This version of the page http://undp.org.ua/ua/millennium-development-goals (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-03-31. The original page over time could change.
Україна в 2015 році: Цілі розвитку тисячоліття, адаптовані для України - Програма розвитку ООН в Україні
Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй

UNDP in Ukraine

  • English
Цілі розвитку тисячоліття

Україна в 2015 році: Цілі розвитку тисячоліття, адаптовані для України

Підписуючи Декларацію тисячоліття на Саміті ООН у вересні 2000 року, Україна взяла на себе зобов’язання досягти Цілей Тисячоліття в галузі розвитку в період до 2015 року.

Цілі розвитку тисячоліття для України - це 7 орієнтирів та 15 конкретних завдань на довгострокову перспективу, адаптованих з урахуванням особливостей національного розвитку нашої країни. Задля досягнення визначених цілей та бажаного рівня розвитку, необхідно проводити таку економічну політику, яка покращить достаток усього народу України.

Ціль 1. Подолання бідності

Завдання 1.А: Ліквідувати до 2015 року бідність за критерієм 5 дол. США на добу за ПКС

Завдання 1.В: Скоротити питому вагу бідного населення (за національним критерієм бідності4) до 25% за рахунок зменшення чисельності бідних серед дітей та працюючих

Завдання 1.С: Зменшити в десять разів до 2015 року питому вагу населення, чиє споживання є нижчим рівня фактичного прожиткового мінімуму

Ціль 2. Забезпечення доступу до якісної освіти впродовж життя

Завдання 2.A: Підвищити рівень охоплення освітою

Завдання 2.B: Підвищити рівень якості освіти

Ціль 3. Забезпечення ґендерної рівності

Завдання 3.A: Забезпечити ґендерне співвідношення на рівні не менше 30 до 70% тієї чи іншої статі у представницьких

органах влади та на вищих щаблях виконавчої влади

Завдання 3.B: Скоротити наполовину розрив у доходах жінок і чоловіків

Ціль 4. Зменшення дитячої смертності

Завдання 4.A: Зменшити рівень смертності дітей віком до 5 років на чверть

Ціль 5. Поліпшення здоров’я матерів та зменшення дитячої смертності

Завдання 5.A: Зменшити наполовину рівень материнської смертності

Ціль 6. Обмеження поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу і започаткування тенденції до скорочення їх масштабів

Завдання 6.A: Зменшити на 13% темпи поширення ВІЛ‑інфекціїСНІДу

Завдання 6.B: Зменшити на 20% рівень захворюваності на туберкульоз (порівняно з 2005 роком)

Ціль 7. Забезпечення сталого розвитку довкілля

Завдання 7.A: Збільшити до 2015 року частку населення, що має доступ до централізованого водопостачання, зокрема до 90% міського населення та до 30% сільського населення.

Завдання 7.B: Стабілізувати до 2020 року викиди парникових газів на рівні нижчому на 20% за рівень 1990 року

Завдання 7.C: Стабілізувати до 2015 року забруднення водних об’єктів. Стабілізувати на рівні 8500 млн. куб. м./ рік обсяг скидів стічних вод у поверхневі водні об’єкти

Завдання 7.D: Збільшити до 2015 року лісистість території України до 16,1% та площу природоохоронних територій. Розширити мережу природних заповідників, біосферних заповідників та національних природних парків до 3,5% від загальної площі території України і до 9,0% – загальну площу територій та об’єктів природно-заповідного фонду

Підписання Україною Декларації тисячоліття ООН є не тільки визнанням першочерговості розв’язання проблем людського розвитку і їх важливості для подальшого процвітання нації, але й ознакою прийняття державою відповідальності за стан і перспективи розвитку людського потенціалу.

Настав час виконувати обіцянки!

Прогрес досягнення українських Цілей в таблиці тут 

ЦРТ допомагають простежити прогрес у політиці та програмах розвитку держави

В Україні завдяки зусиллям команди ПРООН Цілі розвитку тисячоліття (ЦРТ) було адаптовані до національних потреб у 2003 році і тепер вони використовуються для моніторингу прогресу в Урядовій політиці та програмах.

