This version of the page http://www.aval.ua/press/news/?id=51308 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-05. The original page over time could change.
Новини банку
Райффайзен Банк Інтернаціональ


Інформаційний центр
0(800) 500-500
У Києві 490-88-88 або 521 з мобільного (для абонентів МТС)
info@aval.ua

Для клієнтів малого та середнього бізнесу
0 (800) 505-045 sme-info@aval.ua

Центр цілодобової підтримки з питань еквайрингу
0 (800) 500-738 У Києві: 495-91-91
acq.service@aval.ua

Центральний офіс
01011, Україна
м. Київ, вул. Лєскова, 9


Райффайзен Лізинг Аваль

Греція – Дамоклів меч, що нависає над фінансовими ринками

30.06.2011

Відень. 30 червня.

• Темпи зростання в країнах єврозони дуже варіюються у 2011 році; середній показник зростання ВВП — 2%.

• Боргова криза у Греції як лакмусовий папірець для єврозони.

• Макропоказники та результати діяльності компаній демонструватимуть тенденцію до відновлення зростання на короткострокову перспективу.

• Прибутки в євро від підвищення процентних ставок ЄЦБ.

• Розміщення активів: сприятливі оцінки та перспективи доходів оправдовують підвищення рейтингу акцій до «нейтрального».

«Той драматичний вплив, який Греція мала на економічну активність у всій Європі, надалі повинен послабнути», — прогнозує Петер Брезінчек, головний аналітик Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ (РБІ). Проте навіть на тлі сумного розвитку боргової трагедії у Греції і ринки єврозони, і ринки, що формуються, пережили у першій половині 2011 року фазу потужного зростання; засмутили лише результати США. «Ми очікуємо віддзеркаленого розвитку протягом другої половини цього року. Макроекономічні показники та результати діяльності компаній повинні знову опинитися під пильною увагою в умовах, коли драма навколо Греції поступово стала фоном економічної активності. Однак погіршення грецької кризи продовжує нависати над фінансовими ринками як Дамоклів меч», — пояснює Брезінчек, який очолює аналітично-дослідницький підрозділ РБІ — Raiffeisen Research.

Хельге Рехбергер, головний аналітик фондових ринків Raiffeisen Research, очікує, що полегшення, викликане відновленням економіки Греції, у поєднанні з результатами другого кварталу, які скоро будуть опубліковані, повинні забезпечити попит на більш ризиковані активи: «Оскільки перспективи прибутку залишаються вищими за середні, а оцінки — сприятливими, облікові ставки повинні стимулювати купівельну активність і стосовно акцій, і стосовно корпоративних облігацій». Х. Рехбергер прогнозує, що довготривалій тенденції недостатніх темпів розвитку зростаючих ринків вірогідно буде покладено кінець протягом третього кварталу 2011 року. Пан Рехбергер дає сприятливі прогнози стосовно таких секторів економіки, як ІТ, енергетика, оборонна промисловість, виробництво сировини, промисловість та фінанси.

Економічне зростання сповільнюється у єврозоні

Після вдалого для єврозони початку 2011 року аналітики Raiffeisen Research очікують зниження динаміки у другому півріччі. Проте єврозоні потрібно досягнути темпів зростання загалом на рівні 2% за 2011 рік. Як і минулого року, такий середній показник є результатом великих відмінностей у темпах зростання ВВП у країнах єврозони. З іншого боку, центральна частина єврозони, що складається із таких країн, як Німеччина та Австрія, уже компенсувала збитки, спричинені різким спадом темпів зростання у 2009 році. «За 2011 рік ми очікуємо зростання на рівні 3,3% у Австрії та на рівні 3,6% — в Німеччині», — пояснює пан Брезінчек. «На противагу, Португалія та Греція продовжують перебувати у стані глибокої рецесії; показник ВВП у Греції знизився на понад 3% — найбільше падіння в єврозоні».

Однак тенденції економічного розвитку в 2012 році будуть дещо більш однорідними, підкріплені очікуваним вирішенням питання кризи суверенних боргів та структурних реформ. Проте вживання необхідних заходів, пов’язаних із таким розвитком подій, може час від часу породжувати неспокійні ситуації протягом року. «Ця тема може знову стати однією з головних для інвесторів фінансових ринків, особливо навесні 2012 року, коли публікуються дані про дефіцит та боргові зобов’язання, а також планові показники нового бюджету», — очікує пан Брезінчек.

