожен із городян може вибрати собі на свій смак той мед з різних куточків України, розповів начальник міського управління культури Олександр Смик.

Очікується, що на святі можна буде поласувати різними сортами меду – липовим, гречаним, квітковим тощо. Одночасно із солодким дійством у парку Національного відродження буде відбуватися і фольклорне свято. «Скарби Тернового поля» –  це виставка-ярмарок витворів народно-ужиткового мистецтва.

І вишиванки, і ручна робота, і декупаж, і ляльки-мотанки, і майстер-класи різні, повідомив Олександр Смик.

Планується, що участь у виставці-ярмарку візьме щонайменше три десятки місцевих народних умільців. А також гості з інших куточків України.

]]>
http://zz.te.ua/na-den-mista-u-ternopoli-vlashtuyut-svyato-medu/feed/ 0
У Борщові бандити підстерегли жертву біля будинку http://zz.te.ua/u-borschovi-bandyty-pidsterehly-zhertvu-bilya-budynku/ http://zz.te.ua/u-borschovi-bandyty-pidsterehly-zhertvu-bilya-budynku/#comments Tue, 14 Aug 2012 13:45:10 +0000 admin http://zz.te.ua/?p=94229 Оперативники Борщівського райвідділу внутрішніх справ затрималидвох чоловіків, яких підозрюють у скоєнні крадіжок та розбійного нападу з метою заволодіння чужим майном. Фінішною для злочинного дуету стала остання справа.

Повертаючись пізно ввечері з роботи, 46-річний чоловік не сподівався, що незабаром опиниться на лікарняному ліжку. Не дійшовши додому декількох десятків метрів, відчув удар у спину, від якого впав і втратив свідомість. Непритомного знайшла дружина, котра, хвилюючись, пішла на пошуки. Вже в лікарні, куди потрапив із забоєм м’яких тканин плеча та розривом сухожилля, потерпілий розповів правоохоронцям, що його ще й пограбували – зник мобільний телефон та майже півтори тисячі гривень.

За підозрою у скоєнні злочину міліціонери затримали 35-річного уродженця Маріуполя та на сім років старшого за нього жителя міста Хотина Чернівецької області. У них вилучили мобільний телефон, який належав потерпілому та трохи більше сотні гривень Зловмисники у скоєному зізналися. За даним фактом порушені кримінальні справи за статтею 187 частиною 2 ККУ.

Крім цього, доведено причетність підозрюваних ще й до серії крадіжок, що були вчинені на Борщівщині. Кожного разу зловмисники діяли за схожим сценарієм. Пізно ввечері проникали на чуже подвір’я, не зважаючи на те, що господарі були вдома. Зривали навісний замок на дверях гаража чи сараю, викрадали все, що можна було швидко продати чи здати на металобрухт. З одного обійстя винесли автомобільну коробку передач, металеву скриньку з набором ключі, пару чавунних каструль та електричні подовжувачі. З іншого – болгарку, електрозварювальний апарат та мідний кабель. Діяли швидко, професійно та без зайвого шуму. Пропажу потерпілі помічали лише згодом. Загалом, погосподарювали на чотирьох подвір’ях. За всі вчинені злочини зловмисники відповідатимуть за законом.

]]>
http://zz.te.ua/u-borschovi-bandyty-pidsterehly-zhertvu-bilya-budynku/feed/ 0
Тернополянин судиться із міською радою через дитячі малюнки http://zz.te.ua/ternopolyanyn-sudytsya-iz-miskoyu-radoyu-cherez-dytyachi-malyunky/ http://zz.te.ua/ternopolyanyn-sudytsya-iz-miskoyu-radoyu-cherez-dytyachi-malyunky/#comments Tue, 14 Aug 2012 13:18:39 +0000 admin http://zz.te.ua/?p=94233 Тернополянин Андрій Любецький подав до суду на міську раду. Мешканцю міста не сподобалась ідея місцевої влади розмалювати танки у парку Слави.

Нагадаємо, 1 червня вихованці художньої школи прикрасили військову техніку яскравими фарбами, а дула танків перетворились на дитячі гойдалки. У такий спосіб школярі  вирішили довести, що зброя може нести не тільки острах, а й милувати погляд. Однак Андрій Любецький дотримується іншої думки.

Історичні пам’ятники не повинні бути насмішкою. Вони не повинні бути предметом якихось неоднозначних висловлювань. Якщо це військова техніка, значить повинна бути військова техніка, – пояснює свою позицію чоловік.

