This version of the page http://www.nokiantyres.ua/faq-ua (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-13. The original page over time could change.
Nokian Tyres: Запитання та відповіді
Друк
Розділ: Продукція / Шини / Факти про шини / Запитання та відповіді
« Назад
Запитання та відповіді
  • Перемога за будь-яких умов
  • Легкові автомобілі
  • SUV 4*4
  • Фургони
  • Вантажівки та автобуси
  • Протекторні матеріали
  • Промислові шини
  • Факти про шини
  • Підбір шин

Запитання та відповіді


Теми:
  • Маркірування шин
  • Догляд за шинами
  • Літні та зимові шини
  • Шини та диски
  • Виробництво шин та охорона довкілля
Якщо у вас виникне запитання, не наведене нижче, відправте його, будь ласка, нам за цією адресою.


Маркірування шин

Що позначають 175/60 чи 175/65 в розмірі шини?
Перші три цифри -– це ширина поперечного перетину шини в міліметрах. Вона вимірюється в найширшому місці шини, коли та встановлена на вимірювальний обід. Цифри після косої риски позначають висоту профілю, що виражається як процентне співвідношення висоти та ширини шини.
 
Що означають літери XL в розмірі шини Nokian NRZi?
XL означає діапазон підвищених навантажень „Extra Load”. Така шина розрахована на максимальне навантаження, вище на чотири одиниці. Для швидкостей понад 210 км/год фактичне навантаження для шин категорії V, W та Y відповідно зменшується. (Додаткову інформацію ви знайдете у довіднику зі стандартів ETRTO від 2000 р., стор. 8). Цей тип шин стає надзвичайно популярним, оскільки зросла кількість швидкісних автомобілів.
 
Що означають літери RF в розмірі шини 195/65R15 Nokian NRT2?
RF означає, що це посилена шина, тобто шина з максимальним діапазоном навантажень, дозволеним для шин пасажирських автомобілів. Вона розрахована на вищі навантаження, ніж звичайні шини для легкових автомобілів.
Шини RF потребують вищого тиску, ніж звичайні шини для легкових автомобілів. Нормальне значення тиску для експлуатації з максимальним навантаженням становить 290 кПа. Під час буксирування причепа на швидкості нижче 100 км/год максимальну вказану вантажопідйомність дозволяється перевищити на 10% за умови збільшення тиску на 20 кПа.

Догляд за шинами

Мої шини зношуються посередині більше, ніж на краях. У чому справа: неправильний тиск у шинах чи це щось інше?
Зазвичай шини ведучих коліс більше зношуються посередині, а шини ведених коліс – на краях. Найкращий спосіб зробити зношування шин рівномірним та забезпечити оптимальну керованість – це міняти місцями передні та задні шини через кожні 8 000 – 10 000 кілометрів.
 
Я встановив одну з моїх шипованих шин у напрямку, протилежному вказаному напрямку обертання коліс, і проїздив так всю зиму. Це пошкодило шину?
Під час обертання в напрямку, протилежному вказаному, шина не пошкоджується. Проте ми рекомендуємо не змінювати приписаний напрямок обертання шипованої шини, оскільки це може негативно вплинути на зчіпні якості шипів. Шина буде найкраще очищуватися та зберігати зчеплення з талим снігом тоді, коли вона встановлена у правильному напрямку.

Якщо шиповані шини втратили шипи, чи можна замінити ці шипи новими?
Ні, оскільки неможливо надійно закріпити нові шипи в отворах, що лишилися від старих.

Яку інформацію надає водію індикатор зносу шини DSI?
Індикатор ступеня зносу DSI показує, скільки міліметрів протектора залишилось, що допомагає вам визначити, коли вам слід замінити шини. Якщо ви будете стежити за ступенем зносу протектора, ви також отримаєте можливість подовжити термін експлуатації шин шляхом зміни шин з передніх коліс на задні. Це робить знос шин більш рівномірним.