Боргова криза у Греції як лакмусовий папірець для єврозони

Грецька боргова криза ще більш поглибилася протягом минулих тижнів. Складні для оцінки наслідки боргової ситуації у Греції також пояснюють постійну відмову в примусовій реструктуризації боргів з боку ЄЦБ та, за словами аналітиків, лежать в основі припущення, що Греція зможе й надалі очікувати фінансової допомоги з боку своїх партнерів по єврозоні протягом середньострокового періоду. «Тим не менш, це потребує прийняття нових законів щодо реформування та ефективного проведення програми приватизації урядом Греції, де й криється головний фактор ризику для нашого сценарію розвитку. Вірогідність того, що план надання допомоги країні з боку ЄС/МВФ найближчим часом провалиться через небажання Греції проводити реформи і неспроможність країни виконувати свої боргові зобов’язання, не є тим ризиком, яким можна було б знехтувати», — пояснює Брезінчек. За умови фінансових ін’єкцій з боку ЄС та МВФ та зміни акцентів у Греції на аспекти реструктуризації та зростання, ситуація могла б тимчасово пом’якшитися протягом другого півріччя 2011 року. Головний економіст РБІ Брезінчек очікує на реструктуризацію грецького державного боргу протягом тривалого періоду: «Це має сенс лише у випадку, якщо Греція продемонструє бюджетний надлишок, без виплати відсотків».

США: вищі темпи зростання ВВП лише в другому півріччі

" Як ми й очікували в наших недавніх прогнозах, різке збільшення цін на паливо у період березня-травня практично задушило приватне споживання у США протягом другого кварталу«, — відзначає Брезінчек. Виходячи із припущення про покращення ситуації на ринку праці, аналітики РБІ, однак, прогнозують повернення до більш високих темпів зростання ВВП у США у другому півріччі, що уможливило б загальний показник зростання на рівні 2,7% за 2011 рік.

Скоро буде досягнуто піка інфляції, підвищаться процентні ставки ЄЦБ

У травні рівень інфляції у єврозоні становив 2,7% у річному обрахунку, значно перевищуючи позначку у 2% на рік, заплановану ЄЦБ. Проте пан Брезінчек очікує, що інфляція ще не досягла свого піку і може стрибнути до більш ніж 3% у річному обрахунку станом на липень ц.р. «Але це очікуване зростання не пояснюється якимось значним підвищенням цін на всі продукти та послуги; на нього радше впливає підвищення цін на електроенергію та харчові продукти. Ми знову очікуємо послаблення темпів інфляції у другому півріччі», — додає він.

Оскільки інфляція ймовірно не досягне свого піку до кінця цього літа, Брезінчек очікує чергового підвищення процентної ставки ЄЦБ до 1,5% уже в липні. Намічений показник на цій першій фазі підвищення може досягти позначки 2%.

Що стосується Федерального резерву США, то пан Брезінчек очікує відстрочення підвищення процентних ставок до 2012 року з огляду на стурбованість ФР щодо слабких темпів зростання у США.

Євро/долар США: курс обміну може скоро досягти 1,5

Заходи щодо запобігання борговому колапсу в Греції та різні погляди ЄЦБ та Федерального резерву США стосовно первинних ставок будуть також сприяти підвищенню курсу євро. «Курс обміну євро/долар США може скоро досягти рівня 1,5», — прогнозує Брезінчек.

Проте аналітики Raiffeisen Research мають дещо більш нюансований погляд на розвиток швейцарського франка проти євро. І хоча падінню курсу до 1,10 вдасться запобігти шляхом стримування грецької фінансової кризи, все ж прогнози залишаються обережними — на рівні помірної тенденції між 1,20 та 1,25 для курсу євро/швейцарський франк у другій половині цього року.

Державні облігації: дещо підвищені процентні доходи у третьому кварталі

Експерти Raiffeisen Research очікують, що спроба послабити боргову кризу та перспективи зростання ВВП у США можуть позбавити довгострокові державні бонди по обидва боки Атлантики їхньої традиційної ролі «рятівних гаваней». «Це призведе до незначного підвищення процентних доходів у третьому кварталі без суттєвого скорочення розбіжностей у доходах в рамках єврозони», — зазначає Брезінчек. З огляду на це, він рекомендує, щоб «усі, хто не очікує, що черговий колапс у Греції чи в економіці США обернеться новою рецесією, повинні уникати довгострокових бондів, особливо на нинішньому етапі. Проте подальше підвищення процентних ставок з боку ЄЦБ може також вчиняти тиск на короткострокові бонди в Німеччині і призвести до згладжування кривої процентних доходів».

Фондові ринки та ринки цінних паперів: рекомендації щодо купівлі корпоративних облігацій та операцій на деяких фондових ринках

Фондові ринки єврозони на цей час повністю сфокусовані на борговій ситуації у Греції. Хельге Рехбергер очікує, що ця ситуація протягом наступних тижнів багато в чому залежатиме від того, чи грецький уряд буде здатним подолати чергові труднощі. Аналітик сприймає відновлення голосу довіри у парламенті Греції як лише один крок на цьому шляху, який ще не дає приводів для надмірного оптимізму. І хоча ми беремо до уваги тенденцію отримання прибутків компаніями, а також позитивні оцінки, наші прогнози стосовно розвитку фондових ринків у єврозоні на найближчі місяці залишаються обережними»,- зазначає Рехбергер.

