Долинська центральна районна бібліотека http://dcrb.net Офіційний сайт Mon, 26 Mar 2012 11:22:21 +0000 en hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.1.1 Казка з бісеру http://dcrb.net/news/kazka-z-biseru/ http://dcrb.net/news/kazka-z-biseru/#comments Mon, 26 Mar 2012 11:15:26 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=3023 Сьогодні давнє мистецтво виготовлення бісерних виробів знову стало популярним. В лекційно-мистецькому залі бібліотеки учасниця клубу “Золота осінь” Зінаїда Беззаботнова провела майстер-клас по техніці бісероплетіння. Перш ніж почати освоювати складне, але дуже цікаве мистецтво створення виробів з бісеру, присутні дізналися про історію бісеру, з якою їх ознайомила бібліотекар Павлина Полєтаєва. Учасниці клубу не тільки ознайомилися з мистецтвом бісероплетіння, а й виявили бажання досконало ним оволодіти. Допоможе цьому, зокрема, спеціальна література з фонду бібліотеки.

]]>
http://dcrb.net/news/kazka-z-biseru/feed/ 0
Від Дня здоров’я до довголіття http://dcrb.net/events/vid-dnya-zdorovya-do-dovholittya/ http://dcrb.net/events/vid-dnya-zdorovya-do-dovholittya/#comments Mon, 26 Mar 2012 08:44:04 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=3020 У всіх куточках нашої планети 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Це прекрасний привід згадати про найцінніше, про те, що таке здоров’я і як його зберегти. 6 квітня ми пропонуємо огляд періодичних видань «Ваше здоров’я та довголіття».

]]>
http://dcrb.net/events/vid-dnya-zdorovya-do-dovholittya/feed/ 0
День жартів http://dcrb.net/events/den-zhartiv/ http://dcrb.net/events/den-zhartiv/#comments Mon, 26 Mar 2012 08:42:47 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=3018 Усе-таки добре, що раз на рік є день у який можна безбоязно пожартувати будь-де і над будь-ким. Але що примушує людей, навіть позбавлених почуття гумору, неодмінно жартувати саме 1 квітня? Для всіх, хто любить гумор і веселий жарт, в читальному залі бібліотеки організовано виставку-колаж «Усміхнімося», присвячену Дню сміху.

]]>
http://dcrb.net/events/den-zhartiv/feed/ 0
Поетичний міст Долина-Рубіжне http://dcrb.net/news/poetychnyj-mist/ http://dcrb.net/news/poetychnyj-mist/#comments Wed, 21 Mar 2012 09:23:06 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=2989 Напередодні Всесвітнього дня поезії бібліотека спільно з центральною міською бібліотекою міста-побратима Рубіжне Луганської області організували поетичний міст, який з’єднав за допомогою скайпу поетів Долини та представників рубіжанської громадської організації «Літературне об’єднання «Райдуга». Це вже друга віртуальна зустріч творчих людей, і коло її неухильно розширюється. Розпочали конференцію привітальним словом директори бібліотек Задорожна Валентина Миколаївна та Фреїв Людмила Іванівна. Працівник абонементу Рубіжанської ЦМБ Галина Колосовська ознайомила з творчими успіхами та здобутками учасників «Райдуги» за минулий рік. Протягом години проходив поетичний марафон між поетами міст-побратимів. З боку Долинщини учасниками були поети Роман Любко, Ярослав Іванів, Оксана Сподар та поети-початківці, учні Долинського природничо-математичного ліцею: Зварич Олег, Семерин Христина, Витвицька Ольга, Галів Олег.
Рубіжне представляли Володимир Петрушенко (керівник «Райдуги»), Анатолій Павленко, Зоя Мірошниченко, Антоніна Домніч, Галина Малкова, Анатолій Гавриленко, Микола Гребенщиков та учениця 11 класу Анастасія Андрєєва. Крім поезії прозвучала проза Дмитра Крамарова.
На завершення звучали побажання подальшої співпраці, обміну літературними здобутками та частішого спілкування.

