This version of the page http://www.travellers-club.lviv.ua/slovakia/01.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-18. The original page over time could change.
Вiдпочинок "Клуб Мандрiвникiв" ВІДПОЧИНОК В СЛОВАЧЧИНІ - зима-весна 2011 Про Словаччину
Україна, 79013 м.Львiв, вул.Вербицького 12     факс: 2614701
  тел.: (+380 32) 2970585, 2970785, 2970773, 2970411, 2422552

       на 18.07.11
 курс € 11,50грн.
для турів у Словаччину
ВІДПОЧИНОК В СЛОВАЧЧИНІ - зима-весна 2011

ВІДПОЧИНОК в КРИМУ

СЛОВАЧЧИНА - не дивлячись на свої скромні розміри, може похвалитися незвичайною красою природи і чудовими можливостями для активного відпочинку. Відомі на всю Європу гірські системи Малих і Білих Карпат, Татр, Малою Фатрі, Рудних Гір і Яворника, доповнюються тут великою кількістю карстових областей, печер, гарячих джерел і необмежних лісів, а стародавні міста країни безперечно є цікавими для любителів історії. Туристичні можливості країни дуже великі і поки що недостатньо оцінені - взимку це один з кращих лижних курортів Східної Європи, влітку - прекрасний історичний район, який до того ж володіє всіма можливостями для активного відпочинку, а більше 1 400 мінеральних джерел країни дозволяють проводити лікувальні процедури у будь-який час року.

 

Географія і клімат: Словаччина - держава в Центральній Європі, яка межує з Чехією, Польщею, Україною, Угорщиною і Австрією. Виходу до моря не має. Оточена з півночі і північного сходу гірськими ланцюгами Західних Карпат. Найбільшої висоти вони досягають у Високих Татрах, де знаходяться найвища точка країни пік Герлаховськи-Штіт (2655м), піки Крівань та Дюмбьер, висота яких перевищує 1850м. На південь від Карпат переважають височини, розділені родючими долинами, по яких в Дунай впадають численні ріки. Наибільші з них – Ваг, Нітра и Грон. Ближче до Дунаю у районі Братислави і Комарно розташована Середньодунайська низовина. Клімат помірно-континентальний, з теплим літом і холодною зимою. Опадів на рівнинах випадає від 450 до 700мм на рік (переважно взимку і в міжсезонні), в горах - до 1600-2100мм на рік. При цьому сніг в гірських районах, не дивлячись на відносно невелику висоту, лежить 4-5 місяців в році. Середньоденна температура взимку -2 градуса, влітку +21 градус.

 

місяць:

Січ.

Лют.

Бер.

Квіт.

Трав.

Черв.

Лип.

Серп.

Вер.

Жовт.

Лист.

Груд.

 

Братислава

середня t oC повітря

-1

1

5

10

15

18

20

20

13

10

5

1

 

Високі Татри (Татранська Ломниця, Смоковець, Штребське Плесо)

середня t oC повітря

-2

1

6

10

16

18

21

20

17

12

4

0,5

 

Населення, мова, релігія: Населення країни: словаки - 85,7%, угорці - 10,7%, цигани - 1,5%, чехи - 1%, українці, росіяни, поляки, німці. Офіційна мова – словацька. Мова належить до групи західнослов'янських мов і близька до чеської. У писемності використовується латинський алфавіт. Словацька літературна мова почала формуватися в 1840-х роках. До цього більшість словаків використовували як літературну чеську мову. У словаків відмінне знання англійської, німецької, російської мов. Віросповідання: більшість населення - католики (68,9%), крім того є ротестанти (10,8%), католики (4,1%), інші (3,2%), не релігійні (13%).

 

Економіка: Основу економіки Словаччини на сьогоднішній день складають важка промисловість і машинобудування. В структурі експорту Словаччини продукція цих галузей займає понад 50%. Завдяки відкритості економіки в останні десять років до Словаччини прийшли багато світових промислових гігантів. Свої заводи в країні побудували німецький Volkswagen, корейська Kia motors і французький концерн Peugeot. Загальне число автомобілів, що виробляються щорік в Словаччині - близько півмільйона одиниць. Виробництво автомобілів на особу населення в Словаччині - один з найвищих показників в світі. До інших компаній, заводи яких формують «кістяк» словацького економічного дива, відносяться американська металургійна корпорація US Steel, азіатські технологічні «тигри» Sony і Samsung, виробник побутової техніки Whirlpool і норвезький алюмінієвий холдинг.

