This version of the page http://me.kpi.ua/index.php?id=62 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-11-05. The original page over time could change.
Сайт кафедри м╕кроелектрон╕ки НТУУ КП╤ ua eng home search we

Науково-досл╕дний  ╕нститут  прикладно╖  електрон╕ки

03056, м. Ки╖в-056, вул. Пол╕техн╕чна, 16

Т/ф 236-96-76.  E-mail: bogdan@ee.ntu-kpi.kiev.ua


Науково-досл╕дний ╕нститут прикладно╖ електрон╕ки займа╓ться розробкою та впровадженням сучасного електронного обладнання та пристро╖в для промисловост╕, енергетики, зв’язку та медицини.  НД╤ викону╓ замовлення  ДТГО “П╕вденно-Зах╕дна зал╕зниця”, КП «Ки╖вський метропол╕тен», КП «Водоканал», Трамвайно-тролейбусного управл╕ння м.Ки╓ва, ВАТ «Укртелеком» ╕ сп╕впрацю╓ з рядом пров╕дних ╕нститут╕в НАНУ (Електродинам╕ки, Проблем матер╕алознавства, Ф╕зики нап╕впров╕дник╕в, Магнетизму).

Над вир╕шенням наукових ╕ прикладних завдань в НД╤ ПЕ працю╓ ряд  пров╕дних науковц╕в (в тому числ╕ 8 доктор╕в та 26 кандидат╕в наук). Прац╕вники вищо╖ квал╕ф╕кац╕╖ складають 30% в╕д загально╖ к╕лькост╕ працюючих в НД╤. В склад╕ НД╤ працю╓ 2 в╕дд╕ли, 8 лаборатор╕й та 10 сектор╕в. 

Основн╕  напрямки д╕яльност╕:

— станц╕╖ управл╕ння та захисту електродвигун╕в з м╕кропроцесорним управл╕нням;

— компенсатори реактивно╖ потужност╕ паралельного типу на модулях IGBТ;

— зарядно-розрядн╕ (ЗРУ) та зарядно-стаб╕л╕зуюч╕ пристро╖;

— системи безпереб╕йного електроживлення 0,3-6кВА;

— п‘╓зоелектричн╕ двигуни систем автоматики з моментом до 40 кг•м.

— п‘╓зокерам╕чн╕ електричн╕ ф╕льтри на частоти до 10 МГц;

— фотоелектричн╕ панел╕ та перетворювач╕;

— сенсори та датчики систем автоматики;

— електрох╕рург╕чн╕ апарати ЕХВА “Над╕я” 120...350  Вт;

— комп’ютерн╕ системи безпеки VisaNet.

Сп╕вроб╕тники лаборатор╕╖ п’╓зоелектричних привод╕в (зл╕ва направо): Хорунжий Володимир Миколайович, Охр╕менко Микола Опанасович, Коваль В╕тал╕й Степанович,  Лавриненко Вячеслав Васильович (кер╕вник)

 

Розробки НД╤ ПЕ демонструвалися на М╕жнародних виставках “Енергофорум “Укра╖на-2005”, м. Ки╖в, 2005 р.; “Енергофорум “Укра╖на-2003”, м. Ки╖в, 2003 р.; “Енергетика. Електротехн╕чне обладнання. Енергоефективн╕сть. ЕЕЕ/Ки╖в”, м. Ки╖в, 2002 р., 2003 р.; М╕жнародних спец╕ал╕зованих виставках “Охорона здоров'я”, Ки╖в'2002, 2003; ╤╤╤ М╕жнародн╕й спец╕ал╕зован╕й виставц╕ засоб╕в захисту, озбро╓ння та спецтехн╕ки  “ISPEK’2003”, Ки╖в, 2003 р.; 8,9,10-т╕й спец╕ал╕зован╕й виставц╕ систем та засоб╕в безпеки  “Безпека”, Ки╖в, 2003-2005 р.р.

В 2001 роц╕ розробка НД╤ ПЕ «Зарядно-розрядна установка ЗРУ50-120М» стала переможцем в ном╕нац╕╖ «Науково-техн╕чна розробка» конкурсу “Л╕дер паливно-енергетичного комплексу – 2001”.

В 2003 роц╕ сп╕вроб╕тники НД╤ ПЕ  Дзюба В.Г., Нерус О.М. та Полун╕н О.В. отримали В╕дзнаки К╕╖всько╖ м╕сько╖ державно╖ адм╕н╕страц╕╖ та НАН Укра╖ни на ╤╤╤ конкурс╕ науково-техн╕чних проект╕в ╤нтелектуальний потенц╕ал молодих вчених – м╕сту Ки╓ву” за напрямом “Нов╕ комп’ютерн╕ засоби та технолог╕╖ ╕нформатизац╕╖ сусп╕льства”.


