This version of the page http://www.ilnan.gov.ua/ogolosh.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-01. The original page over time could change.
Оголошення — Інститут літератури НАН України

Укр Рус Eng
Інститут літератури Провідні вчені
Координаційна Рада Спеціалізована Рада Аспірантура / Докторантура
Конференції Оголошення Контактна інформація

Оголошення

  • Конференції
  • Захисти дисертацій
  • Публікації
  • Інші події наукового життя
  • Архів оголошень

Конференції

 

15 -17 червня 2011 року

Інститут літератури ім. Т. Г.  Шевченка НАН України проводить „XI Міжнародну конференцію молодих учених”

Програма конференції

27 червня -1 липня 2011 року

Томський державний університет та Інститут літератури ім. Т. Г.  Шевченка НАН України проводять Міжнародну науково-практичну конференцію „Україна і Сибір у культурному трансфері”

21-22 жовтня 2011 року

кафедра світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка проводить „VІІ Міжнародні Чичерінські читання „Зарубіжна літературна класика у „великому часі”

1-2 грудня 2011 року

Луганський національний університет імені Тараса Шевченка проводить Міжнародну наукову конференцію „Текстологія, поетика, методика вивчення творчості Григорія і Григора Тютюнників”до 80-річчя від дня народження Григора Тютюнника, видатного українського письменника, лауреата Національноїпремії України імені Тараса Шевченка.

 

 

Захисти дисертацій

 

23—26 травня 2011 р.

на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.178.01 в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ захищалися такі дисертації.

 

З 2 липня 2008 року

спеціалізована вчена рада Д 26.178.01 Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України відновила роботу. Термін повноважень ради — до 2 липня 2011 року.

 

Публікації

 

Свербілова Т. Такі близькі – такі далекі... : (жанрові моделі української та російської драми від модерну до соцреалізму в аспекті порівняльної поетики) / Тетяна Свербілова. – Черкаси : ТОВ «МАКЛАУТ», 2011. – 560 с.

Монографію присвячено проблемам компаративної поетики російської та української драми та визначення культурної ідентичності кожної у найважливіших етапах взаємодії та трансформації жанрів: від ХІХ ст. до 30-х рр. ХХ ст. Застосовуються загальнонаукові концепції нелінійного розвитку культури, випадкових і закономірних процесів, теорія вибуху в культурі. Пропонується метод моделювання жанрової еволюції драми ХІХ – ХХ ст. На шляху від містерії до трагікомедії та мелодрами в координатах трьох принципів опису і відповідно трьох моделей жанрової трансформації: лінійної (історичної), циклічної (пульсуючої) та вибухової (хаосу). Зіна жанрових парадигм російської та української драми у реаліях модерну, авангарду, соцреалізму постає як взаємодія різних механізмів вибухового та поступового розвитку в культурі. Розділяються ракурси діахронії та синхронії в моделях формульної літератури соцреалізму як системи неканонічних жанрів масової культури, та в різновекторних текстах формульних та інноваційних жанрів. У порівняльній поетиці жанрів російської та української драми поєднуються компаративні методики пошуку аналогій та методики типологічного зіставлення.
Зі змісту: Вступ. Компаративна поетика, генологія та історія драми. Розділ І. Закономірності зміни жанрових парадигм в російській та українській драматургії ХІХ – початку ХХ ст. як компаративна проблема. 1. Трансформація жанрів драми в контексті нелінійних концепцій культури; 2. Деякі шляхи трансформації жанрів російської та української драми в аспекті історичної поетики: містерія – трагедія (комедія) – трагікомедія – мелодрама (водевіль); 3. Жанрові домінанти в драматургії російського та українського Модерну в аспекті порівняльної поетики; Розділ ІІ. Від Модерну до Авангарду: стильові течії та взаємодія жанрів в російсько-українському контексті. 1. Неонатуралізм та мелодрама. Жанрові аспекти неонатуралізму в російській та українській драматургії (В. Винниченко, М. Арцибашев, Л. Андрєєв): зміна формату психологічної драми; 2. Національні жанрові версії неокласицизму в драмі першої третини ХХ ст.: трасформація мотивів античної трагедії та образів літургійної містерії в драматичних поемах Лесі Українки і Марини Цвєтаєвої; 3. Жанрові моделі російського та українського експресіонізму в драмі 20–30-х рр.; Розділ ІІІ. Соцреалізм в аспекті компаративної поетики жанрів. 1. Жанрові модифікації драми 20-х–30-х рр.: модернізм – авангардизм – соцреалізм з погляду теорії культурного вибуху; 2. Драматургія радянського періоду в дискурсі жанрів масової культури та проблема культурної ідентичності багатонаціонального феномену соцреалізму; 3. Формульні жанри радянської драматургії як реалізація тяглих процесів у жанровому порядку; 4. Жанр трагедії 30-х рр. поза класичним каноном; 5. „Колгоспна комедія” як формульний жанр; 6. Міжжанрові взаємодії радянської формульної драматургії: синтез та трансформація жанрів; 7. Сатирична деформація комунікативної ситуації в аспекті жанрової поетики драми та перехід комедії у трагікомедію; Розділ ІV. Жанрові мотиви смерті та самогубства в драматургії радянського періоду 20–30-х рр. 1. Рецепція російського класичного тексту в російській та українській драматургії 20–30-х рр. 1.1. „Умрешь – начнешь опять сначала...” (О. Блок). Жанрові моделі смерті в художньому світі Ф. Достоєвського та М. Куліша; 1.2. Самогубство як трагікомедія: від трагікомічного жаху до трагікомедії жаху; 2. Жанрова модель «комедії з самогубством» у Миколи Ердмана. Лесь Курбас – критик Едмана; Замість висновків. Жанровий шлях драми: від містерії до мелодрами.

