This version of the page http://meteo.com.ua/articles/5/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-09. The original page over time could change.
Статьи и новости
  • ПОПЕРЕДЖЕННЯ
  • ОФІЦІЙНИЙ ПРОГНОЗ ПОГОДИ
  • РОЗРАХ. ПРОГНОЗ ПОГОДИ
  • ПОТОЧНА ПОГОДА
  • МЕТЕОРОЛОГІЯ
  • АГРОМЕТЕОРОЛОГІЯ
  • ГІДРОЛОГІЯ
  • СУПУТНИКОВА ІНФОРМАЦІЯ
  • ГІДРОМЕТЕОРОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР
  • СТАТТІ, НОВИНИ

Статьи и новости

02.02.2009

Інформаційний бюлетень WMO МетеоСвіт за грудень 2008 року. www.wmo.int/meteoworld

Інформаційний бюлетень WMO МетеоСвіт за грудень 2008 року. www.wmo.int/meteoworld
Грудень 2008 року
Метеосвіт
Погода Клімат Вода


Діяльність ВМО


Управління ризиками і можливостями мінливості і зміни клімату / Прогнозування клімату та сезонні прогнози / Пом'якшення наслідків стихійних лих / Вдосконалення систем та процедур раннього попередження надзвичайних ситуацій / Стан озонового шару в 2008 році / ВМО та міжнародні стандарти



Новини стисло

Управління ризиками і можливостями мінливості і зміни клімату

Клімат надає суспільству як можливості, так і несе ризики. Протягом десятиліть ВМО розширяла можливості метеорології, гідрології та пов'язаних з ними геонаук з метою надавання послуг, які б дозволили людству впоратися з кліматичними умовами.

Системи та стандарти, розроблені ВМО, полегшують збір, обробку та одмін спостереженнями за кліматом для надання послуг по захисту життя і власності, а також для стимулювання соціально-економічного розвитку. У рамках першої та другої Всесвітніх кліматичніх конференцій ВМО та її та партнери приєдналися до світу для вирішення кліматичних проблем, пов'язаних з наукою та політикою, необхідними для кращого розуміння та пом'якшення наслідків зміни клімату.

Перша Всесвітня конференція з питань клімату (1979) допомогла створити інституції, такі, як ВМО, Всесвітня кліматична програма, Всесвітня програма досліджень клімату (у співавторстві з ВМО, Міжнародною радою з науки і Міжурядовою океанографічною комісією Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури ) і Міжурядова група експертів з питань зміни клімату (МГЕЗК) (у співавторстві ВМО та Організації Об'єднаних Націй з навколишнього середовища), яка отримала Нобелівську премію миру
у 2007 році.



Друга Всесвітня конференція з питань клімату (1990) закликала до створення Конвенції
з клімату, додаючи імпульс міжнародним зусиллям щодо вирішення проблеми зміни клімату. Це привело до розробки Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату в 1992 році. Вона також привела до створення Глобальної системи спостережень за кліматом та рекомендацій щодо майбутньої діяльності Всесвітньої
кліматичної програми.
ВКПК-3 будуватиме свою роботу на більш глибокому розумінні кліматичної системи та досягненнях у галузі науки кліматичних прогнозів та інформації, яка може сприяти підвищенню добробуту суспільства. Вона буде спрямована на створення послуг, які дозволять тим, хто приймає рішення, краще керувати кліматичними можливостями та ризиками, пов'язаними з екстремальними кліматичними умовами та дозволить громадам поліпшити їх здатність адаптуватися до довгострокової зміни клімату.


Величезний обсяг даних, зібраних і архівованих ВМО, разом з її глобальною системою обробки даних та телекомунікацій, яввляє собою ресурс, який може істотно допомогти в розробці кліматичних послуг та продуктів. До них відносяться карти можливих ризиків та можливостей, періодів повернення визначених ризиків і можливостей, використання джерел відновлюваної енергії, управління міським господарством, потенційних спалахів захворювань і точні кліматичні прогнози.


