This version of the page http://www.cau.ua/ukr/4/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-12-17. The original page over time could change.
укр / рус / eng

Кур'єрська Авiапошта України / КАУ

12:00:00
Питання &
Новини

Правила КАУ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ        

Ці Правила визначають умови надання послуг кур'єрського зв'язку групою компаній під торгівельною маркою Кур'єрська Авіапошта України (далі КАУ).

Ці умови відносяться до усіх видів послуг, що надаються будь-яким співробітником або підрозділом КАУ (далі Виконавець) і діють до тих пір, поки Замовник послуги не був сповіщений у письмовій формі, або не дав своєї згоди у письмовій формі на інші умови, підписані уповноваженим співробітником КАУ.

2. ВИЗНАЧЕННЯ І ФОРМУЛЮВАННЯ

З метою однакового трактування термінів і понять, Замовник і Виконавець приймають наступні визначення:
«Авіанакладна КАУ»(AWB) - документ, що містить вказівки на сторони договору, зміст послуги, підтверджуючий факт, дату прийняття і доставки (вручення) Відправлення по заявці Замовника. Підписання Замовником/Відправником Авіанакладної КАУ означає повне прийняття без будь-яких заперечень Замовником Правил,  умов Договору і Додатків до нього. Будь-які усні або письмові інструкції, що стосуються умов надання послуги і що суперечать Правилам, Договору, Додаткам і Авіанакладній КАУ,  не мають юридичної сили. Авіанакладна є  єдиним первинним транспортним документом КАУ і невід'ємною частиною Договору.
«Адресне обслуговування» – виїзд кур'єра Виконавця по заявці Замовника за вказаною ним адресою з метою забрати або доставити Відправлення.
«Заборонені предмети» – всі товари і матеріали, перевезення яких заборонено одним з чинних законодавчих актів, підзаконних нормативних актів, або умовами цього договору
«Місце/вантаж» – будь-який пакет, мішок, коробка або контейнер,  що були прийняті і  доставляються КАУ.
«Відправлення» – конверт або сукупність місць/вантажів, що доставляються з однієї адреси на іншу по одній Авіанакладній КАУ.
«Відправлення звичайне» - Відправлення, що приймається без оцінки Відправником вартості  вкладення.
«Відправлення з оголошеною цінністю» – Відправлення, що приймається з оцінкою вартості вкладення, визначеною Відправником.
«Небезпечний вантаж» - речовини, предмети або вироби, які при перевезенні, навантажувально-розвантажувальних роботах або зберіганні, можуть служити причиною вибуху, пожежі, пошкодження автотранспорту, устаткування або інших вантажів, а також привести до загибелі, травмування, отруєння, опіків, опромінення або захворювання людей і тварин.
«Об'ємна вага відправлення» – умовний показник, що відображає щільність вантажу. Розраховується об'ємна вага відправлення за формулою: 
Об'ємна вага(кг)= (Довжина х Висоту х Ширину)(см3)/3000
«Реєстр адресного обслуговування»(POD) - документ затвердженого зразка, що містить інформацію про виконання доставки з  її підтвердженням або спробу доставки (в разі відсутності одержувача).
«Вага Місця/вантажу, що тарифікується» - вага, яку використовують при тарифікації вартості послуги. Вагою, що тарифікується, є найбільший показник при порівнянні фізичної і об'ємної ваги. Фізична і об'ємна вага визначаються Виконавцем.
«Вага Відправлення, що тарифікується» - сума ваги Місць/вантажів даного Відправлення, що тарифікуються. Отримана вага округляється у більшу сторону до найближчого цілого значення.
«Термінал/Склад  » - пункт прийому, видачі, зберігання, і обробки Відправлень.
«Послуги кур'єрського зв'язку» - дії або діяльність з прийому, обробки, перевезення і доставки (врученню) кур'єрських відправлень (далі Відправлень). Послуга з доставки охоплює період з моменту прийняття Відправлення по Авіанакладній КАУ і до моменту видачі Відправлення за адресою Одержувача, вказаної Відправником, але не обов'язково персонально пойменованому .
«Цінний вантаж» - внутрішнє вкладення, включене в перелік товарів, що вимагають додаткових заходів безпеки, що знижують ризик його втрати або пошкодження при перевезенні (до складу цінних вантажів включаються товари, що поєднують в собі високу ліквідність на ринку і високу вартість одиниці продукції). Перелік товарів, які відносяться до категорії  «цінний вантаж»:

  • стільникові (мобільні) радіотелефони;
  • комп'ютерна і оргтехніка;
  • ноутбуки;
  • фотоапарати і відеокамери.