 

Час і гроші: Час центральноєвропейський, відстає на 1 годину в порівнянні з київським. Місцева валюта – євро, 1 євро дорівнює 100 центам. Обмінні пункти знаходяться у всіх банках, ощадкасах, у всіх великих універмагах, готелях, на пошті і у всіх турбюро. Вони позначаються написом ZMENAREN. Приймаються Eurocard/mastercard, Visa, American Express, Eurocheque і інші відомі види кредитних карт.

 

Транспорт: Протяжність залізничних доріг Словаччини - 3662км. Поїзд - найбільш комфортабельний і швидкий засіб подорожування по країні. Існують два типи поїздів: швидкі і звичайні (зупиняються майже на кожному полустанку). Квитки продаються в касах, а також в поїзді у кондуктора, що дещо дорожче. Вартість квитка також залежить від відстані і класу вагону (загальний і перший). Спальні вагони є лише у нічних поїздах далекого слідування, які використовуються на міжнародних маршрутах. У останніх поїздах місця сидячі, оскільки відстані в Європі невеликі. Автобусне сполучення теж добре розвинене, проте варто враховувати, що автобуси в Словаччині - дорожчий вигляд транспорту, ніж поїзди. У вихідні дні знижка на автобус більша, ніж на залізниці.

 

Зв'язок: телефони-автомати працюють по телефонних картах (продаються в газетних кіосках і відділеннях зв'язку) і монетах. За кордон можна подзвонити з таксофону, а також з переговорного пункту (тариф дорожче на 10-15%) або готелю (дорожче приблизно на 30%). Для дзвінка в країну необхідно набрати - 00 - 421 - код міста - номер абонента, що викликається. З українськими мобільними операторами налагоджений роумінг.

Міжнародний телефонний код Словаччини – 421

Телефонний код Братислави - 2

Телефонний код курортів Високих і Низьких Татр – 44

Телефони екстренних служб:

  • Поліція – 158
  • Система аварійної і швидкої допомоги на дорогах – 154
  • Швидка допомога – 155
  • Пожежна охорона – 150

 

Посольства України в Словаччині знаходяться:

 в Братиславі - вулиця Radvanská 35, тел.: (00 4212) 59-202-813, факс: (00 4212) 54-412-651

www.mfa.gov.ua/slovakia

В Пряшеві - вулиця Plzenska 11, тел.: (051) 77-106-19, 77-106-20, факс: (051) 77-106-21

 

Митний контроль: дозволяється  ввозити: тютюнових виробів - 200 сигарет або 50 сигар або 250г тютюну або комбінація у відповідній кількості. Алкогольних виробів - 1літр, вина - 2літри. Бензину – запасна каністра, не більше 10 літрів. Парфумерії: парфумної води - 50мл, одеколону - 250мл. Подарунків і товарів - на суму не більше ніж 175 Євро. Домашні тварини ввозяться з відповідним ветеринарним сертифікатом. Зброя – з відповідним супроводжуючим дозволом.

 

Найцікавіші міста країни:

