This version of the page http://i-pro.kiev.ua/content/pomer-ivan-bagryanii (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-04-11. The original page over time could change.
Помер Іван Багряний | Інформаційна агенція культурних індустрій ПРО
   
 
 

Підписка на новини

Будь у курсі культурних новин!

     
 
 
     
     
 
 
     
 

Аналітика

Про все важливе на культурному ринку України та за її межами

Далі >>

Відео

Світлини

Фото з важливих культурних подій

Далі>>

Авторизація

     
 
 
     
     
 
 
     
     
 
 
     
  • Створити нову реєстрацію
  • Просити новий пароль
 
 
Якщо у Вас є новини про події культурного життя України і Ви прагнете оперативно поділитися ними зі світом, надсилайте їх на електронну адресу info(at)i-pro.kiev.ua, або телефонами гарячої лінії (044)227-86-92, 098 259-09-15, факс (044) 279-28-58
Помер Іван Багряний

25 серпня 1963 року помер Іван Павлович Багряний (справжнє прізвище: Лозов'ягін) — український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч.  Західні дослідники творчості Івана Багряного відзначали унікальну здатність письменника до «кошмарного гротеску», неабиякого гумору серед відчаю, оптимізму — серед трагедії в глухій війні, що проводиться на величезних просторах євразійської імперії. Юзеф Лободовський твердить, що «Сад Гетсиманський» перевищує силою вислову все, що дотепер на цю тему було написано, з другого ж боку — є виразним свідченням глибокого гуманізму автора, що на самому дні пекла зумів побачити людські прикмети навіть у найозвіріліших осібняків". Популярність іншого роману «Тигролови», що його Юрій Шерех вважав утвердженням жанру українського пригодницького роману, — «українського всім своїм духом, усім спрямуванням, усіми ідеями, почуттями, характерами», спричинилася до пародіювання Мосендзом та Кленом образу багрянівського Григорія Многогрішного. Так з'явився гумористичний Горотак, що на думку Лавріненка, читався радше як беззлобний дружній шарж. Зате незадовго до смерті письменника, а саме 1963 року, з'явився друком плід заздрості й ненависті до Багряного, схоже, що витвір аноніма, бо псевдонім і досі не розшифровано, — брудна книженція «На літературному базарі. Поезія, проза і публіцистика Івана Багряного».

Премії:

- 1963 року філія Об'єднання демократичної української молоді (ОДУМ) в Чикаго розпочала акцію за надання Нобелівської премії Іванові Багряному, але його несподівана смерть перешкодила офіційному висуненню на цю нагороду;

- 1992 року постановою Кабінету Міністрів України Іванові Багряному посмертно присудили Державну премію України імені Тараса Шевченка за романи «Сад Гетсиманський» і «Тигролови».

 

Дата і час

11 квітня 2012 року

Календар подій

«  

Квітень

  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Мобільна сцена

Wenger Showmobile