«Експрес-центр» - регіональний структурний підрозділ КАУ, що здійснює повний цикл діяльності з надання послуг кур'єрського зв'язку.

3. ПРИЙНЯТІ ОБМЕЖЕННЯ

3.1. Виконавець не приймає до доставки Відправлення з оголошеною цінністю по опису вкладень, Відправлення з перерахунком внутрішніх вкладень і складанням опису, а також не фіксує опис внутрішніх вкладень в накладній або яких-небудь внутрішніх документах Відправника.

3.2. Виконавець не приймає до доставки:

  • відправлення, що класифікуються як небезпечний вантаж будь-якої категорії небезпечних вантажів, заборонені до перевезення Правилами перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом (затверджені наказом Мінтрансу України від 8 серпня 1995 р. № 73), Законом України “Про перевезення небезпечних вантажів” №  1644-ІІІ від “06” квітня 2000 року;
  • місця/вантажі, що є Забороненими  предметами (п.1).

3.3. Виконавець не приймає до доставки:

  • грошові знаки, дорожні чеки, цінні папери, активовані пластикові платіжні картки, ювелірні вироби та вироби з дорогоцінних металів;
  • дозвол на право носіння зброї, трудові книжки, військові квитки, водійські права, паспорти та інші документи, що посвідчують особу;
  • продукти харчування;
  • тварин і рослини;
  • наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги і прекурсори, включені Комітетом з контролю за наркотиками до переліку наркотичних засобів, штами вірусів і біологічні зразки;
  • токсичні та радіоактивні речовини, ртуть, кислоти, отруйні, їдкі речовини;
  • зброя вогнепальна, пневматична, газова, боєприпаси, холодну зброю (включаючи метальне);
  • предмети, які за своїм характером або упаковкою можуть представляти загрозу життю, здоров'ю людей, призвести до знищення або за псування інших відправлень.

3.4. Виконавець не приймає Місця/вантажі або Відправлення, відносно яких Замовник вимагає дотримання певного температурного режиму протягом доставки. В разі прийому, по будь-яким причинам такого Місця/вантажу, або Відправлення для доставки, Виконавець не зобов'язується забезпечувати потрібний Замовнику температурний режим і не приймає претензій Замовника про відшкодування збитків у зв'язку з недотриманням такого режиму.

3.5 Виконавець не приймає для доставки без попереднього узгодження  Місця/вантажі, габарити яких перевищують 50 см по довжині, 50 см по ширині, 50 см по  висоті, а також Місця/вантажі, вага яких перевищує 32 кг

3.6. Виконавець не приймає без попереднього узгодження Відправлення для доставки на абонентську скриньку, без вказівки контактної особи і телефону,   а також в транспортні організації з оформленням документів для подальшого транспортування.

3.7. В разі прийому, по будь-яким причинам, Відправлення, в якому габарити одного з Місць/вантажів перевищують позначені в пункті 3.5 цих Правил, Виконавець має право самостійно змінити термін і вартість доставки всього Відправлення.

4. ВИМОГИ ДО УПАКОВКИ

Замовник зобов'язаний забезпечити цілісність упаковки Відправлення, її відповідність нормативним і правовим вимогам чинного законодавства, умовам перевезення автомобільним, повітряним і залізничним транспортом, кур'єрської доставки, а також гарантувати, що вона забезпечує збереження вкладення від звичайних ризиків при доставці, виключає доступ до внутрішнього вкладення і містить необхідне маркірування і/чи маніпуляційні знаки. Замовник попереджається про те, що Виконавець має право пред'явити до нього претензії в разі пошкодження інших Місць/вантажів унаслідок неправильної упаковки Місця/вантажу, що доставляється по заявці Замовника.

