This version of the page http://www.tourism.gov.ua/publ.aspx?id=1938 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-24. The original page over time could change.
Державна служба туризму i курортiв : Преса про туризм : МОНІТОРИНГ ЗМІ ПО ТЕМІ ТУРИЗМУ І КУРОРТІВ за період з 02 липня по 31 серпня 2009 року
   
Пошук

Преса про туризм

  30.08.2009   

МОНІТОРИНГ ЗМІ ПО ТЕМІ ТУРИЗМУ І КУРОРТІВ за період з 02 липня по 31 серпня 2009 року


Україна вклала у промоцію туристичного потенціалу закордоном 5-7 млн євро, - заступник міністра культури і туризму

http://www.galinfo.com.ua/news/55524.html

 

Цього року Україна вклала у промоцію туристичного потенціалу закордоном 5-7 мільйонів євро. Про це сьогодні, 27 серпня, під час брифінгу у Львові повідомив заступник міністра культури і туризму Юрій Зубко.

 За його словами, промоція є важливою складового розвитку туризму, тож кожен регіон повинен розробити промоцію власного туристичного потенціалу і закласти відповідні кошти в бюджет.

«Як показує досвід, 1 долар, вкладений в промоцію, дає 20 доларів прибутку від туриста», – каже він.

 

*****

 

Одна з найбільших проблем туристичної України – високі ціни і низька якість сервісу

http://www.galinfo.com.ua/news/55523.html

 

Одна з найбільших проблем туристичної галузі України – високі ціни за поганої якості сервісу. Про це сьогодні, 27 серпня, під час брифінгу у Львові повідомив заступник міністра культури і туризму Юрій Зубко.

 За його словами, вартість послуг у Криму та на півдні України не відповідає їх якості, туристична інфраструктура розвинена недостатньо.

Водночас Юрій Зубко додав, що на Заході України –на Львівщині, Івано-Франківщині та Закарпатті туристична галузь розвинена досить добре, якість послуг наближається до європейської.

 

*****

 

Кількість українських туристів у Криму впала на 13%

http://gazeta.ua/index.php?id=302316

 

За 7 місяців поточного року в Автономній Республіці Крим відпочило 2701,2 тис. осіб, що на 12,6% менше, ніж за аналогічний період 2008 року, коли цей показник склав 3089 тис. осіб.

Про це повідомили в Міністерстві курортів і туризму АРК.

Зокрема, за даними міністерства, в кримських здравницях організовано відпочили 524,4 тис. осіб, що на 21,9% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

За інформацією Мінтуризму, в даний час в Криму працює 561 санаторно-курортна установа, коефіцієнт заповненості яких складає 86,1%. Рік тому в Криму працювало 570 здравниць, заповнених на 95,1%.

Як повідомлялося, кількість українців, які побували в Туреччині в першому півріччі 2009, склало 248,7 тис. чоловік, що на 21,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

 

******

 

У Туреччині відзначають зменшення потоку українських туристів у першому півріччі

http://www.interfax.com.ua/ukr/main/17864/

 

Кількість українців, що побували в Туреччині в першому півріччі 2009, становила 248,7 тис. осіб, що на 21,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Такі дані наводить PR-агентство Starget з посиланням на дані Міністерства культури та туризму Туреччини за перше півріччя 2009 року.

«Справді, зменшилася порівняно з минулим роком кількість українців, що відвідали Туреччину. Це викликано скрутним економічним становищем в Україні, девальвацією національної валюти, зниженням добробуту населення і ділової активності загалом, - зазначив аташе з питань культури та інформації Посольства Туреччини в Україні Ахмет Чанга.

За його словами, звісно, в цих умовах, і рядові українці, і компанії з обережністю ставляться до витрат, зокрема на ділові поїздки і відпочинок. «Ймовірно, вони скоротять кількість поїздок, їх тривалість, але все таки дозволять собі літній відпочинок. Тому ми упевнені, що кількість українських туристів, що відвідають Туреччину в липні-серпні, зросте», - додав він.

Водночас, згідно з даними турецького відомства, в цілому економічна криза істотно не вплинула на туристичний ринок Туреччини.

