This version of the page http://www.pstu.edu/index.php?id=407;L=1 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-23. The original page over time could change.
Приазовський державний технічний університет | Лучшие университеты и ВУЗы Украины - второе высшее образование в Украине: Відділ аспірантури та докторантури

ДВНЗ "Приазовський державний технічний університет"

 
Навiгацiя
Розклад
Парний тиждень
Зараз триває перерва

Пошук
Посилання
  • Освітній портал
  • Бізнес-інкубатор
  • Науково-Технічна Бібліотека
Информационный партнер.

Продвижение сайтов Google
 
  • Вступникам до аспірантури, докторантури

ІНФОРМАЦІЯ

щодо постійнодіючої аспірантури та докторантури з підготовки науково-педагогічних і наукових кадрів у Приазовському державному технічному університеті.

Підготовка наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації – докторів і кандидатів наук у Приазовському державному технічному університеті здійснюється через аспірантуру і докторантуру кафедр.

Завідуюча відділом
аспірантури та докторантури
Леуцька Лариса Іванівна
тел.: (0629) 44-65-69

Враховуючи потребу університету, промислових підприємств м. Маріуполя, а саме підприємств важкого машинобудування, в т.ч. ВАТ “Азовмаш”, металургійних комбінатів ім.Ілліча, “Азовсталь” та інших підприємств, агропромислового комплексу Азовського регіону у фахівцях вищої кваліфікації з відповідних спеціальностей та з дозволу Міністерства освіти і науки України за станом на 01 січня 2009 року підготовка аспірантів здійснюється на 34 кафедрах III-IV рівня акредитації за 19 науковою спеціальністю.

В університеті проходять підготовку за держзамовленням 119 аспірантів, у тому числі 62 з відривом від виробництва, 53 – за контрактом, 14 докторантів та 60 здобувачів наукового ступеня.
До наукового керівництва залучено 50 докторів наук, професор та 15 кандидатів наук, доцентів.
Підготовка аспірантів здійснюється згідно із потребою кафедр і наукових лабораторій у фахівцях вищої кваліфікації для поповнення професорсько-викладацького складу кафедр Приазовського державного технічного університету працівниками з науковими ступенями до 70%, що у свою чергу передбачає залучення до наукової діяльності талановитої молоді, що складатиме основу професорсько-викладацького складу у ХХ1 сторіччі та забезпечить якісну підготовку спеціалістів для народного господарства України, передусім для важкої промисловості м. Маріуполя та Азовського регіону.

Плановий обсяг прийому до аспірантури за державним замовленням складає 25-27 місць, та за контрактами з підприємствами – 25 осіб.
В університеті працюють 3 спеціалізовані вчені ради з 6 спеціальностей, з яких одна спецрада з захисту докторських дисертацй, а саме:
05.03.06 – Зварювання та споріднені процеси і технології,
05.16.01 – Металознавство та термічна обробка металів,
05.16.02 – Металуpгiя чоpних і кольорових металів та спеціальних сплавів,
а також з захисту кандидатських дисертацій:
05.02.08 – Технологія машинобудування,
05.22.12 – Промисловий транспорт
08.00.04 – Економіка та управління підприємствами.
Щорічно у спецрадах вузу захищають дисертації 12-17 аспірантів і докторантів. Всього в університеті у 2008 році захистили дисертації 36 аспірантів та співробітників університету, із них 1 докторант – співробітник університету.
Для надання допомоги дисертантам в університеті вжито необхідні заходи.
Широко розвинута система залучення провідних учених для надання допомоги дисертантам в роботі над дисертацією, проведення наукових семінарів, в організації підготовки до складання кандидатських іспитів;
Визначена необхідна підтримка в організації наукових досліджень;
За рахунок коштів, отриманих за контрактами на навчання аспірантів, забезпечено фінансування відряджень дисертантів для участі у наукових конференціях, для проведення наукових досліджень у провідних наукових установах за місцем захисту дисертацій;
Організовано фінансування публікацій результатів наукових розробок аспірантів та докторантів;
Впроваджено наукові стажування у провідні ВНЗ України для поглиблення наукових пошуків;
За підсумками наукових розробок аспіранти постійно займають провідні міста у регіональних та міжнародних конкурсах аспірантських робіт і одержують Іменні стипендії Кабінету міністрів України для молодих учених, Донецької облдержадміністрації, а також їм призначені стипендії Президента України, всього 6 стипендіатів.

В університеті діє докторантура з 6 наукових спеціальностей, мережа докторантури охоплює 20 кафедр:

Для надання допомоги молодим ученим у розвитку сомоуправління при відділі аспірантури створено Раду аспірантів.
Робота у ній здійснюється за секторами: навчально-методичної, науково-педагогічної та виховної роботи.
Згідно з планом, затвердженим ректором, здійснюються заходи, спрямовані на удосконалення педагогічної майстерності молодих учених, розвиток наукової діяльності за темою дисертаційних досліджень аспірантів, розробку методичних посібників для студентів за грифом Міністерства освіти і науки України.
Щорічно проводяться науково-технічні конференції аспірантів та наукові семінари за участю науковців НАН України та фахівців вищих навчальних закладів України.


