This version of the page http://www.pstu.edu/index.php?id=7 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-22. The original page over time could change.
Приазовський державний технічний університет | Лучшие университеты и ВУЗы Украины - второе высшее образование в Украине: Загальні відомості

ДВНЗ "Приазовський державний технічний університет"

 
Навiгацiя
Розклад
Парний тиждень
Пари ще не почались

Пошук
Посилання
  • Освітній портал
  • Бізнес-інкубатор
  • Науково-Технічна Бібліотека
Информационный партнер.

Продвижение сайтов Google
 

ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ
ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Приазовський державний технічний університет (ПДТУ) – один із найстаріших вищих навчальних закладів (ВНЗ) на південному сході України, визнаний освітній, науковий і культурний центр Приазов'я. Його історичні назви - Маріупольський і Ждановський металургійний інститут.

Славна історія університету (заснований у 1930 році) невід'ємно пов'язана зі створенням унікальної інженерної школи підготовки кадрів і формуванням відомих наукових шкіл, охоплюючих базові галузі: металургію, машинобудування, енергетику, транспорт, промислове і цивільне будівництво, економічні і гуманітарні сфери.
Майбутні фахівці

Діяльність університету не можна уявити без виховання духовності, інноваційної культури і творчого мислення, націленого на активне використання знань, поліпшення і оздоровлення навколишнього природного середовища, побудови цивільного суспільства.
ПДТУ – вищий навчальний заклад IV (вищого) рівня акредитації, що активно формує на ринку освітніх послуг імідж університету європейського зразку. В рейтингу Міністерства освіти і науки України ПДТУ займає I місце в групі ВНЗ гірничо-металургійного профілю, залишивши далеко позаду ряд національних університетів країни.

До складу ПДТУ входять 6 інститутів, 3 технікуми, коледж, 2 ліцеї, відділення дистанційного навчання і екстернату, 10 факультетів, об'єднуючих 46 кафедр, на яких працюють 522 викладача, у тому числі 39 докторів наук, професорів і 218 кандидатів наук, доцентів. В університеті навчається близько 16 тисяч студентів та учнів. Підготовка бакалаврів, спеціалістів і магістрів здійснюється за 16 освітніми напрямами і 45 спеціальностями. За останні 10 років дипломи університету отримали більш ніж 40 тисяч випускників, у тому числі 700 іноземних громадян із країн Європи, Азії, Африки і Латинської Америки.