Де мені знайти інформацію про правильне значення тиску для моїх шин?
Ви знайдете цю інформацію в інструкції з експлуатації для вашого автомобіля, на спеціальній наліпці на бензобаці вашого авто, на кришці відділення для рукавичок або на дверях авто. Якщо ж ви не знайшли інформацію в жодному з цих місць, зверніться до пунктів шиномонтажу або відділу технічного обслуговування клієнтів Nokian Tyres.
 
Чи можна користуватися розчинником під час миття шин?
Рекомендуємо вам використовувати м’який миючий засіб на кшталт автомобільного шампуню. Ретельно промийте шини після використання миючого засобу, щоб повністю усунути залишки розчинника в отворах від шипів та між канавками шини.
Не спрямовуйте струмінь миючого засобу на поверхню шини з близької відстані, оскільки струмінь рідини під високим тиском може пошкодити структуру корда.


Літні та зимові шини

Чи можна їздити на фрикційних шинах цілий рік?
Ми не рекомендуємо використовувати цей тип шин цілий рік. Сучасні фрикційні шини зношуються дуже швидко, особливо на розкислих весняних дорогах. До того ж, через швидке спрацювання знос може бути нерівномірним. Фрикційні шини слід встановлювати восени, коли грунт починає замерзати, і замінювати тоді, коли літнє сонце починає нагрівати асфальт. Проте, якщо навесні глибина протектора є меншою за 5 мм, ви можете продовжувати використовувати ці шини і весною.
 
Як відрізнити нешиповані зимові шини від літніх?
Маркірування зимових шин включає літери M S (або M&S, або Mud&Snow).


Шини та диски

Як дізнатися, чи підходить конкретна шина для конкретного обода?
Працівники спеціалізованих шиномонтажних пунктів допоможуть вам підібрати шини під колісні диски вашого автомобіля. Зокрема, STRO (Організація виробників шин та ободів Скандинавії) або ETRTO (Європейська технічна організація виробників шин та ободів) мають спеціальні нормативи з відповідною інформацією. Якщо у вас особливо складний випадок, пропонуємо звернутися до служби технічної підтримки клієнтів Nokian Tyres.
 

Виробництво шин та охорона довкілля

З чого складається ціна шини?
Шини є складною технічною продукцією, створення якої потребує значних витрат на розробку та виробництво. Основними складовими ціни шини є вартість сировини та витрати на оплату праці.

Наскільки екологічно безпечні шини Nokian для пасажирських автомобілів?
Екологічна безпека нашої продукції та виробничих процесів займає важливе місце в нашій діяльності. Нашим головним принципом є вибір найменш шкідливої для довкілля сировини. Завдяки цьому компанія Nokian Tyres plc стала першим виробником шин, що одержав екологічний сертифікат ISO 14001.
 
Що відбувається зі зношеними шинами?
Є три варіанти використання зношених шин: відновлення протектора, енергетика та використання матеріалу. Відновлені шини − це шини, оснащені новим протектором. У шин для пасажирських автомобілів та малих фургонів протектор можна відновити один раз, а в шин для вантажівок та автобусів – двічі чи тричі. Подрібнені шини можуть бути спалені з метою виробництва енергії. За теплотою згорання шини не поступаються вугіллю. Для гумової крихти є сотні варіантів використання. Це, передусім, технічне обслуговування доріг, шумоізоляція, штучні рифи, покриття для підлоги та стін, а також ізоляційний матеріал для будівництва нових звалищ для сміття та закриття старих.
 
Де покриваються шипами шини?
Шини Nokian Hakkapeliitta 4 та Hakkapeliitta C2 потрапляють у точки продажу вже ошипованими компанією Nokian Tyres. Інші шиповані шини можуть постачатися як із шипами, так і без них.
 
Як робляться отвори для шипів?
Отвори робляться спеціальними штирками у вулканізаційній формі. Для важких промислових шин отвори просвердлюються.

Чи наноситься на шини дата виробництва?
На всіх фірмових шинах Nokian є чотиризначний код, який позначає рік і тиждень виробництва шини. Так, наприклад, код 2100 означає, що шину було вироблено на 21 тижні 2000 року.
  • Поради з експлуатації шин
  • Запитання та відповіді
  • Процес виробництва шин
  • Маркірування на боковині
  • Тиск у шинах