This version of the page http://undp.org.ua/ua/country-overview (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-08-01. The original page over time could change.
Про Україну - Програма розвитку ООН в Україні
Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй

UNDP in Ukraine

  • English

Про Україну

Україна - це держава у Центрально-Схiдній Європі, яка межує із Білорусією на півночі (952 км), із Російською Федерацією на північному сході (2 484 км), із Польщею (542 км) та Словаччиною (98 км) на заході, та на південному заході із Угорщиною (135 км), Румунією (608 км) та Молдовою (1 194 км). Державний кордон простягається на 7 698 км, а берегова лінія на 1 758 км.

Загальна площа території держави: 603,700 м2.

Україна є найбільшою країною в Європі. Вона поділена на 24 області та Автономну Республіку Крим. Країна має виходи до Чорного та Азовського морів та до двох гірських систем: Українські Карпати на заході та Кримські гори на півдні.

Станом на 1 травня 2009 року населення України становить 46.06 млн. осіб.

Згідно з рейтингами Звіту з людського розвитку 2009, у 2007 році – в порівнянні з 2006 роком – Україна посіла 85 місце в рейтингу Програми розвитку ООН за Індексом розвитку людського потенціалу, втративши одне місце (в порівнянні з 2006 роком). Україна втратила сім місць в порівнянні між 2006 та 2005 роками – у 2005 році Україна посідала 78 місце з поміж 177 країн світу.

Відсвяткувавши в 2009 році 18-ліття своєї незалежності, Україна продемонструвала себе як країну з більшим відчуттям свободи та сильнішим відчуттям національної ідентичності. Серед країн колишнього Радянського Союзу Україна впевнено вирізняється своєю завзятою прихильністю до європейських цінностей, до плюралізму, свободи слова та активної діяльності різноманітних гравців громадянського суспільства. Однак цей прогрес залишається слабким і потребує подальшої консолідації.

Україна проголосила численні демократичні реформи та зміни в галузі державного управління. Країна ще раз підтвердила свій європейський вибір і взяла курс на подальшу міжнародну економічну інтеграцію.

Ми дуже вдячні нашим національним партнерам та донорам за їх прихильність до нашої діяльності. Наші спільні зусилля забезпечили значний прогрес в розв’язанні питань людського розвитку в Україні.

Україна отримала статус держави з ринковою економікою як від США, так і від ЄС, а також прийнявши необхідне законодавство успішно завершила вступ до Світової організації торгівлі (СОТ). Прямі іноземні інвестиції продовжували надходити, хоча і у відносно невеликому обсязі.

Енергетична галузь залишається значним викликом для України. Реформи сектора енергетики не дуже просунулись з 2004 року. Окрім того, збільшення ціни на імпортований з Росії газ негативно впливає на економіку України, але привертає увагу до необхідності негайного покращення рівня ефективності використання енергоресурсів в країні.

Можливості України протистояти зовнішнім та внутрішнім викликам залежатимуть від здатності українських лідерів зміцнювати стабільність в державі, закріпити децентралізацію влади, реформувати судову систему, а також здійснювати кроки щодо залучення більших іноземних інвестицій. Важливо реформувати технологічно застарілі галузі промисловості, започаткувати потужне, стабільне довгострокове зростання та більш справедливий розподіл його досягнень.

За детальнішою інформацією про Україну, будь-ласка, звертайтеся на офіційну веб-сторінку Міністерства закордонних справ України: http://www.mfa.gov.ua/mfa/ua/257.htm

 

Що ми робимо

Проекти

Лінки