This version of the page http://www.ukrgasbank.com/ukr/about/history/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-11. The original page over time could change.
Історія Укргазбанку — Укргазбанк

РУС   УКР   ENG

А-А

358 - з мобільного телефону
044 590-49-99, 044 494-46-50
0 800 309-00-0

Про банк


Історія Укргазбанку


Публічне акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк» є правонаступником ЗАТ «Інтергазбанк» та АТЗТ «Хаджибейбанк», зареєстрованого Національним банком України 21 липня 1993 року (реєстраційний № 183).



1993

У 1993 році створено та зареєстровано акціонерне товариство закритого типу — акціонерний комерційний банк «Хаджибейбанк».

1995

У 1995 році нове керівництво АКБ «Хаджибейбанк» визначає такі стратегічні орієнтири розвитку банку:

  • універсалізація банківських послуг;
  • висока якість банківських послуг;
  • стабільність росту прибутковості;
  • провідне місце в обслуговуванні національної економіки;
  • досягнення високого рівня конкурентоспроможності.

Для реалізації нової стратегії розвитку Правління банку збільшує статутний фонд до 1 млрд. карбованців, здійснивши другу емісію акцій товариства. Головний офіс банку переведено з м. Одеси до м. Києва (із створенням Одеської філії). Назву банку змінено на АБ «Інтергазбанк».

Розпочинається активна комерційна і фінансова діяльність банку. Впроваджено програмний комплекс «Клієнт-Банк», що забезпечує якісне та оперативне обслуговування клієнтів.

1996

1996 року банк реорганізовано в акціонерний банк АБ «Укргазбанк» у формі закритого акціонерного товариства. Отримує ліцензію НБУ на право здійснення операцій з валютними цінностями і приєднується до міжнародної системи REUTERS, яка дає змогу в найкоротші терміни здійснювати всі види міжнародних фінансових розрахунків та вести активну діяльність на валютному ринку України.

1997

1997 року банк активно інтегрує в газовий комплекс України: його клієнтами стають потужні газопостачальники – ДАХК «Укргаз», АТЗТ «Інтергаз» та інші. Для підвищення рівня надійності та платоспроможності, а також достатності капіталу, банк збільшує статутний фонд до 2,3 млн. гривень.

На виконання рішень загальних зборів акціонерів банк реорганізовано у відкрите акціонерне товариство АБ «Укргазбанк», засновниками якого є ДАХК «Укргаз», АТ «Київоблгаз», СП «Арго» та інші.

24 липня 1997 року АБ «Укргазбанк» отримав генеральну ліцензію № 123 на право здійснення банківських операцій. Банк стає повноправним членом Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ).

Для оцінки діяльності банку, відповідно до міжнародних стандартів, вперше залучено міжнародну аудиторську компанію «Deloitte & Touche».

1998

1998 року клієнтом банку стає одна з найпотужніших компаній паливно-енергетичного комплексу – НАК «Нафтогаз України».

Банк збільшує темпи капіталізації: внаслідок другої емісії акцій акціонерного товариства АБ «Укргазбанк» статутний капітал сягає 7,05 млн. гривень.

Розпочинається активна диверсифікація послуг банку в регіонах України. В листопаді 1998 року АБ «Укргазбанк» ініціює приєднання АКБ «Сервіс» (м. Ужгород).

Отримавши від НБУ право перевозити цінності та виконувати інкасацію коштів АБ «Укргазбанк» розширює спектр послуг.

Банк входить до складу Асоціації українських банків (АУБ).

1999

1999 року банк завершує процедуру приєднання АКБ «Сервіс» і здійснює третю емісію акцій, збільшуючи свій статутний фонд до 13,95 млн.грн. Для реалізації стратегічного плану розвитку банк розширює ліцензію на право залучення і розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках.

АБ «Укргазбанк» починає здійснювати конверсійні та арбітражні операції з іноземною валютою для якісного обслуговування грошових потоків клієнтів, пов`язаних з експортно-імпортними операціями.

