This version of the page http://www.tourism.gov.ua/publ.aspx?id=2096 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-24. The original page over time could change.
Державна служба туризму i курортiв : Преса про туризм : МОНІТОРИНГ ЗМІ ПО ТЕМІ ТУРИЗМУ І КУРОРТІВ за період 01 травня по 30 червня 2010 року
   
Пошук

Преса про туризм

  30.06.2010   

МОНІТОРИНГ ЗМІ ПО ТЕМІ ТУРИЗМУ І КУРОРТІВ за період 01 травня по 30 червня 2010 року


МОНІТОРИНГ ЗМІ ПО ТЕМІ ТУРИЗМУ І КУРОРТІВ за період 01 травня по 30 червня 2010 року

 

«7 чудес України» - знову на Рівненщині

http://www.ogo.ua/article/8060/

 

27 червня ініціатор та голова оргкомітету акції «7 чудес України», заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко з представниками загальноукраїнських ЗМІ відвідає Дубенщину. Візит відбудеться в рамках вже відомої та популярної акції «7 чудес України» – «7 чудес України: замки, фортеці, палаци».

Зараз саме триває другий етап акції, під час якого відбуваються прес-тури та представлення областями своїх номінантів на звання кращих. 

Делегація на чолі з Миколою Томенком відвідає на Рівненщині два об’єкти: пам’ятку часів Середньовіччя Дубенський замок й оборонну споруду Тараканівський форт, які є в переліку номінантів від області загальноукраїнської акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци». Загалом же на перемогу наразі претендують понад сотня об’єктів з різних куточків України, і перелік ще поповнюється. Варто зауважити, що 2010-й за ініціативи Миколи Томенка оголошено роком популяризації та збереження українських замків, фортець та палаців. Як пояснив Микола Томенко, попри достатньо велику увагу до цих об’єктів, щороку з різних причин, (крім занепаду та руйнування, - це і оренда, і приватизація, і переведення з одного статусу в інший), ми їх втрачаємо. Тому основною метою проведення акції є своєрідна інвентаризація, опис всіх замків, фортець та палаців України, тобто складання своєрідної карти замків, фортець та палаців України, а також аналіз сучасного стану збереженості цих пам’яток, розкриття їх історико-культурного потенціалу і встановлення перспектив залучення інвестицій у музейно-екскурсійну, готельну й туристичну сфери. Кінцевим же результатом проведення акції Микола Томенко визначає розробку комплексної стратегії підтримки, реконструкції та відновлення архітектурно-історичних пам’яток за рахунок коштів Державного та місцевих бюджетів, а також коштів приватних осіб. 

Якщо говорити про схему проведення акції, то вона проходить у три етапи. Так, на першому етапі були зібрані пропозицій щодо її учасників. Під час другого етапу, який триває, відбуваються представлення областями своїх номінантів, а напередодні Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні – 27 вересня 2010 року - відбудеться визначення 21 фіналіста акції. Останній етап – визначення переможців шляхом експертного та Інтернет-голосування – триватиме до грудня 2010 року. В результаті проведення акції будуть обрані 7 чудесних замків, фортець, палаців України і 7 замків, фортець, палаців, які знаходяться під загрозою швидкої руйнації та зникнення. 

Повний перелік об’єктів, які претендують на перемогу в акції, можна знайти на офіційному сайті проекту «7 чудес України» http://7chudes.in.ua/ - в рубриці «7 замків». 

Про це повідомили на офіційному сайті обласної ради.

 

В цьому році в Мукачеві відкриють перший в Україні музей меду

http://uzhgorod.net.ua/news/41513

 

...тут проходитимуть медові дегустації та тренінги із ведення бджолярства.

Незабаром у Закарпатській області запрацює перший в Україні музей меду. Про це повідомив завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор.
За словами Федора Шандора, кафедра туризму УжНУ разом з мукачівськими бджолярами завершить на початок серпня передпідготовчі роботи для запуску Медового туристичного шляху, про ідею створення якого було заявлено минулого року. Наявність на Закарпатті значної кількості бджолярських господарств, травневого і вересневого фестивалів меду, зонах медової дегустації (у Перечинському, Мукачівському, Ужгородському, Хустському та Міжгірському районах), пам’ятника бджолярям (у с. Вучкове Міжгірського району) і неабиякого попиту у туристів до меду та продуктів бджолярства змусило туризмознавців області розширити медову анімацію і започаткувати напрацювання в апітуризмі (наукова назва медового туризму), – розповідає Федір Шандор. Так, суперновинкою туристичного сезону–2010 буде відкриття першого в Україні музею меду та продуктів бджолярства. Тут проходитимуть медові дегустації та тренінги із ведення бджолярства.
Про медовий фестиваль можна дізнатися тут: http://www.youtube.com/watch?v=SqZm-zsaJ84
Довідка. На Закарпатті розроблені і діють мережі туристичних маршрутів "Гастрономічний шлях", "Винний шлях", "Військовий шлях", "Туристичний шлях "Мінеральні води Закарпаття", "Туристичний шлях "Солодке Закарпаття"". Триває розробка маршрутів "Золото Карпат", "Соляний шлях".

 

Відкритий туризм: доступність відпочинку на Івано-Франківщині для людей з особливими потребами

http://invak.info/content/view/10848/30/

 

Виконавці проекту «Відкритий туризм: доступність відпочинку на Івано-Франківщині для людей з особливими потребами», що впроваджується за підтримки Фонду Східна Європа, днями завершили виконання основних заходів, що були заплановані в рамках проекту, зокрема, в трьох музеях Івано-Франківщини проведені роботи щодо забезпечення безбар’єрного доступу до приміщень:
– музею Наталії Кобринської в м. Болехів (облаштовані під’їзні шляхи до музею);
– музею-садиби М.Угрина-Безгрішного в м.Рогатин – філіал Івано-Франківського обласного художнього музею (збудовано два пандуси);
– музею «Природа землі Галицької» в м.Галич Галицького національного природного парку (встановлено пандус).

Усі об’єкти обладнані кнопками виклику персоналу, а також позначені спеціальним маркуванням, що сигналізує про обслуговування людей з обмеженими можливостями.

Окрім того, в рамках проекту було:

– проведено аналіз нормативно-правового поля щодо забезпечення доступності об’єктів та закладів для людей з обмеженими можливостями;

– видано методичні рекомендації щодо облаштування об’єктів туристичної інфраструктури для осіб з обмеженими можливостями (отримати видання можна безкоштовно, звернувшись в РТІЦ за адресою вул.Галицька,4а, м. Івано-Франківськ, тел. 0342 502474);

– здійснено моніторинг об’єктів туристичної інфраструктури і туристичних атракцій в Івано-Франківській області на предмет доступності для людей з особливими потребами.