 

Яковина О. Метафізика в поезії: Україна ХVІІ століття / Оксана Яковина — Львів, 2010.

У моноґрафії автор шукає зустрічі метафізичного світовідчуття людини зі світоглядом конкретної доби як засобу самопізнання через поетичну творчість. Метод, запропонований увазі читача, дає можливість пов'язати сучасну проблематику теорії літератури з медієвістичними пошуками в контексті національної ментальности та реліґійної традиції. Через компаративно-культуролоґічний, філософський, теолоґічний та літературознавчий аналізи поетичних текстів барокової доби від-роджується забутий в Україні погляд на метафізику. Проблеми персоналізму та ієрархії, смирення і динамізму волі люди-ни, свободи і залежности від Бога... Ці та інші смисли творять "образ світу", невпізнавано змінений людиною нашого часу. Характер метафізичного мислення, реконструйований у даній праці за допомогою барокових текстів, допомагає зрозуміти спорідненість українських духовних і соціальних традицій із загальноєвропейськими. Автор намагається сама і запрошує читача пізнати неповторність сутнісного існування через метафізику поетичного слова, яка заворожує своєю незалежністю від історичного часу.

ЗМІСТ

КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАУВАГИ        

ДОБА        

Свідомість        
Fides et ratio 
Concors discordia та discors concordia 

КАТЕҐОРІАЛЬНІСТЬ МЕТАФІЗИЧНОЇ ПОЕЗІЇ  

УКРАЇНСЬКА МЕТАФІЗИЧНА ПОЕЗІЯ ХVІІ СТОЛІТТЯ. СМИСЛ

Іван Величковський
Іван Орновський
Самійло Мокриєвич
Данило Братковський
Стефан Яворський
Пилип Орлик
Іван Максимович

МЕТАФІЗИКА ПОЕТИЧНОЇ ФОРМИ

Метафізична алеґорія   
Лінґвістичне поле 
Версифікація
Іван Величковський.Фіґурні вірші як спосіб вираження метафізичности  
Самійло Мокриєвич
Іван Орновський
Данило Братковський

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ

 

Інші події наукового життя

 

З 10 червня 2010 року

Увага! Адресу електронної скриньки Інституту було змінено.
Новий e-mail: admin@ilnan.gov.ua

 

Вийшли 16, 17, 18 випуски збірника „Літературознавчі обрії”

Авторські примірники можна отримати у Миколи Матвійовича Сулими за адресою: Інститут літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України, вул. Грушевського, 4, кім. 309, м. Київ. 

 

Запрошуємо до співпраці

Інтернет-видання „Літакцент” (два рази на рік виходить друкований альманах) запрошує до співпраці, що передбачає написання матеріалів, присвячених сучасним процесам, проблемам, новим віянням тощо у літературі різних країн світу.

Матеріал має бути цікавим і професійним. Редакція готова розглянути тексти, що стосуються як загальних літературознавчих питань (полеміки, дискусії, нові течії, тенденції), так і конкретної проблематики (наприклад, розширені рецензії на нові твори, огляди творчості певних авторів, порівняльні характеристики), головне, щоб це стосувалося сучасності й було актуальним. Вітається проекція (спроба проекцій) на сучасну українську літературну ситуацію, а також суб’єктивний авторський коментар. Можливо залучення фотоматеріалів.
Формат статей: публіцистичний стиль у поєднанні з науковим та популярним апаратом (видання розраховано як на фахових читачів, так і просто новачків у літературній галузі).
Обсяг статей: від 5 до 10 тисяч знаків.
Мова написання: українська.
Матеріали надсилати на адресу: litakcent@ukr.net з позначкою рубрики.
Гонорар і авторське право — гарантовані.

Для ознайомлення з виданням завітайте на інтернет-сторінку: www.litakcent.com

 

 

Архів

  • Архів оголошень