This version of the page http://www.nokiantyres.ua/slush-and-aquaplaning-ua (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-09. The original page over time could change.
Nokian Tyres: Шуга й аквапланування
Друк
Розділ: Продукція / Безпека / Шуга й аквапланування
« Назад
Шуга й аквапланування
  • Вплив шини на безпеку руху
  • Чим небезпечний дорожній рух
  • Шуга й аквапланування
  • Шиповані чи фрикційні шини
  • Розширена гарантія Hakka
  • Стандартні гарантійні правила Nokian

Небезпека аквапланування


Під час їзди на сухій дорозі влітку водію можна не турбуватися про шини. Коли починається буря або дощова вода від тривалої зливи заповнює канави на дорозі, справа вже зовсім інша. Про небезпеку аквапланування сигналізує кермо: водію стає важко контролювати автомобіль, особливо якщо шини в поганому стані або спрацьовані. Найкращий спосіб запобігти акваплануванню – використовувати нові шини. Хоча вони не усувають ризик аквапланування повністю, нові шини дають можливість контролювати автомобіль, якщо його швидкість відповідає дорожнім умовам.


Втрата контакту

З точки зору безпеки дорожнього руху важливо, щоб шина зберігала необхідну глибину канавок та властивості, що відповідають погодним умовам. Коли на дорозі багато води і швидкість їзди перевищує певний ліміт, рисунок протектора припиняє відштовхувати вологу під шиною. Втрачається контакт між шиною та дорогою - втрачається зчеплення.

Коли глибина рисунка протектора стає меншою за чотири міліметри, здатність шини тримати дорогу на вологій поверхні та протистояти акваплануванню відчутно зменшується; як наслідок, зокрема, значно зростає ризик аквапланування. Збільшується гальмовий шлях та схильність до заносу.  

Випробування, проведені компанією Nokian Tyres, показали, що у разі зношеної шини (протектор менше 1,6 мм, товщина водного шару на дорозі приблизно 5 мм) аквапланування відбудеться під час виконання повороту на швидкості 76 км/год, а якщо шина нова – на швидкості 96 км/год.    
 
 

Втрата зони дотику

Коли швидкість їзди зростає і шини зношуються, контактна зона між шиною та дорогою значно зменшується. На зображенні показано розмір контактної ділянки літньої шини з різною глибиною канавок, де товщина водного шару становить три міліметри, а швидкість руху дорівнює 75 км/год. Контактна ділянка автомобіля зі зношеними шинами, глибина рисунку протектора яких дорівнює 1,6 мм, складає лише 16 відсотків від глибини рисунка автомобіля, що перебуває у нерухомому стані. 

Контактна зона

8 mm

4 mm

1,6 mm

74 %58 %16%
Порівняння контактної зони літніх шин з різною глибиною канавок. Швидкість їзди – 75 км/год, товщина водного шару на дорозі – 3 мм  (дослідження проведено у 2007 році фінськими фахівцями шинної промисловості)