This version of the page http://www.telekritika.ua/column/2009-06-23/46386 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-25. The original page over time could change.
Сталінським курсом...
|Тексти випусків теленовин|


Сталінським курсом...

Борис Бахтєєв , для «Телекритики» 23-06-2009

22 червня офіційно оголошене в Україні Днем скорботи та пам'яті жертв війни. Нічого подібного за радянських років не було. Це - з одного боку. Друга світова (чи то Велика вітчизняна) війна та її перебіг на теренах та з погляду населення України залишається темою, де й офіційно-державна, й громадська думки й дотепер більше, ніж з приводу будь-якої іншої теми, перебувають у полоні сталінських ідеологем та стереотипів. Це - з іншого боку.

 

Як же виглядав український ефір цього дня? Анонси телевізійних програм не давали ніякого натяку на те, що день 22 червня є якимсь особливим. «1+1», як і щодня, демонстрував серіали. «Інтер», після серіалів та щопонеділкового випуску «Жди меня», побавив глядачів документальними  фільмами «Таємниці століття» та «Таємна історія Давнього Єгипту» - у пізньовечірньому, майже нічному, ефірі. ICTV та ТЕТ також не приділили особливої уваги цьому дню. СТБ запропонував глядачам свій звичний набір - «У пошуках істини» та «Російські сенсації». Новий канал після низки серіалів побавив глядачів «Комеді клабом» Позначені в анонсі Першого національного документальні фільми «Тунелі в невідоме» та «Таємниці Лисої гори» наштовхували на будь-які асоціації, які могли стосуватися чого завгодно, тільки не Другої світової війни. Звідки ж було знати пересічному глядачеві, що «Таємниці Лисої гори» - це не про відьом та відьмаків, а про оборонні укріплення на південній околиці Києва та про їхнє використання під час оборони міста 1941 року?

 

От на цьому слові - «оборона» - й зупинімося. Із радянських часів ми мали єдиний день, що стосувався пам'яті про Другу світову війну - День Перемоги 9 травня. Справедливо чи ні - із цього приводу можна сперечатися, - але цього дня й за радянських часів, і дотепер було й є заведеним не так згадувати про жертв війни, як пишатися перемогою в ній. Про річницю нападу нацистської Німеччини на СРСР якщо й згадували, то лише побіжно у випусках новин. Заради справедливості - згадували й цього року, й саме побіжно; здебільшого в ракурсі: «Президент Віктор Ющенко у своєму зверненні заявив...».

 

Ще зі сталінських часів тему Другої світової війни було міфологізовано від початку й до кінця. Дата початку Другої світової війни, дата вступу СРСР у неї, роль та місце УПА - то були далеко не найголовніші міфи, створені сталінською пропагандою. Найголовніших - і найпідліших - міфів було два. Перший - це міф про евакуйованих радянських громадян, яких у переважній більшості насправді ніхто нікуди не евакуював. Показаний каналом «Інтер» напередодні Дня Перемоги цього року кількасерійний документальний фільм «Евакуація» навіть не спробував вийти за межі цього міфу. От кіностудія імені Довженка, яку було евакуйовано до Ашгабаду: актори живуть у бараках, перегороджених простирадлами на «кімнати», ані гримерок нормальних, ані знімальних майданчиків, але актори працюють і в таких умовах. І от привокзальна площа в Алмати, де люди днюють і ночують просто неба, бо не мають ані роботи, ані житла - ніякого, навіть бараків із простирадлами, ані коштів до існування. Бо вони - «неорганізовані», самочинні «евакуйовані». Авторам фільму навіть на думку не спало, що ці явища - цілковито різні; мешканців алматинської площі насправді ніяк не можна назвати евакуйованими, вони - типові біженці.