БРАТИСЛАВА – столиця Словаччини

  • Стара Радніца (Стара Ратуша, XIIIст.)
  • Палац примасу (1778-1781рр.) із знаменитим Дзеркальним залом і фонтаном Св. Георгия, місце коронації багатьох угорських монархів - Собор Св. Мартіна (ХIV-ХVст.)
  • палац Редуту (1914р., зараз тут розташовується Братиславський концертний зал)
  • Палац Грассалковіча (1760р.)
  • Головна площа («Главні наместье») з фонтаном Роланда (1572р.)
  • франциськанськая церква (1297р.) напроти палацу Мірбах (1770р.)
  • церква Св. Трійці (1725р.), колишня будівля угорського парламенту - Королівські палати (1756р.)
  • Братиславський королівський замок (Братиславський град, IX-XIXст.)
  • Президентський палац (XVIIст.)
  • особняк Сегнера (XVIIст.)
  • колорітнейшие вулиці Замоська, Жіжкова, Капітульська, Кларіська, Лаурінська і Панська
  • будівля Словацького національного театру (1886р.)
  • Словацька Національна Галерея
  • Муніципальний Музей в будівлі Старої Ратуші
  • Фармацевтичний Музей
  • Музей Народної музики
  • музичний музей Гуммеля в будинку цього композитора
  • Музей вин
  • башта Михайла з колекцією старовинної зброї
  • Музей декоративного мистецтва
  • Археологічний музей
  • Історичний музей
  • Музей неєвропейських культур
  • Музей єврейської культури
  • Музей культури карпатських німців
  • Міський музей Братислави
  • комплекс замку Девін (у 10км на захід від столиці), що є національним пам'ятником природи і культури
  • антична Герулата в Русовцах
  • озерний курорт Золоти Пієськи (7км на північний схід від Братислави)
  • знаменитий виноробницький Малокарпатський регіон на схід від столиці - Вайнори, Рачи (входять до складу столиці), Франковка, Святий Юр, Словенська Труна, Пезінок, Модра та інші, що створюють знамениту «Винну дорогу»
  • старе слов'янське укріплене поселення Нітра (50км на схід від столиці), що славиться своїм замком, франциськанськой церквою і монастирем, а також палацом (XVIIIст.), Колонадою (XVIIIст.) і обширною бібліотекою абатства в «Старій Семінарії» (XVIIIст.).
  • в 50км на північний схід від Братислави лежить знаменита Трнава, або «Словацький Рим», як його часто називають через розташовані тут Трнавське архієпископство, університетські споруди (ХVІІ-ХVІІІст.) і мальовничого «Старого міста».

 

КОМАРНО – місто, яке знаходиться на південний схід від столиці, на самому півдні Словаччини. Комарно - це центр угорської громади країни.

·         старі фортифікаційні споруди (XIV-XVIIIст.)

·         церква Св.Андрея (1734р.)

·         мальовничий міст через Дунай (1892р.)

·         музей Дунаю з хорошою історичною і художніми колекціями

·         міська Ратуша (1875р.)

·         сербська православна церква (XVIIIст.)

·         музей Легара і Йокаї.

 

ТРЕНЧИН – місто Західної Словаччини, розташоване на місці римського табору Лаугаріцио.

·         головна площа Мієрове наместьє

·         церква і міські ворота (XVIст.)

·         Художня галерея в будівлі жіночого монастиря

·         приходська церква (XVIст.)

·         величний замок Тренчин (1069р.)

·         «Колодязь любові» завглибшки 70м

·         римський напис про перемогу 2-го римського легіону над німецькими племенами (179р.н.е.)

·         Музей Тренчина

 

ТРЕНЧАНСЬКЕ-ТЕПЛІЦЕ - курорт, який знаходиться в 14км до північного сходу від Тренчина, відомий своїми лазнями «хамам» в неомавританському стилі (1888р.) та гарячими лікувальними сірчаними родовищами.

 

КОШИЦІ - друге за величиною місто в Словаччині, яке вважається столицею східної Словаччини. Відбитки багатої історії міста видно тут практично на кожному кроці. За стінами «Старого міста» розташовано безліч унікальних пам'яток історії.

·         собор Св.Елізабет (1345-1508рр.) з гробницею Ференца Ракоци - один з найкрасивіших готичних храмів світу

·         міський театр (1899р.) з музичним фонтаном перед входом

·         старовинна будівля Ратуші (1780р.)

·         «будинок Кошицкої програми» (тут у 1945р. була проголошена програма Народного фронту, зараз тут художня галерея)

·         башта Урбана (XVIст., зараз тут Музей металевих прикрас)

·         церква Св. Михайла (XIVст.)

·         Чумна колона (1723р.)

·         колоритна вулиця Главна

·         стара в'язниця «Міклусова Важніца» (XVIст.)

·         Словацький технічний музей

·         Музей східної Словаччини (1912р.) із затишним парком за будівлею музею і старовинною дерев'яною церквою,

·         Зоологічний музей в Бастіоні катів

·         Державний театр

·         Угорський театр «Талія»

·         Державна філармонія.

 

ПРЯШІВ – місто, розташоване в 36км на північ від Кошиці.

·         готична церква Св.Миколи (XIVст.),

·         євангелістська церква (1642р.),

·         Музей вина

·         музей Прешова з непоганими колекціями по археології і природній історії.

 

БАРДЕЙОВ - середньовічне місто «Східного рубежу», лежить на північ від Пряшева.

·         парафіяльна церква Св.Егидіуса (XIV-XVст.)

