This version of the page http://otpusk.dneprcity.net/articles/896.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-06-09. The original page over time could change.
Турфирмы Днепропетровска, горящие путевки и туры / Трипілля. Самогонний апарат з минулого
Город Днепропетровск   все разделы
Горящие путевки и туры!


 
Главная страница / Статьи / Достопримечательности / Трипілля. Самогонний апарат з минулого
 

ТРИПІЛЛЯ. САМОГОННИЙ АПАРАТ З МИНУЛОГО

 
 

Дві скрині трипільського добра


Село Трипілля на Обухівщині відоме всьому світові (принаймні науковому) завдяки стоянкам давньої людини, що жила тут 6–8 тисяч років тому, та археологові Вікентію Хвойці. Останній, зацікавившись під час розкопок кирилівської стоянки на Подолі різнокольоровими черепками, поїхав із Києва в Трипілля, де їх начебто бачили набагато більше. І з дозволу Всеросійської археологічної імператорської комісії, яка навіть надсилала йому на це «шалені» гроші (у державному музеї урочисто лежать під склом купюри по 5 та 10 царських рублів), почав розкопки. Матеріалу «накопав» стільки, що вистачило на експозицію в музеї, який тепер зветься Національним музеєм історії України.

Кубічну будівлю місцеві жителі називають скринею скарбів. Тут є зуб мамонта й ріг тура, бронзові прикраси та шматки друшляків, величезні рибальські гачки («Ото риба була, якщо її такими гаками ловили», – дивуємося)... Із символів козацької доби музею дісталася непогана сковорода – хоч і добре збереглася, та, видно, не одному козакові м’яса насмажила. І на додаток до неї – перші скляні вироби, серед яких не лише суспільно корисні предмети, а й склянки та чарки. Керамічні змійовики свідчать про те, що козаки таки мали в господарстві самогонні апарати.  У «жіночому куточку» музею – давні прядка та праска: дивний механізм із двох дощок, на одну з яких намотували білизну, а другою по ній гатили. Не менш цікаві дерев’яна лопата для посадження хліба в піч (нині такими підсаджують піцу) і ступа для збивання масла. Увесь другий поверх «скрині» займають трипільські скарби, серед яких переважна більшість не реконструйовані, а справжнісінькі керамічні вироби різного розміру та кольору. Вирізняється поміж них величезна, чи не на повний зріст, жіноча фігура посередині зали. З невиразною верхньою частиною тулубу, проте з такими яскраво вираженими стегнами... Більше нічого й не треба на доказ того, що трипільці поклонялися богині-матері, берегині домашнього вогнища.

Крім археологічного музею, є ще один музей – «Прадавня Аратта – Україна», це ще одна «скриня» трипільського добра, але приватного, зібраного колекціонером Олександром Поліщуком. Дизайн приватного музею та його начиння стовідсотково підтверджують гасло «Слов’янству – 7500 років». Стіни й стелю розмальовано давніми символами, а численні горщики промовляють до нащадків трипільців малюнками-символами. Тут відвідувачам спочатку показують 20-хвилинний фільм «Час збирати каміння...», у якому обгрунтовано теорію трипільської цивілізації як колиски не лише української нації, а й усієї індоєвропейської спільноти: «У 31 році до нашої ери виникла Римська імперія, у 2600-му зведено піраміди, за 3300 років до Різдва Христового з’явилася шумерська писемність, 5500 роком до нашої ери датовано перші пам’ятки трипільської культури».

А потім, ведучи залами, наводять докази: от символи, подібні до інь та янь, – на цій території вони виникли за тисячоліття до розквіту Китайської імперії. А ось зображення праматері, якому 8 тисяч років, – таке саме бачимо на писанці з Коломийщини.

Музей без даху та затоплена церква


Після Трипілля ми завітали до Ржищева. Нас цікавив тамтешній музей під відкритим небом – археодром, який радянські академіки назвали археологічним Ельдорадо. Ці розкопки поселень трипільської та черняхівської культур планують уключити в маршрут «Золотий вінок Київщини» як комплекс експериментальної археології (ця тенденція семимильними кроками наближається до нас із Європи). Передбачають, що туристи вже за кілька років зможуть жити в реконструйованих трипільських хатах і брати учать у театралізованих дійствах, що відтворюють давні обряди. Кожен, хто захоче відчути себе справжнім трипільцем, зможе пожити в такому селищі.