5.УМОВИ ПРИЙОМУ ЗАЯВОК

5.1. Виконавець приймає заявки на доставку Відправлень і здійснює їх забір, доставку, прийом, видачу і зберігання відповідно до встановленого режиму роботи регіонального експрес-центру.

5.2. Маршрут і спосіб доставки Відправлення вибираються Виконавцем виключно на власний погляд.

5.3. В разі невчасної передачі Замовником Відправлення на доставку, Виконавець має право збільшити термін доставки на 1(один) робочий день.

5.4. Заявки на  пересилку Відправлень з адресним обслуговуванням, загальна вага/об'єм   яких перевищує 400 кг або 2 м. куб.,  негабаритні посилки, заявки на  доставку з області, а також заявки на пересилку Відправлень з оголошеною цінністю понад 10 000 гривень, приймаються до закінчення робочого дня, який передує дню забору.

5.5. «Цінний вантаж» може бути прийнятий до доставки лише як  Відправлення з оголошеною цінністю.

6. НЕДОСТАВЛЕНІ ТА НЕЗАТРЕБУВАНІ ВІДПРАВЛЕННЯ

6.1. В разі неможливості по незалежних від Виконавця причинах вручити відправлення за вказаною адресою Відправлення або відмови його прийняти, Виконавець по можливості інформує про це Замовника для ухвалення рішення про подальші дії. За відсутності провини Виконавця Замовник зобов'язався сплатити Виконавцеві понесені витрати у зв'язку з переадресацією, зберіганням або поверненням Відправлення і повторними доставками відповідно до Тарифного довідника, а в разі знищення – відповідно до фактичних витрат.

6.2. Зміна адреси доставки і Одержувача в процесі надання послуги можлива лише з письмового розпорядження Замовника.

6.3. У разі коли Відправлення доставляється до Терміналу/складу призначення, воно має бути забране не пізніше 2-го робочого дня після прибуття на Термінал/склад призначення, не включаючи день прийому Відправлення. Якщо Відправлення не буде забрано Одержувачем  протягом цього часу, Замовник зобов'язався сплатити зберігання Відправлення до моменту передачі його Одержувачеві або до моменту його знищення. Оплата зберігання відбувається відповідно до Тарифного довідника або фактичних витрат (в разі знищення). Замовник зобов'язався сплатити Виконавцеві повернення Відправлення згідно з Тарифним довідником, а знищення відповідно до фактичних витрат.

6.4. У разі коли сума оплати за зберігання перевищує вартість кур'єрських послуг, наданих по цьому Відправленню, Виконавець має право реалізувати його за рахунок погашення заборгованості, а претензії  замовника залишити без задоволення.

7. ДОКУМЕНТАЦІЯ

7.1. Підтвердженням прийому Відправлення до доставки є підпис з розшифровкою представника Виконавця в Авіанакладній КАУ, один з екземплярів якої залишається у Відправника. При заборі Відправлення представник Виконавця не зобов'язаний мати з собою яких-небудь додаткових документів, підтверджуючих його належність до компанії Виконавця, окрім посвідчення особи.  Виконавець не працює з дорученнями сторонніх компаній, виписаних на ім'я кур'єрів Виконавця, або взагалі не заповнених.

7.2. При доставці Відправлення один з екземплярів Авіанакладної КАУ залишається у Одержувача. При отриманні Відправлення Одержувачем фізичною особою, пред'являється документ, що засвідчує особу. Номер цього документа вноситься до Авіанакладної і Реєстру адресного обслуговування. При отриманні Відправлення представником юридичної особи пред'являється документ, що засвідчує особу і належність до даної юридичної особи. Підтвердженням прийняття Відправлення є підпис Одержувача з розшифровкою в Реєстрі адресного обслуговування. При прийнятті Відправлення за дорученням (Довірчому листу), даний документ залишається у представника Виконавця. Винятком є підприємства, організації і установи з особливим перепустковим режимом (у т.р. Адміністрація Президента, Кабінет Міністрів і ін.)