Андрій Любецький каже, що вже неодноразово звертався до міської ради з проханням повернути військовій техніці первозданний вигляд. Навіть просив дозволу зробити це власними силами. Однак у відповідь отримав відмову, причому, за його словами, у дуже грубій формі. А це тільки підштовхнуло його звернутися до суду.

Мене викликали в міліцію, причому муніципальну міської ради. І мені прямо говорили, що, якщо я хоча би спробую щось там змінити, домалювати, вони виставлять мені штраф. Мені там натякали на кримінальну відповідальність, адміністративну. Це мені абсолютно не сподобалось і після того я вирішив судитись, – розповів Андрій Любецький.

Сьогодні у тернопільському міськрайонному суді відбулось перше судове слухання. Однак відповідач в особі міської ради з невідомих причин у залі суду не з’явився. Тому суддя  Віктор Дзюбич переніс засідання на 30 серпня.

]]>
http://zz.te.ua/ternopolyanyn-sudytsya-iz-miskoyu-radoyu-cherez-dytyachi-malyunky/feed/ 0
На Тернопільщині впіймали “бетонозмішувальних маніяків” http://zz.te.ua/na-ternopilschyni-vpijmaly-betonozmishuvalnyh-maniyakiv/ http://zz.te.ua/na-ternopilschyni-vpijmaly-betonozmishuvalnyh-maniyakiv/#comments Tue, 14 Aug 2012 12:50:24 +0000 admin http://zz.te.ua/?p=94227 За місяць злодійської діяльності зграя крадіїв вчинила шістнадцять злочинів. «Рекорди» липкоруких зірвали оперативники Чортківського райвідділу внутрішніх справ УМВС України в Тернопільській області.

Як розповів заступник начальника обласного управління внутрішніх справ Валерій Загородній, розмахів злодійської діяльності злочинний дует набрав неабияких. Відчувши смак легких грошей, лиходії чи не щоночі виходили на промисел. Спочатку криміналили переважно на території районного центру, а далі географію злочинних діянь розширили далеко за його межі.

Найчастіше злодії «полювали» на бетонозмішувачі. Чому? Бо на такий ходовий товар завжди знаходилися покупці, тим більше, що зловмисники збували крадене за третину реальної вартості. Крадії, так би мовити, організували сітковий маркетинг з реалізації чужих змішувачів. Пропозиції від бажаючих купити поступали щоразу, тож попит треба було задовольняти.

За попередніми даними, вдень злодійський дует никав містом та навколишніми селами у пошуках новобудов, адже саме там найчастіше можна було знайти потрібний «товар», а вночі чинилися крадіжки. Наразі правоохоронці підозрюють, що спільником крадіїв був місцевий таксист, який часто надавав послуги не тільки з перевезення самих зловмисників, а й з допомогою причепа транспортував крадені бетонозмішувачі. Є інформація, що 29-річний чортківчанин допомагав збувати крадене.

Бетонозмішувачі – річ дорога, тому зловмисникам щоразу ставало важче розшукувати потрібний «злодійський трофей». Наступним об’єктом збагачення стали пухо-перові вироби. Де їх шукали? Переважно у сільських помешканнях господарі яких чи то кудись переїхали, чи тривалий час були відсутні. Дерли злодії чужі подушки та перини, аж пір’я летіло. Як зізнаються, від реалізації такого товару теж непогано заробляли.

Чи не найбільших втрат серед потерпілих зазнав чортківський підприємець. Чоловік колись прийняв до себе на роботу одного з підозрюваних, тож зловмисник добре знав, що складські приміщення, котрі належать бізнесменові, ніхто не охороняє. Отож, одного вечора, зірвавши навісні замки на дверях складу, крадії проникли всередину. Майна було багато і різного. Переважно – комплектуючі до автомобілів. Вдвох винести двигуни, коробки передач, акумулятори зловмисники не подужали, тож зайшли до найближчого бару і покликали до спілки чотирьох молодих людей, пообіцявши добрий заробіток. Згодом міліціонери встановлять: серед тих, хто пристав на пропозицію зловмисників, було двоє неповнолітніх. Нічні візитери завдали збитків підприємцеві на п’ятдесят тисяч гривень, а збули крадене лише за дві тисячі.

Та скільки ниточці не витися, кінець таки настане. Фініш злодійській діяльності серійних крадіїв наблизили міліціонери. Сьогодні усі учасники затримані та дають свідчення. Зловмисникам висунуті обвинувачення за частиною третьою статті 185 Кримінального кодексу України. Та на лаву підсудних двоє найактивніших злодіїв найімовірніше сядуть з багатшти послужним кримінальним списком, адже за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність теж передбачене покарання.

