This version of the page http://www.informjust.ua/text/533 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-26. The original page over time could change.
ДП Iнформацiйний Центр Мiнiстерства юстицiї України

Про проведення навчання по роботі з єдиними та державними реєстрами Міністерства юстиції України

(Науково-практичний журнал Української нотаріальної палати „Нотаріат для вас" №11, листопад 2007 року)

Зростаюча потреба суспільства в інформації зумовила стрімкий розвиток інформаційних технологій.

На сьогоднішній день світ увійшов до нової стадії свого розвитку, яку можна визначити як інформаційну епоху. Її квінтесенція -інформаційне суспільство, основними ресурсами якого виступають інтелектуальні інформаційні ресурси - знання та інформація.

Перехід до широкого застосування обчислювальної техніки, інформатизації багатьох сторін та сфер життєдіяльності, створення розгалуженої системи персональних комп’ютерів знаменував інформаційний переворот у світі, який вніс якісно нові риси у працю і життя кожної особи.

Це визначає сучасні умови для суспільного і науково-технічного прогресу, науки тощо, а тому така інформатизація є неминучим процесом існування та розвитку цивілізації.

Відіграючи значну роль у розвитку суспільства, процес інформатизації не міг оминути і нотаріальну діяльність, невід’ємною частиною якої є відповідні бази даних інформаційної системи Міністерства юстиції України, адміністратором яких визначено державне підприємство "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України (далі - Держінформ’юст).

Так, абзацом одинадцятим пункту 25 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 03.03.2004 № 20/5, зареєстрованої в Мін’юсті України 03.03.2004 за № 283/8882 (із змінами та доповненнями), встановлено, що відомості про вчинення окремих видів нотаріальних дій підлягають реєстрації в єдиних реєстрах, перелік та порядок ведення яких установлюються Мін’юстом України.

Єдині та Державні реєстри, держателем яких є Міністерство юстиції України, на сьогоднішній день - невід’ємна частина нотаріального процесу, супроводжують його, підтримують і забезпечують.

Тільки єдина на території всієї держави суцільна система інформації, що постійно підтримується в актуальному стані та дозволяє працювати в режимі on-line, здатна забезпечити швидке та оперативне отримання та використання достовірної інформації, необхідної для забезпечення нотаріальної діяльності, уникнути витрат часу на поштовий обіг, що, в свою чергу, сприяє підвищенню якості надання нотаріальних послуг.

Нотаріат як найважливіша складова цивільного обороту в державі повинен бути інститутом, що постійно розвивається і гармонійно поєднує в такому розвитку досягнення не тільки у галузі юриспруденції, а також й у галузі високих технологій.

Міністерство юстиції України сьогодні приділяє значну увагу розвитку та належному функціонуванню баз даних інформаційної системи, а тому і висуває певні умови та вимоги щодо роботи з такими базами як реєстраторів, так і користувачів. Тобто нотаріуси, які працюють із зазначеними базами даних, обов’язково повинні мати певні знання, а також практичні навички такої роботи, адже саме від правильної та чіткої роботи останніх залежить належне наповнення баз даних та отримання з них достовірних відомостей як безпосередньо ними, так і іншими реєстраторами, користувачами або зацікавленими особами.

Тому, зокрема, навіть стажист на період стажування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса у відповідності до пункту 8 Примірної програми стажування громадян України в державних нотаріальних конторах або в нотаріусів, які займаються приватною нотаріальною практикою, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 25.12.2006 № 103/5, зареєстрованої в Мін’юсті України 25.12.2006 за № 1348/13222, має вивчити порядок функціонування та роботи Єдиних та Державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції України, для чого обов’язково проходить навчання у Держінформ’юсті або його філіях. У протилежному випадку стажиста, що не пройшов таке навчання, не допускають до кваліфікаційного іспиту для осіб, які пройшли стажування (пункт З Порядку проведення кваліфікаційного іспиту особами, що пройшли стажування в державній нотаріальній конторі або в нотаріуса, який займається приватною нотаріальною практикою, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.12.2006 № 89/5, зареєстрованого в Мін’юсті України 07.12.2006 за № 1276/13150).

Такі вимоги до проходження стажування були встановлені нещодавно, а саме - після набрання чинності наказом Міністерства юстиції України від 08.08.2007 № 603/5 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України", зареєстрованим в Мін’юсті України 08.08.2007 за № 907/14174.