8. ОБОВ'ЯЗКОВІ УМОВИ

Замовник зобов'язаний забезпечити виконання Відправником і Одержувачем вимог  цих Правил, що відносяться до Відправника і Одержувача. Замовник гарантує, що:

8.1. Своєчасно надасть необхідну і достовірну інформацію про вміст Місця/вантажу. Вірно і точно вкаже в заявці і Авіанакладній КАУ вміст і адресу забору/доставки Відправлення, а також контактний телефон Одержувача.

8.2 Вага, габарити місця/вантажу, а також об'єм Відправлення, вказані в заявці, відповідають фактичним параметрам.

8.3 Вміст Відправлення акуратний і надійно упакований, а також правильно промаркірований з метою уберегти його від ризику пошкодження при доставці.

8.4 Відправлення не містить заборонених і таких, що не приймаються до перевезення предметів, обумовлених в розділах 2 і 3 цих Правив.

8.5 В цілях забезпечення безпеки доставки Замовник при розміщенні заявки  зобов'язаний повідомити Виконавця  про наявність у Відправленні «цінних вантажів» і в цьому випадку передати Виконавцеві Відправлення, як "Відправлення з оголошеною цінністю".

8.6 При передачі Відправлення Виконавцеві Замовник/Відправник зобов'язаний в Авіанакладній вказати розмір оголошеної цінності  в графі «Сума» в гривнях. У випадку, якщо цінність не вказана або стоїть прочерк, вважається, що Відправлення – "Звичайне".

8.7. До Відправлення прикладені всі документи згідно з його вмістом, які мають бути в наявності згідно чинному законодавству на протязі всього його шляху . Ці документи мають бути вкладені всередину одного з місць або відправлені окремо у складі даного Відправлення. У обох випадках таке Місце/вантаж має бути  промаркіровано написом «Документи тут». Замовник зобов'язаний представити в мінімально можливі терміни додаткові документи по Відправленню в разі відповідних вимог державних органів. Замовник несе ризик додаткових витрат і збитків, які можуть виникнути у зв'язку із затримкою його Відправлення державними органами для перевірки.

8.8. Сплатить зберігання відправлення на Терміналі/складі призначення Виконавця в тому випадку, якщо Відправлення не буде забране Одержувачем протягом 2 робочих днів після прибуття Відправлення на Термінал/склад призначення Виконавця, згідно Тарифного довідника.

8.9. При виконанні забору за адресою Відправника Відправлення буде готове до моменту приїзду представника Виконавця. Здійснити завантаження і оформлення  відправлення протягом 15 хвилин з моменту його контакту з представником Відправника. У випадку якщо протягом цього часу Відправник не прийняв дій, направлених на видачу Відправлення і оформлення необхідних документів, представник Виконавця має право відмовити Замовникові у виконанні заявки.

8.10. В разі доставки Відправлення за адресою Одержувач забезпечить вивантаження Відправлення з транспортного засобу протягом 15 хвилин з моменту контакту представника Виконавця з контактним обличчям Одержувача. У випадку якщо протягом цього часу Одержувач  не прийняв дій, направлених на прийом  Відправлення, представник Виконавця має право покинути Одержувача.

8.11. Одержувач/Відправник забезпечить розвантаження/завантаження у випадках, якщо: вага Місця/вантажу перевищує 32 кг; місце завантаження/розвантаження знаходиться вищим 2 поверхи і відсутній або не працює ліфт; Місце/вантаж знаходиться на стелажі заввишки більше 120 см; загальна вага Відправлення перевищує 400 кг.

8.12. Відправник/Одержувач забезпечить доступ представника Виконавця і автомобіля до місця завантаження/розвантаження.

8.13. Сплатить рахунок за холостий пробіг у зв'язку з фактом невиконання своїх зобов'язань за пунктами 8.1.- 8.12. відповідно до Тарифного довідника.

8.14. Згоден з використанням при розрахунку вартості послуг Виконавця ваги  Відправлення, зафіксованої в базі даних програмного забезпечення Виконавця після обробки Відправлення на Терміналі/складі відправлення.

8.15. Сплатить надбавку за пересилку Відправлення по категорії «Відправлення з оголошеною цінністю» (плата за оголошену цінність) відповідно до тарифного довідника.

8.16. Сплатить рахунок, якщо Одержувач на протязі 5-ти днів після отримання Відправлення не сплатив доставку.