Для покращення обслуговування клієнтів у регіонах шляхом розвитку регіональних представництв на виконання рішень загальних зборів акціонерів АБ «Укргазбанк» і АКБ «Укрнафтогазбанк» здійснено реорганізацію АКБ «Укрнафтогазбанк» шляхом приєднання до АБ «Укргазбанк». Внаслідок об`єднання кількість установ банку, розташованих у регіонах України, зросла до дев`яти.

2000

У 2000 році, в рамках концепції універсалізації банківських послуг, банком проведено емісію локальних платіжних карток «ЕНЕРГІЯ™», за допомогою яких впроваджено зарплатні проекти для найбільших клієнтів АБ «Укргазбанк». 28 вересня 2000 року банк став принциповим членом міжнародної асоціації Еuropay Іnternational. Розпочато власну емісію міжнародних платіжних карток Еurocard/МаsterСагd.

Відкрито регіональні відділення у містах Суми, Полтава та Бориспіль. У результаті (станом на початок 2001 року) кількість філій банку зросла до 12 установ.

В серпні 2000 року банк розширив ліцензію на здійснення валютних операцій на міжнародних ринках. Банк запровадив нову послугу з надання клієнтам у користування індивідуальних депозитних сейфів. Для забезпечення фінансової стійкості та захисту інтересів клієнтів банком проведено п`яту емісію акцій та збільшено статутний фонд до 36,56 млн. грн.

2001

У 2001 році банк реорганізовано у відкрите акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк». З метою активного просування банківських послуг у регіони банк збільшив кількість регіональних відділень в Україні до 40 установ. Цього ж року банк отримав статус фінансового менеджера та агента із залучення фінансових інвестицій ЗАТ «Єврокар».

2002

Банк розширює присутність на ринку. Розпочато  роботу ще 5 філій банку у містах: Дніпропетровськ, Донецьк, Київ, Рівне та Харків. На кінець 2002 року функціонувало 17 філій та 34 безбалансових відділень банку в 13 областях України. Враховуючи динамічне зростання обсягу активних та пасивних операцій АБ «Укргазбанк», в порівнянні з іншими банками, Комісія з питань нагляду та регулювання діяльності банків своїм рішенням включила АБ «Укргазбанк» до групи крупних банків.

Почесним президентом АБ «Укргазбанк» стає Василь Михайлович Горбаль.

2003

У 2003 році почала працювати ще одна філія банку у м. Кам'янець-Подільський. В цьому ж році АБ «Укргазбанк» став менеджером із розміщення облігацій ЗАТ «Дружба народів Нова». Банк емітував власну платіжну картку VISA, на кінець липня обсяг емісії карток склав 88 тисяч штук.

Цього ж року АБ «Укргазбанк» виграв тендер Всесвітнього банку по обслуговуванню рахунків для розміщення коштів Всесвітнього банку, спрямованих на фінансування проекту «Розвиток приватного сектора».

Збільшилась кількість фінансових установ банку. На кінець року 18 філій та 45 безбалансових відділень якісно обслуговували клієнтів у 17 регіонах країни.

2004

У 2004 році АБ «Укргазбанк» збільшив свій статутний фонд до 120 млн. грн. та увійшов у першу двадцятку банків України. Значно зросла емісія платіжних карток банку. На кінець року вона складала майже 180 тисяч штук. Оцінивши, належним чином, якість та зручність проведення розрахунків через карткові рахунки за участю АБ «Укргазбанк» провідні компанії країни, великі державні структури, бюджетні організації та навчальні заклади розпочали разом з банком реалізацію спільних зарплатних проектів. Всього за рік було запроваджено 268 зарплатних проектів. На кінець року 1 517 працівників обслуговували майже 220 тисяч приватних та корпоративних клієнтів у Головному офісі, 20 філіях та 76 відділеннях банку. Чистий прибуток банку склав 12,16 млн. грн.  