Глобальні, регіональні та національні центри передбачення клімату мають навички для отримання корисних кліматичних прогнозів та інформації. Ці навички, однак, відрізняються від регіону до регіону і від країні до країни. Потенціал країн, що розвиваються, і найменш розвинених країн необхідно зміцнити, з тим щоб дати їм
можливість продукувати точні та корисні продукти і послуги.
Потреби різних суспільств повинні бути добре вивчені і включені у продукування продуктів та послуг. Контроль клімату і прогнозування повинні бути поліпшені, і має бути розроблена відповідна політика. Ці вимоги не можуть бути досягнуті окремими країнами поодинці. Світ послуговується однією кліматичною системою, яка перерозподіляє тепло, енергію та інші атмосферні і океанічні складові, без всесвітнього співробітництва ніяк не обійтися.

Належний контроль за кліматичною системою дає можливість своєчасно виявляти небезпечні транскордонні кліматичні системи. Світ повинен об'єднатися для поліпшення клімату, прогнозування та інформаційних послуг, які будуть істотно сприяти досягненню Цілей Організації Об'єднаних Націй в галузі розвитку на порозі тисячоліття, Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй по плану дій у зв`язку зі зміною клімату, прийнятому у Балі, Рамкової Хіогхської дії по зменшенню небезпеки стихійних лих.

ВКК-3 створить міжнародну основу для розробки кліматичних послуг, які ліквідують розрив між МГЕІК оціночними доповідями та послугами, необхідними для адаптації до мінливості і зміни клімату на регіональному та галузевому рівнях.

ВКК-3, як очікується, також надати Керівництво щодо дій, пов'язаних з такими кліматичними небезпеками, як посухи, повені, холод і теплові хвилі, голод та спалахи певних захворювань, які, крім загрози життю, також впливають на здоров'я та наявність основних потреб, таких, як продовольство, води та енергія.

З 31 серпня по 4 вересня 2009 року, ВМО проведе в Женеві, разом з партнерськими організаціями, Всесвітню кліматичну конференцію-3 (ВРЦ-3), на загальну тему «Прогнозування клімату та інформація для прийняття рішень» (див. також наступні два пункти). Присвячений конференції веб-сайт був створений на головній сторінці ВМО.

Кліматичні передбачення та сезонні прогнози


Концепція регіональних кліматичних оглядових Форумів (RCOF - РКОФ) була задумана, розроблена і підтримується в рамках проекту ВМО щодо Служб кліматичної інформації та прогнозування в партнерстві з національними метеорологічними і гідрологічними службами (НМГС), регіональними кліматичними інституціями та іншими установами. Ці форуми вже завершили 10річчя успішної роботи в різних частинах Африки та Південної Америки. Робляться узгоджені зусилля щодо поширення концепції на інші регіони.



Кліматична інформація, в тому числі прогнози / перспективні огляди, може бути суттєвою вигодою для багатьох клімат-чутливих секторів. ВМО допомогла створити РКОФи по всьому світу, поклавши на них відповідальність виробляти і поширювати регіональні оцінки (з використанням переважно на основі консенсус - підходу) стану
регіонального клімату на майбутній сезон.
Національні та регіональні можливості різні, але, безумовно, недостатні, щоб справитись із завданням поодинці. Вбудованою в процес РКОФів є регіональна мережа надавачів кліматичних послуг і зацікавлених сторін, включаючи представників сектора користувачів. Країни-учасниці визнають потенціал прогнозування клімату та сезонних прогнозів в якості потужного інструменту розвитку, покликаного допомогти громадам та
всім, хто приймає рішення, вирішувати проблеми, пов'язані з кліматичною мінливістю і зміною клімату.

РКОФи об'єднують на оперативній основі національних, регіональних та міжнародних експертів з клімату з метою вироблення регіональних кліматичних прогнозів, які базуються на даних з НМГС, регіональних інститутів, регіональних кліматичних центрів Глобальних центрів довгострокових прогнозів та інших центрів кліматичних прогнозів.
Кліматична інформація, в тому числі прогнози та перспективні огляди, може бути суттєвою вигодою для багатьох клімат - чутливих секторів, включаючи раціональне використання водних ресурсів для побутових і сільськогосподарських потреб.