]]>
http://zz.te.ua/na-ternopilschyni-vpijmaly-betonozmishuvalnyh-maniyakiv/feed/ 0
Степан Галябарда особисто відкриє свою зірку у Тернополі http://zz.te.ua/stepan-halyabarda-osobysto-vidkryje-u-ternopoli-svoyu-zirku/ http://zz.te.ua/stepan-halyabarda-osobysto-vidkryje-u-ternopoli-svoyu-zirku/#comments Tue, 14 Aug 2012 12:26:03 +0000 admin http://zz.te.ua/?p=94243 Як ми повідомляли, цього року тернопільська Алея зірок поповниться новими іменами. Компанію археологу і громадському діячеві Ігорю Гереті, композитору Анатолію Горчинському, поету Борисові Демківу та художнику Івану Марчуку складуть театрознавець Михайло Форгель і поет-пісняр Степан Галябарда. На честь відкриття нових зірок на вулиці Сагайдачного влаштують мистецьку імпрезу «Крізь терни до Зірок».

– Степан Галябарда буде присутній на відкритті зірки на Алеї зірок, а тернопільський драматичний театр готує спеціальну композицію до відкриття зірки Михайла Форгеля. Це будуть і пісні, і вірші. Загалом таке театралізоване відкриття буде, а не тільки ж шмату зняти з зірки, – вважає начальник міського управління культури і мистецтв Олександр Смик.

Нагадаємо, видатних людей на Алеї зірок увіковічують у бронзових зірках у формі квітки терену. Цього року на виготовлення двох нових зірок витратять біля 7 тисяч гривень. Урочисте відкриття відбудеться 28 серпня. Орієнтовний час 14.00-14.30.

]]>
http://zz.te.ua/stepan-halyabarda-osobysto-vidkryje-u-ternopoli-svoyu-zirku/feed/ 0
Тернопільщина підняла настрій Тігіпку http://zz.te.ua/ternopilschyna-pidnyala-nastrij-tihipku/ http://zz.te.ua/ternopilschyna-pidnyala-nastrij-tihipku/#comments Tue, 14 Aug 2012 11:53:22 +0000 admin http://zz.te.ua/?p=94237 Віце-прем’єр-міністр України – Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко оглянув експозицію Тернопільської області на виставці «Барвиста Україна».

Зокрема Тігіпко ознайомився із продукцією світлотехнічної галузі та галузі відновлювальної енергетики Тернопільщини. Коментуючи побачене на виставці, він зазначив: «Радує, що є багато технологічних речей. Бачу що ми переходимо до технологій, які чітко працюють на імпортозаміщення».

Нагадаємо, у рамках проведення щорічної загальнодержавної виставкової акції «Барвиста Україна», яка проходить у м.Київ, свій потенціал репрезентує Тернопільська область. Експозиція Тернопільської області представлена за напрямами: інновації в енергозбереженні в промисловому секторі економіки, презентація харчової галузі, туризму та рекреації, культури, передових розробок у медицині, освіті та науці.

Зовнішньоекономічний та промисловий потенціал представляють підприємства області, що виробляють інноваційну продукцію. Це насамперед, ТОВ «ОСП Корпорація «Ватра», ПАТ «ТРЗ «Оріон», ТзОВ «Завод газового обладнання «Альфа-Газпромкомплект», ПП «Галіт».

Широко представлені й промислові підприємства харчової галузі, а саме: ТОВ «Надзбруччя хліб», ТОВ «Тернопільхлібпром», ТП «Альма-Віта», ТОВ «Кременецьке молоко», ПрАТ “Тернопільський молокозавод”, ТОВ “Бучацький сирзавод”; ТОВ “Броварня “Опілля”, ТОВ «Бучачагрохлібпром», ТОВ «Вишнівецькі ковбаси», ПП ТОВ «Зірка», СФНГ «Коваль», фермерське господарство «Беатріс», «Борщівський сирзавод», ПП «Чортківсир», «Шустовспирт», «Копичинецькі ковбаси», ПрАТ «Галіція-Дистилері».

Наукова та інноваційна галузь представлена наукови парком «Інноваційно-інвестиційний кластер Тернопілля» та видавництвом «Укрмедкнига».

]]>
http://zz.te.ua/ternopilschyna-pidnyala-nastrij-tihipku/feed/ 0