 

Другий міф навіть важко назвати міфом. Це - суцільне замовчування. День Перемоги був і є днем відзначання звитяжної, переможної, славетної - якої завгодно, тільки не скорботної, події. Вшановувати пам'ять загиблих воїнів - так, вшановувати пам'ять мирних жертв війни, жертв серед цивільного населення - ні. «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» - це не про них; їх віддали на забуття. Київська міська влада радянських часів дуже довго опиралася встановленню монументу у Бабиному Яру. Це пояснювали антисемітизмом радянської влади та радянської держави. Звісно ж, антисемітизм мав місце, але не лише він став причиною. У Радянському Союзі взагалі не було заведено вшановувати пам'ять мирних жертв війни, й монументів мирним жертвам не встановлювали. Білоруська Хатинь? Її мешканці активно допомагали партизанам - а отже, не були мирним населенням. Російський Піскарьовський меморіал у Петербурзі? Німці взяли Ленінград у блокаду, але так і не захопили його - отже, мешканці міста не були на окупованій території. «Нескорені» - от який епітет найчастіше вживали й досі вживають щодо ленінградців. А отже, й тут не йдеться про вшанування суто цивільних жертв війни, некомбатантів. Жертв, а не лише героїв. Але ж однією з найжахливіших особливостей тієї війни було те, що кількість жертв серед цивільного населення у рази перевищила кількість жертв серед військових, партизанів та інших активних учасників бойових дій!

 

В СРСР про ці жертви було наказано забути. Як і про людей, забраних на пекельну працю до Німеччини. Родичі й знайомі, які пережили це, розповідали про знущання, які довелося витерпіти й на шляху до «арійського раю», й на роботі там. А ще розповідали про знущання після визволення, коли до юнаків та дівчат рідні визволителі ставилися, мов до зрадників та недолюдків. Про цю сторінку війни так і воліють не згадувати до сьогодні.

 

Здавалося б, от саме цю завісу замовчування й покликане було встановлення Дня скорботи. Чи прорвало? Добре, хай телебачення не звернуло на цей день увагу. А як радіо? На ранковий ефір на радіо «Ера», що на першому радіоканалі, було запрошено старшого наукового співробітника київського музею Великої Вітчизняної війни. Вона розповідала про те, як героїчна армія СРСР боронила кордони, як захищалася Брестська фортеця, як не було суцільної лінії фронту, й «пройшли» територію для німців далеко не завжди означало „завоювали". Науковиця піддала сумніву дані про цілковите знищення у перший же день війни радянської авіації, розповіла про бомбардування радянською авіацією Тильзита (не згадавши його нинішню назву - Совєтськ). Розповідала вона й про «руського Івана Івановича Іванова», й узагалі про «руського Івана», який боронив свою землю, не шкодуючи життя. Про кого не було ані слова - то це про мирних, цивільних громадян.

 

Яке ж радіо «Ера» без інтерактивного спілкування зі слухачами? - спитаєте ви. Так, було воно й цього разу. Слухач запитав: мовляв, Україна була колонією Сталіна, УПА боролася проти сталінського режиму; тож чи правомірно в Україні називати ту війну Великою вітчизняною? Гостя студії знайшла неперевершено «блискучий» вихід: за її словами, воїни УПА воювали за свою Батьківщину, «якою вони її бачили», а отже, й для них та війна була Великою вітчизняною.

 

Навіть офіційне встановлення Дня скорботи найменшою мірою не похитнуло вироблені ще за сталінських часів погляди на Другу світову війну. Судячи з телевізійного та радіоефіру, День скорботи та пам'яті жертв війни залишається суто формальним днем «задля галочки» - ніби який-небудь «день червоного бухгалтера». Ми (чи наші ідеологічні поводирі, власники ЗМІ, що претендують на роль законодавців громадської думки?) й сьогодні схильні по-сталінськи пишатися перемогою, списуючи жертв війни у «ліс рубають - тріски летять». Може, саме тут і криється проблема неоднозначного ставлення (а то й активного несприйняття) до тем Голодомору, сталінських репресій та подібних як до чогось нав'язуваного владою, а насправді неактуального?


