This version of the page http://kpi.ua/culture (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-07-25. The original page over time could change.
Культурні традиції | Національний технічний університет України

Культурні традиції

Центр культури та мистецтв НТУУ "КПI"

Керівник: Валентина Руденко
Адреса ЦКМ: 03056, м .Київ-56, пр-т Перемоги 37
Довідки за телефонами: 241-86-26; 241-97-22; 454-91-32.
Усі новини про Центр культури та мистецтв на сайті КПІ - http://kpi.ua/artcenter
Університетська картинна галерея - http://kpi.ua/artgallery

Неможливо уявити, щоб у такому великому молодіжному колективі, як НТУУ «КПІ» , не виникали творчі об'єднання за захопленнями, адже повноцінне, змістовне проведення вільного від занять часу надає сил і наснаги для подальшого оволодіння науками. Так воно і є: середовище політехніків виховує талановитих творчих особистостей, яскраві творчі колективи протягом всього часу свого існування. Скільки нині відомих виконавців завдячують рідним стінам КПІ, які були свідками початку їх діяльності!

З невеликого гурту закоханих у музику і спів, в запальний танок виникли такі відомі колективи, як Народна академічна хорова капела, Народна самодіяльна капела бандуристів, Народний ансамбль народного танцю університету. З веселих мініатюр зі студентського життя, які виконувала захоплена в художнє слово і акторські перевтілення група ентузіастів, починався Народний естрадний театр аматорів. Із часом стали з'являтися нові форми творчих об'єднань, в які виливалась творча енергія молодих політехніків. Це клуби інтелектуальних ігор, рух КВН, ансамблі, об'єднані зараз в Центр культури та мистецтв НТУУ "КПІ".

Центр культури та мистецтв є складовою частиною державної культурно-освітньої системи України. Це широко доступна, комплексна культурно-освітня установа, яка надає студентській молоді можливості всебічного розвитку і самовизначення у сфері вільного часу, сприяє організації змістовного проведення дозвілля, відпочинку. У колективах художньої самодіяльності займаються більше трьох тисяч студентів та співробітників університету. Чотири колективи мають звання народних. Багато випускників КПІ закінчили театральні та музичні вузи і працюють на ниві культури. Це режисер Театру драми і комедії О. Лісовець, солістка Театру опери та балету Н. Моісеєва, соліст гурту "ВВ" О. Скрипка, один з найвідоміших диригентів хорового співу, який і по сьогоднішній день очолює хорову капелу випускників університету різних років, О.І. Жигун та ін.

Центр культури та мистецтв НТУУ “КПІ” запрошує в колективи художньої самодіяльності:

  • Народний ансамбль народного танцю “Політехнік”;
  • Народну капелу бандуристів;
  • Народну академічну хорову капелу;
  • Народний театр аматорів “ЕТА”;
  • Народний ансамбль спортивного бального танцю “Стиль”;
  • Вокальний ансамбль “Сьоме почуття”;
  • Вокальну студію естрадного співу “Співайко”;
  • Студію гри на гітарі;
  • Ансамбль сучасної хореографії.

Народна академічна хорова капела

Керівник: Руслан Бондар
http://kpi.ua/choir

Духовна енергія політехніків знайшла вихід у створенні в 1948 році хорової капели під керівництвом засл. арт. Лідії Падалко. Співали свого часу проректори, декани, викладачі, багато студентів, які зараз є співробітниками університету (до речі, почесним хористом був ректор О.С. Плигунов).

З 1974 року хоровою капелою керує засл. артист Г. Горбатенко. Дуже багато нагород має цей колектив, але 1989 рік вважається золотою сторінкою його історії. На першому Всеукраїнському конкурсі хорового мистецтва ім. М. Леонтовича капела виборола найвищу нагороду — "Гран-прі". Ті часи пам'ятні хвилею підйому національної самосвідомості українського народу, переоцінкою національних культурних надбань та рухом до державної незалежності України. Сьогодні хорова капела налічує близько 60 студентів університету. З 1999 року її очолює засл. артист В. Рудь. Фахівці відзначають яскравий творчий злет капели.

Ансамбль спортивного бального танцю «Стиль»

Керівники: Петро та Ірина Олефіренко

Ансамбль був створений у 1983 році. Основний склад колективу — це студенти нашого вузу. Керують колективом досвідчені фахівці своєї справи: Петро та Ірина Олефіренки — майстри міжнародного класу, лауреати та переможці міжнародних конкурсів протягом багатьох років.

Ансамбль бального танцю "Стиль" є засновником конкурсу "Чарівна троянда", продовжувачем традиційного конкурсу "Київські каштани". Ансамбль виконує танці європейської та латиноамериканської програм, історико-побутові та сучасні танці.

Переможець багатьох фестивалів та конкурсів, ансамбль у своєму творчому доробку має нагороди різного ґатунку. Серед учасників колективу — призери національних чемпіонатів України. Цей колектив із задоволенням запрошують на престижні сцени України та провідні концерти у м. Києві. При Центрі культури та мистецтв створена школа бального танцю, де всі бажаючі можуть навчитися цьому яскравому, престижному мистецтву.

Народна самодіяльна капела бандуристів

Капела бандуристів КПІ заснована в 1961 році. Тоді вона складалася з невеликого гурту студентів та викладачів інституту. З того часу і понині натхненно і піднесено співають самодіяльні митці-бандуристи, пропагуючи чудове мистецтво і чарівність українських народних пісень не тільки вдома, в Україні, а й далеко за її межами — у Вірменії, Польщі (1972 рік), Німеччині (1969 рік), Болгарії, Іспанії (1993 рік). Художній керівник капели бандуристів — засл. працівник культури Вікторія Шевченко.

