This version of the page http://kpi.ua/use (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-07-17. The original page over time could change.
Корисна і цікава інформація | Національний технічний університет України

Корисна і цікава інформація

Найкрасивіші місця – у Карпатах

Науковці та дослідники склали перелік найкрасивіших місць у світі, серед них європейських усього п'ять: норвезькі фіорди, швейцарська гора Юнгфрау – льодовикове царство у центрі Європи, балканська перлина – Плитвіцькі озера, італійське озеро Гарда та українські Карпати – зокрема Долина нарцисів, букові праліси й високогір'я.

Камінне сусідство [містечко Олевська на Поліссі]

На Поліссі, серед боліт і прадавнього лісу, здавна відома аномалія, що дістала назву Камінне село. На площі 15 га серед дерев нагромаджені кам'яні велети різних форм і розмірів: валуни величиною з сільський будинок вишикувалися вздовж вуличок, поряд – хліви і клуні, на майдані – сільська управа, школа тощо.

Правила користування піротехнічними засобами під час проведення свят

У святкові дні міста і села України розцвітають красивими феєрверками, і кожен з нас сам може стати піротехніком. Треба пам'ятати що при необережному поводженні феєрверки становлять загрозу життю і можуть призвести до нещасних випадків.

Тож, які правила безпеки необхідно пам'ятати і знати, якщо ви або ваші  рідні та друзі придбали піротехнічні засоби.

Клуб любителів історії Києва: знайомимося з історією одного з найкрасивіших міст Європи і світу

Щодня до Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І. Денисенка приходять сотні читачів, щоб долучитися до нових знань, отримати необхідну для навчання і наукової роботи літературу. Але, окрім підручників, журналів і безкоштовного Інтернету, останнім часом бібліотека привертає увагу й іншим – найбільшим у Європі маятником Фуко, портретами видатних особистостей з галереї "Українці у світі", цікавими зустрічами в клубах пушкіністів і любителів фантастики.

Альбрехт Дюрер: у пошуках досконалості

Альбрехт Дюрер. Це ім'я завжди входить до надзвичайно популярних сьогодні збірок "ста великих художників" або й навіть "ста геніїв людства". Графік, живописець, теоретик мистецтва. Його називають "найяскравішою зіркою німецького мистецтва", "північним Леонардо", "найвидатнішим майстром гравюри"... А ще він був ученим, дослідження якого в галузі теорії перспективи і геометрії не застаріли й сьогодні.

Як першокурснику стати винахідником

Автор нової моделі організації інноваційного процесу, що отримала назву "потрійної спіралі", – університет – виробничий сектор – інноваційний розвиток держави – професор Стенфордського університету і центру досліджень у галузі підприємництва бізнес-школи Единбурзького університету Генрі Інковіц називає університет головним центром інноваційної чи підприємницької діяльності.

Різнокольорові брусочки з нашого дитинства [пластилін]

Переважна більшість дитячих ігор і іграшок поділяються на  "хлопчачі" (коліщата, машинки, пружинки) і "дівчачі" (ляльки, їх платтячка й каструльки). Але існують забави для кожної дитини, і однією з них, безумовно, є ліплення з різнобарвного й податливого пластиліну, яке не тільки розвиває координацію пальців, але й сприяє розширенню світогляду, розвитку фантазії й винахідливості дитини.

Так що ж таке пластилін і кому ми зобов'язані його винаходом?

Незвичайний лютий

Лютий – місяць незвичайний. Справді, це найкоротший місяць року, до того ж, ще й з несталою кількістю днів. Пам'ятаю, як у дитинстві ми співчували однокласникові, день народження якого припадав на 29 лютого, і святкувати його можна було лише раз на чотири роки.

Таким "легковажним" лютий став у Стародавньому Римі ще в першому столітті до нашої ери.  І залишився ним назавжди.

Січень рік починає

Січень рік починає… Але чому саме січень? Адже нічого цікавого з календарно-астрономічної точки зору в цьому місяці не відбувається – це ми пам'ятаємо ще зі шкільної лави. Наша матінка-Земля обертається собі навколо Сонця зі своєю звичайною швидкістю. Вісь її обертання нахилена до площини орбіти під кутом 66°33'. Оскільки ця вісь завжди повернута в один бік, то Земля немов би підставляє сонячним променям то один, то другий бік, себто то Північну, то Південну півкулі, які по черзі одержують більше світла і тепла. Від цього і змінюються пори року.

Калібр військовий і мирний

При згадуванні слова "калібр" перше, що спадає на думку, особливо представникам сильної статі, це одна з характеристик стрілецької зброї. І майже одночасно в пам'яті спливає магічна комбінація цифр і букв "7,62 мм", що означають калібр представників першого сімейства автоматів конструктора Михайла Тимофійовича Калашникова.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • далі ›
  • в кінець »