This version of the page http://www.osvita.org.ua/highedu/?hes_id=1038 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-11. The original page over time could change.
Харківський національний економічний унівеситет // Освітній портал™
www.osvita.org.ua
Довідник ВНЗ України // Харківський національний економічний унівеситет
Головна
Новини освіти та науки
Події освіти та науки
Статті з питань освіти
Довідник ВНЗ України
Пошук навчального закладу
Дистанційна освіта
Навчальні курси
Освіта за кордоном
Бізнес-освіта, MBA
Абітурієнту
Студенту
Болонський процес
Зовнішнє тестування (ЗНО 2011)
Середня освіта. Підручники
Законодавство
Періодичні видання
Каталог освітніх сайтів
Реферати, курсові, дипломні
Профорієнтація молоді
Робота освітянам та молоді
Освітній форум
Зробити портал кращим!
Ефективна реклама

Опитування

На Вашу думку, залучення Церкви до навчального процесу:

перейти до теми

Форум вищої освіти

ВНЗ України - відгуки та рейтинг користувачів!

Вища освіта після відрахування

Чи стала вища освіта більш відкритою для "розумних"

Ребят допоможіть,скажіть з якими хворобами незараховують абі

НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКИЕ КОНФЕРЕНЦИИ

Перейти в форум
Харківський національний економічний унівеситет
Загальна iнформацiя  |  Пiдготовче вiддiлення  |  Приймальна комiсiя
Факультети  |  Гуртожитки  |  Фотогалерея
Статуснаціональний
Типуніверситет
АкредитаціяIV
ЛіцензіяАА № 867779 від 09.11.04 р.
ПідпорядкованістьМіністерство освіти і науки, молоді та спорту України
Керівник ВНЗректор Пономаренко Володимир Степанович, доктор економічних наук, професор
Адреса61001, Харківська обл., м. Харків, просп. Леніна, 9-а
Телефони(057)7021837
Факс-
Web-сайтwww.hneu.edu.ua
E-mailksue@ksue.edu.ua
Військова кафедра-
Дата заснування22.10.1930 р.

Історично Харківський національний економічний університет пов’язаний з первістками фахової економічної освіти України – Харківським комерційним училищем Імператора Олександра III (засноване в 1893 році) та Вищими комерційними курсами Харківського купецького товариства (з 1912 року), яким 29 березня 1916 р. рішенням Державної Думи Росії надано статус Комерційного інституту – 2-го в Україні та 7-го в імперії за часом створення. Наприкінці 1919 р. Харківський комерційний інститут перетворено на Харківський інститут народного господарства, який працював у складі економічного, торговельного, фінансово-банківського, статистичного, правового, кооперативного та промислового факультетів. Визнаний високий рівень фахової підготовки студентів і наукової роботи у ВНЗ забезпечувала плідна робота інституту з науково-дослідними кафедрами Всеукраїнської академії наук (ВУАН).

Після реформування та глибокої реорганізації в 1930 році на Харківський інженерно-економічний інститут ВНЗ спеціалізувався на підготовці фахівців з економіки промисловості та організаторів виробництва на підприємствах важкої індустрії. ХІЕІ брав активну участь у здійсненні індустріалізації України, процесі розвитку наукових досліджень; в інституті сформувалися потужні наукові школи.

Велика Вітчизняна війна перервала мирну працю мільйонів громадян нашої країни. У серпні 1941 року, у зв’язку з початком воєнних дій на території України, інститут тимчасово припинив роботу.

У боях із німецько-фашистськими загарбниками колишні студенти та викладачі про явили мужність і героїзм.Серед нагороджених був удостоєний звання Героя Радянського Союзу А. М. Волошин, Г. А. Маєвський, І. К. Карцев, С. А. Куліш, К. О. Штець, М. А. Сіроштан, О. А. Сахно та інші були нагороджені високими урядовими нагородами. Керівник навчальної частини інституту Ф. Ф. Тесленко-Пономаренко, декан металургійного факультету І. С. Барац, секретар ученої ради П. В. Гуляєв, викладач В.В. Кононенко та багато інших отримали нагороди Батьківщини за самовіддану працю під час війни.

У післявоєнні роки розвиток інституту визначався розширенням фахової економіко-математичної підготовки та інформатизацією навчального процесу, створенням системи післядипломної підготовки кадрів економічних служб підприємств середньої та вищої ланок. Широке визнання отримали роботи колективу вчених науково-дослідної лабораторії з економіки промисловості Харківського раднаргоспу при ХІЕІ під керівництвом проф. О. Г. Лібермана. На основі результатів досліджень було висунуто пропозиції, спрямовані до ЦК КПРС та опубліковані в статті «План, прибуток, премія» (газета «Правда» від 9 вересня 1962 р.). Пропозиції дали поштовх загальносоюзній економічній дискусії та стали основою концепції («косигінської») економічної реформи 1965 р.

На початку 1960-х рр. Інститут стає одним із піонерів розробки та використання математичного апарату в економічних дослідженнях та створення потужних наукових шкіл у галузі економічної кібернетики, готує фахівців для проектування та обслуговування автоматизованих систем управління виробництвом. Досягненням інституту було створення сучасної системи перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів для промисловості, орієнтованої на світові стандарти і високо оціненої як вітчизняними, так і зарубіжними фахівцями.

Наприкінці 1980-х – на початку 1990-х рр. інститут уперше в Україні здійснив підготовку спеціалістів із зовнішньоекономічної діяльності. За результатами державної акредитації 1994 року ХІЕІ перетворено на Харківський державний економічний університет. Указом Президента України від 21 серпня 2004 р. університету надано статус національного.

Умови співпраці з ВНЗ - переглянути

Редакція порталу не несе відповідальності за точність розміщеної про ВНЗ інформації, але докладає максимум зусиль щоб підтримувати її в актуальному стані.

Увага! Зареєстровані користувачі можуть залишити власний відгук щодо цього ВНЗ в відповідній гілці форуму або надіслати виправлення якщо помітили неточність.

Всі права належать
Освітній портал™ 2003-2011рр.

Дизайн порталу: Стильная Студия