This version of the page http://undp.org.ua/ua/energy-and-environment (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-12-22. The original page over time could change.
Eнергетика та навколишнє природне середовище - Програма розвитку ООН в Україні
Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй

UNDP in Ukraine

  • English

Eнергетика та навколишнє природне середовище

Раціональне використання та економне витрачання первинної та перетвореної енергії й природних енергетичних ресурсів, а також стан навколишнього природного середовища є суттєвими для гарантування сталого розвитку. Такі питання, як зміна клімату, втрата біосфери та деградація озонового шару, мають глобальний характер, і країни не можуть їх вирішити поодинокими діями. ПРООН допомагає Україні зміцнити її потенціал, а також вирішувати ці проблеми на загальнонаціональному, реґіональному рівнях і на рівні громади, популяризуючи та поширюючи найкращі практики, надаючи консультації щодо інноваційних підходів в екологічній політиці та закладаючи партнерські стосунки шляхом впровадження пілотних проектів.

Що є характерним для ситуації в Україні?

Україна має значні природні ресурси та унікальне для Європи навколишнє середовище, але водночас є однією з найбільш екологічно забруднених країн регіону. Україна є однією з країн світу, де енергетичні ресурси використовуються найменш ефективно. Станом на 1990 рік, загальний обсяг забруднення навколишнього природного середовища Україною складав 246 мільйонів тон СО2. У 2002 році загальний обсяг викидів був зафіксований на рівні 487.7 мільйонів тон вуглецю.

Ефективне управління природними ресурсами і природоохоронна діяльність є суттєвими для збереження біологічних систем життєзабезпечення, покращення якості життя та зменшення бідності в Україні. Неефективне управління довкіллям в минулому спричинило зростаючу кількість природних катастроф в Україні за останні роки, а також призвело до погіршення стану здоров'я населення.

На сьогоднішній день 40% всієї території України складають еродовані землі. Цей обсяг щорічно збільшується на 80,000 га. Водночас, країна володіє багатими природними ресурсами біосфери та важливими міжнародними водними джерелами, а отже її промислова діяльність та споживання енергії мають значний вплив на глобальні кліматичні зміни.

Якщо говорити про один із найбільш загальних для економіки кожної країни показників енергоефективності – енергомісткість валового внутрішнього продукту (ВВП), яка визначається як обсяг споживання паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР) для задоволення енергетичних виробничих і невиробничих потреб країни на одиницю ВВП, необхідних для створення одиниці певної продукції (роботи, послуги) у натуральному, умовному чи вартісному виразі, то цей показник, за попередніми даними, становив для економіки України у 2000 році 1,1 кг у.п./грн. Він є у шість-десять разів більшим, ніж для розвинених країн Західної Європи, що лягає важким тягарем на національну економіку, тим більше в умовах її енергодефіцитності.

За останні роки мало що змінилось. Таким чином, енергоощадність - тобто підвищення ефективності споживання паливно-енергетичних ресурсів - та використання відновлюваних джерел енергії, першоджерелом яких є сонячна енергія, тобто енергії вітру, енергії води, енергії біомаси повинно стати визначальним фактором енергетичної стратегії України на перспективу.

Якими є заходи ПРООН В Україні стосовно енергії та довкілля?

Екологічна програма ПРООН підходить до вирішення проблем довкілля шляхом проведення загальнонаціональних та субрегіональних заходів, закликає до обмеження кількості викидів, що спричиняють парниковий ефект, шляхом більш ефективного використання енергоносіїв у місцевих системах теплопостачання та внаслідок користування відновлюваними джерелами енергії. Основними міжнародними водними джерелами є Чорне море і річка Дніпро.

ПРООН розробила Стратегічний план дій, з метою координації партнерів та зацікавлених сторін, покращення фінансових, юридичних та операційних механізмів зменшення забруднення та сталого використання ресурсів Дніпра. Річка Прип’ять теж є джерелом важливих біосферних ресурсів для Бєларусі та України, а тому ПРООН наголошує на сталому використанні болотистих ґрунтів у заплаві річки Прип’ять шляхом застосування екологічно безпечних методик менеджменту, запровадження систем моніторингу та збереження значних масивів боліт, драговини, заболочених ґрунтів та місць накопичення торфу. Обидва проекти знаходяться у фокусі субрегіональних заходів, що провадяться у співробітництві з Глобальним фондом довкілля.

Пілотний проект у м. Рівне ставить за мету оптимізацію ефективності використання енергоресурсів шляхом модифікації та відновлення комунальної системи теплопостачання, і засвоєні внаслідок його виконання уроки можуть бути використані на всій території України. ПРООН підтримує заходи з інтегрованого управління земельними та водними ресурсами, лісовими й гірськими екосистемами та з управління довкіллям у сільській місцевості.

Проект «Оцінка національного потенціалу в сфері глобального екологічного управління в Україні» для України ставив на меті провести оцінку її можливостей виконання зобов'язань, прийнятих в рамках глобальних екологічних конвенцій, зокрема конвенцій, пов'язаних зі зміною клімату, деградацією земель, біорізноманіттям, міграцією водоплавних птахів та біобезпекою.

Окрім цього, проект ОНП створив можливості сприяння розвитку конкретних ініціатив, що призведуть до застосування підходів, які передбачають спільне вирішення глобальних екологічних проблем на національному і місцевому рівнях.