Крім того, з метою набуття нотаріусами та їхніми працівниками практичних навичок роботи з Єдиними та Державними реєстрами, держателем яких є Міністерство юстиції України, зазначеним наказом встановлено, що завідувачі державними нотаріальними конторами, державними нотаріальними архівами та приватні нотаріуси повинні забезпечити проходження навчання щодо роботи з Єдиними та Державними реєстрами, адміністратором яких є Держінформ’юст, своїх працівників, які використовують їх у своїй роботі (у тому числі у разі суттєвих змін (модернізації) у програмному забезпеченні реєстру або впровадження нового реєстру).

Нотаріуси, які не пройшли навчання щодо роботи з Єдиними та Державними реєстрами, адміністратором яких є Держінформ’юст, отримують доступ до інформаційної мережі Міністерства юстиції України після проходження навчання щодо роботи з Єдиними та Державними реєстрами, адміністратором яких є Держінформ’юст.

Крім того, Міністерством юстиції України встановлено, що у разі суттєвих змін (модернізації) у програмному забезпеченні реєстру або впровадженні нового реєстру, нотаріуси повинні пройти навчання щодо роботи з Єдиними та Державними реєстрами (реєстром).

Наказом також затверджено, що нотаріуси та працівники державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів та приватні нотаріуси, які працюють з Єдиними та Державними реєстрами, адміністратором яких є Держінформ’юст, направляються на додаткове навчання щодо роботи з зазначеними реєстрами у разі встановлення Міністерством юстиції України або його територіальними органами порушень при роботі з ними.

З осіб, які проходять навчання, стягується відповідна плата. Так, починаючи з 20.07.2007 на підставі наказу Міністерства юстиції України від 09.07.2007 № 473/5 "Про встановлення тарифів за надання послуг державним підприємством "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України", зареєстрованого в Мін’юсті України 09.07.2007 за № 778/14045, за послуги Держінформ’юсту за навчання одного користувача/реєстратора роботі з реєстрами (реєстром) стягується плата у розмірі 420,0 грн. з урахуванням ПДВ.

Тобто зазначений наказ встановлює єдиний тариф за навчання не тільки стажистів, нотаріусів та їхніх працівників, а також і для реєстраторів та користувачів інших баз даних, адміністратором яких є Держінформ’юст, зокрема, реєстраторів підприємств бюро технічної інвентаризації -роботі з Реєстром прав власності на нерухоме майно; державних виконавців - роботі з Єдиним державним реєстром виконавчих проваджень; працівників банківських установ - роботі з Державним реєстром обтяжень рухомого майна, Державним реєстром іпотек тощо.

Навчання реєстраторів та користувачів являє собою процес придбання зазначеними особами теоретичних знань і практичних навичок роботи з Єдиними та Державним реєстрами, а для осіб, які вже працюють з цими базами даних, - процес удосконалення теоретичних знань і практичних навичок з метою підвищення їхньої професійної майстерності та освоєння новітніх технологій.

Основною задачею навчання як процесу формування відповідних знань є створення шляхів та засобів використання можливостей інформації через її вплив на людину в процесі навчання. Отже, процес навчання можна розглядати як відкриту, розвинену систему взаємодії трьох основних елементів: навчальна інформація -викладач - особа, яка навчається.

Таким чином, навчальний процес являє собою упорядкованість дидактичних, методичних та організаційних заходів, спрямованих на реалізацію певної навчальної програми.

Навчання користувачів та реєстраторів Єдиних та Державних реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України проводиться згідно із відповідними програмами. Зокрема, навчання стажистів, нотаріусів та їхніх працівників проводиться у відповідності до Програми навчання щодо роботи з Єдиними та Державними реєстрами, адміністратором яких є державне підприємство "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України, затвердженою Держінформ’юстом та погодженої з Департаментом нотаріату та реєстрації адвокатських об’єднань Міністерства юстиції України (далі - Програма).

Програма складається з двох етапів навчання:

1. Ознайомлення з нормативними актами та методичними документами, що регламентують роботу Єдиних та Державних реєстрів, адміністратором яких є державне підприємство "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України (Таблиця 1).

2. Практичне навчання щодо роботи з Єдиними та Державними реєстрами, адміністратором яких є державне підприємство "Інформаційний центр" Міністерство юстиції України (Таблиця 2).

Виходячи зі змісту Програми, особи, які проходять навчання у Держінформ’юсті або його філії, мають можливість не тільки прослухати теоретичний курс лекцій, а й самостійно працювати з відповідними базами даних та перевірити і закріпити отримані під час навчання знання.

