This version of the page http://www.ksada.org/html/scwu.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-28. The original page over time could change.
ХДАДМ >>> наукова робота
головна   >>  наукова робота   |  рус  |  eng  |   головна  |  
ХДАДМ Харківська державна академія дизайну і мистецтв

:: події
:: контакт


:: академія
:: спеціалізації
:: приймальна комісія

:: навчальна робота
:: наукова робота
:: міжнародні зв'язки
:: інформаційний центр

:: бібліотека
:: галерея
:: музей
:: ліцей

[ Наукова робота ]




::: ПРОРЕКТОР З НАУКОВОЇ РОБОТИ

::: НАУКОВІ ВИДАННЯ АКАДЕМІЇ

::: НАУКОВІ КОНФЕРЕНЦІЇ, ОЛІМПІАДИ

::: СПЕЦІАЛІЗОВАНА ВЧЕНА РАДА
ІЗ ЗАХИСТУ КАНДИДАТСЬКИХ ДИСЕРТАЦІЙ

::: НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ СЕКТОР

::: АСПІРАНТУРА

::: ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

::: ІНФОРМАЦІЙНІ ПОВІДОМЛЕННЯ !!!





Проректор з наукової роботи
професор
Єрмаков Сергій Сидорович



Наукова діяльність ХХПІ до 1996р. була підпорядкована проректору з УНР (О.Вяткін з 1958 по 1963р.); В.Лістровий в 1963р.; В.Білик - з 1964 по 1966р., Є.Єгоров - з 1970 по 1972р.; В.Константинов - з 1972 по 1996р.; а потім з'явилася посада проректора з науково­дослідницької роботи (з 1992 по 1996 р. - канд. мист., доцент В.Даниленко, С.Рибін - з 1996 по 1997р.), з 1997 по 2002р. - с.н.с., доцент О.Галушко і з 2002р. - д.п.н., професор С.Єрмаков).

З 2001 р. наукова діяльність вузу набуває більш широкого напряму, що пов'язано зі зміною керівництва і необхідністю підвищення рівня акредитації закладу та підготовки висококваліфікованих науково­педагогічних кадрів. Проведення низки заходів по залученню до співпраці провідних докторів наук з інших ВНЗ України та Росії, докорінна реорганізація наукових структурних підрозділів та переоснащення їх матеріально­технічної бази дозволила вже у 2002р. відкрити першу в Україні спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських дисертацій з мистецтвознавства ("Технічна естетика") (голова ради - д.арх., проф. В.Мироненко, заступник - д.п.н., проф. С.Єрмаков, вчений секретар - к.мист., доц. О.Омельченко).

Перші успішні захисти кандидатських дисертацій Н.Сбітнєвої, В.Косіва та інших, сприяли поповненню лав пошукувачів вчених ступенів серед випускників та викладачів академії. Після дворічної успішної діяльності була відкрита рада вже за двома спеціальностями - "Дизайн" та "Образотворче мистецтво" (голова ради - д.мист., проф. В.Даниленко; заступники: д.арх., проф. В.Мироненко, д.мист., проф. Л.Соколюк, вчений секретар - к.мист., доц. Є.Котляр).

Ефективність діяльності спеціалізованої ради із захисту кандидатських дисертацій тісно пов'язана з відкриттям постійно діючої аспірантури у 2004 р. та докторантури у 2009 р. (завідувач - к.арх., доц. І.Бондаренко), а також залучення до наукового керівництва провідних вчених академії та інших ВНЗ України. Одночасно докорінної зміни зазнав процес підготовки аспірантів та здобувачів наукових ступенів, а також відношення кафедр до процесу підготовки наукових кадрів. Поступово поряд з кафедрами, які традиційно вели плідну підготовку здобувачів наукових ступенів (кафедри: "Дизайн", "Теорія і історія мистецтв", "Графічний дизайн", "Інтер'єр та обладнання" та інші), починають стрімку наукову діяльність такі кафедри, як "Рисунок", "Живопис" та ін. На цих кафедрах, де з'являються перші в їх історії аспіранти. Переосмислення такими кафедрами важливості суто наукової діяльності дало свої плоди. Так, у 2008р. вперше представник кафедри живопису М.Ковальова стає призером обласного конкурсу наукових робіт серед молодих вчених.

Серед перших викладачів, хто захистив кандидатську дисертацію у спеціалізованій вченій раді академії є: Н.Сбітнєва, В.Турчин, О.Соболєв, Н.Мархайчук, І.Тесленко, В.Чечик.

Важливою складовою підготовки науково­педагогічних кадрів є захист докторських дисертацій вченими академії: С.Єрмаков (1997), Л.Соколюк (2004), В.Даниленко (2006). Не менш важливим у атестації наукових кадрів є відповідний нормативно-правовий супровід клопотань до МОНУ про присвоєння вчених звань професора та доцента. Зважаючи на значимість ефективного рішення зазначеного заходу в академії з 2008р. на штатну посаду ученого секретаря запрошено кандидата наук, доц. В.Турчина.

Система підготовки науково­педагогічних кадрів в академії тісно пов'язана з навчальним процесом. Про рівень науково­педагогічних працівників свідчать результати участі студентів академії у конкурсах наукових робіт. Якщо у першому в Україні конкурсі (2006р.) Академія підготувала 2-х переможців (наук. кер. - к. мист., проф. О.Бойчук, консультанти: с.н.с. О.Галушко, проф. С.Єрмаков) за напрямком "Фізичне виховання і спорт", то у наступних роках було підготовлено щорічно по 8 - 9 переможців або призерів зі спеціальностей "Дизайн", "Образотворче мистецтво", "Музеєзнавство", "Педагогіка", "Фізичне виховання і спорт" (наук. кер.: О.Бойчук, Л.Соколюк, С.Рибалко, Т.Павлова, Н.Мархайчук, М.Розенфельд, І.Росоха, С.Єрмаков).