Так, 15 жовтня 2008 р. проведено 3 регіональну науково-практичну конференцію аспірантів на тему: “ ПДТУ - Творча співдружність науки з виробництвом ”.
З доповідями прийняли участь науковці НАН України та фахівці вищих навчальних закладів Донецького наукового центру. Видано збірник тез доповідей аспірантів. Проведено конкурси – виставки наукових робіт. Переможці одержали винагороди.

У лютому 2008 року проректором з наукової роботи І.А. Лєнцовим було заслухано доповіді дисертантів щодо завершення роботи за темою дисертації аспірантами та викладачами університету, визначена їх участь у науково-технічних конференціях і наукових семінарах, кількість опублікованих статей у виданнях ВАК України, а також впровадження у виробництво результатів наукових розробок.
За підсумками роботи розроблено Перспективний план підготовки кандидатів і докторів наук на 2009р. у кількості до 25 осіб і встановлено контроль за його виконанням.

Вченою радою ПДТУ, протокол №6 від 25 грудня 2008 р. затверджені Заходи щодо удосконалення підготовки наукових і науково-педагогічних кадрів для вищої школи та промисловості України.
Згідно із Заходами до університету запрошені науковці НАН України для підготовки магістрів, аспірантів та докторантів за новітніми напрямками з природничих, технічних, гуманітарних і суспільних наук.
При цьому Навчальним планом підготовки аспірантів та здобувачів наукового ступеня, затвердженим наказом ректора, передбачено організація наукових семінарів за спеціальностями аспірантської підготовки, проведення лекційних і семінарських занять із залученням до участі у їх роботі
провідних учених наукових установ НАН України, фахівців вищих навчальних закладів України

Для забезпечення своєчасного виконання аспірантами Індивідуального плану роботи над дисертацією кафедрами згідно із графіком направляються аспіранти та докторанти на наукові стажування до установ НАН України з метою використання наукового потенціалу та експериментальної бази НАН України. Найбільш активно співпрацюють з науковими установами НАН України кафедри зварювального, металургійного, економічного та інженерно-педагогічного факультетів.
Крім цього, провідні учені наукових установок НАН України залучаються до експертизи навчальних посібників, підготовкою яких займаються аспіранти і докторанти, в цілях удосконалення навчального процесу в університеті.

Так, навчальний посібник “Курс лекцій і практикум з вищої математики”, у трьох частинах, об’ємом 900 сторінок, підготовлено під час перебування в аспірантурі Полозюком О.Є. з грифом “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів” із залученням до експертизи провідних учених України. Автор Полозюк О.Є. нагороджений Головою Донецької облдержадміністрації

В.Ф. Януковичем Почесним дипломом за вагомий внесок у створення “Золотого інтелектуального фонду” Донбасу.

Примірники навчального посібника надіслано до бібліотек вищих навчальних закладів України.

В цілях удосконалення навчального процесу в університеті передбачено подальше залучення науковців НАН України до експертизи та підготовки підручників та навчальних посібників з математики, фізики і хімії, підготовкою яких займаються аспіранти і докторанти.

Університет також надає допомогу ВНЗ країни з питань підготовки та поповнення талановитою молоддю наукових установ НАН України та ВНЗ.
З0% випускників аспірантури університет готує для вищої школи та наукових і промислових підприємств України.
Так, Макаренко Н.С. - цільовий докторант для Краматорського державного технічного університету, за зверненням Директора інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України, академіка Б.Є.Патона підготовлена у докторантурі кафедри металургії і технології зварювального виробництва зварювального факультету і 2007/2008 навчальному році захистила докторську дисертацію.
Аспірантам і докторантам університету надані всі умови для роботи над дисертацією і успішного виконання Індівідуального плану роботи за темою дисертації.
Аспіранти приймають активну участь у суспільній діяльності колективу університету. До кожного іноземного аспіранта прикріплений куратор зі складу вітчизняних аспірантів, які надають допомогу іноземним грамадянам у вивченні державної мови, проведенні наукових досліджень, ознойомленні з підприємствами міста, залучають іноземних аспірантів до культурного життя колективу.
Аспіранти виступають з доповідями та організують зустрічі, концерти в школах та на підприємствах міста Маріуполя.

В теперішній час зусилля колективу університету зосереджені на реалізації заходів щодо забезпечення підготовки кандидатських і докторських дисертацій згідно із планом:

  • залучати до підготовки дисертантів провідних учених наукових установ НАН України;
  • розвивати наукове відрядження на стажування аспірантів і докторантів до провідних наукових установ НАН України та за місцем захисту дисертацій;
  • забезпечити опублікування наукових статей аспірантів і докторантів у провідних наукових установах НАН України;
  • забезпечити підготовку аспірантів з дифіцитних спеціальностей через цільову аспірантуру провідних вузів та наукових установ НАН України;

забезпечити подальший розвиток співпраці науковців університету та учених наукових установ НАН України щодо проведенням наукових досліджень за найбільш перспективними і важливими науковими напрямками, що склалися в університеті, з впровадженням у виробництво результатів наукових розробок за темою дисертаційних робіт, а також з опублікуванням їх у фахових виданнях ВАК України.

За підсумками роботи з підготовки науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації–докторів і кандидатів наук через аспірантуру і докторантуру університет нагороджений грамотою Міністерста освіти і науки України у 2008 році

 
Друга вища освіта в Україні Аспірант Україні Правила вступу до ПДТУ
Приазовський державний технічний університет © 2002-2011 http://pstu.edu 
Зв'язок з адміністрацією сайту