Завдяки взаємодії з галузевими користувачами, агенціями по розповсюдженню інформації та політиками, РКОФи оцінюють ймовірні наслідки застосування цих оглядів в найбільш актуальних соціально-економічних секторах в даному регіоні і вивчають
способи використання цих оглядів.
РКОФи також розглядають перешкоди на шляху до користування кліматичною інформацією, досвід і уроки успішного використання продуктів РКОФів і покращують застосування їх використання з урахуванням особливостей того, чи іншого сектору. Ці форуми потім призводять до національних форумів, які розробляють детальні перспективні кліматичні огляди національного масштабу і інформацію про погодні ризики, в тому числі попередження, адресовані особам і органам, які приймають рішення.
РКОФи надали уроки та досвід, які мають вирішальне значення для адаптації до зміни клімату. Ця концепція може бути поширена на розвиток нашої здатності адаптуватися до зміни клімату. Регіональні оцінки змін клімату, які спостерігались, і прогнозованих змін клімату, включаючи розвиток продуктів крупномасштабних сценаріїв зміни клімату для оцінки впливу погодніх явищ, можуть бути включені до портфеля продуктів РКОФів.

Цей потенціал вже було визнано Допоміжним органом по науці і технічному консультуванню Рамкової конвенції про зміну клімату Організації Об'єднаних Націй, і є ключовим елементом внеску ВМО до Робочої програми, прийнятої в в Найробі, щодо
впливів, вразливості та адаптації до зміни клімату.
Виходячи з потреб конкретних секторів, спеціалізовані, орієнтовані на певні сектори оглядові форуми, такі як Оглядові форуми з проблем малярії, проводяться у зв'язку з РКОФми в Африці. З урахуванням сезонних температур і опадів, на деяких РКОФах складаються прогнози річкового стоку. Ця інформація є корисною для менеджерів водного господарства і допомагає їм у прийнятті рішень щодо розподілу води. Регулярно, на основі перспективних кліматичних оглядів в деяких регіонах, створюються регіональні огляди стосовно сільського господарства та продовольчої безпеки. Ця інформація важлива при плануванні та розподілі резервів продовольчого зерна.


Пом`якшення наслідків стихійних лих

Оскільки стихійні лиха є невідворотними, завчасне, точне та високоякісне наукове передбачення екстремальних гідро – кліматичних явищ допомагає до них підготуватись і пом`якшити наслідки катастроф. Ранні попередження і прогнози з достатнім часом для прийняття рішень є ключовим компонентом збільшення безпеки людей та зменшення соціально – економічних та екологічних наслідків природних катаклізмів.
Інформація та послуги, які надаються національними метеорологічними гідрологічними службами(НГМС) є життєво важливою для попередження і пом`якшення наслідків природних лих і потребують істотного посилення.
ВМО організувала конференцію в Кишиневі, Республіка Молдова, у жовтні 2008 року, яка надала змогу європейським країнам обговорити вперше на регіональному рівні зменшення наслідків стихійних лих через посилене співробітництво між НГМС та інституціями, які займаються менеджментом ризиків, пов`язаних з катастрофами. Метою було посилити специфічні нарощування відповідних наукових і технічних потужностей з метою зменшення ризику катастроф у регіоні.
Згідно з оцінкою гідрометеорологічних служб, яка була оприлюднена на конференції, загальне інвестування, потрібне для зміцнення НГМС семи країн південно – східної Європи(Албанії, Боснії і Герцеговини, Хорватії, Сербії, Чорногорії, Республіки Молдови та колишньої югославської республіки Македонії) могло б бути скорочене на третину через регіональне співробітництво у наступні п`ять років.
Доповідь наголошує, що з метою адаптування до мінливості і зміни клімату, необхідно узгоджено вирішувати проблеми ризику і непевності у засобах прийняття рішень. Вчені НГМС можуть ефективно надавати регіональні і місцеві дані щодо зміни клімату, інтерпретуючи модельні результати для зацікавлених сторін і працюючи міждисциплінарно.
У доповіді наводяться переконливі аргументи на користь урядових і приватних зусиль з метою зміцнення НГМС та показує, чому такі зусилля не можуть розглядатись лише як національні витрати, але скоріше як інвестиція у національний і регіональний розвиток.
Наслідки зустрічі сприятимуть міжнародному обговоренню проблеми зменшення ризику катастроф, особливо під час Всесвітньої конференції з питань клімату – 3, яка відбудеться у Женеві, Швейцарія, з 31 серпня по 4 вересня 2009 року(див. розділ 1 цього випуску).

