This version of the page http://www.informjust.ua/text/702 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-29. The original page over time could change.
ДП Iнформацiйний Центр Мiнiстерства юстицiї України

Велика Британія надала вільний доступ до електронних карт країни

Велика Британія виставила у відкритий доступ карти місцевості країни. У листопаді 2009 року прем’єр-міністр(на той момент) Великої Британії Гордон Браун оголосив про відкритий доступ до карт країни з 2010 року. Під час зустрічі в офіційній резиденції на Даунінг стріт, 10, прем’єр заявив про створення відкритого безкоштовного доступу до даних щодо меж виборчих округів, меж поштових округів, адміністративно-територіальних одиниць та карт середнього масштабу. Проект реалізується Національним картографічним управлінням при підтримці уряду Британії. За словами містера Брауна, країна стоїть на порозі революції, яка може повністю змінити громадські служби та сам сектор. На його думку, вони стали першим урядом у світі, який відкрив інформацію, що є доступною найзручнішим шляхом для потенційних користувачів.[1]

З 1 квітня поточного року (до деяких джерел з травня 2010 року) британці можуть мати фактичний безкоштовний доступ до деяких баз даних карт місцевостей (власності Національного картографічного управління Великої Британії). Цей крок став відповіддю на проведення консультацій з громадськістю з приводу оприлюднення даних у рамках цього проекту (у грудні 2009 року).

Картографічне управління має сплачувати за підтримку даних "для забезпечення вільного доступу до основної інформації, але й задля гаранту того, щоб хтось з учасників проекту не стягував платню за користування даними".

Тім Бернерз Лі ( вчений, автор численних розробок у сфері інформаційних технологій, діючий Голова Консорціуму Всесвітньої мережі) зголосився сприяти реалізації даного проекту. За словами Тіма Бернерза Лі, він задоволений тим, що відтепер люди безкоштовно можуть користуватися інформацією на урядовому сайті. Одночасно з цим, клієнти можуть підштовхнути організаторів до нововведень у картографічній галузі.

Надання вільного доступу до даних Національного картографічного управління запустить нову галузь, створить нові робочі місця, призведе до подальшого зростання; такий крок також дасть нові вирішення старих питань, як стверджує Джон Денем, міністр у справах регіонів та місцевого самоуправління. Більша відкритість, прозорість та відповідальність в уряді дають громадянам ширший вибір та прямий доступ до матеріалу, що є дійсно важливим для них. Згідно плану, кожна організація може отримати доступ до баз даних (включаючи комерційні організації) у більш детальній "резолюції", ніж карта Landranger у попередньому масштабі 1:25,000 (детальна карта, що включає 204 описаних на ній регіонів Британії ).[2]

Ось повний список карт Національного картографічного управління (проект "OS Open Date" ™), які уряд надає у вільному доступі:

  • OS Street View. Перегляд зображень вулиць
  • Gazetteer. Географічний довідник (з інформацією про місця та їхні назви) у масштабі 1: 50 000
  • Colour Raster. Кольорове цифрове зображення місцевості у масштабі 1: 250 000 (електронна версія паперової карти місцевості)
  • OS Locator • Boundary-Line. Новий продукт. Карта з розмежуванням виборчих та адміністративних округів Великої Британії (що є чинними на момент травня 2010 року)
  • Code-Point Open. База даних поштових кодів Англії, Шотландії та Уельсу (1,7 мільйонів кодів). Дана карта замінила старий варіант під назвою "Code Point "
  • Meridian 2. Схематичний довідник доріг Великої Британії (магістралі, шосе класу А та В, другорядні дороги, назви і номери Міністерства транспорту, місцевого управління та регіонів; залізничні шляхи та берегова лінія)
  • Strategi. Детальна цифрова карта, добре підходить для "додатків", що вимагають загальний (не деталізований) перегляд географічної інформації по Англії, Шотландії та Уельсу (масштаб 1:250 000). Векторний тип даних. Дозволяє робити планування та статистичний аналіз
  • MiniScale. Спрощена (векторного та растрового типу) база даних. Масштаб: 1:1 000 000
  • Land-Form PANORAMA. Абсолютно новий продукт у цьому списку
  • OS VectorMap District (випуск у травні 2010).Включає дані про лісисті місцевості, залізничні дороги, поліцейські дільниці, медичні заклади, навчальні заклади; також доповнення картографічного тексту.[3]

Дані карти широко використовують мандрівники, скелелази, маунтінбайкери та велосипедисти під час подорожей.

Уряд Великої Британії з жовтня 2008 року також втілює проект "Цифрова Британія". Мета проекту полягає у тому, щоб до 2012 року надати 100% покриття широкополосним доступом в Інтернет у Великій Британії. Даний проект нерозривно пов’язаний із проектом з оприлюднення картографічних даних.[4]

На сьогоднішній день менш, ніж 8% прибутку Національне картографічне управління отримує від збуту традиційних паперових карт. Основна частка прибутку – від ліцензування (сягнула £102m, - ста двох мільйонів фунтів стерлінгів за останній фінансовий рік). Продаж паперових карт постійно падає, у той час, як продаж GPS- навігаторів стабільно зростає. Бюджет на даний проект, на 2010-2011 роки, розрахований у межах £14.8m (чотирнадцяти мільйонів восьмисот тисяч фунтів стерлінгів), як заявила Барбара Фоллет, міністр з регіональних питань від партії лейбористів.

Однією з важливих умов реалізації такого масштабного проекту стала обов’язкова домовленість з Королівською Поштою (Royal Mail) щодо вільного доступу до бази даних поштових кодів.

Витоки Картографічного управління зародилися у той період, коли велися військові захоплення територій і необхідно було позначати їх на картах (зокрема, у 18 сторіччі, коли продовжили захоплення шотландських клонів). Процес розвитку карт продовжився і під час наполеонівських воєн.[5]

В Україні подібна інформація є у частковому доступі. Кожен розробник такої продукції сам приймає рішення, який обсяг інформації викладати у вільний безкоштовний доступ. Часто розробники справляють платню саме за повні версії електронних географічних карт.

Прес-служба
ДП "Інформаційний центр"