This version of the page http://man.te.ua/index.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-06-25. The original page over time could change.
Тернопільське обласне комунальне територіальне відділення Малої Академії Наук України
Семінар-практикум у Пуща-Водиці

З 5 по 8 червня 2012 року у мальовничій місцевості Пуща-Водиця під Києвом працював семінар-практикум Малої академії наук України "Теорія і практика освіти обдарованих учнів у літній період", участь у якому взяли понад 30 керівників та методистів Всеукраїнських літніх профільних шкіл МАН України. У ході заходу учасники мали змогу поспілкуватися й поділитися один з одним кращими методами і прийомами роботи з талановитими школярами, а також гарно відпочити.

 

Президент Національного центру "Мала академія наук України", народний депутат, доктор фізико-математичних наук Станіслав Олексійович Довгий у перший день роботи семінару-практикуму привітав учасників, побажав плідної роботи керівникам, які приймають в себе учасників Всеукраїнських літніх профільних шкіл, запропонував свою максимальну допомогу і підтримку.

 

Директор Національного центру "Мала академія наук України" Оксен Васильович Лісовий коротко розповів про специфіку кожної з 14 Всеукраїнських літніх шкіл, які організовує МАН цього року, а на завершення підвів підсумки ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

 

Учасники семінару-практикуму відвідали також ряд тренінгів та майстер-класів. А також відвідали презентацію науково-дослідницької лабораторії НЦ МАНУ.

 
Підсумки за 2011-2012 н.р .

23 травня 2012 року у приміщенні Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя відбулися підсумкові збори Тернопільського обласного відділення МАН.

Уже не вперше до Тернополя з’їхалися учні-преможці ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, їхні батьки та наставники. З вітальним словом до гостей звернулися Оксана Піхурко, заступник начальника обласного управління освіти, Володимир Ясній, президент обласного відділення МАН, ректор Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України.

Олександра Мигайчук, директор обласного відділення МАН підбила підсумки за навчальний рік і привітала випускників із успішним завершенням навчання: «Випускникам бажаємо успішно вступити у вузи, щоб продовжити свою мандрівку країною знань. І не забувайте, що сходження на «науковий Олімп» ви почали саме з Малої академії наук.

А перед вами, учнями дев’ятих-десятих класів, стоїть величезне завдання – втримати рейтинг Тернопільської МАН, здобути нові перемоги, щоб ми могли й надалі вами пишатися».

Незабутні враження присутнім подарував своїм ліричним виступом Олег Герман, кандидат історичних наук, письменник, громадський діяч, член НСПУ, НЛУК.

Під час урочистостей своїми враженнями від навчання у науково-пізнавальній школі в коледжі ім. Кершенштайнера (м. Мюнхен, Німеччина) в рамках співпраці німецько-українського дитячого аерокосмічного університету поділилася Добровольська Ірина, учениця 9 класу, слухачка Бережанської філії. До слова була також запрошена Яворська Олена, учениця 9 класу, слухачка Борщівської філії, яка готується до поїздки для участі у ІІІ Міжнародному літньому табірі Сун Цінлін (Китайська Народна Республіка).

На завершення слухачам МАН були вручені дипломи, грошові премії та збірник тез учнівських науково-дослідницьких робіт.

Олександра Мигайчук зауважила, що за перемогами учнів стоять, звичайно, їхні наукові керівники: «Хотілося б відзначити всіх, але, оскільки не маємо такої змоги, то сьогодні нагороджуємо тільки наукових керівників учнів-переможців ІІІ етапу конкурсу-захисту».

Обласна МАН залучає дітей та учнівську молодь до науково-дослідницької, експериментальної, конструкторської, винахідницької, пошукової діяльності та надає можливість кожній обдарованій дитині взяти особисту участь в сучасній експериментально-дослідницькій роботі обраної галузі науки в інтересах людини, суспільства та держави.

 
Ми ними пишаємося!!!

Весною в Київському Будинку вчителя відбулося урочисте відкриття Міжнародного конкурсу з українознавства для учнів 8-11 класів. На адресу конкурсу надійшло 814 науково-дослідницьких робіт, з яких на очний тур запрошено тільки 91 учасника. Делегація Тернопільської області була представлена двома учнями: Хитрою Тетяною Павлівною (смт. Товсте Заліщицького району) та Шпіляк Анастасією Сергіївною (м. Борщів).