– інформацію про перевірені об’єкти розміщено в окремому розділі про «Доступне Прикарпаття» на сайті Регіонального туристично-інформаційного центру з метою поширення інформації про можливості безбар’єрного відпочинку на території Івано-Франківської області – www.inva-tour.if.ua.

Проект «Відкритий туризм: доступність відпочинку на Івано-Франківщині для людей з особливими потребами» започатковує засади розвитку туризму для осіб з особливими потребами в Івано-Франківській області.

Партнери проекту: Товариство молодих інвалідів «Братерство», Благодійна громадська фундація ім. Короля Юрія та головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій ОДА.

Підтримка проекту К09 - 0067 здійснена Фондом Східна Європа та компанією Telenor Group в Україні в рамках спільної програми «Світ без обмежень: вільний доступ для людей з особливими потребами». Реалізація програми стала можливою завдяки фінансовій підтримці компанії Telenor Group та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Точка зору, відображена у цьому документі, може не збігатися з точкою зору донорів програми.

Для довідки: Наприкінці 2008 «доступний туризм» став однією з найкращих економічних можливостей туристичної індустрії, що швидко та динамічно розвивається. Попит на нього постійно зростає.

Доступний туризм – це набір послуг та зручностей для окремих осіб з особливими потребами, до яких відносяться люди із інвалідністю, люди старшого (похилого) віку, вагітні жінки, батьки із дітьми, люди із тимчасовим порушенням здоров’я і втратою дієздатності; туристи із візками. Всі ці категорії осіб потребують деяких особливих пристосувань під час подорожі. Доступний туризм дозволяє всім (незалежно від їхнього віку, статті та фізичного здоров’я) отримувати задоволення від подорожі.

Згідно даних ООН 10% світового населення – неповносправні. За даними U.S. Census Bureau, оприлюдненими в грудні 2008 року, понад 54 мільйонів громадян США, або близько 19% усього населення країни, мають особливі потреби. У Європі таке населення становить близько 50 мільйонів осіб. 63% з них – старше 45 років. Орієнтовно 30% людей старше 50 років мають фізичні обмеження. В Україні кількість осіб із обмеженими можливостями становить близько 7%.

Існує значний розрив між реальним попитом та мізерною пропозицією в сфері туристичних послуг. 70% людей з інвалідністю можуть подорожувати, але не роблять цього у зв’язку із відсутністю доступних закладів розміщення туристів, ресторанів, музеїв, парків тощо.

 

Туризм в Украине становится дорогим удовольствием

http://mignews.com.ua/ru/articles/21886.html

 

Первой реакцией гидов на увеличение интереса к турам по Украине стало резкое повышение цен.

Кризис сыграл на руку отечественным экскурсоводам: украинцы все чаще путешествуют по родным просторам. Но как долго гидам удастся поддерживать этот интерес, неизвестно, ведь список раскрученных туристических маршрутов крайне узок. Отсутствие новых программ и качественной инфраструктуры на фоне растущей стоимости путевок может отбить у наших граждан интерес к поездкам по местным достопримечательностям, пишет Деловая столица.

Украинцы все чаще пытаются заменить ставшие недоступными в кризис заграничные туристические маршруты путешествиями по родной стране. По информации директора агентства "Динай тур", специализирующегося на внутреннем экскурсионном туризме, Андрея Найдека, в течение прошлого года их клиентская база удвоилась. В этом году ожидается схожая динамика, так как с начала года число заказчиков в 1,5 раза превысило показатели минувшего сезона.

Государственная служба туризма и курортов, руководствуясь статистической отчетностью, предоставленной агентствами, насчитала почти 1 млн украинцев, путешествующих внутри страны в 2009 г., что, наоборот, на 10% меньше, чем в 2008 г. Вице-президент Ассоциации делового туризма Украины Олег Савран не видит противоречия в несовпадении официальной статистики и оценочных данных экспертов. Он считает, что реальные объемы внутреннего туристического потока в разы больше, чем утверждают чиновники.

Во-первых, последние не учитывают тех, кто путешествует на собственном автомобиле, что в последнее время становится все более популярным. Во-вторых, как отмечает директор департамента по туризму и европейской интеграции Закарпатской ОГА Александр Марченко, подсчитать точное число путешественников, перемещающихся по стране, мешает и несовершенная система отчетности, позволяющая гостиницам занижать количество постояльцев.

"К примеру, по нашему региону, согласно официальным данным, их количество за минувший год снизилось с 430 тыс. до 390 тыс. человек. В итоге доходы области от туризма уменьшились на 11% - до 13,5 млн грн. По нашим оценочным данным, реальные туристические потоки, ежегодно проходящие через Закарпатье, в три-четыре раза больше официальных", - констатирует он.

Андрей Найдек говорит, что с заграничных путешествий на отечественные маршруты, как правило, переквалифицировались представители среднего класса, которые в прошлые годы отдыхали в Египте, Турции или же покупали автобусные экскурсионные туры по Европе. Теперь они предпочитают отдых в Крыму или Карпатах или же исследуют местные экскурсионные маршруты. Растет и популярность экстремального туризма (рафтинг, велосипедные туры, альпинизм и пр.). Этот сегмент ежегодно увеличивается как минимум на 10–20%, причем зачастую за счет весьма состоятельных граждан, которых привлекает возможность найти в стране уголки нетронутой природы.

По словам Олега Саврана, "вес" рынка внутреннего туризма превышает 300 млн грн. Но пока путешествия по Украине так и не стали массовыми. Директор агентства Terra incognita Сергей Пидмогильный говорит, что колесят по стране в основном жители крупных мегаполисов - Киева, Одессы, Донецка, Днепропетровска, Харькова. На остальных украинцев в общей структуре туристов приходится не более 20%. Сергей Пидмогильный поясняет данную тенденцию в первую очередь сравнительно высокими ценами на путешествия по Украине.

"В среднем один день на внутреннем маршруте эконом-класса обойдется как минимум в 350 грн., что для жителей провинции дороговато", - поясняет он. Андрей Найдек называет цифру в 500 грн./день. При этом г-н Пидмогильный утверждает, что агентства зарабатывают на туристах не более 10-15%, остальное "съедает" дороговизна транспорта, гостиниц и питания. Причем ежегодно путевки дорожают на 15–30%. В этом сезоне, по информации г-на Найдека, среднестатистический тур обойдется на 20% дороже, чем год назад.

Впрочем, эксперты не исключают, что повышение расценок связано не только с общей инфляцией в стране, но и с увеличением интереса к путешествиям. К примеру, эксклюзивные туры, которые сейчас наперегонки придумывают агентства (по малым замкам, неизвестным широкой общественности достопримечательностям, природным "чудесам света" и пр.) стоят на треть дороже раскрученных маршрутов, на которых конкуренция за клиентов между гидами выше.