За останні три роки Міністерство освіти і науки України визнало академію базовим ВНЗ для проведення таких конкурсів за напрямком "Дизайн" та "Образотворче мистецтво".

Концентрація наукових заходів академії в єдиному міжнародному форумі "Дизайн­освіта" стала своєрідною школою для молодих вчених і студентів. Поєднання майстер­класів відомих дизайнерів, виставок, конкурсу з рисунку, двома науковими конференціями, Всеукраїнським конкурсом студентських наукових робіт і олімпіадою з дизайну дало поштовх до подальшого розвитку наукової діяльності не тільки ХДАДМ, але і інших ВНЗ.

Позитивною тенденцією стає розвиток видавничої діяльності та інформаційного забезпечення потреб науки. Зважаючи на необхідність підвищення зазначеної складової діяльності у 2008 р. було створено видавництво та інформаційний відділ. Підготовка макетів і видання наукових збірників, методичних рекомендацій, навчальних посібників, яку здійснює видавництво, тісно пов'язано з представленням їх електронних версій у електронній бібліотеці академії та на сайті наукових видань. Визнанням ефективності таких підходів є включення двох збірників наукових праць академії та двох журналів до національного наукового порталу у 2002 р., тоб­то ще задовго до початку їх масової появи у мережі Інтернет за постановою ВАК України (2009 р.). Необхідно підкреслити, що рівень двох журналів академії оцінено Міністерством науки і вищої школи Польщі і включено до списку провідних журналів світу і відображено у міжнародній базі Index Copernicus та Російської електронної бібліотеки. Наукові видання загальним щорічним обсягом у 36 номерів цілком спрямовані на підтримку науковців, які прагнуть здобути ступінь кандидата або доктора наук.

За часи незалежності значно змінився такий напрямок діяльності академії, як виконання проектів через науково­дослідний сектор, який було створено у червні 1969 р. (керівники: В.Сиром'ятников (1969), В.Барановський (1971), Ю.Ледок (1984), В.Нешин (1999), В.Пензев (2009). Сприятливі умови соціально­економічного розвитку СРСР давали змогу виконувати значну кількість госпдоговірних і держбюджетних науково­дослідних тем. Необхідно відзначити, що більшість дизайнпроектів отримували підтвердження високого рівня через одержання авторських свідоцтв на промзразок. Останнім часом економічний стан країни сильно вплинув і на кількість виконуваних проектів, які поступово зменшувались. Але незважаючи на це, потужна наукова діяльність молодої генерації сприяла розвитку різноманітних напрямів у мистецтвознавчій галузі. Так за ініціативою Є.Котляра та С.Рибалко у 2003 р. був створений Центр Сходознавства, який став спадкоємцем знищеної у 1930ті роки школи харківських сходознавців. Під його егідою проводяться наукові, в тому числі і дисертаційні дослідження, виставки, готуються мистецькі та наукові видання. З 2008 р. Центр видає спеціальні наукові збірники Віснику "Сходознавчі студії", які централізують наукові розвідки зі східного мистецтва не тільки наших дослідників, але й вчених з інших міст України, близького та далекого зарубіжжя.

Участь у міжнародних наукових заходах професорсько-викладацького складу поступово з року в рік має позитивну тенденцію. Рівень зв'язків та їх кількість тісно пов'язана з рівнем науково­педагогічних кадрів. Так, у 1997 році у Художньо­промисловому інституті працювало 2 доктори наук і 7 кандидатів наук. На сьогодні в штаті Академії працює 3 доктори і 50 кандидатів наук. Окрім цього до викладацької роботи запрошені 12 докторів наук та 7 кандидатів наук. Декілька визнаних діячів мистецтва обрано членами­кореспондентами Академії мистецтв України (В.Даниленко, В.Лесняк, О.Векленко). Традиційні і тісні зв'язки працівники академії підтримують з ВНЗ Росії та країн далекого зарубіжжя.

Якісним показником рівня наукової діяльності професорсько-викладацького складу є кількість отриманих науковцями грантів та стипендій, а також стажування викладачів за кордоном. Щорічно представники академії отримують стипендію КМ України для молодих вчених Є.Котляр (1999 - 2003), М.Кіба (2003 - 2005), М.Розенфельд (2002 - 2004), І.Тесленко (2006 - 2008), Т.Пасічна (2007 - 2008), О.Ганоцька (2008 - 2010). У 2008 - 2009 роках стипендію Харківської облдержадміністрації отримував д.п.н., проф. С.Єрмаков. Він же у 2006р. за програмою прикордонного співробітництва приймав участь у наукових заходах у Польщі. У 2008 - 2010 р. щорічні гранти на участь у конференціях в США, Канаді, Ізраїлі, Польщі отримував канд. мист., доц. Є.Котляр.

Представники академії щорічно подають заявки на відповідні міжнародні заходи, що передбачають можливість отримання грантів. За останні роки показники наукової діяльності академії мають чітку позитивну тенденцію. Це дає сподівання на те, що Харківська державна академія дизайну і мистецтв поступово інтегрується до когорти провідних ВНЗ не тільки України, але і інших країн Європи та світу.


ХДАДМ © 2004-2010 | головна | контактна інформація |  
Академія дизайну і мистецтв,
Харків, Україна


Created by ulanchenko.com