Експерти фондового ринку радять утримувати акції американських компаній: «На цей час у світі існує багато перешкод на шляху до фондових ринків. Тим не менш, найважливіші фондові індекси нині є набагато вищими, ніж вони були на початку року. В умовах більш позитивного потоку новин стосовно боргових проблем та стабілізації основних економічних показників фондові ринки будуть повільно але невпинно відновлювати курс на подальший розвиток».

Протягом наступних трьох місяців експерт рекомендує купувати інвестиційні корпоративні облігації та облігації у високоприбуткових сферах. На наступні 12 місяців він також вбачає позитивні тенденції розвитку в обох цих сегментах і, отже, також дає загальну рекомендацію купувати облігації нефінансових компаній. «І все ж, ми очікуємо підвищення ризиків зміни спреду у першому півріччі 2012 року через усе ще не вирішене питання кризи суверенних боргів. На наш погляд, індекс високодохідних облігацій перевищить індекс інвестиційних корпоративних облігацій на основі загального підвищення прибутку до кінця року», — пояснює Рехбергер.

Розміщення активів: усе більший вплив економічних новин та новин про діяльність компаній

Хоча проблеми державних боргів у промислових країнах Заходу становлять ризик для цін на акції, аналітики Raiffeisen Research здійснюють зважену оцінку акцій у їхньому портфелі від негативної (5%) до нейтральної. «Крім того, сприятливі оцінки та перспектива позитивної динаміки доходів компаній говорить на користь потенційної можливості прибутків від зростання. На додаток, зниження вартості сировинних матеріалів могло б позитивно вплинути на маржу, і тим самим ? — на результати другого кварталу. Навіть у смутні часи ці фактори говорять на користь інвестицій в акції», — коментує Брезінчек. «Якщо проблема Греції якось поступово згладиться і відійде на задній фон, переважно позитивні економічні новини та новини про діяльність компаній знову матимуть більший вплив на фінансові ринки, і можна очікувати, що акції та корпоративні облігації приноситимуть прибутки в таких умовах».

* * * * *

«Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ» (РБІ) вважає Австрію, де він є провідним корпоративним та інвестиційним банком, та Центральну та Східну Європу (ЦСЄ) своїм внутрішнім ринком. У ЦСЄ РБІ має розгалужену мережу дочірніх банків, лізингових компаній та низку спеціалізованих компаній, що надають фінансові послуги на 17 ринках.

РБІ — це єдиний австрійський банк, який представлений як у фінансових центрах світу, так і в Азії — географічний напрямок, на якому Група зосереджуватиме свою увагу в майбутньому.

Загалом близько 60 000 працівників обслуговують приблизно 14 мільйонів клієнтів у близько 3 000 відділень, переважна більшість з яких розташовуються у ЦСЄ.

РБІ — це повністю консолідований дочірній банк «Райффайзен Центральбанк Остеррайх АГ» (РЦБ). РЦБ опосередковано володіє близько 78,5% простих акцій, решта акцій знаходяться у вільному обігу. Акції РБІ котируються на Віденській фондовій біржі. РЦБ є центральним банком Австрійської групи банків «Райффайзен», найбільшої банківської групи країни, та слугує центральним офісом всієї групи РЦБ, включаючи РБІ.

За додатковою інформацією звертайтесь до Міхаеля Пальцера (+43-1-71 707-2828, michael.palzer@rbinternational.com) або Александри Йохам (+43-1-71 707-5627, alexandra.jocham@rbinternational.com).

http://www.rbinternational.com, http://www.rzb.at

Архiв

  • 2011
    • Сiчень
    • Лютий
    • Березень
    • Квiтень
    • Травень
    • Червень
    • Липень
    • Серпень
    • Вересень
    • Жовтень
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2004
  • 2003
  • 2002
  • 2001

Корисні посилання

  • Райффайзен Банк Інтернаціональ
  • Депозитні та поточні рахунки
  • Грошові перекази

Показники Банку*

На 30 червня 2011 р.
млрд грн.
Статутний капітал3,0
Власний капітал6,4
Активи55,1

* згідно з українськими стандартами бухгалтерського обліку та вимогами НБУ

Курси валют *

 куп.прод.**НБУ
$8,0308,0807,972700
10,40010,67010,508816
Руб.0,2400,2500,243960

* станом на 05.10.2011

** у т.ч. застосовуються для погашення валютних кредитів у центрах самообслуговування

$/€ 0,7587
€/$ 1,3181