This version of the page http://dzyga.com/artdepo/index.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-11-26. The original page over time could change.
Арт-депо - artdepo Арт-депо - artdepo - artdepo
Арт-депо 08

 

Львівське депо перетворилось на центр мистецтва


Цьогоріч львівське трамвайне депо, яке знаходиться на вулиці Сахарова, перетворилось на справжнє поєднання актуальної культури. Мистецька формація «Кома» вирішила, що трамвайний парк, як і багато інших об’єктів у Львові, - дуже творче та своєрідне місце. Тому вирішили презентувати там проект «Арт-депо».


Протягом 4 днів у період травневих свят львів’яни та гості міста мали нагоду глянути на депо з іншого, досить незвичного боку. У двох залах трампарку розмістились 5 інсталяцій, виконаних львівськими майстрами Влодкауфманом, Олексієм Хорошком, Мирославом Вайдою, Михайлом Барабашем та Сергієм Петлюком. Саме вони перетворили трамвайне депо на тимчасовий центр актуального мистецтва.

- Ця споруда сама по собі, як пам’ятник архітектури, - розповідає Олексій Хорошко. – Вона знаходиться у центрі Львова і є старовинним об’єктом. Це і надихнуло нас на створення такої акції. Міська рада підтримала нашу ідею і допомогла у її реалізації. Зокрема, я представляв відеоінсталяцію на релігійну тематику. Адже ставлення до цієї теми досить неоднозначне. Певна частина людей спекулює на релігії, для іншої частини населення вона є повним табу. Я ніби ставлю запитання перед глядачем, а що думаєш ти про релігію?..

Спеціально для свого проекту Олексій Хорошко проводив відеозйомки у львівському тирі. В результаті на білому полотні були фігурки людей із різними обличчями. Час від часу у них влучали постріли. Інший львівський інсталятор Сергій Петлюк презентував свій проект під назвою «Клонуй мене ніжно». У ньому автор намагався показати вплив засобів масової комунікації на думку людей і на їхню культуру.

А от Мирослав Вайда презентував свою роботу «П’ять років зими». У величезній піраміді, виготовленій із сіна він зробив невеличкі віконця. Заглянувши у середину можна було побачити дно з відеоінсталяцією. - Цей проект – моя дитяча візія, - пояснює Мирослав. - Стан істоти, коли вона народжується, переживає стан захищеності, безтурботності, тепла. А дно зроблено завдяки вмонтованому проектору вгорі піраміди. Якось у одному із сіл, ми підняли копицю сіна, а там було щуряче гніздо з новонародженими щуриками. Я це зняв на відео, і тепер використав у проекті «П’ять років зими». Вийшла ніби колба з сіна та життя усередині, це чимось схоже на дитяче життя.

Ще один львівський митець Михайло Барабаш створив проект «Людина- рихтувальник». На трамвайних коліях він поставив високі фігури людей, які символізують розбудову життя.

Координатор львівської галереї «Дзиґа» Влодкауфман презентував «Побутову екскурсію». У окремій залі, обтягненій чорним целофаном, у центрі однієї із стін висів великий екран, на якому було відео річки Полтви. Під телеекраном стояла дерев’яна тачка. - Центром Львова тече річка Полтва, - ділиться Влодкауфман. – Хоча рікою її важко назвати. Вона більше схожа на каналізаційну канаву і всі нечистоти, які є у місті опиняються там. Мій проект – це розмірковування на цю тему. Це не заклик до вирішення проблеми, а просто роздуми.

Акція «Арт-депо» завершилась, але кажуть, що вже незабаром стіни львівського депо знову проникнуться творчою атмосферою. Бо, як зізнались представники «Коми», у перспективі стоїть задача створити у трампарку музей актуального мистецтва.


Юлія Гай
sumno.com