·         стара міська ратуша (1509р., зараз тут музей)

·         Історичний музей

·         Музеєм ікон

 

БАРДЕЙОВСЬКЕ-КУПЕЛЄ лежить в 6км на північ від Бардейова, один з найкращих водних курортів Словаччини, де з кінця XVIIIст. місцевими мінеральними водами з 8 різних джерел лікують хвороби травного тракту і легенів. Також тут знаходиться і кращий словацький етнографічний музей просто неба - Шарішське.

 

ПОПРАД - сучасний промисловий центр, не дуже цікавий з туристичної точки зору, але відвідуваний багатьма, оскільки тут знаходиться міжнародний аеропорт Попрад-Татри. Зате довкола міста розташована велика кількість курортів і спортивних центрів, а розташовані поблизу масиви Високих Татр і Словенського Раю буквально рясніють красою природи.

·         Національний парк Словенський Рай, лежачий на південний схід від міста Спішська-Нова-вага, створений в 1988 року і дозволяє познайомитися з красою ущелини річки Горнад.

·         Татранський національний парк (TANAP, перший національний парк, який був створений в колишній Чехословаччини, 888кв.км.), що становить єдине ціле з аналогічним парком в Польщі, вважається одним з кращих центрів активного відпочинку в Європі. Тут прокладена 600-кілометрова мережа прекрасно маркірованих пішохідних маршрутів, що зв'язує всі альпійські долини і багато списів. Тут же, в околицях парку, розташовані такі відомі курорти як Старі-Смоковец, Штребське-Плесо, Татранська-Ломніца, відомий центр водного туризму - ущелина річки Дунаєц, картезіанський монастир XIVст. та ін.

·         між Попрадом і Прешовом розташований комплекс укріпленого абатства в Спішська-капітулу (XIIIст.), що залучає своїми середньовічними кріпосними воротами, живописними будинками уздовж єдиної вулиці і прекрасним собором Св. Мартіна (1273р.)

·         неподалік знаходиться і найбільший середньовічний замок країни - Спишски-Град (XIII-XVст.).

 

ЛЬОВОЧА - містечко в 26км від Попраду, засноване в XIIIст.

·         середньовічні стіни (XVст.)

·         мережа старовинних вузьких вулиць

·         церкви Св.Джеймса (XVст.), Маріанська-гора (XVIст.), мінорітська (1750р.) та євангелістська (1837р.)

·         Музей району Спіш в будівлі старої Ратуші

·         Художньою галереєю

·         Музеєм майстра Павла

·         красива центральна площа. 

 

БАНСЬКА-БИСТРИЦА – місто, розташоване в Центральній Словаччині, в південних відрогах Низьких Татр, включена в список Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Це старе шахтарське місто (вперше згадується в 1255р.) цікаве своїми середньовічними спорудами.

·         фортечний костел (XIII-XIVст.)

·         костел Св.Хреста (XVст.)

·         Старий Замок (1548р.)

·         будівлі Гірської і Лісової Академій

·         безліччю середньовічних будинків в німецькому стилі

Недалеко від Банська-Бістріци знаходиться один з найбільших центрів зимового спорту країни -Доновали.

 

Головні визначні місця:

Одна з головних пам'яток Словаччини - багаточисельні мінеральні джерела і печери. Лише у Братиславі налічується більше десятка печер, а по всій країні їх розкидано близько 4 тисяч, причому досліджено менше чверті з них. Найцікавіші – це Деменовська печерна система (Печера Свободи, Крижана Печера і ін.) в однойменній долині на північній стороні Низьких Татр, Белянські печери недалеко від Татранської Ломніци, Бістрянські і Харманечські печери недалеко від Банська-Бистриці, печера Важечка в Ліптовському Мікулаші, Добшинська крижана печера в національному заповіднику Стратенa, печери Гомбашечська, Ясовська, Доміца і унікальна арагонітова Очтінська печера недалеко від Кошице, що входять в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, печера Дріни недалеко від Смоленіце та ін.

 

У країні п'ять національних парків і 16 природних зон, що охороняються, з яких найцікавіші народний парк (888кв.км.) Татранський, Національний парк Низькі Татри (802кв.км.), Пієнінський народний парк (21кв.км.), Народний парк Мала Фатра (198кв.км.), карстовий район Словенського Раю і так далі. А оскільки на території багатьох парків розташовані гірськолижні курорти і безліч мальовничих ділянок, відкритих для відвідин туристами, то в цих краях можна вільно поєднати і зимові види спорту (сніг на багатьох вершинах лежить до квітня) і «літній» активний відпочинок. Близько 40% країни покрито лісами, тому слава «лісової країни» має під собою досить вагомі підстави.