Стоит отметить, что отсутствие достаточного количества интересных экскурсионных маршрутов уже сегодня сдерживает развитие внутреннего туризма. По данным Государственной службы туризма и курортов, если в советской Украине насчитывалось порядка 4 тыс. разработанных краеведческих программ, то сейчас их осталось не более 1,5 тыс. Да и то, как говорят сами гиды, большинство из них существует только на бумаге. Список наиболее массовых туристических центров остается крайне ограниченным. По словам Сергея Пидмогильного, в нем числятся Киев, Львов, Одесса, Чернигов, Каменец-Подольский, Умань. Причем местные власти активно соревнуются за приезжих.

Директор департамента гуманитарной политики львовской мэрии Александр Побурко считает, что за последние два-три года количество туристов у них выросло впятеро - до 500 тыс. чел. в год. В ближайшие годы чиновники планируют довести это число до 1 млн чел. "В прошлом году из бюджета на развитие туризма было выделено 1,5 млн грн., которые мы потратили на участие в выставках, организацию различных фестивалей и мероприятий, которые могли бы заинтересовать приезжих. В этом году планируем потратить такую же сумму", - рассказывает г-н Побурко. Тернопольские чиновники, рассчитывая привлечь экскурсантов к замкам региона, выделили более 40 млн грн. для проведения рекламной кампании на наружных носителях в крупнейших городах страны.

Но все чаще украинцы интересуются и незаезженными маршрутами, стимулируя агентства осваивать новые тропы. По словам Сергея Пидмогильного, ежегодно они разрабатывают 5–15 новых предложений. "Главная сложность состоит не в том, чтобы найти интересные достопримечательности, а в том, чтобы спланировать комфортный для путешественников маршрут", - утверждает эксперт.

"Достаточное количество комфортабельных гостиниц есть только в крупных туристических центрах. Отклонившись от пути следования основного потока экскурсантов, найти достойный ночлег или ресторан бывает весьма сложно. Мы столкнулись с такой проблемой, разрабатывая новый маршрут по Подолью (Винницкая обл.). Там масса малоисследованных замков, чудесная природа, но абсолютно неразвита туристическая инфраструктура", - сетует Андрей Найдек. Его коллеги из Terra incognita говорят, что в глубинке можно поселить в более-менее приличных условиях лишь небольшие группы по 15–20 чел.

Но если в экскурсионном туризме есть хоть какая-то возможность организовать не только познавательный, но и качественный отдых, то в случае с активным туризмом все намного хуже. "К примеру, сейчас все более популярным становится рафтинг. В Украине для сплавов пригодно достаточно рек (Черемош, Днестр, Южный Буг и пр.). Но сдерживает отсутствие инфраструктуры - водных станций с кемпингами и ресторанами, прокатом снаряжения и прочее, как в других странах", - отмечает Сергей Пидмогильный. А поскольку ощутимого прогресса в этом вопросе в ближайшее время не намечается, турагентствам придется сдерживать свои аппетиты, ведь даже нынешняя стоимость путевок, учитывая соотношение цены и качества, явно завышена, что может отбить у украинцев проснувшийся интерес к путешествиям по родным просторам.

 

В России появился туристический телеканал

http://www.mediabusiness.com.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=19187&Itemid=59

 

В России начал вещание телеканал о туризме, путешествиях и здоровом образе жизни "Открытый мир", сообщает "Интерфакс".

 Церемония открытия канала, который был создан по инициативе министерства спорта, туризма и молодежной политики, прошла в телецентре "Останкино".

Глава Минспорттуризма Виталий Мутко заявил, что канал будет продвигать туристические возможности России и пропагандировать здоровый образ жизни. По его мнению, канал будет способствовать развитию туризма в стране.

Как отмечает агентство, потенциальная аудитория канала составляет 25 миллионов человек. По данным ComNews, в эфирную сетку канала будут входить ежечасные новости о туриндустрии, познавательные программы, документальные фильмы и программы о туризме, а также потребительские программы.

 

Туризм в Україні: для гідного сервісу бракує фахівців

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3888726,00.html?maca=ukr-rss-metaUA-ukr-Business_Finansy-3053-xml-mrss

Автор: Євген Тейзе

 

Україна має величезний туристичний потенціал, яким українці поки як слід не користуються. Серед найбільших проблем, окрім нерозвиненої інфраструктури, також брак фахівців у сфері організації туристичного бізнесу.

 Маючи під боком тисячі кілометрів чорноморського узбережжя українці їдуть відпочивати до Туреччини чи Болгарії. Українські курорти втрачають насамперед платоспроможних клієнтів, які готові платити не лише за житло і харчування, але й за розваги та культурну програму. Аби переломити цю ситуацію, потрібна комплексна урядова стратегія розвитку галузі, каже експерт міжнародної консалтингової компанії «Делойт» Міхаель Кьовесі. Урядові гарантії допоможуть залучити інвестиції, зокрема в рамках підготовки до ЄВРО-2012, переконаний Кьовесі. Одночасно у галузі постане гостра проблема з браком фахівців, які вміють працювати за міжнародними стандартами.

 

 Співпраця з іноземними навчальними закладами

 «Я дуже раджу українським навчальним закладам налагоджувати співпрацю з успішними туристичними школами закордоном. Це дозволило би доволі швидко запровадити у навчальні програми міжнародного зразка, а також отримати досвід до іноземного ноу-хау та експертних оцінок. Хочу зауважити, що таку співпрацю фінансово підтримує Європейський союз», - каже Міхаель Кьовесі. Водночас, він наголошує, що запровадження нових підходів задля підвищення якості освіти у сфері туризму має сенс лише як частина масштабної стратегічної програми розвитку галузі, так званого «мастер-плану». Адже, якщо молоді люди з освітою міжнародного рівня не бачитимуть перспективи розвитку туризму в Україні, вони попросту їхатимуть працювати закордон, переконаний експерт.

 

Тисячі робочих місць

 Розвиток туризму в Україні дозволить створити тисячі робочих місць, що має особливе значення з огляду на наслідки економічної кризи, зауважує Міхаель Кьовесі: «Приміром, в Австрії будівництво комплексної інфраструктури дозволяє дуже ефективно використовувати туристичний потенціал: кожен євро, який турист платить за проживання у готелі, в результаті потроюється. Тобто, в результаті субіндустрія та постачальники, які співпрацюють із закладами туризму, заробляють три євро з одного. Цей фактор є надзвичайно важливим для валютних і податкових надходжень країни. Крім того, кожний новий готельний номер у підсумку дозволяє створити два з половиною робочих місця у цілій сфері послуг», - наголошує експерт. Він зауважує, що за нинішніх стандартів сервісу українські курорти ніколи не виграють міжнародну конкуренцію, яка стає дедалі гострішою.