П’╓зоелектричн╕ двигуни та приводи

НД╤ ПЕ ╓ ╓диним п╕дпри╓мством в Укра╖н╕, яке розробля╓ та виготовля╓ п╕д замовлення п’╓зоелектричн╕ двигуни та приводи на ╖х основ╕. В НД╤ працю╓ винах╕дник таких прилад╕в к.т.н. В.В. Лавриненко. П╕д його кер╕вництвом запатентовано дек╕лька десятк╕в патент╕в у пров╕дних кра╖нах св╕ту (США, Великобритан╕я, Герман╕я, Франц╕я, Швец╕я, Япон╕я, ╕нш╕).

П’╓зоелектричний двигун ╓ електричним двигуном принципово нового типу, в якому м╕дн╕ обмотки для збудження крутячого момента зам╕нен╕ елементами з керам╕чного матер╕алу. Двигун може використовуватися в техн╕чних ╕ технолог╕чних ц╕лях, медичному обладнанн╕ в режим╕ прямого приводу (без застосування редуктор╕в), що значно зменшу╓ шуми та п╕двищу╓ над╕йн╕сть привода. На в╕дм╕ну в╕д електромагн╕тних аналог╕в, п’╓зоелектричний двигун практично митт╓во набира╓ швидк╕сть та митт╓во заторможу╓ться, а в виключеному стан╕ його ротор затиснутий.

 

Реверсивний п’╓зоелектричний двигун з п╕двищеним моментом на валу


П’╓зоелектричний привод кульового крану з прох╕дним отвором 1/2″

 

Спец╕ал╕стами НД╤ створено функц╕ональний ряд високомоментних п’╓зоелектричних двигун╕в для д╕апазону швидкостей в╕д 0 до 60 оберт╕в на хвилину та д╕апазоном момент╕в навантаження  в╕д  1 до 300  кГ· см. Напруга живлення -  24 В пост╕йного струму.

На ╖х основ╕ виробля╓ться електричнокерована регулююча арматура для теплових електростанц╕й та мереж теплопостачання та водопостачання з п╕двищеними параметрами на д╕аметри прох╕дного отвору в╕д 12,5 до 250 мм (0,5″…10″), а також економ╕чн╕ приводи платформ з навантажувальною здатн╕стю в╕д 1 до 200 кГ.


Cилове промислове електронне обладнання

Для промислових п╕дпри╓мств ╕ транспорту, як╕ широко використовують акумуляторн╕ батаре╖ (електропогрузчики, моб╕льний транспорт) розробив ╕ випуска╓  зарядн╕ установки ЗУ100-100А та зарядно-розрядн╕ установки ЗРУ30-120М, ЗРУ50-120М, ЗРУ100/80-100Б. Установки ЗРУ принципово в╕др╕зняються тим, що заряд ╕ розряд АБ при проведенн╕ пер╕одичних регламентних роб╕т йде з поверненням енерг╕╖ при  розряд╕ в 3-х фазну мережу зм╕нного струму, що забезпечу╓ значну економ╕ю електроенерг╕╖.

  

М╕кроконтролерний щит керування тепловим пунктом житлового будинку (м. Ки╖в)

 

Установки ЗРУ50-120М призначен╕ для заряду та розряду акумуляторних батарей ╓мн╕стю до 250 А/год на електротранспорт╕, в електроенергетиц╕, промисловост╕ при проведенн╕ пер╕одичних регламентних роб╕т. Вони принципово в╕др╕зня╓ться в╕д традиц╕йних пристро╖в аналог╕чного призначення тим, що в режим╕ розряду поверта╓ енерг╕ю батаре╖ в 3-х фазну мережу зм╕нного струму 380В, 50Гц. Кр╕м того, установки працюють як в ручному, так ╕ в автоматичному режим╕, мають в 3-4 рази менш╕, н╕ж у аналог╕в, масу та габаритн╕ розм╕ри, а модульний принцип побудови ╖╖ основних вузл╕в значно спрощу╓ техн╕чне обслуговування установки. Використання таких установок да╓ можлив╕сть економити до 80-85 % енерг╕╖ у пор╕внянн╕ з використанням традиц╕йних пристро╖в.

Установки ЗРУ30-120М та ЗРУ50-120М б╕льше 4-х рок╕в усп╕шно експлуатуються в електродепо “Оболонь” ╕ “Дарниця” КП “Ки╖вський метропол╕тен”.


Cистеми автоматичного управл╕ння промисловим насосним обладнанням

Установки АКН-2 (для свердловинних водяних насос╕в потужн╕стю 0.37-4.5 кВт), АКН-3 (для свердловинних водяних насос╕в потужн╕стю 1.1-32 кВт) та АКН-4 (для циркуляц╕йних водяних насос╕в потужн╕стю 1.1-32 кВт) призначен╕ для автоматичного управл╕ння насосним обладнанням за тиском (р╕внем) з одночасним його захистом в╕д авар╕йних ситуац╕й. Установки забезпечують автоматичний запуск обладнання п╕сля авар╕йного в╕дключення.