Проведення навчання користувачів та реєстраторів роботі з Єдиними та Державними реєстрами покладено на спеціалістів навчально-методичного відділу Держінформ’юсту. Натомість лекції стосовно застосування нормативно-правових актів у роботі з Єдиними та Державними реєстрами, адміністратором яких є Держінформ’юст, проводяться представниками юридичного відділу.

Строк проведення навчання складає від одного до трьох робочих днів. Факт проведення навчання фіксується в журналі проведення навчання, що ведеться Держінформ’юстом або відповідною філією.

Навчання стажистів, приватних нотаріусів та їхніх працівників проводиться після підписання ними договору про надання послуг з навчання роботі з Єдиними та Державними реєстрами інформаційної системи Міністерства юстиції України, в додатку до якого зазначаються прізвища, імена та по батькові осіб, що повинні пройти навчання (із зазначенням реєстру (реєстрів). Оплата послуги за проведення навчання стажистів здійснюється до початку навчання, а приватних нотаріусів та їхніх працівників - після.

Після проведення навчання приватних нотаріусів та їхніх помічників складається акт про проведення навчання.

За навчання державних нотаріусів, а також консультантів державних нотаріальних контор плата не стягується.

З огляду на зазначене, Держінформ’юст на сьогодні, окрім функцій щодо технічного, технологічного забезпечення, створення та супроводження програмного забезпечення, ведення автоматизованих систем Єдиних та Державних реєстрів, що створюються відповідно до наказів Мін’юсту, а також інших електронних баз даних, які організовуються відповідно до законодавства України, надання доступу фізичним та юридичним особам до автоматизованих систем Єдиних та Державних реєстрів, виконує ще й функції з навчання таких осіб належній та ефективній роботі з цими реєстрами. А тому практичним обов’язком Держінформ’юсту як викладача є забезпечення належного рівня знаннями майбутніх та вже існуючих реєстраторів та користувачів.

При цьому, зважаючи на нестримний процес розробки та розвитку новітніх технологій, Держінформ’юст завжди йтиме у ногу з часом та забезпечуватиме осіб, які виявили бажання стати реєстраторами або користувачами Єдиних та Державних реєстрів, а також вже працюючих реєстраторів та користувачів відповідними знаннями.



Таблиця 1


№ з/п Теми лекцій Норма часу в академічних годинах (одна академічна година дорівнює 45 хв.)
1. Вступна лекція.
Єдині та Державні реєстри інформаційної системи Міністерства юстиції України
0,5
2. Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів
I. Нормативно-правові акти, що регламентують роботу реєстру:
- наказ Міністерства юстиції України від 29.06.1999 № 36/5 "Про здійснення заходів щодо захисту нотаріально оформлюваних документів" (із змінами та доповненнями);
- наказ Міністерства юстиції України від 28.12.2006 №110/5 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України";
- Положення про порядок постачання, зберігання, обліку та звітності витрачання спеціальних бланків нотаріальних документів (із змінами та доповненнями).
II. Методичні документи:
- Інструкція користувача автоматизованого робочого місця (далі - АРМ) "Реєстр нотаріальних бланків".
1
Єдиний реєстр нотаріусів
1. Нормативно-правові акти, що регламентують роботу реєстру:
- наказ Міністерства юстиції України від 27.05.1999 № 26/5 "Про затвердження Інструкції про порядок ведення Єдиного реєстру нотаріусів";
- Інструкція про порядок ведення Єдиного реєстру нотаріусів (із змінами та доповненнями).
3. Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна
I. Нормативно-правові акти, що регламентують роботу реєстру:
- наказ Міністерства юстиції України від 09.06.1999 № 31/5 "Про внесення змін та доповнень до нормативно-правових актів Міністерства та про затвердження Положення про Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна" (із змінами та доповненнями);
- наказ Міністерства юстиції України від 18.08.2004 № 85/5 "Про внесення змін та доповнень до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України";
- Положення про Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна (із змінами та доповненнями);
- Інструкція про порядок заповнення заяв та ведення Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна (із змінами та доповненнями);
II. Методичні документи:
- Інструкція користувача АРМ" Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна";
- Методичні рекомендації з питань користування Єдиним реєстром заборон відчуження об’єктів нерухомого майна та державним реєстром іпотек.
1
1
5. Державний реєстр іпотек
I. Нормативно-правові акти, що регламентують роботу реєстру:
ґ - Закон України "Про іпотеку";
- постанова Кабінету Міністрів України від 31.03.2004 № 410 "Про затвердження Тимчасового порядку державної реєстрації іпотек"
II. Методичні документи:
- Інструкція користувача АРМ "Державний реєстр іпотек";
- Інструкція про порядок заповнення повідомлень та ведення Державного реєстру іпотек;
- Методичні рекомендації з питань користування Єдиним реєстром заборон відчуження об’єктів нерухомого майна та Державним реєстром іпотек.
1
6. Державний реєстр правочинів
I. Нормативно-правові акти, що регламентують роботу реєстру:
- постанова Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 № 671 "Про затвердження Тимчасового порядку державної реєстрації правочинів";
- наказ Міністерства юстиції України від 18.08.2004 № 86/5 "Про затвердження Інструкції про ведення Державного реєстру правочинів" (із змінами та доповненнями);
- Інструкція про ведення Державного реєстру правочинів.
II. Методичні документи:
- Інструкція користувача АРМ "Державний реєстр правочинів";
- Методичні рекомендації з питань користування Державним реєстром правочинів.
1
7. Єдиний реєстр довіреностей
I. Нормативно-правові акти, що регламентують роботу реєстру:
- наказ Міністерства юстиції України від 28.12.2006 № 111/5 "Про запровадження Єдиного реєстру довіреностей та внесення змін і доповнень до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України";
- Положення про Єдиний реєстр довіреностей.
II. Методичні документи:
- Інструкція користувача АРМ "Єдиний реєстр довіреностей".
1
8. Спадковий реєстр
I. Нормативно-правові акти, що регламентують роботу реєстру:
- наказ Міністерства юстиції України від 17.10.2000 № 51/5 "Про Спадковий реєстр";
- наказ Міністерства юстиції України від 07.04.2005 № 33/5 "Про запровадження Спадкового реєстру та внесення змін і доповнень до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України" (із змінами та доповненнями);
- Положення про Спадковий реєстр (із змінами та доповненнями).
II. Методичні рекомендації:
- Інструкція користувача АРМ "Спадковий реєстр";
- Інструкція щодо заповнення заяв Спадкового реєстру.
1