При написанні контрольної роботи з українознавства, яку учасники виконували вже другого дня, Анастасія Шпіляк отримала максимальну кількість балів - 20. Дев'ятикласниця показала себе обізнаною і творчою ученицею у різних галузях українознавства та всесвітньої історії. Тим часом наукові керівники учасників конкурсу були залучені до лекції "Український народ в системі українознавства", яку провела президент Західно-Української Асоціації "Спадщина України" Квасниця Ірина Юліанівна. Після обіду учасники конкурсу виконували також Інтернет-олімпіаду з українознавства, результати якої ставали відомими одразу.

Найвідповідальнішим виявився третій день конкурсу, коли відбувся захист науково-дослідних робіт. Головою комісії була І. Й. Краснодемська, кандидат історичних наук. Анастасія Шпіляк, презентуючи працю, показала своє вміння вільно дискутувати і відстоювати свою позицію. Учениця зі своїм науковим керівником, Надією Валігродською, вчителем Борщівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1, досліджували тематику творчості відомої і талановитої української письменниці Ганни Костів-Гуски, тому темою науково-дослідної роботи стали слова поетеси "Я доторкаюся до слова. О, Боже, освяти цю мить". Один з розділів цієї праці був присвячений образу вишиванки у творчому доробку письменниці і теж був названий словами поетеси "Це вишиття для мене, як бальзам". Анастасія Шпіляк отримала 19 балів серед 20 можливих. Їх виявилося достатньо, бо 59 балів, які учениця набрала в конкурсі, були найкращим результатом, за що і отримала перше місце.

Цього ж таки дня організаторами конкурсу було проведено навчальну українознавчу експедицію для учасників конкурсу та супроводжуючих осіб. Кожен міг пізнати розташування стародавньої столиці Русі та її головні райони і споруди, а також навчитися зіставляти й порівнювати давній град-місто з сучасним мегаполісом. Незважаючи на не цілком весняну погоду, всі учасники експедиції залишилися задоволеними.

Найприємнішим став для учасників четверний день, коли в Київському будинку вчителя, в молодіжному залі, відбулося урочисте закриття конкурсу, під час якого були вручені дипломи, пам'ятні подарунки переможцям та сертифікати учасникам. Тим, котрі посіли І місце, дипломи вручав Кононеко П. П., доктор філологічних наук, академік, директор національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії. Надії Валігродській як науковому керівникові учениці була вручена подяка Західно-Української Асоціації за сумлінну багаторічну працю.

Відрадно, що серед 20 учасників 9 класів учениця Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 виборола І місце у цьому конкурсі.

 
Слухачі Тернопільського обласного відділення МАН побували на навчанні в Німеччині

Кожен з нас, мабуть, мріє протягом свого життя хоча б раз побувати закордоном, не кажучи вже про навчання там. Так, у рамках спільних україно-німецьких науково-освітніх проектів, за сприяння Національного центру «Мала академія наук України» та Німецького Музею м. Мюнхен, проходило навчання слухачів Тернопільської МАН у науково-пізнавальній школі в коледжі ім. Кершенштайнера (м. Мюнхен, Німеччина) за двома напрямками:

1. "Світ відкриттів" (з 6 лютого по 10 лютого 2012 р.);

2. "Німецько-Український Дитячий аерокосмічний університет"  (з 15 квітня по 22 квітня 2012 р.

Учасницею проекту «Світ відкриттів» стала Франчук Христина, учениця 10 класу Зборівської української державної гімназії імені Романа Завадовича, слухачка секцій правознавства та німецької мови Тернопільської МАН.

Ще двоє слухачів фізико-математичного відділення Тернопільської МАН навчалися у «Німецько-Українському Дитячому аерокосмічному університеті»Добровольська Ірина, учениця Бережанської гімназії імені Богдана Лепкого та Сороколіт Микола, учень 9 класу Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Окрім відвідування аерокосмічного центру і прослуховування лекцій в музеї коледжа ім. Кершенштайнера, учасники побували на уроках хімії в місцевій школі, працювали над запропонованими завданнями з робототехніки разом з німецькими учнями, також відвідали історичні місця м. Мюнхена.

 
Більше статтей...
  • «Горизонти науки»
  • Презентація видання "Енциклопедія дитячої творчості. Юні таланти України"
  • Відбудеться фестиваль науки-2012
  • Зустріч з Петром Сорокою
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
+380 (352) 25-95-76
+380 (352) 25-88-25
ternopilman@rambler.ru

м. Тернопіль
Україна, 46001
вул. Січових Стрільців, 13
На даний момент 3 користувачів на сайті