Покращення систем раннього попередження та процедур щодо надзвичайних ситуацій

Щороку природні катастрофи призводять до значних наслідків у всьому світі. Катастрофи, спричинені метеорологічними, гідрологічними та іншими, пов`язаними з кліматом лихами, такими як повені, тропічні циклони, посухи та спека трапляються найчастіше і набувають найбільших масштабів. Статистика Дослідницького центру епідеміології катастроф (http:www.cred.be/) виявляє, що за період 1980 – 2007 років близько 8500 природних катастроф у всьому світі призвели до загибелі приблизно 2 мільйонів людей і спричинили шкоду вартістю до 1500 мільярдів доларів. На протязі останніх 50 років кількість катастроф і пов`язаних з ними економічних втрат збільшилась в 10 і 50 разів відповідно.
Незважаючи на це, втрати життів зменшились вдесятеро. Це зменшення є результатом розвитку ефективної політики і стратегії по зменшенню ризиків від катастроф, особливо, що стосується поєднання систем раннього попередження і готовності до надзвичайних ситуацій та планування на усіх рівнях, від національного до місцевого.
Протягом років ВМО пропагувала важливість заходів попередження і готовності, включаючи оцінку ризиків, систему раннього оповіщення і планування по секторам.
Всесвітня система обробки даних і прогнозування ВМО, наприклад, включає в себе три всесвітні метеорологічні центри і 40 регіональних спеціалізованих центрів, а також регіональні центри відслідковування клімату і посух. Ці центри забезпечують співробітництво на глобальному, регіональному і національному рівнях щодо обробки даних і регулярно надають країнам аналітичні матеріали та метеорологічні прогнози, які слугують підтримці можливостей попередження національних метеорологічних та гідрологічних служб.
Прикладом може слугувати система раннього оповіщення щодо циклонів ВМО. Вона включає в себе скоординовану мережу спостереження, яка здійснює збір і обмін даними, 6 регіональних спеціалізованих метеорологічних центрів, які аналізують дані стосовно тропічних циклонів, видають прогнози та попередження і п`яти регіональних комітетів, які забезпечують постійне покращення прогнозування тропічних циклонів і операційне координування. ВМО працює над інтегрованим підходом щодо використання цієї скоординованої мережі з метою підтримки національних систем попередження стосовно широкого спектру стихійних лих, включаючи повені, посухи, піщані і пилові буревії, сильні шторми, штормові припливи та інші, пов`язані з морем стихійні явища. В той час, як вигоди від функціонування систем раннього попередження були ясно продемонстровані, національна політика у багатьох країнах продовжує робити наголос на
постфактум – відповіді і рятувальних операціях. Інвестиції у систематичні і сталі системи раннього оповіщення та програми готовності до надзвичайних ситуацій на національному та місцевому рівнях є ще недостатніми.
Концепція систем раннього отримала значну міжнародну увагу протягом останніх кількох років. Результати глобального огляду систем раннього оповіщення, разом з національними та регіональними оцінювальними оглядами потужностей, проведені ВМО, що у багатьох країнах є потреба розвивати системи раннього оповіщення, як невід`ємну частину національної стратегії зменшення ризику, пов`язаного з катастрофами.
Через інтегрований підхід щодо планування з партнерськими агенціями ВМО ініціювала з 2007 року національний показ і перспективні пілотні проекти, хорошу практику аналізу і документування в системах раннього оповіщення. При допомозі колективного аналізу уроків, отриманих від показу і пілотних проектів, метою є розробка першого пакету цілісних настанов щодо керівництва і операційних аспектів в ранніх системах попередження.


Стан озонового шару у 2008 році.