М╕кроконтролерний щит керування ╕ндив╕дуальним тепловим пунктом (ЩУ ╤ТП МК) призначений для автоматичного, ручного та дистанц╕йного керування обладнанням ╕ндив╕дуального теплового пункту в склад╕: 2 циркуляц╕йн╕ насоси системи опалення; 2 циркуляц╕йн╕ насоси системи гарячого водопостачання; 2 п╕дживлююч╕ насоси системи опалення; електромагн╕тний клапан на л╕н╕╖ п╕дживлення системи опалення; електрозасувка на трубопровод╕ подач╕ води до системи ГВП.


Медичне обладнання

В╕тчизняний електрох╕рург╕чний високочастотний апарат ЕХВА-50М/120Б “Над╕я-2”   застосову╓ться в медицин╕ для р╕зання та коагуляц╕я м'яких тканин ╕ судин струмом високо╖ частоти при проведенн╕ х╕рург╕чних операц╕й в операц╕йних прим╕щеннях л╕карень. Область застосування: загальна х╕рург╕я, травматолог╕я, онколог╕я, косметолог╕я.

Основн╕ параметри:

- вих╕дна потужн╕сть у режим╕ "р╕зання" - до 350 Вт;

- вих╕дна потужн╕сть у режим╕ "коагуляц╕я" МОНО - до 200 Вт;

- вих╕дна потужн╕сть у режим╕ "коагуляц╕я" Б╤ - до 120 Вт;

- маса - не б╕льш 3,5 кг, габаритн╕ розм╕ри - 300х350х140 мм;

Апарати мають:

- плавне регулювання вих╕дно╖ потужност╕ в╕д м╕н╕мально╖ до максимально╖;

- св╕тлову ╕ндикац╕ю включення до мереж╕ живлення, режим╕в роботи, р╕вня вих╕дно╖ потужност╕;

- звукову сигнал╕зац╕ю подач╕ високочастотно╖ напруги;

- ре╓страц╕йне посв╕дчення на застосування в медичн╕й практиц╕.

Подача високочастотно╖ напруги забезпечу╓ться натисканням ножно╖ педал╕.

Апарати комплектуються монополярними ╕ б╕полярними ╕нструментами.

 

Комп’ютерн╕ системи безпеки

В НД╤ випуска╓ться ряд систем для контролю, обл╕ку та безпеки роботи як окремих п╕дпри╓мств, так ╕ ряду державних служб. Перш за все, це перша в╕тчизняна комп’ютерна система  в╕деонагляду ╕ охорони VisaNet. Можливост╕ системи дозволяють записувати телев╕з╕йний сигнал в╕д 1 до 16 в╕деокамер, обирати режими в╕деокомпрес╕╖ та запису в╕деокадр╕в, незалежно програмувати режими запису та контролю кожно╖ з 16 в╕деокамер, визначати наявн╕сть руху в кадр╕, арх╕вувати записан╕ в╕деокадри, зд╕йснювати пощук в╕деокадр╕в з арх╕ву  по часу та дат╕, переглядати в╕део арх╕в ╕ поточне зображення по комп’ютерн╕й мереж╕ на в╕дстан╕. 

FaceControl 1.0 – комп’ютерна система автоматичного розп╕знавання обличчя для використання службами контролю за особами (паспортна, ╕нш╕) та ╕нформац╕╓ю (доступ в прим╕щення, до баз даних, програм, арх╕в╕в, ╤нтернету, ╕нше).

AvtoControl 1.0 – комп’ютерна система автоматичного розп╕знавання номерних знак╕в автомоб╕л╕в без ╖х зупинки  та обл╕ку автотранспорту в м╕сцях паркування, ф╕ксац╕╖ порушень правил руху, ╕нше.

FingerScan 1.0 - система контролю ф╕зичного доступу на основ╕ б╕ометрично╖ ╕дентиф╕кац╕╖ та вериф╕кац╕╖ особи людини за в╕дбитком пальця. Використан╕ сучасн╕ оптичн╕ елементи ╕ методолог╕я сканування дозволяють систем╕ створювати образи в╕дбитк╕в пальця найвищо╖ якост╕. Система використову╓ться сп╕льно з автономними замками (двер╕, сейфи), для контролю робочого часу (прох╕дн╕), контролю ф╕зичного доступу (системи документообороту, оф╕си, банки, промислов╕ п╕дпри╓мства, окрем╕ територ╕╖, ╕нше), автомоб╕льн╕ та охоронно-пожежн╕ сигнал╕зац╕╖.

Кафедра мiкроелектронiки НТУУ "КПI"