У науковому читальному залі

У ПДТУ одночасно можна отримати дві вищі освіти за різними спеціальностями на денній і заочній формах навчання. Викладання ведеться з використанням новітніх освітніх методик і учбових планів, які відповідають державним стандартам освіти з урахуванням інтеграції ВНЗ у загальноєвропейський науково-освітній простір в рамках Болонського процесу. Центр комп'ютерних технологій ПДТУ об'єднує 20 комп'ютерних класів, які підключено до єдиної комп'ютерної мережі університету і всесвітньої мережі Інтернет.
Професійному зростанню студентів сприяють розвиток студентської науки та обширні міжнародні зв'язки ПДТУ, що дозволяють брати участь в міжнародних стажуваннях і навчатися за кордоном за програмою міжвузівського обміну студентами. Для талановитих випускників існує можливість продовжити навчання в аспірантурі і докторантурі, захистити дисертацію і отримати науковий ступінь кандидата і доктора наук.
Наукові публікації
До основних напрямів наукових досліджень і розробок, які відповідають пріоритетним напрямам інноваційної діяльності в Україні, належать:
- розробка нових енерго- та ресурсозберігаючих технологій, охорона навколишнього середовища;
- розвиток теоретичних і технологічних основ доменного, сталеплавильного і прокатного виробництв;
- теоретичні і експериментальні дослідження процесів обробки металів з метою поліпшення якості металопродукції, економії матеріалів і енергозбереження;
- підвищення надійності, довговічності і працездатності вузлів і деталей машин, розробка технологій відновлення, зміцнення і ремонту промислового устаткування;
- розвиток залізничного, автомобільного, морського, повітряного, трубопровідного транспорту, рішення проблем логістики і транспортних перевезень;
- проблеми інтелектуальної власності і ефективного використання інтелектуальних ресурсів, формування нових економічних відносин в ринкових умовах.
Керівники проекту "Євроімпреза"
Становлення і розвиток науки в університеті пов'язані з діяльністю видатних учених - професорів І.Г. Казанцева, М.Я. Меджібожського, Д.І. Старченка, К.В. Багрянського, Л.Н. Соколова, В.Ф. Зубарєва, К.Н. Соколова, І.В. Распопова, С.С. Чепуркіна. Міжнародне визнання отримали результати наукових досліджень, виконаних під керівництвом професорів О.Є. Капустіна, Є.О. Козачкова, В.П. Тарасова, О.А. Томаша, В.І. Капланова, О.М. Скребцова, П.С. Харлашина, А.І. Троцана (чорна металургія), І.В. Жежеленка, Ю.Л. Саєнка (електроенергетика), В.С. Волошина, В.О. Роянова, В.В. Чигарьова, В.Я. Зусіна, О.Д. Размишляєва, С.В. Гулакова, В.І. Щетиніної (зварювання і споріднені процеси), Ф.К. Ткаченка, М.А. Шумілова, Л.С. Малинова, О.П. Чейляха, В.Г. Єфременка (металознавство і нові матеріали), М.В. Маргуліса, А.О. Іщенка, В.В. Суглобова, С.С. Самотугіна (механіка, ремонтні і зміцнюючи технології), В.В. Стирова, В.П. Гранкіна, Ю.Є. Коляди (фізика, нанотехнології), В.К. Губенка, В.Е. Парунакяна (транспортні технології), М.Г. Білопольського, В.П. Сударєва, Т.Г.Логутової (економіка).
ПДТУ активно співробітничає з 30 вищими навчальними закладами США, Німеччини, Польщі, Італії, Австрії, Угорщини, Греції, Китаю, Єгипту, Туреччини, Іспанії, Російської Федерації, є учасником міжнародного проекту "Tempus", а також бере участь в міжнародній програмі «Перспективи електронної Європи», здійснюваної за ініціативою Парламентської Асамблеї Ради Європи.
Наукові співробітники університету є учасниками міжнародних наукових проектів: «Ремонтні технології на основі металополімерних матеріалів» (за участю Мішкольцького державного технічного університету, Угорщина), «Нанофізика поверхні в низькотемпературній плазмі» (спільно з Афінським державним технічним університетом, Греція) та інші, успішно працюють в рамках програми "Research in Progress" («Наука ради прогресу»), яка координується Бірмінгемським університетом (Велика Британія).

Щорічний об'єм наукових досліджень, які виконуються університетом за договорами, що фінансуються з держбюджету і підприємствами-замовниками, складає 2 - 3 млн. гривень. У проведенні науково–дослідних робіт приймає участь більш ніж 500 наукових співробітників, викладачів і студентів.

Золотий кубок Румунського
Форуму винахідників

В університеті видаються три збірки наукових праць: «Вісник Приазовського державного технічного університету», «Захист металургійних машин від поломок» та «Теоретичні та практичні аспекти економіки та інтелектуальної власності», які входять до Переліку ВАК України для публікації результатів дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук.
Спільно з Донецьким національним технічним університетом (ДонНТУ), Асоціацією механіків «АСОМ» (м. Донецьк) і Технопарком ДонНТУ «УНІТЕХ» університетом» з 2005 року видається міжнародний науково-технічний і виробничий журнал «Металургійні процеси і устаткування».

На відпочинку в Юр'ївці

У вересні 2005 року університет удостоєний золотої медалі Міжнародного салону винаходів і нових технологій (м. Севастополь) за інноваційні розробки в області фундаментальних і прикладних наук, а також нагороджений золотою медаллю «Генрі Коанда», почесним дипломом і золотим кубком Румунського Форуму винахідників (м. Бухарест) за запатентовані розробки, що знайшли застосування в промисловості.

