This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/7071 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-14. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ  КОНТАКТИ  САЙТИ УПРАВЛІНЬ ЮСТИЦІЇ 
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
  • Міністерство юстиції України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
  • Громадська рада при Міністерстві юстиції України
  • Координаційна рада молодих юристів при Міністерстві юстиції України
  • Громадська рада з питань дотримання прав людини в установах виконання покарань
  • До уваги об’єднань громадян, легалізованих Міністерством юстиції України
  • До уваги редакцій та засновників друкованих засобів масової інформації
НОВИНИ МІНІСТЕРСТВА
Звернення Міністра юстиції України Сергія Головатого до Генерального прокурора України Олександра Медведька щодо виконання рішення Європейського Суду з прав людини у справі “Ґонґадзе проти України''

Шановний пане Генеральний прокуроре!

8 листопада 2005 року Європейський Суд з прав людини (далі – Суд) виніс рішення у справі „Ґонґадзе проти України", заява № 34056/02, в якому констатував порушення прав заявниці, Мирослави Ґонґадзе, передбачених статтями 2 (право на життя), 3 (заборона катування) та 13 (право на ефективний засіб юридичного захисту) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція). Це рішення набуло статусу остаточного 8 лютого 2006 року.

Констатуючи порушення статті 2 Конвенції (у матеріальній частині), Суд зазначив, що чоловік заявниці, журналіст Георгій Ґонґадзе, у відкритому листі до Генеральної прокуратури України від 14 липня 2000 року виклав ряд фактів стосовно допитів працівниками міліції його рідних та колег щодо нього та спостереження за ним невідомими особами. Він просив провести розслідування цих фактів та вжити заходів для забезпечення його безпеки.

Суд зазначив, що влада, перш за все прокуратура, мали усвідомлювати, що журналіст, який висвітлював гострі політичні теми, опинився в той час один на один з нею.

Суд також вказав, що завдяки своїм повноваженням, наданим законом, Генеральна прокуратура України мала право та була зобов'язана здійснювати нагляд за діяльністю міліції та розслідувати законність будь-яких її дій. Незважаючи на чіткі аргументи, викладені у листі п. Ґонґадзе щодо незрозумілого інтересу до його особи з боку правоохоронних органів, відповідь Генеральної прокуратури була не тільки формальною, але й засвідчила явну недбалість з боку її посадових осіб.

У зв'язку з цим Суд зробив висновок, що скарги п. Ґонґадзе та наступні події, які свідчать про можливу причетність працівників державних органів до його зникнення та смерті, були знехтувані або просто залишені без належного розслідування протягом значного періоду часу. Також не було реагування на факти можливої причетності працівників міліції до зникнення п. Ґонґадзе, коли про це було публічно оголошено. „Той факт, що порушники, двоє з яких були працівниками міліції, були викриті та звинувачені у викраденні та вбивстві журналіста через кілька днів після зміни керівника країни, викликають серйозні сумніви щодо справжнього бажання попередньої влади належним чином розслідувати цю справу", - йдеться в рішенні Суду.

Суд також зауважив, що заявниця скаржилась на те, що розслідування факту зникнення її чоловіка було переведено на тяганину та здійснювалось із суттєвими недоліками. Деякі з цих недоліків були визнані органами влади. Суд дійшов висновку про те, що факти цієї справи свідчать, що протягом розслідування до грудня 2004 року державні органи скоріше намагалися довести відсутність вини вищих посадовців держави, ніж встановити істину обставин зникнення та смерті чоловіка заявниці. З огляду на зазначені висновки Суд вирішив, що у цій справі мало місце порушення статті 2 Конвенції (у процесуальній частині).

Крім того, у цій справі Суд вказав на непослідовність дій правоохоронних органів, які неодноразово спочатку підтверджували, а потім спростовували факт належності тіла, знайденого в Таращі у листопаді 2000 року, чоловікові заявниці. Також Суд звернув увагу на те, що заявниці було відмовлено в доступі до матеріалів справи. Суд дійшов висновку, що ставлення слідчих органів до заявниці та її сім'ї завдало їй серйозних страждань, які прирівнюються до такого, що принижує гідність, поводження. Це є порушенням статті 3 Конвенції.

Стосовно дотримання статті 13 Конвенції Судом було зазначено, що ця стаття Конвенції вимагає наявності на національному рівні ефективного засобу юридичного захисту порушених прав та свобод. Ефективність засобу захисту полягає у наявності на національному рівні можливості надати потерпілій особі відповідну компенсацію. Суд зауважив, що відповідна компенсація може бути призначена за скаргою особи в порядку, встановленому Кримінально-процесуальним кодексом України. Проте така скарга має бути подана проти конкретної особи чи осіб.

Засіб захисту виглядає марним, якщо правопорушника не визначено або проти нього не порушено кримінальну справу. Тому відсутність будь-якого результату в розслідуванні кримінальної справи не дає можливості заявниці ефективно використати цей засіб захисту, оскільки на практиці цивільний позов про компенсацію не може бути розглянутий до остаточного встановлення фактів у кримінальному розслідуванні, що триває.

Також Судом було зазначено, що розслідування, котре триває більше чотирьох років, не може вважатися ефективним відповідно до вимог статті 13 Конвенції, які є схожими із зобов'язанням провести ефективне розслідування за статтею 2 Конвенції. Таким чином, заявницю було позбавлено ефективного засобу захисту. Відповідно, у цій справі мало місце порушення статті 13 Конвенції.

