This version of the page http://www.tochka.org.ua/k_shevchuk.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-30. The original page over time could change.
Український інформаційний портал "Точка літературного кипіння" .:. Літературні новини та анонси, аналітика літературних подій та процесів, огляди книг, публікації, репортажі та звіти з літературних акцій та прес-конференцій, сучасна проза та поезія.
Український інформаційний портал "Точка літературного кипіння" :: Точка - література у русі
- Актуальні літературні новини та анонси
- Аналітика літературних подій та процесів
- Огляди книг
- Репортажі та звіти з літературних акцій та прес-конференцій
- Бібліотека ексклюзивних публікацій: проза, поезія, критика,
  драматургія, переклади, інтерв'ю, публіцистика
Головна | Новини | 33 KOROVY | Критика | Публікації | Бібліотека | Сторінка автора | Розсилання | Зареєструватися
   Пошук по сайту

   Нові публікації
Як стати Шекспіром?.
( Хрущ)
котик Мурчик.
( інна мотрук)
дощ.
( інна мотрук)
слово.
( інна мотрук)
"Михайло Потик, крутий богатир" (Билина-жарт).
( Вадим Карпенко)
всі публікації

   Відвідування:
переглядів: 1246
відвідувачів: 173
всього: 546481







 


Роман Лихограй


випас


Валерія Шевчука




Ветеран, можна сказати “стаханівець” українських скотоферм, що прогодував бідонами молочних продуктів з повістей та романів не одне покоління, займає в результаті почесне ... місце, що дозволяє йому досить комфортно почувати себе у загальному сараї священних корів.

CAUTION! ATTENTION! УВАГА!: СТРАШЕННО ЗАНУДНИЙ ТЕКСТ!!!

Чесно кажучи, я собі зовсім іншим його уявляв. Десь таким, яким можна уявити чоловіка з стереотипно високим статусом письменника, нагородженого престижними преміями та перекладеного кількома мовами, письменника з велетенським не тільки літературним*, а й культурологічним** доробком. Переді мною ж стояла, на перший погляд, звичайна пересічна людина з своїми повсякденними буденними клопотами та замороками. Лише риси його обличча та проникливий погляд говорили про те, що це не так.

Зовсім скоро я зрозумів, як зовнішнє в людині може відрізнятись від внутрішнього. Валерій Шевчук сам був сформований, наче за тим бароковим принципом силену, про який він так любив розповідати. Йдеться про подвійне читання тексту, коли за елементарною історією заховувався через підтекст глибокий зміст.

Одного разу під час нашого спілкування Валерій Шевчук сказав, що відмовився б він Нобелівської премії і від того мільйону доларів, який дають до неї в додаток. Він сказав, що йому не потрібна слава, популярність чи багатсво, адже тоді б він не зміг щодня їздити в тролейбусі та спостерігати за звичайним життям, з якого черпається натхнення, дивитися у сотні людських облич, таких різних, таких незбагненних.

Твори Валерія Шевчука – то своєрідні дослідження природи речей. Але центром його досліджень завжди залишається людина - чи то людина в замкненому просторі, чи то людина, яка мандрує широким світом у прагненні пізнання. Тематичний діапазон Шевчукових творів широкий, але, зрештою, увесь він - добро і зло, життя і смерть, прекрасне і потворне - сходиться на людині, бо саме людина є мірилом усього. І які б мотиви не переважали у творах Шевчука - чи складні концепції медієвістичного світогляду, чи народно-поетична фантастика, уся сила письменницького таланту звертається до єдиного - людини. А все, що навколо неї, є лише способи відтворення складного світу людської душі в її відносинах зі світом людей, з природою, з Богом і чортом.

Подібно до того, як вважає Шевчук, що рідко в житті зустрічаються виключно лихі чи добрі люди, в творах його боротьба розгортається не між окремішним абсолютним добром з одного боку та абсолютним злом з іншого, а між злом і добром, поєднаних в одному цілому. Такою найчастіше є внутрішня боротьба людини за власне “Я”.

Взагалі, існує необхідність саме внутрішнього сприйняття Шевчукових героїв. Не оболонка, не шкура, яку ми носимо, а душа, що формується всередині - ось що є визначальним показником людської цінності для нього. Проза Валерія Шевчука є прозою духу, прозою душі, в якій і відбуваються головні перипетії. Зовнішня гостросюжетність практично відсутня. Любителям екшина тут буде важко.