 

Туризм: Замість морського узбережжя – мальовниче Закарпаття

http://zakarpattya.net.ua/loadnews.asp?id=26849

 

Під час відпустки кореспондент “Молодого Буковинця” разом із сім’єю вирішила поїхати до родичів у Закарпатську область. Дорога далека. Лише до Хуста (а саме там проживають родичі) 350 кілометрів. Подорожуючи власною автівкою і особливо не поспішаючи, ми помилувалися природою, зупинялися у місцях, які нас зацікавили. Загалом “життя на колесах”, враховуючи відвідини родичів, розтягнулося на тиждень.

 

Ведмежа шкіра – за 15 тисяч гривень

Першим пунктом нашої зупинки став Яблунівський перевал – межа між Івано-Франківською та Закарпатською областями (ще цю місцину люди називають Беркутом). Тут біля дороги під горою розташований ряд дерев’яних крамничок, де можна придбати різноманітні сувеніри, розраховані на будь-який смак і гаманець - гори овечих шкір, подушок та килимів із вовни, капелюхів, футболок із різними жартівливими написами, наприклад, “Ніщо так не шкодить здоров’ю українця, як багатство його сусіда”. Продавали навіть ведмежу шкіру – ціна 15 тисяч гривень. Пропонували нам і глиняний, дерев’яний посуд, різноманітне кухонне начиння. Скажімо, маленьке симпатичне горнятко для кави ручної роботи коштувало 25 гривень, а цілий сервіз – 200.

Прикупивши сувенірів, вирушили далі. Через певний час опинилися у Рахівському районі Закарпатської області у селі Ділове. Тут неподалік шляху Рахів – Ужгород встановлено знак, що засвідчує знаходження в цьому місці географічного центру Європи. На латині викарбувані слова “Постійне точне, одвічне місце. Центр Європи, визначений дуже точно за допомогою спеціального приладу, створеного в Австрії та Угорщині, зі шкалою меридіанів та паралелей. Рік 1887”. Неподалік - музей-колиба.

Концентрація солі в озерах більша, ніж у Мертвому морі

Солотвино Тячівського району розташоване за 30 кілометрів від Рахова. “Родзинка” цього селища – солені озера “Тизе ньоац”. Назва з угорської мови перекладається як “вісімнадцять”. Виявляється, що середня глибина цих озер 18 метрів, а концентрація солі у них навіть більша, ніж у Мертвому морі. Сюди щороку влітку приїжджають тисячі людей з усіх куточків України та зарубіжжя. Проте цього року туристів набагато менше, – скаржаться підприємці, пов’язуючи це з чутками про провали землі у Солотвино.

– Ми запросили Західно-українську геофізичну розвідувальну експедицію зі Львова, щоби вони зробили незалежну експертизу грунту, – каже селищний голова Юрій Ухаль.– Річ у тім, що провали справді стаються на території соляних шахт, які не працюють. У шахті №7 обвали були ще в 1950-их роках. Рекреаційна зона межує з шахтами. Експедиція після досліджень зробила висновок, що озера знаходяться на твердому грунті і відпочивальникам нічого не загрожує. До шахт перекрито доступ земляними валами. Встановлено попереджувальні таблички.

Прямуючи до зони відпочинку вулицями селищ, бачимо багато вивісок на будинках: “Здам кімнату”. Місцеві мешканці стоять обабіч дороги з табличками “Візьму на квартиру”. Ми поцікавилися – ціни досить помірні (від 20 до 35 грн за добу з однієї людини). А щоб оселитися на одній із баз відпочинку, яких тут дуже багато, потрібно заплатити від 30 до 350 грн за добу, залежно від умов. Хоча є системи знижок для постійних клієнтів та відпочивальників, які залишаються більше, ніж на три дні.

Зустріли ми тут людей з Ужгорода, Мукачева, Львова, Тернопільщини, Буковини. Усі дуже задоволені, єдине, що не подобається – велика кількість сміття на пляжі, що залишають відпочивальники.

З бастіонів Мукачівського замку – все місто, як на долоні

Місто Хуст відоме своїм замком, хоча від нього залишилися лише руїни. В селі Іза, що неподалік від Хуста, майже біля кожних воріт виставлені різноманітні кошики, вази, підставки для квітів, сувеніри і навіть комплекти меблів, крісла-гойдалки, виготовлені із лози. Місцеві мешканці займаються лозоплетінням. Нам дозволили присісти на плетений диванчик, випробувати крісло-гойдалку, ціна якого – 600 гривень.

Але найбільше вражень залишилося після відвідин Мукачівського замку “Паланок” –пам’ятки історії та військової архітектури XIV-XVII ст. Коли підіймалися на гору, складалося враження, що замок невеликий. А виявилося, що він займає площу 14 тис. кв. м, складається з трьох частин і розмішений на трьох терасах. Вхід до історичної пам’ятки коштує п’ять гривень з людини, послуги екскурсовода – 20 гривень.

Увесь замок і кожна його частина оточені кам’яними стінами товщиною 3-3,5 м, сухими ровами глибиною 10-12 м, через які перекинуто дерев’яні, колись підйомні мости.

– Навколо замкової гори, у XIV ст, був викопаний водяний рів, якій наповнювали водою із річки, – розповідає екскурсовод Катерина Василівна. – У XVII ст рів був укріплений дубовим частоколом – паланком. Назва “Паланок” збереглася до наших днів, хоча сам рів і частокіл давно зруйновані.

На території замку діє екуменічна каплиця, спільна для всіх конфесій. Тут і зараз здійснюються обряди вінчання. На бастіоні перед каплицею – бронзова скульптура володарки Мукачівського замку, княгині Ілони Зріні та її сина Ференца ІІ Ракоці. А на найвищій терасі – скульптура Федора Корятовча – литовського князя, який володів замком з 1396 до 1414 року. Кажуть, якщо потриматися за його палець і загадати бажання (але не матеріальне), воно обов’язково здійсниться. З бастіонів замку – неймовірний краєвид. Усе Мукачево і річка Латориця, як на долоні. ... До Ужгорода залишалося не більше 20-ти кілометрів, а до Чопа – крайньої західної точки України – 66. Але ми туди не поїхали, щоб наступного року повернутися за новими враженнями...
Довідка
Під час подорожі на дизпальне витратили приблизно 400 гривень. І виявилося, що найдорожче воно у Чернівецькій області: 6,70-6,80 грн, а найдешевше – у Закарпатській – 6,22-6,50 грн. В Івано-Франківській області ціни на дизельне пальне коливалися у межах 6,30-6,50 грн. Всього ми подолали відстань приблизно 1200 км. Дорога з Чернівців до Хуста, враховуючи зупинки, зайняла вісім годин.

 

Бизнес-идея: организация отдыха в деревне

  http://ubr.ua/business-practice/own-business/biznes-ideia-organizaciia-otdyha-v-derevne-51424

 

Увлечение экологией сделало привлекательным для горожан отдых в деревнях с незамысловатыми развлечениями и здоровой пищей.

