This version of the page http://www.osvita.org.ua/articles/464.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-13. The original page over time could change.
Професія програміст // Статті з питань освіти // Освітній портал™
www.osvita.org.ua
Статті з питань освіти // Професія програміст
Головна
Новини освіти та науки
Події освіти та науки
Статті з питань освіти
Архів статей
Довідник ВНЗ України
Дистанційна освіта
Навчальні курси
Освіта за кордоном
Бізнес-освіта, MBA
Абітурієнту
Студенту
Болонський процес
Зовнішнє тестування (ЗНО 2011)
Середня освіта. Підручники
Законодавство
Періодичні видання
Каталог освітніх сайтів
Реферати, курсові, дипломні
Профорієнтація молоді
Робота освітянам та молоді
Освітній форум
Зробити портал кращим!
Ефективна реклама

Опитування

На Вашу думку, залучення Церкви до навчального процесу:

перейти до теми

Теми для обговорення

Центр интенсивной подготовки к ВНО. Слышали о таком?

Кому вы доверите подготовку к ЗНО 2012???

Друга паралельна вища освіта

Чи стала вища освіта більш відкритою для "розумних"

Навчання в Німеччині - Освітній ярмарок 23-24.09.2011

Перейти в форум
Професія програміст
У переліку перспективних спеціальностей напрям "інформаційні технології" (Information Technologies, IT) займає особливе місце. Ця галузь вже змінила світ і продовжує відігравати провідну роль в його подальшій зміні. Без комп'ютерів нам вже не обійтися, і люди, які на них знаються - скрізь нарозхват.

У їхніх головах цифри, алгоритми та оригінальні ідеї складаються в корисні, прості і доступні програми, здатні полегшити життя мільйонам користувачів персональних комп'ютерів. Програміст - одна з найзатребуваніших та високооплачуваних професій сучасності.

Попит на ринку праці на програмістів високий, але і конкуренція відповідна. Знайти цікаву і високооплачувану роботу вам вдасться лише в тому випадку, якщо ви знаєте свою справу "на відмінно". Однією з найскладніших в програмуванні вважається розробка системного програмного забезпечення - сервісів, які управляють компонентами обчислювальної системи (процесори, комунікаційні та периферійні пристрої), а також тих, які призначені для забезпечення функціонування і працездатності всієї системи (завантажувачі, операційні системи, драйвери пристроїв і т. д.).

Творці і "кодувальники"

Інший фронт робіт для програмістів - розробка і створення програмного забезпечення (ПЗ), що пропонує певні послуги користувачам (текстові редактори, бухгалтерські програми, ігри, ПЗ для систем відеоспостереження, бази даних і ін.). Вимоги до таких програмістів залежать від потреб працедавця: від базового знання найпопулярніших мов програмування (Delphi, Java, С++ і ін.) і уміння усунути несправність будь-якої оргтехніки до таких рідких навичок, як розробка Lotus Notes, знання Winsock, Wininet, ATL, STL і так далі

Надзвичайно потрібні також фахівці, які готові програми (в основному "1С: Бухгалтерія", "1С: Склад" і т. д.), адаптують вже під особливості конкретного підприємства.

Web-програмісти

Інтернет з кожним роком розвивається усе більш активно, і не мати свого web-сайту для організації – вже просто несерйозно. Відповідно неухильно зростає потреба в професіоналах, здатних створити сайт і забезпечувати його технічну підтримку. Традиційні вимоги до веб-сервер-програмістів: знання PHP, MYSQL, Javascript, HTML, DHTML, CSS, XML і так далі .Частенько програмістам доводиться займатися і web-дизайном.

У цій роботі є один мінус - через деякий час обов'язки штатного web-фахівця зводяться до оновлення контенту, усунення помилок і написання нескладних скриптів. Якщо ви - творча людина і любите працювати самостійно, то краще обговорити умови роботи і обов'язки заздалегідь. Інший варіант - знайти місце в компанії, яка професійно займається розробкою web-сайтів на замовлення.

Кар'єра

Першою сходинкою кар'єри може стати посада програміста-стажера. Великі ІТ-компанії часто публікують такі вакансії. Необхідно мати гарну теоретичну підготовку, бажано знати мови високого рівня (С++, VB, VFP, С#, VB. Net.).

Наступний рівень - керівник ІТ-відділу. До необхідних знань додається обов'язковий досвід роботи, володіння іноземною мовою, навички управління персоналом і ін. Хороший програміст може стати керівником солідного проекту з розробки програмного забезпечення.

Багато програмістів вважають за краще не працювати у штаті компанії, а бути фрілансерами (тобто "вільними художниками") і виконувати разові замовлення, не виходячи з будинку. Фрілансер отримує винагороду, яка безпосередньо залежить від складності проекту. За типове завдання, виконання якого займає два-три дні, можна отримати $ 200-400. Верхня межа оплати може бути надзвичайно різною ($ 3000 і вища). Плюс цього способу роботи в тому, що можна одночасно виконувати декілька завдань різних працедавців заробляючи, таким чином, набагато більше.

Джерело: Куди піти навчатись № 1(52) 2009р.
2010-01-29  |  Автор: Уляна Лисак

Віповідальність за зміст публікації несуть їх автори, думка редакції сайту "Освітній портал" може не співпадати з думкою авторів публікації.

Увага! Ви можете обговорити матеріали цього розділу в форумі
або запропонувати власний матеріал для розміщення на сайті.

Для отримання статей поштою Ви маєте зареєструватись
та налаштувати параметри розсилки в персональному акаунті.

Всі права належать
Освітній портал™ 2003-2011рр.

Дизайн порталу: Стильная Студия