Таблиця 2


№ з/п Теми практичних занять Норма часу в академічних годинах
1. Принципи роботи. Особливості словникового пошуку в Єдиних та Державних реєстрах інформаційної системи Міністерства юстиції України. 2,5
2. Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна:
- внесення запису про накладання (зняття) заборон та арештів;
- формування витягів з реєстру;
- формування відомостей;
- практичні навички роботи.
2,5
3. Державний реєстр обтяжень рухомого майна:
- реєстрація/зміна/виправлення/звернення стягнення та припинення дії обтяжень рухомого майна;
- формування витягів з реєстру;
- формування відомостей;
- практичні навички роботи.
2,5
4. Державний реєстр іпотек:
- реєстрація обтяження нерухомого майна іпотекою/зміна умов обтяження/відступлення прав за іпотечним договором;
- виправлення/вилучення запису з реєстру;
- передача, анулювання, видача дубліката заставної та видача нової заставної;
- формування витягів з реєстру;
- формування відомостей;
- практичні навички роботи.
2
5. Державний реєстр правочинів:
- реєстрація/виправлення/зміна/скасування правочину, припинення його дії;
- реєстрація/виправлення/зміна/скасування дубліката правочину;
- формування витягів з реєстру;
- формування відомостей;
- практичні навички роботи.
2
6. Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів; Єдиний реєстр нотаріусів:
- внесення/виправлення/видалення звіту про витрачання бланків;
- перевірка бланків;
- пошук нотаріусів в реєстрі;
- формування звітів та відомостей;
- практичні навички роботи.
2
7. Єдиний реєстр довіреностей:
- реєстрація/виправлення/видалення довіреності;
- реєстрація/ виправлення/ видалення передоручення;
- реєстрація/ виправлення/ видалення дублікату довіреності;
- реєстрація/ виправлення запису про припинення дії довіреності;
- формування витягів з реєстру;
- формування відомостей;
- практичні навички роботи.
2
8. Спадковий реєстр:
- реєстрація/зміна/виправлення/скасування записів про заповіт, спадковий договір, дублікат;
- заведення/редагування/видалення спадкової справи;
- видача/редагування/видалення/свідоцтва про право на спадщину та видачу його дублікату;
- формування витягів за реєстром;
- формування відомостей;
- практичні навички роботи.
2
9. Узагальнення та перевірка отриманих знань та навичок роботи з єдиними та державними реєстрами. 3

Олексій Герасимчук,
головний юрисконсульт
ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України