2005

У 2005 році за допомогою універсалізації послуг банк відповідає найвищим вимогам клієнтів. АБ «Укргазбанк» пройшов сертифікацію термінального устаткування (POS-термінали та банкомати) у міжнародній платіжній системі MasterCard WorldWide, розпочав еквайрінг чіп-карт даної платіжної системи. За підсумками жовтня 2005 року банк посів третє місце серед торговців корпоративними облігаціями в Першій фондовій торгівельній системі (ПФТС). В  листопаді впровадив нову систему біометричної ідентифікації клієнтів у депозитарії – «МАСТ-IПРА «Депозитарій».

На кінець року банк мав 120 власних представництв майже в усіх регіонах країни. Обсяг емісії міжнародних платіжних карток перевищив 260 тисяч штук. З них понад десять тисяч карток є чіповими, що значно підвищує рівень захищеності відповідних карткових рахунків. Розпочалося введення в обіг карток з паливним бонусним доповненням «PetrolPlus» Термінальна мережа АБ «Укргазбанк» і банків-партнерів у системі «УкрКарт» стала нараховувати 1325 банкоматів та POS-терміналів. Статутний фонд банк збільшив до 170 млн. грн. Чистий прибуток банку склав 13,8 млн. грн.

2006

У 2006 році АБ «Укргазбанк» був затверджений як пілотний банк у проекті Міжнародної фінансової корпорації (IFC) «Корпоративне управління в банківському секторі України». Як наслідок реалізації цього проекту в банку значно підвищилась ефективність управління банківськими процесами.

Серед досягнень у цьому напрямі слід відзначити:

  • Повністю переглянута внутрішньобанківська нормативна база, що визначає перелік і обсяги повноважень органів управління, значно підвищена лояльність до міноритарних акціонерів; Статутом та Положенням про Спостережну раду передбачений інститут незалежних членів Наглядової ради, призначено два незалежних члена ради – Джон Джозеф Сміт та Юрій Полунєєв; у складі Спостережної ради утворені Аудиторський комітет та Комітет з корпоративного управління та призначень, які очолюють незалежні члени ради.
  • Під супроводом незалежних членів ради вживаються серйозні заходи з підвищення рівня контролю за ризиками із застосуванням міжнародного досвіду.
  • Значне зростання рівня інформаційної прозорості банку.
  • Підвищення привабливості банку в очах іноземних інвесторів.

У липні цього ж року міжнародне кредитне агентство Moody's Investors Service надало АБ «Укргазбанк» довгостроковий депозитний рейтинг в іноземній валюті ‘B2‘ і рейтинг фінансової стабільності ‘Е+‘. Прогноз по рейтингам - стабільний. Все це сприяло залученню від іноземних банків дебютного синдикованого кредиту на суму 16 млн. доларів США. До учасників синдикату входять як установи, з якими банк вже мав успішний досвід співпраці, так і нові партнери.

В другій половині року банк здійснив випуск та розміщення корпоративних облігацій на суму 100 млн. грн.

В 2006 році банк увійшов у п'ятірку найбільших імпортерів банківських металів в Україну, а також розширив мережу регіональних представництв, які здійснюють операції з банківськими металами. Так, впродовж 2006 року, АБ «Укргазбанк» імпортував та реалізував 1 800 кг банківського золота та 400 кг банківського срібла.

На кінець року 2 507 працівників банку у 163 центральних та регіональних установах обслуговували понад 325 тисяч приватних та корпоративних клієнтів. Термінальна мережа АБ «Укргазбанк» і банків-партнерів нараховувала 2 518  банкоматів та банківських POS-терміналів, в яких клієнти банку могли користуватися платіжною карткою за пільговим тарифом. Статутний фонд банк збільшив до 300 млн. грн. Чистий прибуток склав 30,8 млн. грн.

2007

2007 рік для банку відзначився активним зростанням показників діяльності. Зокрема, фінансовий результат – прибуток - за підсумками роботи в 2007 році склав 100,4 млн. грн., що у 3,26 перевищує показник 2006 року. Протягом року банк збільшив свій статутний капітал до 500 млн. грн. Також, у 2007 році чисті активи АБ «Укргазбанк» становили 10,3 млрд. грн., що на 131,2 % перевищило аналогічні показники минулого року. Кредитно-інвестиційний портфель банку зріс більш ніж удвічі, і сягнув 5,4 млрд. грн., що перевищило показник 2006 року у 2,4 рази. Сума кредитів, видана юридичним особам, збільшилась у 2,2 рази – до 3,4 млрд. грн. Обсяг коштів клієнтів банку за 2007 рік подвоївся, і становив 5,6 млрд. грн.

