This version of the page http://lifer.com.ua/chomu-mene-bye-strumom.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-07-29. The original page over time could change.
Чому мене б'є струмом? Статична електрика • Lifer.com.ua

Чому мене б’є струмом? Статична електрика

У всьому винна статична електрика. З її ефектами люди знайомі давно. Ще в XV ст. при будівництві фортифікаційних споруд в Європі використовували спеціальні пристосування, які перешкоджали виникненню розрядів статичної електрики, які часто ставали причиною загоряння пороху. Але тільки на початку XIX ст., Під час промислової революції, дане явище було докладно описано, виміряно і протестовано.

Як виникає статична електрика?

Один із способів виникнення статичної електрики — це тертя між тілами.

Тертя одягу з вовни або з синтетичних матеріалів об тіло людини, тертя підошви взуття об лінолеум або інше штучне покриття підлоги, тертя пластмасового гребінцяоб волосся і т.д.

Обидва тіла повинні бути, як правило, діелектриками (тобто бути зробленими з матеріалу, який не проводить електричний струм), або напівпровідниками (електричний струм пропускають, але значно гірше, ніж провідники). При терті відбувається перерозподіл електронів. У підсумку на одному тілі накопичуються позитивно заряджені частинки, на іншому — негативно заряджені. А різнойменні заряди, як ви напевно пам’ятаєте зі шкільного курсу фізики, притягуються. Як приклад можна привести розчісування волосся пластмасовим гребінцем. Сам процес розчісування — це тертя одного тіла об інше — пластмасового гребінця об волосся, в результаті чого волосся і гребінець електризуються, отримують різні заряди, і волосся починає притягатися до гребінця, а якщо гребінець прибрати, то волосся просто «стоятиме дибки». Це відбувається тому, що кожен волосок заряджений позитивно і, відповідно, намагається відштовхнутися від сусіднього волоска, що має такий же заряд (однойменні заряди відштовхуються). Те ж саме відбувається і при контакті підошви взуття з синтетичним покриттям підлоги, а потім їх розділення. І відбувається це багато разів, в результаті чого в тілі людини накопичується електричний заряд. А тіло є відмінним провідником (так як приблизно на 70% складається з води — провідника електричного струму), що дозволяє йому проводити і накопичувати електричні заряди.

Розряди бувають різних типів, але той, який нам доводиться найчастіше відчувати на собі, називається іскровим. В основному він виходить від електрично ізольованого об’єкта (це може бути тіло людини, деталь машини чи інструмент). У момент зіткнення подібного об’єкта з провідником (наприклад, з металом), ми бачимо іскру. Передбачається, що вся енергія заряду розсіюється в момент іскріння.

Як перешкоджати виникненню статичної електрики?

Є безліч способів вирішення цієї проблеми.

В зимовий період, коли повітря дуже сухе, рекомендується ставити поряд з нагрівальними приладами ємність з водою — для зволоження повітря. З цим завданням також можуть впоратися і кімнатні рослини. Ефект той же, і виглядають приємніше.

Для одягу із синтетичних матеріалів використовуйте антистатичні засоби, т.зв.«Антистатики». Зазвичай вони випускаються у вигляді спрею. Також є спеціальні кондиціонери для білизни, які додаються під час прання.

Взимку дівчата часто мучаться з укладанням волосся, оскільки волосся електризується і не хоче «лежати». Спеціально для вирішення цієї проблеми існують кондиціонери, спреї, бальзами і шампуні для волосся з антистатичним ефектом. Крім того, можете придбати фен з іонізатором, який допоможе нейтралізувати статичну електрику.

Що стосується взуття — спробуйте підкласти устілки з бавовняної тканини, так як бавовна не проводить статичну електрику. Вона буде перешкоджати накопиченню статики в тілі людини. Існують навіть спеціальні одноразові антистатичні смужки, які приклеюються до підошви взуття.

Оскільки розряд може вивести з ладу комп’ютер або ноутбук, то для роботи з подібною технікою існують браслети, які одягаються на руку, і з’єднуються за допомогою дроту з заземленою частиною пристрою.

І ще одне з найбільш поширених питань — як зробити так, щоб не било струмом при виході з машини? Обробляйте антистатиком покриття сидінь і килимки. Коли вийдете з машини, доторкніться до неї спочатку ключами, і тільки потім рукою. Також ви зменшите ймовірність розряду, якщо при виході доторкнетеся до скла або візьметеся за кузов.

Якщо ви відчуваєте що зарядилися статичною електрикою, прийшовши додому, то доторкніться ключем або монеткою, приміром, до металевої частини водопровідного крана або металевою ніжки столу, ви побачите іскру, але при цьому не відчуєте удару струмом, як у звичайному випадку. Якщо нема монетки або ключа, можна порадити доторкатися до предметів, які можуть бити струмом, тильною стороною руки, струмом, звичайно, вдарить, але в цьому випадку відбудеться це не так відчутно і не так неприємно, як звичайно.

загрузка...


Tags: електрика, статика, струм, фізика

Category: Інше

Коментарі (0)

Залишити коментар

Нажмите, чтобы отменить ответ.