This version of the page http://www.aval.ua/press/news/?id=51174 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-05. The original page over time could change.
Новини банку
Райффайзен Банк Інтернаціональ


Інформаційний центр
0(800) 500-500
У Києві 490-88-88 або 521 з мобільного (для абонентів МТС)
info@aval.ua

Для клієнтів малого та середнього бізнесу
0 (800) 505-045 sme-info@aval.ua

Центр цілодобової підтримки з питань еквайрингу
0 (800) 500-738 У Києві: 495-91-91
acq.service@aval.ua

Центральний офіс
01011, Україна
м. Київ, вул. Лєскова, 9


Райффайзен Лізинг Аваль

Moody's змінює прогноз рейтингу фінансової стабільності Райффайзен Банку Аваль з негативного на стабільний

06.05.2011

Москва. 5 травня. -- Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service сьогодні змінило прогноз рейтингу фінансової стабільності D- (BFSR) Райффайзен Банку Аваль з негативного на стабільний. Одночасно Moody's також підтвердило всі інші рейтинги банку, зокрема: довгостроковий рейтинг зобов’язань банку в національній валюті Ba1, довгостроковий рейтинг зобов’язань банку в іноземній валюті B3, короткострокові рейтинги Not Prime в обох валютах та рейтинг за національною шкалою Aa1.

Усі глобальні рейтинги та рейтинг фінансової сили мають стабільний прогноз, тоді як рейтинг за національною шкалою не має якогось конкретного прогнозу.

Moody's змінило та підтвердило прогнози рейтингів за підсумками оцінки аудованої фінансової звітності Райффайзен Банк Аваль за 2010 рік, складеної згідно з Міжнародними стандартами фінансової звітності.

ОБГРУНТУВАННЯ РЕЙТИНГІВ

Агентство Moody's відзначає, що зміна прогнозу рейтингів Райффайзен Банку Аваль обумовлена стабілізацією показників якості банківських активів та підвищенням прибутковості в 2010 році, що в поєднанні з активним нарощуванням прибутку, адекватними обсягами резервів та регуляторною політикою капіталізації повинно забезпечити подальшу достатню капіталізацію банку на середньострокову перспективу.

«Частка прострочених кредитів після зростання протягом 2009-2010 рр. досягла 33% на кінець 2010 року і наближається до пікового значення, хоча й знизилася завдяки значному скороченню обсягів кредитування. Тому агентство Moody's очікує поступового поліпшення якості активів Райффайзен Банку Аваль у 2011 році. Будь-яка позитивна тенденція посилюватиметься за рахунок поступового пожвавлення української економіки та відновлення кредитування», — сказав Ярослав Совгіра, віце-президент-старший кредитний спеціаліст та провідний аналітик банківської групи агентства Moody's.

У повідомленні агентства також зазначається, що рівень капіталізації Райффайзен Банку Аваль та обсяги його резервів є достатніми для покриття можливих збитків, навіть у стресових ситуаціях. Станом на кінець 2010 року коефіцієнт капіталу першого рівня та коефіцієнт адекватності капіталу банку становили, відповідно, 13,4% та 20,8%.

Незважаючи на стабільний прогноз рейтингу, Moody's відзначає ризики, які негативно впливають на рейтинги банку. Основним викликом для Райффайзен Банку Аваль залишається висока частка валютних кредитів у портфелі, тому що багато позичальників, особливо в роздрібному секторі, не застраховані від валютних ризиків. І хоча українська гривня демонструє достатню стабільність з часу її девальвації у кінці 2008 — на початку 2009 рр., Moody's застерігає, що валютні ризики залишаться актуальними ще протягом кількох років, враховуючи тривалість термінів кредитування в існуючому іпотечному портфелі. Рейтингове агентство також відзначає ризики внаслідок відносно високої концентрації портфеля кредитів і, зокрема, значну частку в ньому кредитів для будівництва і сектора нерухомості. Ця категорія активів швидко погіршується на тлі послаблення українського ринку нерухомості та продовжує зазнавати тиску, незважаючи на тенденцію зростання національної економіки.