]]>
http://dcrb.net/news/poetychnyj-mist/feed/ 0
Йому судилася вічність http://dcrb.net/news/jomu-sudylasya-vichnist/ http://dcrb.net/news/jomu-sudylasya-vichnist/#comments Wed, 21 Mar 2012 08:34:29 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=3002 Олекса Гірник…Через багато років вчинок цього чоловіка назвали подвигом, його – Героєм України. Про того самого самоспаленця, який своєю смертю опротестував поневолення України Російською імперією, мова йшла на годині патріотизму “Незгасний смолоскип“, присвяченій 100-річчю від дня народження. Присутні мали можливість переглянути фільм та книжкову виставку “Йому судилася вічність…“.
У фільмі йшла мова про трагедію, яка сталася на Чернечій горі в ніч з 21 на 22 січня 1978 року… Присутні до глибини душі були схвильовані цим переглядом.
Першу публікацію про Олексу Гірника та його сподвижницький вчинок оприлюднив канівський дослідник Михайло Іщенко. Це була публікація в “Літературній Україні” у січні 1992 року та книжка про О. Гірника “Спалився за Україну” (2004).
Пам’ять про О. Гірника не вмирає. В місті Калуші його імeнем була названа вулиця, а на будинку, де він проживав, встановлена меморіальна дошка (1993). В смт. Богородчани встановлено пам’ятний знак, а в школі влаштована кімната-музей (1995). Загальноосвітня школа №1 Богородчанського району постановою Кабінету Міністрів України отримала ім’я Олексія Гірника (1996). Лігою українських меценатів і київським фондом ім. Олексія Гірника була заснована премія ім. О. Гірника (2003). Біля місця самоспалення відкритий і освячений пам’ятний знак. Указом Президента України від 18 січня 2007 р. Гірнику Олексію Миколайовичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави (посмертно).

]]>
http://dcrb.net/news/jomu-sudylasya-vichnist/feed/ 0
Долинський десант на «Книжковій Толоці 2012» у Миколаєві http://dcrb.net/news/dolynskyj-desant-na-knyzhkovij-tolotsi-2012-u-mykolajevi/ http://dcrb.net/news/dolynskyj-desant-na-knyzhkovij-tolotsi-2012-u-mykolajevi/#comments Mon, 19 Mar 2012 13:24:02 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=2945 17-18 березня 2012 року у м. Миколаїв Львівської області відбулося свято Книги – Книжкова Толока. Проходить воно вже вшосте, а цього року присвячувалось 70-річчю УПА. Всі бажаючі мали змогу побувати на чоловічому та жіночому поетичних марафонах, різноманітних презентаціях, стати учасниками читацьких обговорень, зустрітися з улюбленими авторами: Юрієм Винничуком, Степаном Процюком, Іриною Фаріон, Галиною Вдовиченко, Вікторією Андрусів, Володимиром Лисом, Ніною Фіалко, Марією Чумарною, Тетяною Грунською, Євою Гатою та багатьма іншими, придбати книги видавництв: «Апріорі», «Кальварія», «Каменяр», «Урбіно», «Ліра», «Грані Т», «Піраміда», «Старого Лева», «Коло», «Богдан» та ін. Захоплення присутніх викликали моновистава «Театр у кошику» та заходи, присвячені 100-річчю організації «Пласт».
Пощастило відвідати Толоку і долинянам, серед яких були вчителі, учні, журналісти, працівники центральної районної бібліотеки. Особливо приємно відзначити, що мешканці Долини стали і безпосередніми учасниками заходів – письменниця Ганна Медвідь зустрічалася зі своїми читачами під час читацьких обговорень, поетеса Оксана Сподар взяла участь у жіночому поетичному марафоні, а уродженка м. Долина Юлія Курташ-Карп чарувала як поетичним, так і прозовим словом.
Окрім надзвичайно багатих вражень, «долинський десант» привіз із Миколаєва книги, з якими всі бажаючі можуть ознайомитись у центральній бібліотеці.
 

            
 

]]>
http://dcrb.net/news/dolynskyj-desant-na-knyzhkovij-tolotsi-2012-u-mykolajevi/feed/ 0
До 100-річчя від дня народження Олекси Гірника http://dcrb.net/events/do-100-richchya-vid-dnya-narodzhennya-oleksy-hirnyka/ http://dcrb.net/events/do-100-richchya-vid-dnya-narodzhennya-oleksy-hirnyka/#comments Fri, 16 Mar 2012 12:08:52 +0000 Данилишин Роман http://dcrb.net/?p=2943 Олекса Гірник… Через багато років учинок цього чоловіка назвали подвигом, його – Героєм України. Про того самого самоспаленця, який своєю смертю опротестував поневолення України Російською імперією мова піде у годині патріотизму “Незгасний смолоскип”.