Як випливає із статті 46 Конвенції, Україна зобов'язана виконати рішення Суду. Нагляд за таким виконанням здійснює Комітет Міністрів Ради Європи. Виконання рішень Суду має включати відповідні індивідуальні (наприклад, виплата сатисфакції, поновлення чи відкриття провадження/судового розгляду) та загальні заходи (усунення структурних проблем, внесення змін до законодавства).

З тим, щоб виконати належним чином рішення Європейського Суду з прав людини в справі „Ґонґадзе проти України", відповідним органам влади слід вжити заходів індивідуального характеру. Одним із таких заходів могло б стати порушення кримінальної справи щодо неефективного розслідування зникнення Г.Ґонґадзе органами державної влади, зокрема посадовими особами Генеральної прокуратури України, посадовим обов'язком яких було вжиття відповідних заходів. При цьому слід враховувати висновки, яких дійшов Європейський Суд з прав людини у зазначеному рішенні.

З повагою,

Міністр юстиції України Сергій Головатий

Текст перекладу рішення у справі "Ґонґадзе проти України".

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 271-16-76
E-mail: press@minjust.gov.ua

   17.02.2006Звернення Міністра юстиції України Сергія Головатого до Генерального прокурора України Олександра Медведька щодо виконання рішення Європейського Суду з прав людини у справі “Ґонґадзе проти України''
Нотаріуси Київщини підбивають підсумки роботи за минулий рік
   16.02.2006Житомирське обласне управління юстиції організувало та провело семінар з питань прав та обов’язків засобів масової інформації під час виборчого процесу
   15.02.2006Кіровоградщина - за демократичні вибори
Звернення Міністра юстиції України Сергія Головатого до Президента України Віктора Ющенка щодо забезпечення гласності під час судового розгляду справи Ґонґадзе
   14.02.2006Міністерство юстиції України, Центр правової реформи і законопроектних робіт спільно з Міжнародним Фондом „Відродження” планують провести “круглий стіл” з обговорення результатів міжнародної експертизи проекту Концепції реформування системи безоплатної правової допомоги в Україні
14 лютого 2006 року у приміщенні Секретаріату Президента України за участю Президента України Віктора Ющенка відбулося 5-те пленарне засідання Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права
Анонс
   13.02.2006Ветерани та інваліди війни потребують особливої уваги з боку держави
Хмельницьке обласне управління юстиції розробило тематику занять для вчителів правознавства області
   10.02.20068 лютого 2006 року Колегія суддів судової палати з цивільних справ Апеляційного суду міста Києва встановила, що Міністр юстиції під час свого виступу 16 січня 2006 року у програмі „Іду на Ви” телеканалу “1+1” не порушив норми Закону України „Про вибори народних депутатів України”
На Одещині визначили переможців обласного огляду-конкурсу за 2005 рік на кращу організацію роботи юридичної служби в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях
Ратифіковано Протокол №12 та Протокол №14 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод
   09.02.2006Щодо питань виконання Україною рішень Європейського Суду з прав людини
   08.02.2006Вищий адміністративний суд України встановив, що Міністр юстиції Сергій Головатий не порушував норм виборчого законодавства під час виступів 10 січня на телеканалах УТ-1, НТН та на 5-му телеканалі
Відбулося громадське обговорення законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про об’єднання громадян”
   07.02.2006Нотаріуси сподіваються на прийняття нового закону про єдиний нотаріат
   06.02.2006Спостерігається тенденція до збільшення кількості звернень громадян до Мін`юсту, в тому числі і щодо виконання рішень судів та інших органів чи посадових осіб
   04.02.2006З метою забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики 6 лютого 2006 року Мін`юст проведе громадське обговорення законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про об’єднання громадян”
Розробляється програма з питань реабілітації і працевлаштування молоді та неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом
На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
15-19.08.2011р.
Участь фахівців Мін’юсту у складі делегації України в роботі 79-ї сесії Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації

Інші анонси >>

  • Запит на отримання публічної інформації
  • Обговорюємо
    законопроекти
  • Гарячі телефонні лінії Мін‘юсту
  • Роз’яснення, юридичні консультації
  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Фінансовий моніторинг юридичних послуг
  • Примусове виконання рішень судів
  • Антикорупційні ініціативи
  • Легалізація об’єднань громадян
  • Реєстрація друкованих ЗМІ та інформагентств
  • Міжвідомче міжнародне співробітництво
  • Виконання міжнародних конвенцій
  • Співпраця з міжнародними інституціями
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Державні закупівлі
  • Фінансові ресурси
  • Євро—2012
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті
Пошукова система «Єдиний Реєстр громадських формувань»
Перелік громадських формувань
  • Політичні партії
  • Зареєстровані громадські організації
  • Легалізовані громадські організації
  • Благодійні організації
  • Постійно діючі третейські суди
  • Творчі спілки
  • Торгово-промислові палати
  • Інформація про місцеві громадські формування
Реєстр символіки громадських формувань
Реєстр друкованих ЗМІ та інформагентств
Реєстр адвокатських об’єднань
Реєстр методик судових експертиз
Реєстр атестованих судових експертів
Система публічних торгів конфіскованим та арештованим майном
Перевірка спеціального бланка нотаріального документа

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн18152229
Вт29162330
Ср310172431
Чт4111825
Пт5121926
Сб6132027
Нд7142128

Всі новини >>