В 70-х годах прошлого века в Европе появился весьма примечательный вид отдыха — сельский туризм. Обитатели мегаполисов, уставшие от стремительной современной жизни, начали находить особую прелесть в отдыхе с видом на живописные сельские пейзажи в атмосфере традиционного крестьянского уклада жизни. Эта тенденция усилилась на рубеже тысячелетий — во-первых, европейский потребитель пресытился традиционными "пляжными" видами отдыха, а во-вторых, во всем мире возрос интерес ко всему "экологически чистому", в том числе и досугу. Агротуризм с чистым воздухом, здоровой пищей и фолк-колоритом идеально удовлетворил запросы публики. На смену трем "S" — Sun-Sea-Sand (солнце, море, песок) приходят три "L" — Landscape-Lore-Leisure (пейзаж, традиции, досуг). По данным Ассоциации индустрии путешествий Америки, в течение последних трех лет услугами сельского туризма в США пользовались не менее 87 млн человек.

В гости к фермеру

Изначально сельский туризм воспринимался фермерами как чудачество горожан. Но в 90-х гг. агроотдых превратился для отдельных фермеров из побочного в основной вид деятельности, который требует внимания, инвестиций, рекламной поддержки и т.п. В Италии, которая стала законодательницей мод в нише деревенского отдыха, для нужд бизнеса стали реконструировать старинные усадьбы и даже небольшие средневековые монастыри.

Каждый фермер разрабатывает для гостей различные виды программ с местным колоритом. Некоторых сельский туризм привлекает возможностью подчеркнутого "ничегоделанья". Другие не прочь на часок-другой приобщиться к сельскому труду: подоить корову, сорвать плоды с дерева или проложить борону трактором. Третьих интересуют костюмированные представления, конные прогулки или гольф среди овечек.

Однако, по признанию фермеров, основа всего сельского туризма — кухня. Ни один клиент не приедет в деревню на отдых, если не будет уверен, что там его ждет здоровая, вкусная и экологически чистая еда. По европейской традиции, на фермах предоставляется типичный завтрак: яичница или вареные яйца, 4–6 видов бутербродов, чай, кофе, молоко, сок.

Все большей популярностью пользуются в Европе фермы, занятые изготовлением или производством аутентичным способом традиционных местных продуктов: сыров, макарон, сладостей, оливкового масла, вина и т.д. Гости с охотой наблюдают за процессом и с не меньшей охотой приобщаются к нему сами. Клиентам объявляют, что все секреты производства передаются из поколения в поколение, от отца к сыну или от матери к дочке. Ирония ситуации в том, что многие европейские фермеры, почуяв спрос клиентов, в 90-х гг. в срочном порядке начали "вспоминать" традиционное производство, до этого зная о нем лишь понаслышке.

Дом с удобствами

Классический пример агротуристического бизнеса в Польше — ферма супругов Хилард "Зеленый сад", расположенная в Квидзеньском повите. В 2002 году фермеры построили большой трехэтажный дом на 10 спален в расчете, что с ними будут жить дети. Однако последние, поступив в польские вузы, решили искать счастья в городах. Тогда-то супругам и пришла в голову мысль о предоставлении туристических услуг. Сделав перепланировку, Хиларды получили 15 номеров с ванными комнатами и кухней, а вокруг дома разбили небольшой парк с искусственным прудом. Сейчас сельский туризм приносит чете 20% дохода. Муж занимается сельхозработами, привлекая сезонных рабочих только на время сбора урожая, а его жена с подругой заведуют приемом, размещением, развлечением и кормежкой гостей.

"Круглый год у нас занята часть номеров, а летом – все. Успех нашего предприятия я связываю прежде всего с живописной природой. Основные клиенты — немецкие туристы. До войны здесь проживало много немцев, и часть из них вместе с родственниками с удовольствием приезжают, чтобы предаться ностальгическим воспоминаниям", — рассказывает Кристина Хилард. Зачастую посетители фермы только ночуют и питаются в "Зеленом саду", а все остальное время проводят в прогулках или разъездах. Пани Кристина отмечает, что их клиентам "посконная" самобытность не очень интересна и комфорт просто необходим— без ванны, ТВ и интернета гостей не будет!

Петушки на крыше

В Беларуси за последние несколько лет агротуризм показал впечатляющие темпы роста — по официальной статистике, в 2006 году в республике было 34 агроусадьбы, а весной нынешнего — уже около 900. Виды на картофельные поля привлекают не только городских жителей самой Беларуси, но и соседей из Польши, Украины и России. И не в последнюю очередь — благодаря относительной дешевизне. Тем не менее, по подсчетам властей, туристическая ферма в Беларуси приносит своему хозяину не менее $600 дохода в месяц. Власти республики позаботились о создании достаточно удобной законодательной модели для малого туристического бизнеса на селе. С 2008 г. любой житель деревни, который сдает не более трех комнат и кормит гостей своей пищей, считается субъектом "экопредпринимательской деятельности". Нужно всего лишь заплатить небольшой разовый налог и уведомить местные власти. Вот уже несколько лет белорусские предприниматели от экотуризма объединены в общественную организацию "Отдых в деревне", которая присваивает каждой агроусадьбе от одного до четырех "петушков" — по аналогии с гостиничными звездами.

Для жителей села Комарово (Мядельский р-н Республики Беларусь) организация агрорекреационного сервиса стала не только стартом в бизнесе, но и основой для подъема родной деревни. Прослышав об успехах зеленого туризма в соседних Польше и Литве, энергичная Алла Войцехович сумела взять кредит на реставрацию заброшенного колхозного здания, бывшего еще в XIX веке господским домом. Заручившись поддержкой мужа, Алла провела в Комарово серию деревенских праздников и выставок-ярмарок. На дармовое угощение с радостью приехали и местное начальство, и журналисты. Расчет оказался верным — в село на отдых в бывшее панское имение потянулись горожане. На новый кредит супруги Войцехович построили блинную, разбили парк и взялись за организацию корпоративов в фолк-стиле. Сегодня агороусадьба "Комарово" считается одной из лучших в республике. Но хозяева вовсе не собираются останавливаться на достигнутом — уже начато строительство сельской гостиницы на 40 мест и ресторана с белорусской кухней.

Чисто русский отдых

Отдыхая с коллегами в Подмосковье, предприниматель Сергей Жуков обратил внимание на то, насколько сильно желание "офисного планктона" расслабиться и отдохнуть на природе. Сергей купил дом с небольшим участком земли в деревне и решил организовать небольшое агротуристическое предприятие. Понимая, что составить конкуренцию пансионатам или домам отдыха не получится, бизнесмен решил сделать ставку на "выездные" мероприятия на день-два.