«Цього року значно збільшилася кількість європейців, які вибирають Туреччину для відпочинку, що дало змогу зберегти загальний туристичний потік до країни на колишньому рівні», - розповідає А.Чанга.

Так, за даними Мінкультури та туризму, за шість місяців цього року Туреччину відвідала 10 590 631 людина, що лише на 0,9% менше, ніж минулого року. Причому понад 57% поїздок (5 981 877) було здійснено в травні-червні.

Близько 80% туристичного потоку країни в період з січня по червень включно припало на чотири міста: Стамбул - 30,82% (або ~ 3,265 млн осіб), Анталія – 28,84% (або ~ 3,055 млн осіб), Едірне – 9,84% (або ~ 1,04 млн осіб) і Мугла – 8,43% (або ~ 0,89 млн осіб).

Традиційно найбільший попит Туреччина має у жителів Німеччини та Росії: на їхню частку в першій половині року припало 15,89% і 9,47% від загального туристичного потоку відповідно. На третьому місці розташувалася Велика Британія – 8,07%. Далі йдуть Болгарія, Грузія, Іран, Нідерланди, Франція, Греція та США

 

*****

В Україні найпривабливішими для туризму названі Київ і Львів

http://news.finance.ua/ua/~/1/0/all/2009/08/29/169549

 

Київ і Львів визнані найпривабливішими для туризму містами України.

Такі результати соціологічного опитування проведеного соціологічною групою «Рейтинг» з 2 по 15 серпня.

Дві третини опитаних українців (64,2%) віддали першість Києву, майже половина (48,6%) - Львову, більше третини (38 %) - Одесі. Інші великі міста країни одержали менше 10% симпатій.

Київ визнали найпривабливішим для туризму практично в кожному регіоні України, крім півдня, де найкращим містом назвали Одесу.

Львів високо оцінили на заході, центрі, півночі та сході України, Одесу - на півдні і Донбасі, Харків - тільки на сході, Донецьк - тільки на Донбасі.

Львів і Київ вище оцінювали опитані українці, Одесу і Харків - росіяни.

Дніпропетровськ і Запоріжжя всюди одержали низькі оцінки: привабливими для туризму їх назвали тільки 4,4% і 3,3% опитаних.

У цілому опитано 2000 респондентів у всіх регіонах України, які репрезентують доросле населення України у віці від 18 років. Опитування було проведено у формі особистого формалізованого інтерв'ю (facetoface). Квотами у вибірці були: макрорегіон, національність, освіта, матеріальне становище, вік, стать, зайнятість і тип населеного пункту, у якому проживає респондент. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3%.

 

*****

 

На Слобожанщине 6 сентября состоится Первый Национальный этнофестиваль «Співочі тераси»

http://www.ukrinform.ua/rus/order/?id=841744

 

В селе Городнее Краснокутского района Харьковской области 6 сентября состоится Первый Национальный этнофестиваль «Співочі тераси». Об этом сообщили организаторы импрезы на сегодняшней пресс-конференции в Киеве.

Как рассказал автор идеи фестиваля, представитель ТВЦ «АртЛига» Николай Пазич, музыкальная часть праздника (будет продолжаться с 10.00 до 22.00) презентует лучшие аутентичные коллективы Слобожанщины и современную интерпретацию фольклора, которую представят Олег Скрипка с программой «Этно-диско», Катя Сhilly с программой «Крашен вечер», один из лучших гитаристов мира Энвер Измайлов с программой «Шелковый путь», гитарист Сергей Шматок и другие исполнители и коллективы.

«Фестиваль получил свое название благодаря гениальному инженерному сооружению, памятнику ландшафтного дизайна 18-19 столетия - единственным в Украине садовым террасам, которые имеют уникальные акустические возможности и не нуждаются в микрофонах», - сказал Николай Пазич. Он уточнил при этом, что подобные мероприятия здесь проводились во времена славных меценатов Ивана и Павла Харитоненко.

Как добавил председатель Краснокутской ГГА Анатолий Дмитриев, предварительная экспертиза показала, что под кирпичной кладкой 19 столетия есть другая кладка, замешанная по старинным технологиям. Кроме того, ученые обнаружили полости и сеть труб под землей, на глубине метра, а также на самих террасах, благодаря чему и обеспечиваются прекрасные акустические возможности. «В следующем году планируется провести более глубокое исследование этого памятника при участии ученых, а также его реставрацию», - отметил он.