Не можна не помітити у творчості письменника такого цікавого факту: коли у більшості художніх робіт різних авторів ми маємо ситуацію поступового “розв`язання клубку” до завершення книги, то у Валерія Шевчука усе ще більш заплутується. Градація такого роду залишає читача ще далі від справжнього завершення, ніж він був на початку оповідання. Виникає своєрідний “ефект трясовини”, де чим більше ти рухаєшся, тим більше вгрузаєш у в`язку водянисто-травянисту речовину.

Мабуть, треба прожити не одне життя, щоб розкрити усі грані людської екзистенції. Валерій Шевчук проживав їх героями своїх книг. Його творчість примушує... так саме примушує кохати, ненавидіти, вірити, боротись і головне – жити, хотіти жити і відчувати.

P.S. Творчість Валерія Шевчука слід приймати у помірних дозах. У протилежному випадку вам загрожує божевілля. Передоз викликає глибоке відчуття занудності, розмови з самим собою, перегрузку мисленнєвих ресурсів, творення власних паралельних світів.

* Валерій Шевчук - автор прозових книжок “Серед тижня” (1967), “Набережна, 12”, “Середохрестя” (1968), “Вечір святої осені” (1969), “Крик півня на світанку” (1979), “Долина джерел”, “Тепла осінь” (1981), “На полі смиренному”, “Дім на горі” (1983), “Маленьке вечірнє інтермеццо” (1984), “Барви осіннього саду”, “Три листки за вікном” (1986), “Камінна луна” (1987), “Птахи з невидимого острова”, “Мисленне дерево” (1989), “Дзиґар одвічний” (1990), “Панна квітів. Казка моїх дочок” (1991), “Стежка в траві. Житомирська саґа” (1994, в двох томах), “У череві апокаліптичного звіра” (1995), “Юнаки з вогненої печі: записки стандартного чоловіка” (1999) та ін.

** А також літературознавчих книг “Дорога в тисячу років”, “Із вершин та низин” (1990) та ін.

© "33 Корови" - Авторський проект www.Tochka.org.ua


Головна | Новини | 33 KOROVY | Критика | Публікації | Бібліотека | Сторінка автора | Розсилання | Зареєструватися
Я не письменник постмодерніст і ніколи ним не був. Не називайте мене так.
Для тих, хто не знає як ставиться Сергій Жадан до Любка Дереша, до Венедикта Єрофєєва, до Спілки письменників України, до творчих спілок загалом, до постмодернізму, до українського футуризму і Семенка; хто не знає чого не вистачає українській літературі, чого не вистачає самому Жадану, що для письменника найбільший кайф, що він робить, лягаючи спати, що вчинить Жадан з Міністерством освіти, про що він не готовий говорити з широкою аудиторією, які поняття він сприймає скептично; і найголовніше – для тих, хто сумнівається, що цьому “застудженому горлу” можна вірити, власне, і публікується нижченаведана нарізка.

далі
всі нарізочки/звіти
"Я, “Побєда” і Берлін" Кузьми Скрябіна
Слідом за епатажною і скандальною Іреною Карпою своє ім`я в історію сучасної української літератури вирішив вписати ще один питомий музикант - фронтмен популярного гурту “Скрябін” Кузьма. Цього року він дебютував з книгою “Я, “Побєда” і Берлін”. Попри рекордні продажі роботи, варто зазначити, що дебют видався непереконливим. Популярність книги, перш за все, зумовлена славою Кузьми як музиканта. А от чи купуватимуть Скрябіна після того, як пізнають його в образі письменника - сказати важко. Читати далі
вся критика
Розстріляне відродження
Не-романтик. Людина блискучої самоосвіти, суворої праці й шаленої активності. Міг писати про що завгодно – а сходив зрештою до наболілого. Наболілої сірості, наболілої порожнечі, серед якої найяскравіша подія – смерть. Все так просто. Валеріан Підмогильний. далі!
РаУВРРвСРСР
Тарас Прохасько
Часом видається, що Тарас Прохасько — наскрізь рослинний чоловік і це не лише сильно відчувається у його писаннях, а й помітно виокремлює його з-поміж інших українських прозаїків. Не дивно, що він постійно намагається зафіксувати мінливість незмінності й відтворити втурнішню спорідненість людської душі з рослинним світом. У багатьох творах Тараса присутній біографізм, але це не спрощує його прозу, а навпаки — робить її дуже відвертою й наближає до інтимної сповіді.

Молодий автор належить до тих небагатьох письменників, філософів буття, які намагаються йти шляхом Сковороди, живуть і пишуть відповідно до власних філософських принципів, прислухаючись до внутрішнього голосу. далі..
всі персоналії
© 2004-2008 In Web We Trust       Розробка Сергія Паранька. Дизайн та програмування: Антона Янюка