8.17. В разі виникнення у представників контролюючих органів сумнівів в достовірності наданої інформації про Відправлення, Замовник надасть оригінали документів або їх належним чином завірені копії.

9. СТРАХУВАННЯ

Всі Відправлення з оголошеною цінністю страхуються Виконавцем за рахунок і на користь Замовника, у розмірі оголошеної цінності.

10. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Виконавець несе відповідальність за втрату, пошкодження, недостачу Місць/вантажів, що доставляються, а також порушення термінів доставки. Збитки по вказаних підставах, заподіяні при наданні послуг кур'єрського зв'язку, відшкодовуються Виконавцем в наступних розмірах:

10.1. В разі повного пошкодження (псування) або повної втрати Відправлення з оголошеною цінністю, у розмірі балансової вартості майна, що знаходилось в цьому Відправленні, але не більше за розмір оголошеної цінності, вказаної в Авіанакладній КАУ, і суми оплати доставки цього Відправлення, за винятком плати за оголошену цінність.

Вартість втраченого або повністю пошкодженого майна підтверджується наступними документами: договором, рахунком, накладною, документом про оплату, рахунком-фактурою або вантажною митною декларацією, якими було оформлено придбання власником відповідного майна.

10.2. В разі втрати (недостачі) частини Відправлення з оголошеною цінністю або часткового його пошкодження, відповідальність Виконавця обмежується сумою у розмірі балансової вартості майна, якого не вистачає, або сумою, на яку знизилася балансова вартість пошкодженого майна або сумою витрат по усуненню пошкодження згідно експертного висновку. Вартість втраченого, пошкодженого майна підтверджується наступними документами: договором, рахунком, накладною, документом про оплату, рахунком-фактурою або вантажною митною декларацією, якими було оформлено придбання власником відповідного майна.

10.3. В разі повного або часткового пошкодження (псування), а також втрати всього або частини Відправлення, і якщо цінність в Авіанакладній КАУ не вказана,  у розмірі плати за доставку пошкодженій або втраченій частині Відправлення. Ця плата складає частину плати за доставку всього відправлення пропорційно частини сплаченої ваги пошкодженого або втраченого місця загалом сплаченої ваги всього Відправлення.

10.4. Якщо в Авіанакладній КАУ не вказана цінність Відправлення, то Виконавець несе відповідальність перед Замовником, як за звичайне відправлення.

10.5. Виконавець не відшкодовує упущену вигоду, будь-які непрямі збитки Замовника у зв'язку з втратою, недостачею або пошкодженням майна, що доставляється у Відправленні.

10.6. Виконавець не несе відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов'язань перед Замовником в будь-якому з перерахованих нижче випадків:

  • якщо відправлення доставлене за адресою вказаною Замовником в Авіанакладній;
  • якщо це з'явилося наслідком невиконання або неналежного виконання Замовником його зобов'язань за договором, у тому числі у вигляді невиконання вимог, що пред'являються до упаковки, маркування і у зв'язку з особливостями вкладень;
  • якщо це з'явилося наслідком дій державних органів, органів місцевого самоврядування або посадових осіб цих органів по маршруту доставки Місця/вантажу;
  • в разі протиправних дій третіх осіб;
  • якщо Місце/вантаж отримане Одержувачем і відсутні зовнішні ознаки пошкодження упаковки, печатей або пломб, що роблять можливим  доступ ззовні до вкладення;
  • якщо Відправлення буде передано  Виконавцеві без повідомлення про те, що воно містить «цінний вантаж», тобто з порушенням Замовником його обов'язків згідно п. 8.5  цих Правил.

В цьому випадку Виконавець не несе відповідальність за втрату або пошкодження Відправлення або його частини, оскільки вважатиметься, що Замовник умисне не виконав своїх зобов'язань за договором шляхом приховування від Виконавця факту відправлення вищезгаданого майна, і не зробив передбачених договором заходів, направлених на зменшення його можливих збитків.

10.7. Пошкодження внутрішніх вкладень Місця/вантажу або втрата частини вкладень (внутрішня недостача) мають бути оформлені Актом. У Акті фіксуються пошкодження упаковки і відповідні внутрішні пошкодження/недостачі. При складанні Акту перелік пошкоджених вкладень і внутрішніх недостач складається по пакувальних листах, рахунках-фактурах, товарних накладних, що знаходяться у Відправленні, в якій виявлена недостача.