Свой восторг от того, что в Украине проходит бум этнофестивалей, выразил Олег Скрипка. «Таких фестивалей не может быть много. В небольших странах, как Финляндия или Венгрия, их могут проводить до сотни в год. А у нас их недостаточно, и их необходимо делать и развивать», - сказал он. Олег Скрипка выразил уверенность, что все пройдет хорошо. «Место подобрано роскошное, и этот фестиваль станет еще одним популярным праздником в начале осени», - добавил музыкант. Он посоветовал организаторам обратить внимание на экологию - чтобы на территории не оставался мусор, и посоветовал запретить спиртные напитки. «Как не странно, количество мусора зависит от качества концертной программы. Поэтому следите за качеством программы - и у вас будет меньше проблем», - сказал Олег Скрипка.

Как подчеркивалось на пресс-конференции, в рамках фестиваля будут представлены новые туристические маршруты, включающие и «Садовые террасы» как объект, который может украсить программу чемпионата Евро-2012. «На территории Краснокутского района немало известных архитектурных памятников, и надеемся, что фестиваль «Співочі тераси» даст толчок развитию туризма в этом регионе и развитию самой Слобожанщины», - сказал Николай Пазич.

«Если этот фестиваль пройдет успешно, мы сможем претендовать на включение в программу «Евро-2012 «, - выразил уверенность Анатолий Дмитриев.

Он отметил также, что, учитывая состояние сооружения, на первый фестиваль «Співочі тераси» много музыкантов и гостей, в том числе и зарубежных, не приглашали. Готовы принять от 5 до 10 тысяч. Но в будущем мероприятие планируется сделать международным. На сегодняшний же день, по словам Анатолия Дмитриева, на его проведение хватило 1 млн гривень, в частности на прокладку дороги и электроэнергии. «Ни одной бюджетной копейки мы не израсходовали. Проводим фестиваль благодаря спонсорам, помощи общественных организаций и местных жителей. А также благодаря содействию районной и областной госадминистраций», - сказал он.

Как отмечалось, кроме двух концертных площадок, на фестивале будут расположены также мастерские аутентичных обрядов и танца, город мастеров, казацкий курень, в рамках мероприятия пройдет ярмарка. В ходе импрезы (и до конца сентября) в славном Пархомовском музее откроется персональная выставка работ в стиле этномодерн Анжелики Рудницкой «Незримые корни», где впервые будут демонстрироваться новые работы - гобелены, подготовленные специально к фестивалю «Співочі тераси».

 

*****

 

У Львові держслужбовців учили, як забезпечувати правила гри для розвитку туризму

http://obk.lviv.ua/news/5201.htm

 

  До туристів потрібно ставитися по-людськи, а держслужбовці мають всіляко сприяти підприємцям, котрі беруться розвивати туристичну галузь. Цього вчили представників державного управління туристичною сферою Західного регіону України - повідомив начальник відділу туризму Львівської облдержадміністрації Адріан Кліщ.

а його словами, перший міжнародний тренінг з державного менеджменту туристичної галузі, який у Львові тривав з 25 по 28 серпня, провели: Польська агенція туристичного розвитку (PART) за участю ДП «Національний туристичний офіс» (Україна) та за ініціативи Департаменту з туризму Міністерства спорту і туризму Республіки Польща.

Говорячи, що до туристів потрібно ставитися по-людськи, Кліщ мав на увазі, що необхідно враховувати усі їх потреби. Окрім промаркованого туристичного маршруту, потрібно забезпечити увесь комплекс – ресторація, відпочинкова територія та ін. Умови мають бути забезпечені на належному рівні.

Кліщ додав, що під час тренінгу у Львові представників державного управління туристичною сферою Західного регіону України навчали грубо кажучи на власних помилках. Як приклад – польське місто Устрики-Долішні (Ustrzyki Dolne), яке зараз виглядає набагато слабше, аніж місто Криниця у площині туризму. А головна причина – важкий процес отримання віз українцями. «80% відпочиваючих в Устрики-Долішній були саме українці, а з складним візовим режимом їх поменшало», - додав Кліщ.