 

По кількості термальних джерел країна може легко конкурувати зі своїм сусідом - Угорщиною. Відомі водолікарні-тепліце розкидані по всій країні, зосереджуючись у відрогах гірських систем. Це Смрдаки, Сляч, Пієштяни, Тренчанськие-Тепліце, Дудінце, Райецке-Тепліце, Турчианське-Тепліце, Бардєйовське-Купеле, Проміннячка, Лучивна, Ружбахи, Чиж, Ськлене-Тепліце, Німніца, Корітніца і Любохня. Термальні пляжі в селах Бешеньова і Ліптовський Ян, джерела теплої і вуглекислої мінеральної води в селах Бешеньова, Лікава, Квачани, Жяр, Прібіліна, Заважна-порубу, Ліптовський Ян та інші, пропонують щонайширший спектр послуг і показані для лікування безлічі захворювань. Лікарні для лікування органів дихання розташовані у Високих Татрах - Штребське-плесо, Новий Смоковець, печера Бістра й показані для лікування алергічних і астматичних захворювань.

Беліанська Печера

Це найкрасивіша і найбільша печера у Високих Татрах. Вона знаходиться в Народному природному заповіднику Беліанські Татри на території народного парку Татранського, на висоті 890м над рівнем моря. Печера була відкрита золотошукачами в першій половині XVIII століття. Її довжина складає 1752м, висотний перепад - 160м Карстові порожнини печери багаті найрізноманітнішими за формою натічними утвореннями, сталактитами і сталагмітами. Печера вирізняється своїми дивовижними підземними озерцями. У печері є Музичний зал, де проводяться концерти.

«Замок примар» в Бойніце

Бойніце - одне із старих міст Словаччини. Він відомий у всьому світі як крупний бальнеологічний курорт з XVI століття. Головною пам'яткою міста є замок, перша згадка про який в літописах відноситься до 1113 року. Бойніцкий замок - національний пам'ятник культури Словаччини. Остання реконструкція замку була проведена в XIX столітті. Його архітектура – це унікальне злиття готики і ренесансу. Барвисті інтер'єри виконані в стилях різних епох, а історія оповита таємницями і зберігає любовну драму графа Яна Палффі. Замок відомий як «замок примар», які зустрічаються тут до цієї пори. У ньому проводиться щорічний весняний «шабаш відьом», куди з'їжджаються відьми зі всієї Європи. Під час екскурсії ви не лише дізнаєтеся про романтичну історію замку, але й відвідаєте картинну галерею, підземну усипальню, прекрасний ботанічний сад. Поряд із замком знаходиться один з кращих зоопарків в Європі.

 

«Серце Європи» - Банська Штявниця

Місто відоме перш за все видобутком золота і срібла. Недаремно говорять, що на золоті Банської Штявніци побудовані Відень і Будапешт. У XVI столітті це було третє за величиною місто центральної Європи. У будівній структурі міста, що формувалася протягом семи століть, переплітається готика, ренесанс та бароко. Його географічний і економічний статус «серця» Європи не давав спокою туркам, які не раз намагалися штурмувати місто. Про це розповідає експозиція музею «Нового Замку». В золоторудній шахті XVI століття створений музей, куди можна спуститися в спеціальній шахтарській уніформі - пальто, касці, з шахтарським ліхтарем. Незвичайна споруда - Кальварія, аналог Єрусалимської голгофи – височить над містом. У церковні свята сюди з'їжджаються паломники зі всієї Словаччини. Це унікальне місто ЮНЕСКО оголосило пам'яткою історії світового значення.

 

Дем’яновські печери

Ці печери належить до найбільш красивих і доступних для публіки печер Європи, щорік їх відвідують 150-175 тисяч чоловік. Найбільш популярна з них – пещера Свободы. Вхід в печеру знаходиться на висоті 870 метрів. Підземний простір створили підземні води річки Демановки в комплексі вапнякових порід. Окрім сталагмітів, сталактитів і прекрасних кам'яних водоспадів тут знаходяться унікальні невеличкі озера з кам'яними трояндами на поверхні, печерними перлинами і іншими прикрасами на дні.

 

Інтернет-ресурси:

www.ru.slowakei-netz.de

www.slovakia-travel.ru/interes

www.euguide.ru/slovakia

www.slovakia-guide.ru

www.slovakiatours.ru