"В феврале нынешнего года я собрал первую группу из семи офисных работников, которым предложил отдохнуть в деревне двое суток. Мой расчет оказался верным — горожане с удовольствием кололи дрова, топили печи и бани. Программа, в принципе, была минимальной — прогулка по лесу, вечернее застолье, русская парная, стрельба из пневматического оружия. На утро — парное молоко, кому необходимо — рассол, и подчеркнуто простая здоровая крестьянская пища, приготовленная соседской бабушкой. Я даже самовар раздобыл. Каждый из гостей принес мне $15–20 чистого дохода", — рассказывает г-н Жуков. По его словам, спрос довольно высок, единственная сложность — не ошибиться в клиенте, дабы не было неприятностей с повреждением имущества во время традиционных русских забав. Пока Сергей страхуется внесением клиентами перед отдыхом небольших сумм, которые не возвращаются в случае порчи собственности.

Советы американской предпринимательницы Мери Контадо (доклад "Что должно понравиться агротуристу из США"):

наличие у агроусадьбы собственного веб-ресурса с англоязычной версией;

агроусадьба как семейный бизнес (с фотографиями семьи на сайте);

оригинальный подарок каждому туристу после отдыха (сувенир, бутылка местного напитка и т.д.);

этнические элементы в развлекательной программе (хороводы, танцы, церемонии и т.д.);

буклеты с историей региона, деревни, где расположена усадьба;

регистрация туристической фермы в Бюро путешествий США.

 

В Харькове появились экскурсии для футбольных фанатов

http://news.liga.net/news/N1018846.html

 

На туристической карте Харькова появился первый маршрут для футбольных фанатов. По заказу мэрии экскурсоводы разработали прогулку специально к чемпионату Европы по футболу, который пройдет в 2012 году.

Как сообщает "Сегодня", за 40 гривень интуристам предлагают не только осмотреть городские достопримечательности, но и посетить стадион.

"Эта экскурсия может длиться от полутора до четырех часов. Туристы сами выбирают, по какой программе работать", - отметил директор туристического предприятия "Круиз" Валерий Глух.

Экскурсия начинается со встречи на перроне Южного вокзала, где гостям рассказывают о первой "чугунке", которая связала Харьков с Москвой и Петербургом 140 лет назад, а также о развитии города.

Дальше предлагают осмотреть исторический центр города - Университетскую горку, где в древности заканчивалась городская крепость, а также харьковский "Подол".

Дальше маршрут пролегает через символ города - Зеркальную струю - и устремляется к главному объекту Евро - стадиону "Металлист". Во время посещения спортивной арены фанатам расскажут о зарождении футбола, проведут экскурсию по чаше и покажут футбольную академию.

После этого гостей повезут в больницы - 17-ю на Московском проспекте и неотложку (это показательные объекты, куда в случае ЧП доставят раненых болельщиков).

Пока "посмотреть Харьков" можно только на русском или украинском языках: английский гиды только начали учить.

 

На Рівненщині фестивалем промують найдовшу вузькоколійку в Європі

http://www.zaxid.net/newsua/2010/6/27/184527/

 

У с. Антонівка Володимирецького району на Рівненщині учора, 26 червня, розпочався перший регіональний етно-тур-фестиваль «Бурштиновий шлях». Він триватиме три дні. Його мета – популяризувати поліський край, ознайомити приїжджих із туристичними маршрутами, а також запропонувати охочим проїхатись найдовшою діючою вузькоколійкою в Європі, відпочити на мальовничих унікальних озерах.

Про це 26 червня під час фестивалю повідомив начальник відділу культури і туризму Володимирецької РДА Валентина Пінчук.

«Ідея провести перший регіональний етно-тур-фестиваль «Бурштиновий шлях» виник ще під час проекту «Поліський трамвай». У нас дуже цікава місцевість: є озера, вузькоколійний трамвай, природа – все те, що може привабити туриста. За три дні проведення фестивалю його учасники та гості за допомоги екскурсоводів матимуть можливість ознайомитися з туристичними маршрутами (автомобільним, залізничним та пішим). Цікавий власне піший маршрут: ми запропонували охочим об’єднатися у групи. Завтра ці групи мають пройти близько 100 км пішки, який гурт швидше прийде, той буде переможцем»», - зазначила ZAXID.NET начальник відділу культури і туризму Володимирецької РДА Валентина Пінчук.

За її словами, у Антонівці зібралися представники навколишніх сіл, вони привезли на показ різні власноручні вироби.

У межах фестивалю, господині вчили охочих ліпити вареників, розважали присутніх гострим розумом та веселою вдачею, частували приїжджих різними наїдками та напоями.

 

Шахта тоже может привлечь туристов

http://www.gorlovka-vedi.com.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=2097&Itemid=121

Источник: Горловский городской совет

 

На последнем заседании исполкома рассматривался вопрос областной программы комплексного развития туризма и курортно-рекреационной отрасли на 2005-2010гг. После долгого и бурного обсуждения пришли к выводу, что надо попытаться  найти что-то, что сможет привлечь туристов в наш город. Так родилась идея организовать экскурсии в учебную шахту, которая находиться на базе индустриального техникума.

 

23 июня первый заместитель городского головы Михаил Попов и начальник отдела культуры и туризма городского совета Тамара Хархадинова отправились с группой журналистов на экскурсию в учебную шахту. Надо сказать, что журналисты не первые, кто попал сюда, индустриальный техникум уже давно практикует экскурсии для школьников и студентов, «спускались» сюда даже работники музея миниатюрной книги,  но все экскурсии были бесплатные. Идея о том, что здесь можно зарабатывать деньги в голову не приходила, несмотря на то, что такая учебная шахта одна на всю область. Есть подобные и в других городах, но с такой конфигурации и действующим оборудованием уже не найдешь. Поэтому перспектива у развития идеи есть. Михаил Попов, который о шахте знает не понаслышке, потому что много лет проработал горноспасателем, сказал журналистам, что на 98 % эта учебная шахта похожа на настоящую, не хватает только угольной пыли. Руководителям техникума дано задание разработать концепцию проведения экскурсий, после чего вместе с отделом культуры и туризма городского совета будут обсуждаться ее пути реализации.

 

Закарпатська Свалява очолила рейтинг комфортності українських курортів, організований газетою "Комментарии"

http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-64574-Zakarpatska-Svalyava-ocholyla-rejtyng-komfortnosti-ukrayinskyx-kurortiv-organizovanyj-gazetoyu-Kommentaryy

 

Закарпатський районний центр Свалява очолив рейтинг рейтинг комфортності найбільш популярних українських морських і неморських курортів неморських курортів України завдяки гарній інфраструктурі і невисоким цінам на житло.

