This version of the page http://www.abiturient.in.ua/ua/osvita_ua (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-02. The original page over time could change.
Вища освіта

Випускний клас? Час готуватися! Все про зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), програми, відповіді тестів.

ВУЗи України по регіонах. Рейтинги ВУЗів. Болонський процес в Україні.

Програма FLEX - безкоштовне навчання в США для старшокласників.

Русский     Українська
ЗНО 2012 (Оцінювання 2012) ВУЗи України Рейтинги ВУЗів України Форум



Поиск по сайту



загрузка...



Все про оцінювання та ВУЗи України > Вища освіта


Інформація про національну систему вищої освіти України

Загальні вимоги до доступу (вступу)

Прийом громадян до вищих навчальних закладів проводиться на конкурсній основі. Вища освіта здійснюється на основі повної загальної середньої освіти. При вступі подається сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти (Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, ЗНО). За окремими напрямами підготовки (спеціальностями) вступники проходять вступне випробування. До вищих навчальних закладів, що здійснюють підготовку молодших спеціалістів, можуть прийматися особи, які мають базову загальну середню освіту.

Структура вищої освіти. Документи про вищу освіту

До структури вищої освіти входять освітні (неповна вища освіта, базова вища освіта, повна вища освіта) та освітньо-кваліфікаційні рівні (молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр).

Молодший спеціаліст. Нормативний термін навчання за програмою підготовки молодшого спеціаліста на основі повної загальної середньої освіти становить 2-3 роки, на основі базової загальної середньої освіти з одночасним здобуттям повної загальної середньої освіти - 3-4 роки. Випускники, які успішно пройшли державну атестацію, отримують Диплом молодшого спеціаліста, що надає право на здійснення професійної діяльності та право вступу на програму підготовки бакалавра.

Бакалавр. Підготовка бакалаврів здійснюється на основі повної загальної середньої освіти. Нормативний термін навчання становить 3-4 роки і зменшується на один-два роки у випадку навчання на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за відповідною до напряму підготовки спеціальністю. Випускники, які успішно пройшли державну атестацію, отримують Диплом бакалавра, що надає право на здійснення професійної діяльності та право вступу на програму підготовки спеціаліста або магістра.

Спеціаліст. Нормативний термін навчання за програмою підготовки спеціаліста становить 1-1,5 роки на основі кваліфікації бакалавра; для спеціаліста медичного, ветеринарно-медичного спрямувань – 5-6 років на основі повної загальної середньої освіти. Випускники, які успішно пройшли державну атестацію, отримують Диплом спеціаліста, що надає право на здійснення професійної діяльності та право вступу до магістратури або аспірантури.

Магістр. Кваліфікація магістра здобувається на основі кваліфікації бакалавра або спеціаліста. Нормативний період підготовки магістра становить 1-2 роки. Випускники проходять державну атестацію, що включає публічний захист дипломної роботи. Особи, які успішно пройшли державну атестацію, отримують Диплом магістра, що надає право на здійснення професійної діяльності та право вступу до аспірантури.

Наукові ступені

Кандидат наук є науковим ступенем, що здобувається особою, яка має кваліфікацію магістра або спеціаліста, і, зазвичай, навчається в аспірантурі вищого навчального закладу або наукової установи. Здобуття ступеня кандидата наук передбачає публічний захист дисертації. Нормативний термін навчання становить 3 роки.

Доктор наук є вищим науковим ступенем, що здобувається особою, яка має науковий ступінь кандидата наук і, зазвичай, перебуває в докторантурі вищого навчального закладу або наукової установи. Здобуття ступеня доктора наук передбачає проведення оригінальних наукових досліджень, отримання наукових результатів, які мають суттєву наукову новизну та практичне значення, їх опублікування у наукових виданнях та публічний захист дисертації. Термін перебування в докторантурі на загальних умовах не перевищує 3 років.

Типи вищих навчальних закладів

В Україні діють вищі навчальні заклади державної, комунальної та приватної форм власності таких типів: університет, академія, інститут, консерваторія (музична академія), коледж, технікум (училище).

Університети, академії, інститути, консерваторії можуть здійснювати навчання за усіма типами програм підготовки (молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр, кандидат наук), а також за програмами післядипломної освіти. Університету (академії) може бути надано статус національного за досягнення найвищих показників у науково-дослідницькій діяльності.

Система забезпечення якості

Національна система забезпечення якості реалізується через механізми ліцензування та акредитації.

Освітня діяльність на території України здійснюється вищими навчальними закладами на підставі ліцензій. Обов'язковою умовою видачі ліцензії є відповідність нормативам, що встановлюється Міністерством освіти і науки України.

Вищий навчальний заклад має право видавати державний документ про вищу освіту установленого зразка тільки з акредитованого напряму (спеціальності). Напрям (спеціальність) вважається акредитованим, якщо рівень підготовки за цим напрямом (спеціальністю) відповідає державним вимогам.

Органами, які уповноважені здійснювати контроль за забезпеченням якості вищої освіти в Україні, є: Міністерство освіти і науки (МОН), Державна акредитаційна комісія (ДАК), Державна інспекція навчальних закладів, Вища атестаційна комісія (ВАК).

Вищі навчальні заклади, що мають ліцензії, вносяться до Державного реєстру вищих навчальних закладів.

Структура освіти України

Структура освіти Рівні (ступені), документ про освіту Період навчання (роки, кредити ЄКТС) Цикли ЄПВО
Докторантура Доктор наук (науковий ступінь), диплом доктора наук    
Аспірантура Кандидат наук (науковий ступінь), диплом кандидата наук ≥ 3 роки ІІІ цикл
Вища освіта Повна вища освіта Магістр, диплом магістра 1-2 роки (60-120 ЄКТС)
(1-3 роки за напрямом медицина, ветеринарія)
ІІ цикл
Спеціаліст, диплом спеціаліста 1-1,5 роки (60-90 ЄКТС)
(5-6 років за напрямом медицина, ветеринарія (300-360 ЄКТС))
Базова вища освіта Бакалавр, диплом бакалавра 3-4 роки (180-240 ЄКТС)
(2-3 роки на основі диплома молодшого спеціаліста)
І цикл
Неповна вища освіта Молодший спеціаліст, диплом молодшого спеціаліста 2-3 роки (120-180 ЄКТС)
(3-4 роки на основі БЗСО)
короткий цикл І циклу
Професійно-технічна освіта Кваліфікований робітник, диплом 3 роки (на основі БЗСО)
1-1.5 роки (на основі ПЗСО)
Доступ до вищої освіти
Загальна середня освіта Повна загальна середня освіта (ПЗСО) атестат 2-3 роки
Базова загальна середня освіта (БЗСО) свідоцтво 5 років  
Початкова загальна освіта   4 роки
Дошкільна освіта      


Ця інформація укладена з метою використання в додатках до диплома європейського зразка, що видаються вищими навчальними закладами України згідно з Болонським процесом.



Цікава географія - про США и про ПАР Освіта в Чехії




Все про оцінювання та ВУЗи України > Вища освіта


загрузка...
ЗНО 2012 (Оцінювання 2012) ВУЗи України Рейтинги ВУЗів України Форум
© 2009-2011 abiturient.in.ua Зв'язатися з нами Реклама на сайті