Круглий рік діє в ПДТУ санаторій-профілакторій, в якому можна без відриву від навчальних занять пройти курс профілактичного лікування і поправити здоров'я. Легендарним місцем відпочинку став спортивно-оздоровчий комплекс «Олімп», розташований в селищі Юр`ївка на живописному узбережжі Азовського моря. Успортивному комплексі ПДТУ працюють 20 секцій, в яких удосконалюють свою спортивну майстерність більше ніж 1000 студентів і викладачів. Студенти університету успішно виступають у титулованих командах з водного поло, футболу, волейболу і іншим видам спорту. В їх розпорядженні стадіон з прекрасним футбольним полем, яке має штучне покриття.
Головний корпус університету
Чи можна в технічному ВНЗ реалізувати свої творчі здібності, наприклад, театральні і музичні? Безумовно, адже в університеті є студентський клуб і культурно-просвітницький центр із театром моди «Магія», командами КВК, групою «Пасифік», шоу-балетом «Дансинг» і багатьма іншими творчими колективами. За визнанням багатьох ректорів ВНЗ, університетська газета «Студентська орбіта» є кращою в системі Міністерства освіти і науки України.

Високий рівень підготовки фахівців у ПДТУ підтверджує значний відсоток працевлаштування випускників, який досягає   98 відсотків.
Ведучі     підприємства     міста – ВАТ   «ММК   ім. Ілліча», ВАТ «МК «Азовсталь», ЗАТ «Азовмаш» - флагмани металургійної і машинобудівної індустрії України, запрошують на роботу майбутніх фахівців ще задовго до закінчення ВНЗ. Керівники цих індустріальних гігантів В.С. Бойко, С.А. Матвієнков, О.В. Савчук, а також понад 90% інженерного складу є випускниками ПДТУ.

Успіхи університету в області освіти і науки відзначені множинними нагородами вітчизняних і закордонних виставок. Він є лауреатом національного рейтингу «100 кращих підприємств України» і нагороджений медаллю «Сучасна освіта в Україні».

Рішенням науково-експертної ради Асамблеї ділових кіл іміджевої програми «Лідери XXI сторіччя» університет у 2007 році удостоєний міжнародної нагороди «Лаври слави». Ця нагорода встановлена Міжнародною корпорацією соціального партнерства «Europe Business Assembly» (Оксфорд, Англія). Нею нагороджуються найвидатніші підприємства, організації, установи, суспільні діячі, представники науки, культури, бізнесу, що досягли значних успіхів у своїй професійній діяльності.
Міжнародна нагорода «Лаври слави»
У щорічних рейтингах ВНЗ України в номінації «Технічні і технологічні вузи» за вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців і упровадження інноваційних освітніх технологій ПДТУ отримав дві вищі нагороди рейтингу – статуетки «Софія Київська».

Нагорода «Софія Київська»

За багаторічну науково-педагогічну діяльність і розвиток вищої освіти в Україні в квітні 2008 року ПДТУ удостоєний звання «Лідер національної освіти». Почесне звання надано університету на рейтинговій міжнародній виставці «Освіта і кар`єра – Абітурієнт 2008", яка була організована в м. Києві Міністерством освіти і науки України і Академією педагогічних наук за участю понад 200 ВНЗ України, університетів Франції, Фінляндії, Швейцарії, Австрії, Великої Британії, США, Канади, Ірландії, Польщі, Естонії, Латвії, а також агентств з навчання та найму персоналу і фірм, що пропонують учбові і освітні програми за кордоном.

На цій виставці ПДТУ став ще й переможцем у номінації "Інноваційний розвиток і сучасні педагогічні технології", встановленої Міністерством освіти і науки України, а також був нагороджений почесним дипломом і ексклюзивним призом.
У майбутнє Приазовський державний технічний університет дивиться з оптимізмом, і вже сьогодні колектив викладачів і студентів працює над тим, щоб стати зразковим європейським університетом.

 

О.В.Рябухін ,
начальник відділу маркетингу
та інноваційної діяльності

тел. +380 629 44 64 98
факс +380 629 34 52 94
e-mail:omid@pstu.edu

 
Друга вища освіта в Україні Аспірант Україні Правила вступу до ПДТУ
Приазовський державний технічний університет © 2002-2011 http://pstu.edu 
Зв'язок з адміністрацією сайту