Версія для друку * Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Реклама:
Погода, Новости, загрузка...
Коментарі наших відвідувачів:
Mykola // 19.08.2009 01:47:34
+ Те саме - "Камеді клаб". Хохли - будівельники, постачальники українських проституток на кільцеву біля Москви, їдять сало... І така ситуація не тільки з "хохлами". Туди ж ідуть таджики (їх найбільше облаюють), естонці (ніби-то тупі, хоча ВВП на душу населення у 5 разів більший ніж в Росії, як і зарплата). Туди ж "Наша Раша", "Большая разница" і іже с німі. І наші канали з задоволенням усе це купують і нам підсовують. Прикро
Вася // 24.06.2009 15:20:59
Кто обвиняет НКВД в жестокости, а сам ничего, кроме жестокости не предлагает тоже душой энкеведист. Ненависть (к евреям, немцам, русским, украинцам, НКВД, СС и т.д.) только ненависть. Бороться со Сталиным и НКВД легкко - они ушли в историю. Так что это псевдоборьба. Для борьбы с современным злом нужно поболее ума, чем в 1941. Поэтому проще объявить Сталина мировым злом и активно с ним бороться. И дураки при деле, и Сталину не обидно. Переосмысление истории никогда не принесет хороших результатов, если это будет на базе ненависти. А принцып переосмысления очень прост - судить законами того, а не согодняшнего времени, понимать процессы, которые подвигали людей к поступкам (бездействию), и не врать. А любить - ненавидеть, оставить живым. А то у нас к живым относятся, как к мертвым, к мертвым, как живым.
Сергій Грабовський // 24.06.2009 08:52:39
Борисе, варто було б значно жорсткіше написати. А то - "рожеві соплі". Бо ж знищенням мирного населення на повну силу займалися Червона армія та НКВД. Сталінська директива залишати ворогу випалену землю - саме вона прирікла на смерть мільйони людей на окупованих нацистами територіях. І нещасну комсомолку Зою Космодем"янську піймали не німці, а баби, чиї ізби вона підпалювала - щоб жінки й жіти залишилися голими на морозі... Я вже не кажу про статус тих, хто сам чи чиї родичі перебували на окупованій території - в СРСР пожиттєвий. А щодо реплік всіляких "вась-васів..." Що скажеш - "русский, православный, чекист". Вища раса, одре слово. Як казав Хома Хаєцький у "Прапороносцях" Гончара, вони вищою расою і залишаться - будуть висіти на шибеницях, а ми ходитимемо по землі. Це єдині сілки проти чекізму, які я знаю. Хіба ще куля в лоба. Або нейтронну бомбу на Луб"янку. Бо ж як іще поводитися з організацією, яка замордувала куди більше цивільного населення, ніж СС? А щодо "героїзму", то погляди Героя Радянського Союзу Івана Земнухова на т-за Сталіна і його команду збігаються з поглядами Героя України Романа Шухевича. Читайте документи НКВД про реальну "Молоду гвардію"...
ніна // 24.06.2009 08:40:42
яка держава, такі й коменти. Просто страшно робиться від дикості і неосвіеності. Закляті совки. Справа сталіна живе і перемагає
Достали // 23.06.2009 12:00:22
Нацистская статейка человека без роду без племени. Разве только если он родился на Зап. Украине. Это и не Украина вовсе. Ющенковский прихвостень! Чужие мы с этими радетелями "дней скорботи" и прочих голодоморов, которых их предки и знать не знали. Развод! По мирному.
    +Додати
    * тільки для зареєстрованих користувачів
     введіть код:


    Всі коментарі
    Читайте також:
    • Україна, можливо, найбільший імпортер Сталіна в світі // 27.04.2010
    • Сталин с НТВ // 22.12.2009
    • На деревню с мобилой // 03.12.2009
    • Дать журналюгам в рыло // 13.10.2009
    • «Точка зору» на Першому національному: удавана дискусія // 24.09.2009
    • Російські ЗМІ залишають Чечню // 12.08.2009
    • Нідерландський журналіст, який постраждав під час південно-осетинської війни, подав позов до Європейського суду // 12.08.2009
    • Русский мат с кавказским акцентом // 07.08.2009
    • Есть ли в Украине машины и обувь? // 06.08.2009
    • Про них потрібно знати // 28.07.2009
    • Газеты, чьи вы были? // 27.07.2009
    • Журналістика ленінських ґатунків у благодатній Малоросії // 06.07.2009
    • Розрахунки з минулим по-київськи й по-московськи // 01.07.2009
    • Передчуття війни. Але не у наших ЗМІ // 30.06.2009
    • Цезар Андрійович Клавдій // 30.06.2009
    • А ви чули, як ото вчора Шуфрич…? // 26.06.2009
    • Юлія Володимирівна Цезар // 25.06.2009
    • Леонид Парфёнов: «СССР закончен. Всем спасибо. Все свободны» // 18.06.2009
    • Президент доручив КМДА спорудити пам’ятник Джеймсу Мейсу // 15.06.2009
    • Свобода слова: операція «прикриття» // 09.06.2009
    • Живая легенда Ежи Гоффман: «Без Украины не было бы России» // 02.06.2009
    • Хочете в 1941-й? Та не проблема! // 25.05.2009
    • Куди поставити свічу? // 25.05.2009
    • Окупація минулого // 21.05.2009
    • Парадокси та одкровення // 15.05.2009
    • Для правди нам потрібен Голлівуд! // 15.05.2009
    • Симон Візенталь, Іван Дем’янюк, німецьке правосуддя та вільна преса // 15.05.2009
    • Сталин и Гитлер: провокация или поиск истины? // 14.05.2009
    Посилання за темою:
    • «Репортери без кордонів» вимагають безпеки для журналістів у Лівії // 24.08.2011
    • Матч-понт // 04.08.2011
    • «Ми знали, що з нами Франція…» // 04.07.2011
    • НТВ продовжує досліджувати війну // 29.06.2011
    • Війна: час напівправди // 23.06.2011
    • «Матч» (смерті): історичний «екшн» про футбол // 22.06.2011
    • Африканські WikiLeaks та кібердиверсії // 22.06.2011
    • Спецвипуск програми ТВі про незалежність вестимуть Княжицький і Портников // 21.06.2011
    • "Political technology": why is it alive and flourishing in the former USSR? // 19.06.2011
    • КУН вимагає вiдставки Єгора Бенкендорфа за трансляцію «комунiстичного шабашу» // 18.06.2011
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9

    Нове на «Телекритиці»

    • У новинах Першого національного – жодного слова про сутички опозиції з міліцією // 24.08.2011 21:46
    • «Репортери без кордонів» вимагають безпеки для журналістів у Лівії // 24.08.2011 18:40
    • Триває набір проектів на сесію Польської академії документального кіно // 24.08.2011 18:32
    • «Квартал-95» розпочав зйомки фільму про перемогу України у футбольному чемпіонаті світу серед бомжів // 24.08.2011 18:25
    • Стартував український Euronews // 24.08.2011 15:31
    • Екатерина Копылова: «Национальное кино должно иметь свой почерк» // 24.08.2011 09:41
    • Грузія. Іґлесіас у країні чудес // 24.08.2011 09:37
    • Марцін Войцеховський отримав орден, а Оксана Пекун – звання народної артистки // 23.08.2011 20:35
    • Президент присвоїв Курдіновичу другий ранг // 23.08.2011 20:17
    • «1+1» зняв серію відеороликів до 20-річчя Дня Незалежності (+ВІДЕО) // 23.08.2011 19:40
    • «Українська незалежність». Рекордний телемарафон на 5-му каналі // 23.08.2011 19:05
    • Гран-прі дитячого фестивалю «Кришталеві джерела» отримав фільм «Зів’яле листя» // 23.08.2011 18:49
    • «Кумири і кумирчики» з «Інтера» у новому сезоні вийдуть на Першому національному // 23.08.2011 18:35
    • BBC шукає продюсера новин // 23.08.2011 18:19
    • Восени НТКУ запустить власний проект «Школа юного шпигуна» // 23.08.2011 18:02
    • У новому сезоні К1 запустить проекти «Обережно! Кастинг» і «Світ зірок» // 23.08.2011 17:58
    • Липневі результати опитування регіональних видавців // 23.08.2011 17:21
    • Тетяна Даниленко і Павло Кужеєв працюватимуть у студії 52 години поспіль без перерви на сон // 23.08.2011 16:41
    • Прем’єра «ТСН. Особливе» взяла частку 8,13%, а «Дітей напрокат» - 10,01% // 23.08.2011 16:34
    • Обговорення у Twitter примусило італійський Vogue вибачитися за «рабські сережки» // 23.08.2011 16:32

    РАБОТА
    Загрузка...

    SELECTOR NEWS

    Новини «Главпорт»

    Завантаження...

    MarketGid

    Загрузка...

    Реклама

    Разработка сайтаГоловнаRSS