Подорожуючи цими місцями, не полінуйтеся ще знайти човен, який переправив би вас через Дніпро до затопленої церкви Покрови Пресвятої Богородиці. Освячена 1859 року, 1973-го вона спорожніла: Київське водосховище досягло ординару, тобто рівень води піднявся на 9 метрів. Про відселене село нагадували тільки школа та церква, що стояли на пагорбах. Тепер величний храм, на чиїх стінах залишилися сліди від води, стоїть на мокрій та весь час холодній землі, – не бійтеся ступити на неї, церква варта того, щоб зайти досередини!

Валентина Сорока
Фото автора та Володимира Ільченка

/ Журнал Мандри

 Вернуться к списку статей


О СТРАНЕ УКРАИНА

«На лижі» в Карпати? На Черкащину!
[18.02.2010]  Мнение турэксперта: Украина
Ще років два тому ніхто й збагнути не міг, що урвища коло невеликого села Водяники Звенигородського району на Черкащині, всього за 200 км від Києва, перетворяться на новий гірськолижний комплекс

Моршин. Просто попий води.
[15.04.2009]  Отчет о поездке: Украина
Перший сезон у Моршині розпочався у 1878 році. Відтоді за містом закріпився статус серйозного лікувального курорту.

Азовское море - советы от отдыхающим
[09.04.2009]  Советы туристу: Украина
... как и в далёком прошлом природные стихии и человеческий фактор способны превратить безобидное путешествие в кошмар. А значит не лишне позаботиться об элементарных вещах, необходимых в любой нестандартной ситуации.


CТАТЬИ ПО ТЕМЕ: ДОСТОПРИМЕЧАТЕЛЬНОСТИ

ТОП-15 самых смешных отзывов туристов
[10.12.2010]  Достопримечательности
TurPravda.com опубликовал список самых смешных фраз из отзывов туристов

Барселона. Город, где живет искусство
[07.07.2010]  Достопримечательности: Испания
Вот уже 5 лет Барселона является моим фаворитом среди всех городов, ведь это самый эмоциональный, креативный и бурлящий город Европы!

sLOVEnia
[02.07.2010]  Достопримечательности: Словения
Так уж исторически сложи лось, что Словению либо путают со Словакией, либо же вовсе не знают о ее существовании




   
Подписка на туры
  Подпишись на горящие туры и получи купон на $20!
подробнее ...

Горящие путёвки и туры



Греция, о. Крит
Eva-Mare Hotel & Apartments 8 дн от €758

Египет, Шарм эль Шейх
Zouara Hotel 7 дн от $746

Испания, о. Майорка
Pinero Tal 6 дн от €1055

Тунис, Порт Эль Кантауи
Residence Kantaoui 7 дн от $1139

Турция, Кемер
Larissa Blue Resort 6 дн от $587

Украина - Крым, Береговое (Феодосия)
Прибой 6 дн от $10280



Новости туризма

Вход в киевские музеи существенно подорожал
Львов объявил себя пивной столицей Украины
В Крыму открылись не все пляжи
5 июня торжественно открыли гостиницу Ramada Encore Kiev
Экскурсии по Киеву продаются в Internet
Новый таможенный кодекс – новые правила
все новости »

 




 
Поиск товаров:
 
Форумы

Город Днепропетровск
Политика
Новости Днепропетровска
Дом и семья
Кулинария
Наши дети
Доска объявлений
Досуг и развлечения
Музыка
Торренты
Коллекционирование
Компьютеры и программы
Мобильная связь и интернет
Работа в Днепропетровске
Профессиональные форумы
Он и она...
Беседка
Товары

Магазины Днепропетровска
Каталог цен и товаров
Совместные покупки


Развлечения

Гороскопы
Сонник
Тайна имени
Видео ролики
Онлайн игры
Дневники
Форум Днепропетровска


Благотворительность

Помощь детям
Услуги

Автобазар
Недвижимость
Турфирмы
Онлайн переводчик текста
Пополнить мобильный


Информация

Новости города
Телепрограмма
Карта Днепропетровска
Доска объявлений
Ответы на вопросы
Погода
Сервисы

Фотогалерея
Онлайн радио
Онлайн ТВ
Фотошоп онлайн
Партнерские программы
Информеры
Города Украины
Реклама на сайте
Реклама на форуме
Twitter
Наверх ↑

Город Днепропетровск
© 2008—2011

box ua.net

Полное либо частичное копирование материалов без обратной ссылки - запрещено.