]]>
http://dcrb.net/events/do-100-richchya-vid-dnya-narodzhennya-oleksy-hirnyka/feed/ 0
Ресурси Інтернету – на допомогу бібліотекарю http://dcrb.net/news/resursy-internetu-%e2%80%93-na-dopomohu-bibliotekaryu/ http://dcrb.net/news/resursy-internetu-%e2%80%93-na-dopomohu-bibliotekaryu/#comments Wed, 14 Mar 2012 10:10:44 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=2931 Доступ до Інтернету для кожної книгозбірні розпочинає відлік нового етапу її історії. Для бібліотеки і бібліотекарів це означає досвід роботи з новітніми інформаційними технологіями та трансформацію свідомості бібліотекарів в іншу – інноваційну форму розвитку. Сприяє це і залученню нових користувачів, які отримають вільний доступ до світових інформаційних ресурсів. Тому ІІІ заняття Школи удосконалення бібліотечної майстерності присвячено темі «Пошук інформації в мережі Інтернет».
Що таке Інтернет? Засоби перегляду інформаційних ресурсів мережі Інтернет, методи пошуку веб-ресурсів, сервіси Інтернету – ці та інші теми, пов’язані з роботою у всесвітній мережі, розглядалися присутніми. Учасники навчання також створили власні e-mail, переглянули професійні сайти та ін. Через мережу Інтернет вони більш детально ознайомились з діяльністю бібліотек України, Івано-Франківської області та Долинської ЦРБ.

]]>
http://dcrb.net/news/resursy-internetu-%e2%80%93-na-dopomohu-bibliotekaryu/feed/ 0
Поезія – це свято, як любов! http://dcrb.net/news/poeziya-%e2%80%93-tse-svyato-yak-lyubov/ http://dcrb.net/news/poeziya-%e2%80%93-tse-svyato-yak-lyubov/#comments Tue, 13 Mar 2012 15:52:11 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=2910 Незадовго до Всесвітнього дня поезії в літературній студії «Слово» відбулася година поетичного спілкування «Поезія – це свято, як любов!».
На календарі чимало свят та Всесвітній день поезії для учасників студії майже професійний. Світ поетичного слова, безперечно, пробуджує в юних душах найкращі почуття.
«Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі» – пише всіма улюблена Ліна Костенко. І це так, бо про одну і ту ж подію поети говорять по-різному, голосом власного серця. Це мали змогу почути гості свята, на якому учасники літературної студії зачитували авторські вірші, висловлювали власні міркування про сучасну поетичну літературу. Заворожила присутніх лірична поезія Мар’яни Лесів, а Марія Мацелко розбудила болючі життєві спогади своїми філософськими мотивами. Цікаво було пошелестіти листками збірок із віршами улюблених поетів-класиків, чиє актуальне на всі часи слово навчає молодих початківців.
Завершилась зустріч цікавими гумористичними висловами про поезію.

]]>
http://dcrb.net/news/poeziya-%e2%80%93-tse-svyato-yak-lyubov/feed/ 0
Шевченківські дні в бібліотеці http://dcrb.net/news/shevchenkivski-dni-v-bibliotetsi-2/ http://dcrb.net/news/shevchenkivski-dni-v-bibliotetsi-2/#comments Mon, 12 Mar 2012 13:22:00 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=2840 Нині, як і щороку, ми вшановуємо пам’ять Тараса Шевченка. Кожна річниця від дня народження українського Пророка – то ще одна віха в осягненні його величі, неповторності.
Тарас Шевченко… У кожного він свій. Образ лірика і гнівного бунтаря, поета, художника, просто людини постає перед внутрішнім зором нашого сучасника завдяки поетичним, прозовим і малярським творам митця. Цьогоріч в читальному залі бібліотеки було оформлено виставку ілюстрацій до творів великого Кобзаря “Тарас Шевченко: знайомий і незнайомий”. Під час відеогодини «Український Рембрандт» користувачі переглянули слайди мистецьких творів Шевченка, дізналися про історію написання автопортретів, портретів його друзів та знайомих, картин та офортів. Під час заходу були використані записи пісень на слова Т. Шевченка “Реве та стогне Дніпр широкий”, “Думи мої, думи”.
Знавці творчості Шевченка мали змогу перевірити свої знання, розгадуючи кросворд “Пам’яті Шевченка”.
 

   

]]>
http://dcrb.net/news/shevchenkivski-dni-v-bibliotetsi-2/feed/ 0