За 2007 рік банк відкрив 115 нових відділень, розпочав відправлення та виплату переказів для клієнтів банку через міжнародні системи переказів коштів Anelik та Money Gramm.

Посідаючи одне із лідерських місць на ринку цінних паперів АБ «Укргазбанк», вперше в Україні, випустив і розмістив власні іпотечні облігації на суму 50 млн. грн., організував випуск корпоративних облігацій клієнтів на суму більш ніж 506 млн. грн., розмістив корпоративні облігації клієнтів на загальну суму понад 472 млн. грн. Після перемоги у тендері банк організував та розмістив муніципальні облігації Луганської міської ради на суму 29,3 млн. грн. Також, АБ «Укргазбанк» розмістив власні корпоративні облігації на суму близько 407 млн. грн. Продовжуючи активну діяльність на ринку цінних паперів, банк розробив та успішно впровадив нову послугу для фізичних осіб за програмою «Народний брокер».

Приділяючи значну увагу сегменту банківських металів, банк реалізував на ринку понад 1,6 тони банківського золота. Враховуючи значні досягнення банку на ринку банківських металів, а також беручи до уваги загальнонаціональні економічні тенденції, АБ «Укргазбанк» розробив та запропонував своїм клієнтам нову депозитну пропозицію «Золота гарантія», яка,  незабаром, була визнана експертами кращою на ринку.

У червні 2007 року АБ «Укргазбанк» отримав другий синдикований кредит на міжнародному ринку на суму 46 млн. дол. США. Учасниками синдикату стали 14 фінансових установ з 10 країн. У грудні 2007 успішно завершено клубну операцію на 20 млн. дол. США за участю 9 фінансових установ з 6 країн. У жовтні 2007 року міжнародна агенція Fitch Ratings надала АБ «Укргазбанк» довгостроковий рейтинг дефолта емітента ‘B-‘ зі стабільним прогнозом, національний довгостроковий рейтинг ‘uaBBB-‘ зі стабільним прогнозом, короткостроковий РДЕ ‘B‘, індивідуальний  ‘D/E‘, підтримка ‘5‘. Крім того, банк в серпні 2007 підвищив свій довгостроковий рейтинг від національного агентства «Кредит Рейтинг» до ‘uaA‘ порівняно з ‘uaBBB+‘ в червні 2007.

За результатами року, Міжнародна платіжна система Visa International визнала АБ «Укргазбанк» кращим спонсором року та відзначила банк Дипломом «Найактивніший банк 2007 року».

В рамках конкурсу «MasterCard Банк року» громадськість визнала АБ «Укргазбанк» одним із переможців у номінації «Найнадійніший банк року 2007».

2008

15 років плідної діяльності на ринку банківських послуг АБ «Укргазбанк» відзначив якісними зрушеннями та позитивними фінансовими результатами. У 2008 році банк увійшов до групи найбільших вітчизняних кредитно-фінансових установ, збільшив статутний фонд до 700 млн.грн. Фінансовий результат за підсумками 2008 року склав 204,2 млн.грн., що у 2 рази перевищує показник 2007 року. Чисті активи банку становили 14,8 млрд.грн., це на 43,5% більше показників минулого року. Сума кредитів, виданих юридичним особам, збільшилась на 63% і склала 5, 6 млрд.грн. Балансовий капітал банку за 2008 рік виріс на 524 млн.грн. і досяг 1,5 млрд.грн.

У 2008 році АБ «Укргазбанк» продовжував активну діяльність на ринку цінних паперів. У звітному році банк визнано абсолютним лідером торгів корпоративними бондами серії ‘С‘, обсяг яких досяг 1,26 млрд.грн. У липні  АБ «Укргазбанк» емітував облігації місцевої позики м. Бориспіль, загальний об’єм яких становив 9 млн.грн. Національне агентство «Кредит Рейтинг» присвоїло даним облігаціям рейтинг інвестиційного класу на рівні  ‘uaA‘.

