This version of the page http://www.spas.net.ua/index.php/tradition/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-30. The original page over time could change.
Звичай :: Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл»

Оголошення

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» не співпрацює та не має жодного відношення до ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас», «Братства козацького бойового Звичаю Спас», партії «Соціал-патріотична асамблея слов'ян (СПАС)», «Специальной прикладной армейской системы»-С.П.А.С.(Росія) та російського терористичного угруповання «Спас», відповідального за вибух на Черкізівському ринку м.Москви.


Наша кнопка:


Наші партнери:


Олександрійська школа традиційного козацького бойового мистецтва Спас

Звичай

  • СУПОЙСЬКИЙ ПЕРЕКАЗ

    Родовий переказ, записаний у носія Звичаю Спас-Гопаку Леоніда Петровича Безклубого

  • НАШ ЗАКОН

    У своїй діяльності Спас, як і все козацтво керується Чотирнадцятириком (чотирнадцять раз речу), котрий є прадавніми нормами козацького Звичаю. В грудні місяці року 1992 в місті Одесі отаманська Рада, а в липні місяці року 1994 в місті Києві і VI позачергова Велика Рада Українського козацтва затвердили Чотирнадцятирик як Звичай Українського козацтва

  • З енциклопедії української міфології
  • Слово Спадщанця
  • Радетель
  • Мамаєві пісні
  • О. Косуха "Вільний спосіб життя. Незнищенна традиція воїнів-охоронців Краю та споконвічні принципи самоорганізації українців"
  • Звичай

    Нам відомі декілька збірок, що були сформовані на основі спадщини, яку зберіг і передав Леонід Петрович Безклубий. Такі собі стислі записники, які дають розуміння суті Звичаю, писаних зі слів самого Леоніда Петровича, або з його нотаток та листів. Та ніде ми не зустрічали його особистої розлогої відповіді на тему «Звичай – це…». Лише окремі короткі висловлювання, тези «на полях», характерні примітки у різноманітних текстах, особливим чином виправлених текстах відомих усім пісень та власних віршах тощо. Спроби описати Звичай, формалізувати і звести його до якогось "застиглого" звичаєвого права марні:

    «Упродовж тисячоліть Звичай, тобто сукупність правил поведінки людей, в Україні було суворо заборонено записувати. Так намагалися запобігти викривленню змісту Звичаю (фарисейству) під час його тлумачення – написане вважалося мертвим, а також з метою безпеки – щоб ворог не дізнався про слабкі місця. До того ж у старі часи Звичай охоплював усі сторони життя людини – від того, як вести бойові дії, до розподілу праці та прибутків у громаді» (О. Косуха).

  • Про Звичай

    Хвиля інтересу до Звичаю продовжує зростати. Питання світогляду і ідеології залишаються сьогодні більш ніж актуальними для українського козацтва. На доповнення до попередньої статті "Звичай", пропонуємо увазі читачів статтю нашого братчика з Уманщини Петра Єремчука.

Варта "Сокіл"





Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.