З огляду на підтримку з боку материнської компанії, рейтинг довгострокових депозитів Райффайзен Банку Аваль в національній валюті Ba1 просунувся на два пункти вперед порівняно зі значенням Ba3 на основі базової кредитної оцінки. «Moody's оцінює вірогідність підтримки з боку материнської компанії — Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ (РБІ, чиї рейтинги відповідно: A1/Prime-1/D+, позитивний прогноз рейтингу фінансової стабільності D+) як «дуже високу» у разі виникнення стресової ситуації, враховуючи, що РБІ володіє 96,2% акцій Райффайзен Банку Аваль, а також агентство бере до уваги підтримку з боку РБІ у вигляді ліквідності та капіталу під час глобальної фінансової кризи», — пояснює пан Совгіра.

Рейтинг фінансової стабільності Райффайзен Банку Аваль D- на найближчий час обмежив потенційно можливий вищий рейтинг. Однак на більш довгострокову перспективу поліпшення якості банківських активів та показників прибутковості, а також неухильне формування нового портфеля високоякісних кредитів зможе сприяти підвищенню рейтингів банку. Рейтинг зобов’язань банку в національній валюті, вірогідно, буде покращуватися паралельно з рейтингом його фінансової стабільності, у той час як рейтинг його зобов’язань в іноземній валюті обмежується суверенними рейтингами України і може покращитися лише у разі підвищення агентством Moody's рейтингів країни.

Moody's також відзначає можливий негативний вплив на рейтинг фінансової стабільності та рейтинг зобов’язань в національній валюті Райффайзен Банку Аваль у разі суттєвого погіршення якості портфеля активів проти поточних показників та при значному підвищенні обсягів резервів.

ПОПЕРЕДНЯ ЗМІНА РЕЙТИНГІВ БАНКУ ТА ОСНОВНІ МЕТОДОЛОГІЇ РЕЙТИНГУВАННЯ

Остання зміна рейтингів Райффайзен Банку Аваль відбулася 12 жовтня 2010 року, коли Moody's змінив прогноз рейтингу зобов’язань банку в іноземній валюті на стабільний з негативного після зміни прогнозу за суверенними рейтингами України.

При визначенні цього рейтингу в якості основної використовувалася методологія «Рейтинги фінансової стабільності банків» (“Bank Financial Strength Ratings : Global Methodology”) — міжнародна методологія, опублікована в лютому 2007 року, та «Включення аналізу вірогідності спільного дефолту в методологію присвоєння банківських рейтингів: скоригована методологія» (“Incorporation of Joint-Default Analysis into Moody's Bank Ratings: A Refined Methodology”), опублікована в березні 2007 року.

Станом на кінець 2010 року за результатами аудиту згідно з Міжнародними стандартами фінансової звітності загальні активи Райффайзен Банку Аваль становили 56,8 млрд грн. (7,13 млрд дол. США), акціонерний капітал — 7,2 млрд грн. і чистий дохід — 84,3 млн грн.

Архiв

  • 2011
    • Сiчень
    • Лютий
    • Березень
    • Квiтень
    • Травень
    • Червень
    • Липень
    • Серпень
    • Вересень
    • Жовтень
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2004
  • 2003
  • 2002
  • 2001

Корисні посилання

  • Райффайзен Банк Інтернаціональ
  • Депозитні та поточні рахунки
  • Грошові перекази

Показники Банку*

На 30 червня 2011 р.
млрд грн.
Статутний капітал3,0
Власний капітал6,4
Активи55,1

* згідно з українськими стандартами бухгалтерського обліку та вимогами НБУ

Курси валют *

 куп.прод.**НБУ
$8,0308,0807,972700
10,40010,67010,508816
Руб.0,2400,2500,243960

* станом на 05.10.2011

** у т.ч. застосовуються для погашення валютних кредитів у центрах самообслуговування

$/€ 0,7587
€/$ 1,3181