У червні 2008 року банк своєчасно погасив черговий синдикований кредит у розмірі 46 млн. доларів США, який було залучено у червні 2007 року. У серпні 2008 року банк залучив синдикований кредит на суму 23 млн. доларів США. Кредитні кошти були залучені на рік і були спрямовані на фінансування зовнішньоторговельних операцій клієнтів. У грудні цього ж року, вчасно і в повному обсязі, банк погасив клубний кредит у розмірі 20 млн. доларів США, залучений у грудні 2007 року.

Протягом 2008 року банк реалізував на внутрішньому ринку понад 4 тони банківського золота.

За підсумками попереднього року банк відкрив 101 точку продажу. Таким чином, на кінець 2008 року регіональна мережа АБ «Укргазбанк» налічувала понад 390 установ по всій Україні.

В липні звітного року АБ «Укргазбанк» запроваджує надання нової послуги для клієнтів-фізичних осіб – операції на ринку Forex. Даний ринок приваблює учасників простотою у користуванні та мінімальними затратами часу.
За 2008 рік емісія платіжних карток банку склала понад 312 тис. одиниць – це на 60% більше, ніж у 2007 році. АБ «Укргазбанк» є членом платіжної системи «УкрКарт» та реалізує  проекти об’єднання мереж банкоматів з іншими  провідними вітчизняними банками. І станом на 1 січня 2009 року держателі платіжних карток мають змогу за пільговим тарифом обслуговуватись у 3990 банкоматах та 1900 банківських терміналів.

Банк проводить політику інформаційної прозорості та публічності. У звітному році агентство фінансових ініціатив спільно зі Службою рейтингів корпоративного управління Standard & Poor's провели дослідження інформаційної прозорості банків України. За результатами дослідження АБ «Укргазбанк» посів перше місце у рейтингу з показником 71,2%. Банк став першим в історії подібних досліджень, подолавши знакову позначку індексу транспарентності у 70%. Такий результат знаходиться на рівні аналогічних показників провідних фінансових установ світу.

2009

У червні 2009 року відкрите акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк» було реорганізовано у публічне акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк» з метою приведення діяльності банку у відповідність до Закону України «Про акціонерні товариства».

Зважаючи на фінансову ситуацію, що склалася в країні у 2009 році, акціонери АБ «Укргазбанк» прийняли рішення про необхідність капіталізації фінустанови та звернулись до Уряду щодо участі держави у статутному капіталі банку шляхом його рекапіталізації. В липні Кабінет Міністрів України ухвалив збільшення статутного капіталу АБ «Укргазбанк» на суму 3,1 млрд. грн. Таким чином, на кінець 2009 року статутний капітал банку становив 3,8 млрд. грн., а 81,58% його акцій належало державі.

У 2009 році АБ «Укргазбанк» зберіг статус найбільш інформаційно прозорої фінансової установи щодо своєчасності та повноти розкриття публічної інформації для клієнтів. АБ «Укргазбанк» став переможцем конкурсу річних звітів та веб-сайтів українських банків у 2009 році, який адмініструвала KPMG в Україні. А також увійшов до трійки лідерів у рейтингу транспарентності за результатами дослідження рівня інформаційної прозорості 30 найбільших банків, яке проводилось у 2009 році Агентством фінансових ініціатив спільно зі Службою рейтингів корпоративного управління Standard & Poor’s.

В 2009 році банк проводив стриману політику щодо розвитку мережі продажів та здійснив оптимізацію існуючої, з метою скорочення адміністративних витрат. Станом на кінець 2009 року мережа банку складалась з Головної установи банку, 13 філій та 263 відділень. Враховуючи необхідність додаткового збільшення статутного капіталу банку на суму не менше 1,9 млрд.грн. рішенням загальних зборів акціонерів був здійснений випуск простих іменних акцій банку у кількості 1,9 млрд.шт. загальною номінальною вартістю 1,9 млрд.грн. На підставі постанови Кабінету Міністрів України 1 899 981 000 акцій були викуплені Міністерством фінансів України в обмін на облігації внутрішньої державної позики. 19 000 акцій були викуплені міноритарними акціонерами.