Зменшення озонового шару розпочалось досить пізно в Антарктичному вихорі у 2008року. Вихор був досить концентричним(тобто отримував мало сонячного світла до кінця серпня) з центром над північним полюсом. В кінці серпня зменшення озонового шару розпочалось і розмір та глибина озонової діри швидко збільшувались. Площа озонової діри досягла максимуму 27млн. кв. км 12 вересня. Після 17 вересня площа почала зменшуватись і на 11 жовтня вона складала близько 23 млн. кв. км. Для порівняння, у 2007 році озонова діра простягалася на 25 млн. кв. км., а в рекордний 2006 рік її площа перевищувала 29 млн. кв. км.
Протягом серпня і першої половини вересня дефіцит озонової маси був менший, ніж у попередні роки, починаючи з 1999 року, за виключенням 2002 і 2004 років. В середині вересня, він перевищив показники 2007 року і 22 вересня досягнув 27 мегатон(мт), що приблизно дорівнювало максимуму 2007 року. Потому дефіцит озону продовжував зростати і досяг максимуму у 2008 році 35 мт 3 жовтня. Починаючи з 1999 року лише у 2000, 2003 та 2006 роках спостерігавсь більший дефіцит озону, ніж у 2008 році. Після 3 жовтня дефіцит озону швидко зменшувався і на 13 жовтня складав близько 25 мт. Варіативність вираженості антарктичної озонової діри у наступні роки буде залежати скоріше від багаторічних метеорологічних змін, ніж від змін вмісту в атмосфері речовин, які спричинюють зменшення озонового шару, яке є досить повільним(близько 1% на рік), досягнувши пікових значень близько 2000 року.
ВМО координує глобальну мережу спостереження за озоном. Система спостереження за озоном Глобальної служби атмосфери включає в себе понад 100 станцій в усьому світі, які вимірюють загальний вміст озону(у вертикальному стовпі) та озонові профілі у тропосфері і стратосфері. Вона надає важливу інформацію для оцінки стану озонового шару і ці дані використовуються у щоквартальній Науковій оцінці зменшення озонового шаруWMO/UNEP (Програма ООН щодо довкілля). Дані з Антарктиди надсилаються у режимі, близькому до режиму реального часу і використовуються у бюлетенях ВМО щодо антарктичного озону.

ВМО та міжнародні стандарти

16 вересня 2008 року ВМО та Міжнародна програм з питань стандартизації (ISO) щодо посилення співробітництва в галузі розвитку міжнародних стандартів, пов`язаних з метеорологічними та гідрологічними даними, продуктами та послугами. ISO офіційно визнала ВМО як міжнародний орган стандартизації в грудні 2007 року.
Робочі угоди між ВМО та ISO мають на меті посилити розвиток міжнародних стандартів і уникати дублювання роботи щодо стандартів, пов`язаних з метеорологічними, кліматологічними, гідрологічними, морськими і екологічними даними, продуктами та послугами.
Триває підготовча робота щодо прискореного прийняття ISO документів ВМО стосовно стандартів ISO. ВМО та ISO розвиватимуть, затверджуватимуть і публікуватимуть загальні стандарти, основані на технічних положеннях, посібниках і керівництвах ВМО.
У кінці жовтня ВМО розпочала роботу щодо узгодження з ISO технічних положень для різних технічних комісій.
У той же час розпочалась робота над пілотним проектом щодо системи менеджменту якості при Метеорологічній Агенції Танзанії, яка повинна підготувати Агенцію до сертифікації згідно з рішенням ISO 9001-2000 в середині наступного року. Документація, напрацьована протягом цього процесу, буде обмінюватись серед країн, що розвиваються з метою полегшити і поширити втілення їх власних систем менеджменту якості.
Основні результати даного проекту будуть опубліковані на вебсайті Комісії ВМО з питань аеронавігаційної метеорології на користь зацікавлених НГМЦ, бажаючих скористатись напрацьованими в ході реалізації проекту документацією, програмним забезпеченням і шаблонами.



Події, які очікуються

11 – 13 лютого 2009 року: Робоча група виконавчої ради з питань клімату, погоди, води і довкілля – друга сесія (Женева)

16 – 19 лютого 2009 року: Зустріч групи експертів Комісії з сільськогосподарської метеорології щодо посух та екстремальних температурна тему: Готовність і менеджмент для сталого сільського господарства, пасовищ, лісового та рибного господарства (Пекін, Китай)
23 – 25 лютого 2009 року: Міжнародна конференція щодо викликів та можливостей в агрометеорології (Нью - Делі, Індія)

26 – 28 лютого 2009 року: Зустріч групи щодо координації втілення стосовно систем підтримки агрометеорологічних служб (Нью - Делі, Індія)

9 – 13 березня 2009 року: Третій міжнародний науковий симпозіум THORPEX (Монтерей, Каліфорнія, США)

23 березня – 3 квітня 2009 року: Семінар РА IVP з питань прогнозування та попередження щодо буревіїв та громадських служб погоди (Маямі, США)

Возврат к списку