10.8. Відповідальність Виконавця за прострочення доставки настає починаючи з другої доби і обмежена штрафом у розмірі 10% від вартості послуги за кожну добу прострочення, але не більше за розмір плати за послугу з доставки всього Відправлення або тій його частини, доставка якої була прострочена.

10.9. У період з 1 листопада по 1 березня відповідного року Виконавець має право продовжити максимальний час доставки на один робочий день.

11. ФОРС-МАЖОР

11.1. Сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання зобов'язань за Договором і в разі дії обставин непереборної сили (форс-мажор), як: стихійні лиха, пожежа, повінь, землетрус, військові дії, суспільні хвилювання, а також страйки, дії і нормативні вказівки державних органів, що мають обов'язкову силу хоч би для однієї із Сторін, а так само в разі призупинення функціонування національних і місцевих наземних шляхів сполучення, снігових заметів, штормових запобігань, підтоплень, температури повітря нижче "мінус" 25 градусів Цельсія, що виникли після укладення Договору і за умови, що дані обставини безпосередньо вплинули на виконання сторонами своїх зобов'язань.

11.2. При виникненні обставин непереборної сили термін виконання договірних зобов'язань  відкладається на час дії відповідних обставин. При неможливості виконання зобов'язань в строк більше ніж 2-х місяців кожна із Сторін має право розірвати Договір шляхом письмового повідомлення іншої сторони про дату розірвання. В цьому випадку Сторони зобов'язані скласти і підписати акт звірки розрахунків з вказівкою графіка взаєморозрахунків протягом 5-ти робочих днів  після вказаної дати розірвання Договору.

12. ПРЕД'ЯВЛЕННЯ ПРЕТЕНЗІЙ

12.1. Правом на пред'явлення претензії Виконавцеві у зв'язку з псуванням, втратою або затримкою Місць/вантажів володіє Замовник за умови дотримання Правил КАУ і умов Договору. Недотримання цих правил Замовником звільняє Виконавця від обов'язків по розгляду і задоволенню претензії.

12.2. Замовник повинен направити Виконавцеві відповідну письмову претензію протягом 2-х місяців з дня здачі Відправлення Виконавцеві для пересилки. Разом з претензією Замовник повинен направити копію Акту, вказаного в п. 10.7., всю документальну інформацію, що стосується факту відправлення, втрати, псування або затримки Місця/вантажу, вартості Місця/вантажу, оцінки пошкоджень і недостач згідно з розділом 10 цих Правил.

Претензія і документи, що стосуються вартості Місця/вантажу, мають бути з оригінальною печаткою. Замовник не має права віднімати суму заподіяного збитку з суми вартості послуг Виконавця при їх оплаті.

13. ТАРИФИ І ОПЛАТА

13.1. Послуги Виконавцю оплачуються   в національній валюті України, в безготівковій або готівковій формі.

13.2. Розрахунок вартості послуг вираховується відповідно до тарифікованої ваги Відправлення.

13.3. Тарифи на послуги Виконавця вказані в Тарифному довіднику і розміщені на сайті Виконавця www.cau.ua.

13.4. Рахунки за надані послуги виставляються Виконавцем по тарифах, що діють на дату прийому Відправлення у Замовника.

13.5. Послуги Виконавця оплачуються  відповідно до укладеного із Замовником договору.

09.12.2011
Проведення тендеру
27.10.2011
Зміна адреси офісу в м. Донецьк
05.08.2011
Введена в дію нова послуга
30.06.2011
Зміна предстаництва КАУ в м. Вінниця
15.04.2011
Змінення у Тарифному довіднику "Курь'єрська доставка документів. Дальнє Зарубіжжя та СНД"
31.03.2011
Змінення у Тарифному довіднику "Курь'єрська доставка документів по Росії, Молдові і в Білорусь"
11.03.2011
Зміна тарифів на доставку по Україні
30.06.2010
Успішне проходження сертифікаційного аудиту

Всi новини >>>>

Архiв новин