Бальнеологічний курорт Свалява на Закарпатті не можна назвати нерозкрученим. Про його існування ще півтора століття тому знали люди з усієї нинішньої території України і сусідніх імперій. Лікувальні властивості вод, які входять до групи "боржомі", і чисте карпатське повітря приваблювали сюди тисячі відпочивальників з різних куточків Європи. Зайняти лідерські позиції в рейтингу "k:" цьому невеликому райцентру (населення всього 17 тисяч жителів) дозволило непогане співвідношення об'єктів інфраструктури до кількості туристів, що відпочивали в минулому сезоні, а також порівняно невисока вартість розміщення

За оцінками місцевих ради і туристичних компаній, опитаних "k:", кількість зареєстрованих туристів і "дикунів", що відпочили в Сваляві, склала в 2009 році близько 35 тисяч чоловік. При цьому об'єктів інфраструктури, які визначають у нашому рейтингу критерії комфортності перебування туриста на курорті, тут цілком достатньо, щоб задовольнити запити приїжджих. На 10 тисяч відпочиваючих припадає по 4,5 банкомати і відділення банку, є одна автозаправна станція всеукраїнської мережі (WOG).

Особливістю туризму в Сваляві, як і у всій Західній Україні, є велика кількість приватних вілл, в яких здаються кімнати відпочиваючим. За даними Держспоживстандарту, сертифікованих готелів у містечку всього п'ять. Це не заважає багатьом господарям приватних пансіонатів і міні-готелів говорити про своїх закладах, що вони "легко б потягли на чотири зірки". Тим більше, що на території більшості з них є свої бювети з мінеральною водою.

Ціни на оренду житла в Сваляві досить демократичні. За інформацією орендодавців і готелів, в липні-серпні тут цілком реально буде зняти квартиру або кімнату типу "дача" в приватному секторі за 100-200 грн. і номер з харчуванням у пансіонаті радянського типу за 120-300 грн. А двомісний номер у готелі рівня "три зірки" обійдеться від 165 до 340 грн.

Транспортну інфраструктуру міста не можна назвати кращою з досліджуваних курортів. Однак невисока якість дороги, що веде до райцентру (у Сваляву можна дістатися дорогою місцевого, внутрішньообласного значення середнього ступеня вибоїстості), компенсує активну залізничне сполучення та відносна близькість активно діючого аеропорту. Через станцію Свалява за добу проходить 45 поїздів - один з кращих показників для віддалених від цивілізації гірських курортів. Крім того, всього за годину (66 км) можна дістатися до аеропорту "Ужгород", звідки щодня летять як мінімум два літаки в Бориспіль і два - в Будапешт. Також авіарейси виконуються в Жуляни (Київ) і Сімферополь.

А чого не вистачає в Сваляві, так це "цивілізованих" розваг для міського жителя. Боулінг, сауна, більярд, басейн - все це є в деяких готелях і на віллах. Але для публічного користування таких послуг вдень з вогнем не знайти. Недолік розваг компенсують чисте гірське повітря і цілюща вода, яку можна як пити, так і приймати мінеральні ванни.

 

Как можно отдохнуть на Харьковщине и сколько это стоит?

http://atn.kharkov.ua/newsread.php?id=50685

 

Для тех, кого пугают перелеты, или кто не попал к морю и за границу - солнце и песок менее чем в часе от дома. Свои пляжи предлагают город и область. Реку и Слобажанский лес выбирают не только вынужденно, некоторые уверяют: именно такой отпуск самый лучший. Почему - в последнем репортаже АТН серии "Время отдыха"
Владимир Зибалов уже четыре года как отдыхает, не выезжая за пределы области. Его собственная база отдыха - дача в ста сорока километрах от Харькова. В доме на берегу Краснооскольского водохранилища, в небольшой деревне за Купянском, мужчина вместе с женой проводит все свое свободное от работы время:

Владимир Зибалов, отдыхает на даче: «Мне по роду деятельности приходится общаться с очень большим количеством людей, и поэтому я предпочитаю спокойствие, рыбалку, тихо, деревню, поменьше людей, побольше свежего воздуха».

А его в деревне вдоволь, говорит Владимир, ведь в радиусе 20 километров ни одного промышленного предприятия. Еще один плюс отдыха на даче - питание. Молоко, сыр, мясо, говорит мужчина, - экологически чистые - сразу от производителя. Для тех, у кого нет собственной дачи, отдых за городом предлагают многочисленные базы. Куда ехать - зависит от толщины кошелька. Можно провести уик-энд и за двести гривен, можно не вложиться и в несколько тысяч. Значительное количество горожан, рассказывают туроператоры, ориентируются даже не на качество номеров, а на возможность нестандартно развлечься и узнать что-то интересное о родных уголках. Наиболее топовые места - Старый Салтов и Северский Донец.

Елена Куликова, турфирма "Стелима": «Туда люди с удовольствием ездят: очень дешево, очень увлекательно, причем кроме байдарок можно зайти на меловую гору - это элемент пешеходного туризма, и посмотреть, что нам интересного в плане раскопок. Так вдоль речки Северский Донец можно найти такие вещи – белемниты - никто не знает, что это такое. (- А что это?) - Это остатки древних ракушек».

В Харькове отдых может обойтись недешево. Рядом с бесплатными пляжами - платные. На Журавлевке право поплавать за воротами стоит 20 гривен:

Юрий Александрович, посещает платный пляж: «Почему я выбираю платный пляж? Чисто. Пусть будет где-то относительно, мы не равняемся с чем-то необыкновенным, но чисто здесь, спокойно, нет никакого криминала, я спокоен за ребенка».

Люба, посещает бесплатный пляж: «Конечно, не устраивает - грязно очень. За платными еще следят кое-как, еще если бы только подешевле было, можно было бы тоже пойти».

Кого отпугивает цена на платном пляже - расчищают себе уголок от мусора на бесплатном. Ведь горожан, желающих отдохнуть у воды в родном городе, здесь вдоволь в течение всего лета.

 

Украинцы открывают для себя круизы по Днепру и Черному морю

http://www.zavtra.com.ua/news/1/184768/

 

По словам представителей компаний, продающих туры по Днепру и Черному морю, востребованность внутреннего круизного туризма из года в год растет. Однако по-прежнему украинский турист составляет небольшую долю от общего числа туристов на борту отечественных теплоходов, куда охотнее по Украине плавают иностранцы. Наиболее популярные на сегодня среди украинских туристов два маршрута. Первый - круиз по маршруту Киев-Канев-Кременчуг-Запорожье-Херсон-Севастополь-Одесса, второй маршрут - Киев-Запорожье-Херсон-Севастополь-Вилково-Одесса. Продолжительность обоих круизов 11 дней.


Туристы во время такого путешествия имеют возможности посетить множество различных экскурсий по исторически важным и культурно значимым местам в портах захода. Круизы на теплоходах позволяют увидеть новые панорамы украинских городов, посетить шлюзы на Днепре во время спуска-подъема теплохода на новую ступень уровня воды на Днепре и т.п.