Одночасно ОНП допоміг об'єднати цілі глобального екологічного менеджменту та систем сталого розвитку. Окрім цього, ОНП сприяв веденню відкритого діалогу, обміну інформацією та співробітництву міністерств і наукових інститутів, Академії наук, НУО та приватного сектору, а також підвищенню загального рівня обізнаності в країні з питань, пов'язаних з конвенціями.

Головним результатом цього процесу була підготовка стратегічного екологічного документу та плану дій. Було виконано наступні завдання: Базові звіти (зміна клімату, збереження біорізноманіття та спустелювання) підготовлено; Тематичні звіти (зміна клімату, збереження біорізноманіття та спустелювання) підготовлено; Комплексний звіт та план дій підготовлено; Документ "Національна екологічна політика України" підготовлено та презентовано; Проект "Створення Секретаріату СВ в Україні" успішно реалізовано; Проект "Підвищення інформованості та навчання з ідентифікації та розробки СВ проектів в Україні" успішно реалізовано.

Яким є прогноз на майбутнє України?

Питання змін клімату, втрати біологічного різноманіття, деградації озонового шару, доступу до чистих і доступних енергетичних ресурсів мають глобальний характер, але не можуть бути вирішеними без достатньої уваги до їх імплементації на місцевому рівні і особливо без врахування проблем бідності і ґендерної рівності.

ПРООН підтримуватиме Україну в зміцненні її потенціалу у вирішенні цих викликів на глобальному, національному та місцевому рівні, поширенні найкращих природоохоронних практик, наданні інноваційних пропозицій щодо державної енергоощадної політики і об'єднання партнерів в реалізації пілотних проектів.

Ефективний менеджмент природних ресурсів і природоохоронна діяльність є суттєвими для збереження біологічних систем життєзабезпечення, покращення якості життя та зменшення бідності в Україні.

Як і в будь-якій частині світу, існує реальний виклик запровадженню належного сталого розвитку і екологічно сприятливій практиці поєднаній з розвитком людства і економічним зростанням.

Цей баланс має підтримуватися, бо здорове навколишнє природне середовище є необхідною умовою для покращення якості життя і сталий розвиток довкілля продовжує бути пріоритетом у діяльності ПРООН в Україні.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДИ 2011

 

Проекти: Eнергетика та навколишнє природне середовище

  • Подолання бар’єрів на шляху зменшення викидів парникових газів через підвищення енергоефективності системи централізованого теплопостачання, Фаза 2
    Україна є однією з найменш енергоефективних країн світу і має найвищий рівень викидів на одиницю ВНП серед країн СНД. Останній кадастр викидів показав, що їх рівень в Україні значно перевищує рівень більшості Європейських країн і є одним з найвищих в світі. Згідно цього кадастру рівень викидів парникових газів в Україні в 2002 році становив 487 мільйонів тон карбонового еквіваленту (в 2001 році ця цифра становила 482 мільйона тон). Викиди СО2 на душу населення становили 10 тон на рік. На потреби теплопостачання для будівель припадає приблизно 25% усього палива, що споживається в Україні. Отож, існує величезний потенціал для підвищення енергоефективності в даному секторі і Україна активно намагається його використати.
  • Програма cталого розвитку Луганської області
    Метою Проекту є надання підтримки Уряду України у ефективному втіленні засад сталого розвитку на місцевому рівні задля покращення соціально-економічного та екологічного становища у найбільш вразливих регіонах України на прикладі Луганщини.
  • Програма малих грантів GEF в Україні
    "Програма малих грантів ГЕФ" співпрацює з громадами у всьому світі з метою подолання найбільших екологічних проблем та успішно демонструє, що підтримка громад у їхніх намірах досягти сталого розвитку є не тільки можливою, але і надзвичайно важливою для змін та глобальних екологічних досягнень.
  • ПРООН/ГЕФ Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні
    Завданням проекту є зміцнення фінансової стійкості та інституційного потенціалу системи ПТ України.
  • Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення

    Цілями проекту є допомога з трансформацією ринку на шляху до більш енергоефективних технологій освітлення шляхом усунення бар’єрів, що зробить свій внесок у зниження викидів парникових газів. В рамках проекту будуть реалізовані заходи з просування поступового зменшення використання неефективної освітлювальної продукції в житлових і громадських будівлях. Участь Глобального екологічного фонду у пілотних проектах в школах усуне існуючі бар’єри в семи пілотних містах/муніципалітетах та сприятиме поширенню визначених підходів та заходів в інших великих містах України.

  • Фаза 2 Програми ПРООН-ГЕФ екологічного оздоровлення басейну Дніпра: «Реалізація Стратегічної програми дій для басейну Дніпра з метою зменшення забруднення стійкими токсичними забруднюючими речовинами»

    Мета проекту – виконання схваленого міністерствами СПД, за допомогою ініціації урядових реформ, а також реалізації пілотних проектів, спрямованих на зменшення транскордонного впливу стійких токсичних речовин (СТР), що поступають із стічними водами малих і середніх промислових підприємств – абонентів міських централізованих мереж водовідведення і водоочистки (Водоканалів), що знаходяться в басейні річки Дніпро.

     

Що ми робимо

Проекти

Лінки


 




 

Latest News

    18 листопада 2011
    Новий проект ПРООН розвиватиме енергоефективне освітлення
    09 листопада 2011
    Новий проект ПРООН допомагатиме територіям, що постраждали внаслідок Чорнобильської аварії
    21 жовтня 2011
    Котельню, що працює на біомасі, презентували у Рівному
    13 жовтня 2011
    Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих: ООН закликає до залучення громад на місцевому рівні
    30 вересня 2011
    Введено в експлуатацію факельну установку для спалювання звалищного метану