This version of the page http://www.dfp.gov.ua/986.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-12. The original page over time could change.
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України: Щодо обчислення, обліку та розподілу прибутку (збитку) від інвестування активів недержавного пенсійного фонду
Мапа сайтуПідпискаВідповіді на запитанняНадіслати запитанняКонтактна інформація
Головна сторінка»Діяльність департаментів Держфінпослуг»Складання, подання звітності та аналіз»Роз’яснювальна інформація »Щодо обчислення, обліку та розподілу прибутку (збитку) від інвестування активів недержавного пенсійного фонду
 

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України інформує що з 07.07.08 набрав чинності Порядок обчислення та обліку прибутку (збитку) від інвестування активів недержавного пенсійного фонду, затверджений розпорядженням Держфінпослуг від 2 квітня 2008 р. N 424 і рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 2 квітня 2008 р. N 322 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18 червня 2008 р. за N 540/15231 (далі – Порядок).

Звертаємо вашу увагу на класифікацію доходів і витрат недержавного пенсійного фонду, що наведені у розділі ІІ Порядку.

Так, згідно з п.2 розділу ІІ Порядку, до операцій з активами пенсійного фонду належать такі господарські операції:

  -  придбання/відчуження активів;

  -  переоцінка активів пенсійного фонду;

  -  отримання доходів (втрат) від курсових різниць;

  -  вибуття активів, які перестають відповідати такому стану, у  якому вони визнаються активами;

  -  інші господарські операції, що впливають на чисту вартість пенсійних активів.

Пасивні доходи недержавного пенсійного фонду визначаються відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 "Дохід", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 N 290, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.12.99 за N 860/4153, та Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 14 "Оренда", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.07.2000 N 181, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.08.2000 за N 487/4708.

Згідно з п.5 розділу ІІ Порядку інші доходи (втрати) пенсійного фонду складаються з доходу, отриманого пенсійним фондом унаслідок сплати на його користь штрафних санкцій, а також інших доходів (втрат) пенсійного фонду, дозволених законодавством.

Також зазначаємо, що відповідно до пункту 3.3.5 Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду, затвердженого розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 20 липня 2004 р. N 1660 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 6 серпня 2004 р. за N 990/9589, аналітичний облік операцій за індивідуальним пенсійним рахунком учасника фонду здійснюється в розрізі субрахунків. За субрахунком з номером операції 06 відображаються операції щодо оплати послуг, наданих учаснику за рахунок його пенсійних коштів згідно з законодавством. Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення» передбачено декілька таких випадків: оплата за власний рахунок витрат на переведення пенсійних коштів вкладника фонду, який є учасником фонду, до іншої фінансової установи, яка надає послуги з недержавного пенсійного забезпечення у разі одностороннього розірвання пенсійного контракту; оплата витрат на повідомлення, що надсилається спадкоємцю за рахунок пенсійних коштів, які належали померлому учаснику фонду; плата за надання виписок з індивідуальних пенсійних рахунків на письмовий запит учасника фонду; оплата адміністративних витрат, пов’язаних з виконанням зобов’язань за договором про виплату пенсії на визначений строк. Витрати на оплату послуг, що надаються пенсійному фонду за рахунок пенсійних активів, враховуються при розрахунку прибутку пенсійного фонду (відображається за субрахунком 02), який підлягає розподілу серед учасників, і не повинні відображатись на субрахунку з номером операції 06.

Звертаємо вашу увагу на п.8 розділу ІІ Порядку, в якому зазначено, що весь без винятку прибуток (збиток) від інвестування активів пенсійного фонду, обчислений відповідно до вимог цього Порядку, підлягає розподілу між учасниками пенсійного фонду в системі персоніфікованого обліку пенсійного фонду пропорційно сумам, відображеним на їхніх індивідуальних пенсійних рахунках, на дату здійснення розподілу.

В подальшому суб’єкти ринку недержавного пенсійного забезпечення повинні керуватися вищезазначеним Порядком при здійсненні операцій обчислення, обліку та розподілу прибутку (збитку) від інвестування активів недержавного пенсійного фонду.

Розробник АТЗТ «Атлас» © 2005 Держфінпослуг