 

В Ужгороді відбувся міжнародний семінар "Вігорлатські вузькоколійки"

http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-64489-V-Uzhgorodi-vidbuvsya-mizhnarodnyj-seminar-Vigorlatski-vuzkokolijky-

 

24 червня у м. Ужгороді обговорили перспективи розвитку туристичних продуктів на основі експлуатації діючих вузькоколійок, розвитку велосипедного та пішохідного туризму, а також систем маркування.

Про це повідомляє  "Турінформ Закарпаття".

У корчмі музеї "Деца у Нотаря" провели робочий семінар по проекту: "Вігорлатські вузькоколійки".

Організаторами  семінару виступило Агентство регіонального розвитку Ширава (Словаччина) у співпраці з партнерами: Прешовською організацією велосипедистів "Kostitras", Першим клубом туристів Михайлівців, Агентством регіонального розвитку  "Borolo", Агентством регіонального розвитку  Poloniny, Агентством з підтримки регіонального розвитку Кошицького краю,Міжнародною асоціацією інституцій регіонального розвитку „IARDi“.

Проект фінансується в рамках другого конкурсу фінансування блокових грантів Норвезького механізму фінансування та державного бюджету Словацької Республіки "Відкриваємо двері для нових можливостей співпраці" (2008 - 2011).

Як повідомила директор АРР Ширава, пані Надія Юркова: "Ціллю проекту "Вігорлатські вузькоколійки" є розвиток прикордонного регіону Словаччина - Україна на основі використання потенціалу лісових вузькоколійних залізниць в якості унікального досвіду створення туристських продуктів, заснованих на використанні культурної і технологічного спадщини.

Завдання полягає в координації діяльності різних зацікавлених сторін в регіоні та представників різних секторів для більш ефективного використання наявних ресурсів в галузі туризму.

 

К Евро-2012 в Славянске планируют открыть Музей современной керамики

http://donetsk.proua.com/news/2010/06/24/142845.html

 

К Евро-2012 в Славянске Донецкой области планируют открыть Музей современной керамики.
Об этом сообщает Информационный центр «Украина-2012» со ссылкой на Укринформ.
С инициативой выступили организаторы Всеукраинского симпозиума художественной керамики "Україна Соборна" (третий из которых прошел 1 - 17 июня).
"Создание Музея керамики в Славянске оговорено в обласной программе подготовки к Евро - 2012. Если будет государственное финансирование, мы его организуем на территории культурного памятника местного значения "Вилла Мария", - сказал инициатор Всеукраинского симпозиума керамики Анатолий Левит.
Как отмечалось на пресс-конференции, во время подведения итогов симпозиума представители Минкультуры и Донецкой облгосадминистрации обсуждали возможность проведения очередного симпозиума художественной керамики в 2011 году - специализированного под Евро - 2012. "Всеукраинский симпозиум керамики будет внесен не только в культурную программу региона, но и в программу Евро - 2012. Мы также будем вести переговоры с мерией Донецка о том, чтобы выставить работы участников симпозиума недалеко от стадиона", - уточнил Анатолий Левит.
Организаторы симпозиума также выступили с инициативой проведения ежегодного Дня керамика во всеукраинском масштабе в первую субботу июля. "С глиной работают во всех уголках нашей страны. В Славянске по нашей инициативе этот праздник проходит с 2005 года", - отметил Анатолий Левит.
Участники пресс-конференции высказали мнение, что проводить симпозиум керамики в Славянске нужно чаще (до сих пор, начиная с 2001 года, их состоялось только три). Ныне это может стать реальным, ведь, как решено, в 2011 году к финансированию проекта присоединится Министерство культуры и туризма Украины.

"В этом году у нашего проекта появились замечательные перспективы - наш симпозиум впервые поддержал Национальный музей украинского народно-декоративного искусства, где мы надеемся провести выставку работ всех трех симпозиумов", - отметил Анатолий Левит.

 

"Туризм по талонах" впроваджується в Китаї

http://unian.net/ukr/news/news-301998.html

 

Кілька південнокитайських провінцій почали поширення знижкових купонів на туристичні подорожі з метою активізувати споживчий попит місцевих жителів, повідомляє у п`ятницю газета "Чайна Дейлі".

За даними туристичного управління провінції Гуандун, там заготовлено 200 тисяч купонів загальною вартістю 20 мільйонів юанів (2,9 мільйона доларів), які дозволять місцевим жителям здійснювати подорожі із знижкою більше 13%. Скажімо, поїздка п`ятьма містами країни за системою "все включено" коштуватиме власникам купонів 899 юанів (128 доларів), решту буде сплачено з бюджету місцевого уряду.

Планується, що перші володарі талонів, серед яких будуть літні мешканці сільських регіонів провінції, вирушать у подорож вже наприкінці лютого.

Раніше цього тижня місцеві уряди провінцій Чжецзян і Цзянсу також затвердили проекти, згідно з якими в регіонах будуть надруковані "туристичні талони" загальною вартістю 80 мільйонів юанів (11,7 мільйона доларів).

Уряд Китаю в листопаді оголосив про виділення до 2010 року 4 трильйонів юанів (586,5 мільярда доларів) на боротьбу з впливом світової фінансової кризи. Одним з головних завдань влада бачить за нинішніх умов, коли на стан національної економіки негативно вплинула залежність КНР від експорту, в інтенсифікації внутрішнього споживання.

Раніше в лютому заступник міністра комерції КНР Цзян Цзенвей заявив, що комерційні підприємства в умовах світової економічної кризи можуть використовувати нецінові заходи, зокрема, систему талонів, для підвищення купівельної активності населення.

"Туристичні талони" - нова річ у Китаї. При цьому раніше для підвищення споживчої активності населення ряд регіонів почали впроваджувати системи талонів на предмети першої необхідності та харчі серед малоімущого населення.

Економісти зазначають, що ініціатива з поширення талонів серед населення може стати ефективним заходом для підвищення купівельної активності населення. Місцева влада сподівається, що витрати в кілька десятків мільйонів юанів обернуться прибутком в сотні мільйонів.

Водночас існує думка, що цей захід може принести лише короткострокові результати.

"Після того, як талони роздані, ви одержуєте лише короткочасний стимул, мірою того, як населення використовує їх, ви повинні щомісяця поширювати ще більше талонів, щоб підтримувати досягнутий ефект", - наводить "Чайна Дейлі" думку економіста одного з шанхайських університетів.

 

24.05.11
 

© 2006-2011 Державна служба туризму і курортів Міністерства культури і туризму України.
Всі права застережено.

Використання матеріалів сайту www.tourism.gov.ua дозволяється за
умови посилання (для інтернет-ресурсів-гіперпосилання) на www.tourism.gov.ua
Урядовий портал | Мiнiстерство культури i туризму України | Надiшли листа

ДП "Національний туристичний офіс"

   klimenko.kiev.ua