Народний ансамбль народного танцю

Художній керівник і балетмейстер ансамблю: Марія В'ячеславівна Міцек
Адреса: 03056, м.Київ-56, пр-т пр. Перемоги 37, Центр Культури та Мистецтв НТУУ "КПІ"
Сайт: http://www.politechnic.com.ua
e-mail: info@politechnic.com.ua
заняття: в новому залі /будівля їдальні НТУУ "КПІ", 3 поверх/
запис: понеділок, четвер з 18:30 - основний склад, середа з 18:00 - підготовча група

За роки існування ансамблю народного танцю понад 3000 самодіяльних аматорів — здебільшого студентів — навчалися тут мистецтву танцю. У 1988 році колективу було присвоєно почесне звання народного. Йому аплодували тисячі й тисячі глядачів не тільки в рідному Києві, в Україні, а й усюди, куди вели гастрольні шляхи: в Чехословаччині, Угорщині, Болгарії, США.

В програму входять танці різних регіонів України ( «Українська-святковий», «Мавка», «Київський козачек», «Аркан», «Гопак» та ін) і танці народів світу ( «Ірландська фантазія», «Сіртакі »,«Арагонская Хота»,« аргентинське танго »та ін.)

Ансамбль є лауреатом Міжнародного фестивалю "Бадегурська осінь" (Польща, 1993 рік), Міжнародного фестивалю "Лесина пісня" (1996 рік), лауреатом і дипломантом фестивалів: «Сергіївські Зорі» (2001 та 2002 рр.), «Веселкова Терпсіхора» (2003р.), 17 міжнародного весняного фестивалю в Анкарі (Туреччина, 2003р.), 4 міжнародного фольклорного фестивалю "Кольори Компасу" (Німеччина, 2004р.), "Фольклорний дивосвіт" (м.Київ, 2004р.) . Ансамбль став переможцем конкурсу ім. П. Вірського серед студентських колективів міста Києва (2002р.).

Артисти знову виходять на сцену, щоб донести до глядача істини про вірність, любов до рідної землі, багатства людської душі, вічне кохання. Зустрічі з глядачами - це радість і велика відповідальність. Зараз в ансамблі займаються понад 60 студентів, викладачів і випускників Національного Технічного Університету України «КПІ», які вміють запалити будь-яку аудиторію своїм мистецтвом.

КВН

Історія руху КВН в НТУУ "КПІ" розпочалася в 1993 році з ініціативи адміністрації Центру культури та мистецтв. Перша команда "Ковбої політеху" розпочала своє існування з першого учасника, а потім капітана команди М. Неліпи. Хлопці самі розробляли сценарії, готували тексти нових реприз, скетчів, жартів. Першим режисером був П. Олевський. Стиль команди завжди вирізнявся високим рівнем внутрішньої культури.

У березні 1995 року народилася нова команда КВН "Матадори". За шість років плідної праці під керівництвом незмінного капітана команди В. Ботнікова вони стали чемпіонами України, віце-чемліонами Ліги Асоціації команд КВН України, півфіналістами Міжнародної північно-західної ліги, успішно грали у Маслякова, збирали повні зали по всій Україні. Розроблено Кодекс честі члена КВН. Вимоги до учасників команд складні: бути хорошими артистами, співаками, танцюристами, режисерами, костюмерами, дизайнерами, вміти придумувати жарти і при цьому бути хорошими студентами. З 1961 року вже повелось, що КВН — це студентська гра, тому в НТУУ "КПІ" грати в КВН не полишать, доки тут вчитимуться веселі й дотепні, яких щоразу прийматимуть до Центру культури та мистецтв.

З квітня 1999 року з ініціативи О. Єрьоміна та за допомогою організаторів Максима, Артема та Галини Сагдієвих була створена і існує Ліга КВН КПІ. Ліга КВН КПІ — це об'єднання молодих команд всього університету.

Клуб «Ерудит»

У 1997 році у Політехніці виникла ініціативна група на чолі з молодим науковцем В. Орловим. Пройшовши відбір у Всесоюзній фірмі "Гра", інтелектуали-політехніки в складі міської збірної команди включилися в календарні та міжнародні зустрічі.

Дирекцією ЦКМ було проведено відбір до інтелектуальної "касти" політехніків. З того часу щотижня збираються команди і вчаться комплексно мислити в екстремальних ситуаціях. Найголовніше, що вирізняє знавця від звичайної людини, — це дух змагання, азарт, захопленість та завзяття, тобто вони повинні бути гравцями за своєю природою. Тренером і ведучою клубу стала член телевізійного клубу "Що? Де? Коли?" (Москва), двократна володарка кубка "Золотий брейн", гравець збірної України з "Брейн-рингу" Н. Турченко. Мета створення клубу "Ерудит" — це виявлення кращих студентів-інтелектуалів університету, які зможуть гідно представляти свій вуз на всеукраїнських та міжнародних турнірах інтелектуальних ігор.

Науково-технічна думка людини сягає небачених висот, і чим вище злітає вона, тим серйозніше постає питання про врівноваження її в людській особистості гуманітарною складовою. Це необхідна умова подолання технократизму і бездуховності в житті і діяльності людини. Тільки за допомогою принципу єдності навчання і виховання, як вважає культуролог, директор картинної галереї КПІ Станіслав Тимченко, є можливість вести людину і суспільство в цілому до гармонії шляхом подолання бездуховності.