Результати є нерівномірними як за Цілями, так і за регіонами та країнами. В Україні рівень абсолютної бідності зменшився, досягнуто прогресу у сфері освіти та охорони материнства, знижено дитячу смертність. Водночас, рівень відносної бідності не змінився, скорочення гендерної нерівності потребує подальших зусиль. Низка проблем у сфері екології, швидке зростання темпів розповсюдження ВІЛ-інфекції, підвищення
рівня смертності від СНІДу, а також поширення туберкульозу залишаються найбільш критичними питаннями на шляху досягнення ЦРТ.

Виклики часу постають перед усіма країнами, у тому числі перед Україною, проте досягнення ЦРТ є можливим за умови належного рівня відданості справі, консолідації зусиль і ресурсів. Вироблення ефективної національної політики, посилення інституційної спроможності і відповідальності мають
важливе значення для забезпечення прав і можливостей людей в Україні та покращення їх рівня життя.

Існує низька перевірених часом стратегій, впровадження яких дозволить Україні виконати взяті на себе зобов’язання щодо досягнення стійкого економічного зростання, забезпечення рівного доступу до якісних медичних послуг і освіти, а також посилення боротьби з ВІЛ-інфекцією/
СНІДом та туберкульозом. Підвищення адресності соціального захисту, розширення можливостей працевлаштування, пом’якшення наслідків зміни клімату та збереження біорозмаїття мають залишатись в центрі уваги як пріоритетні напрями.

Проект ПРООН в Україні «Цілі розвитку тисячоліття»

Проект спрямований на допомогу Уряду пришвидшити досягнення Цілей в Україні до визначеного 2015 року.

Діяльність проекту, головним чином, зосереджується на розробці та адаптації нових методів та підходів, які перетворять ЦРТ на конкретні цілі для Урядової політики. Важливими партнерами для проекту «ЦРТ» є Міністерство економіки України (основний партнер проекту та сполучна ланка на національному рівні), профільні міністерства, регіональна влада, неурядові організації, представники бізнес кіл, освітні заклади та медіа.

ПРООН надає всебічну допомогу у підвищенні рівня спроможності органів місцевої влади сприяти регіональному розвитку. Окрім допомоги в децентралізації та подоланні бідності, спроможність має бути побудована на місцевому рівні, з метою подальшої розробки відповідних стратегій та планів регіонального розвитку, задля забезпечення сталості та ефективного управління.

Досягнення національних ЦРТ можливе, але лише шляхом подальшого розвитку економічної політики у світлі національних ЦРТ. Важливо, щоб вони знаходили своє відображення шляхом внесення відповідних змін у стратегії та запровадження спільних зусиль як на центральному так і на місцевому рівнях держави. Це має базуватися на подальшому формуванні механізму лібералізації ринку, посиленні політичної демократії, розвитку людського потенціалу, національному та культурному плюралізмі та інших саморегулюючих механізмах, що існують у добре розвиненому громадянському суспільстві.

Фото Тараса Ковальчука, "Твоє майбутнє в твоїх руках."

 

 
Цілі розвитку тисячоліття в Україні  Кампанія за досягнення ЦРТ  Довідкові документи стосовно ЦРТ  

Що ми робимо

Проекти

Лінки


 




 

Latest News

    28 лютого 2012
    Стартує Національний конкурс для журналістів на кращий аналітичний матеріал зі сталого розвитку
    17 лютого 2012
    ООН виділила 100 тис. доларів на допомогу громадянам, які потерпають від суворих погодних умов
    01 грудня 2011
    Проблеми ВІЛ/СНІДу у Криму були обговорені на засіданні круглого столу
    01 грудня 2011
    Сьогодні світ відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІД
    25 листопада 2011
    Проект «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю» звітує про результати