Таким чином, частка Міністерства фінансів України у статутному капіталі АБ «Укргазбанк» становить 87,72 %.

2010

АБ «Укргазбанк» розробив нову стратегію розвитку, фінансова діяльність установи відзначилась зростанням показників та відновленням кредитування.

Загальними зборами акціонерів АБ «Укргазбанк» було прийнято рішення щодо обрання нового складу Наглядової ради АБ «Укргазбанк», Головою якої став Івченко В.А., Головою Правління АБ «Укргазбанк» Наглядова рада призначила Брезвіна А.І. Міністерством фінансів України АБ «Укргазбанк» включений до переліку комерційних банків, що здійснюють функції агентів по оформленню відшкодування податку на додану вартість облігаціями внутрішньої державної позики.

В січні 2010 АБ «Укргазбанк» став лідером серед професійних учасників ринку по об’єму торгів цінними паперами  на ПФТС за результатами 2009 року, а в лютому банк став членом ВАТ «Українська біржа» і допущений до торгів на цій біржі;

У квітні АБ «Укргазбанк» був відзначений «Золотим Сертифікатом» міжнародної системи грошових переказів «ЛІДЕР» в номінації «Динаміка розвитку мережі».

У вересні Міжнародна система термінових грошових переказів для фізичних осіб «Юністрім» відзначила співробітництво з АБ «Укргазбанк» нагородженням банку Почесною грамотою в номінації «За приріст до попереднього року» - 1 місце.

В листопаді 2010 року за версією журналу «Банкиръ» АБ «Укргазбанк» визнано кращим банком у двох номінаціях: «Лідер серед комерційних банків – торговців цінними паперами» та «Банк, що зберіг високий рівень довіри».

Національне рейтингове агентство «Кредит-рейтинг» підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг АБ «Укргазбанк» ‘uaBBB‘. Прогноз по рейтингу -  стабільний; рівень надійності банківських депозитів на рівні ‘4‘, що означає високу надійність

Кабінет міністрів України визначив АБ «Укргазбанк» уповноваженим  обслуговувати поточні рахунки зі спеціальним режимом використання  гарантованих постачальників (газопостачальні компанії) та їх структурних  підрозділів, а також підприємств, які продають природний газ  газопостачальним підприємствам. Це передбачено урядовою постановою 1160 від 29 грудня 2010 року.

За підсумками року, банк отримав нагороду від міжнародної компанії VISA «За найбільший темп росту кількості операцій в торговельно-сервісній мережі в 2010 році». АБ «Укргазбанк» увійшов до першої групи — найбільших  вітчизняних банків — з активами більше 14 млрд грн.  

За 2010 рік банк отримав 10,1 млн.грн. прибутку. Чисті процентні доходи за рік складають 1,1 млрд.грн., що вдвічі перевищує відповідні показники попереднього періоду.

Протягом року активи банку зросли на 1,7 млрд.грн., що складає 14,4%. Позитивні зміни відбулись, в основному, за рахунок зростання коштів в інших банках та кредитів клієнтів.

За 2010 рік кошти клієнтів АБ «Укргазбанк» зросли на 1,2 млрд.грн., що складає 29,6% приросту, в порівнянні з попереднім періодом. У минулому році банк виконав зобов’язання  з погашення та викупу власних облігацій, що призвело до зменшення боргових цінних паперів, емітованих банком на 57,7 млн.грн.


Відобразити усі роки



Версія для друку




Інтернет-банкінг
Скористайтесь послугами банку on-line

Мережа філій та відділень
Звертайтесь до найближчого до Вас відділення банку!

Банкомати та термінали
Банкомати та платіжні термінали самообслуговування

FOREX
Операції на міжнародному валютному ринку