На тренінгу увагу акцентували й на тому, що необхідно складати майстер-плани, робити туристичні кластери. «Основна функція держслужбовців - мають сприяти підприємцям, які хочуть розвивати якусь туристичну галузь, - каже Кліщ. – Також мають забезпечити нормальні правила гри на законодавчому рівні». Також польська сторона передавала свій досвід державного менеджменту туристичної галузі з метою якісного проведення в Україні заключної частини світового футбольного чемпіонату Євро-2012.

 Вже 29 вересня по 1 жовтня  тренінг проведуть у Києві для представників Східного та Центрального регіонів. Проект передбачає проведення двох триденних тренінгів у формі семінарів для 120 представників державної влади та місцевого самоврядування.

Окрім того, Кліщ додав, що минулоріч управління подало низку пропозицій щодо розвитку туризму у Київ, які стосувалися підйомників, сільського туризму, маркування активних шляхів і маркування автомобільних шляхів. Крім того, пропозиції щодо порядку надання туристичного супроводу.  

 

*****

 

5 велосипедних маршрутів прокладе ЄС в Карпатах

http://www.mobus.com/230334.html

 

Упродовж 2009-2010 років за підтримки Європейського Союзу, зокрема, співфінансування проекту «ВелоКраїна» у Глибоцькому районі Чернівецької області, який є партнером цього проекту, розробляється п’ять велосипедних маршрутів з 80 запланованих по українських Карпатах, передає Нова Ера.

Досвід країн-сусідів свідчить, що зацікавленість українськими Карпатами зросте в десятки разів за умови розвитку активних способів відпочинку. Протягом 12-15 серпня під керівництвом заступника голови районної ради Володимира Фестея та начальника відділу культури і туризму РДА Ольги Крючко здійснюється об’їзд маршрутів та укладаються договори з власниками готельно-ресторанних комплексів щодо встановлення 50 велосипедних стоянок.

У місцях відпочинку обов’язково повинна бути можливість зручно організувати побут - комфортне проживання та якісне харчування, зберігання та обслуговування велосипедів.

Крім цього, для популяризації та поширення інформації про проект розмістять двосторонній біл-борд на трасі Опришени-Глибока, а в с. Просіка планується встановлення спеціалізованої альтанки для обслуговування велотуристів. Загалом, в рамках проекту очікується залучення інвестицій в район на суму 500 тис. грн. Про це повідомили у відділі з питань внутрішньої політики Глибоцької РДА

 

*****

 

В Кировограде будет создан новый центр туризма!

http://fotka.kr.ua/news/2009/08/27/9773/

 

Кировоградский городской совет утвердил материалы выбора земельного участка и предоставил отделу культуры и туризма разрешение и требования на разработку проекта землеустройства относительно отведения земельного участка по улице Приречной, 49 в постоянное пользование для размещения культурно – спортивного центра «Казацкий зимовщик», сообщает интернет-издание «FotoInform».
По информации начальника управления земельных ресурсов и охраны окружающей естественной среды Сергея Максименко, площадь будущего центра туризма в Кировограде составляет 27440 кв.м., а срок действия разрешения на разработку проекта землеотвода составляет один год.

 

*****

 

В Івано-Франківську майже вдвічі зросли надходження в бюджет від туризму

http://www.zaxid.net/newsua/2009/8/20/133057/

 

Туристична галузь Івано-Франківська демонструє стабілізацію економічних показників та незначне їх збільшення. Зокрема надходження до бюджетів всіх рівнів від туристичних підприємств міста за шість місяців 2009 року збільшилося до відповідного періоду минулого року у 1,8 разу і становить близько 500 тис. грн. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Івано-Франківської міськради.

На 1 червня в місті Івано-Франківську зареєстровано 82 туристичні фірми, що становить 76% від загальної (112 туристичних фірм) в області.

За 6 місяців 2009 року загальна кількість туристів, яких обслуговували всі туристичні фірми міста, становить близько 10 000 осіб (окрім наданих екскурсійних послуг для 8500 осіб).

Найбільше туристичних послуг надали такі підприємства: туроператор ЗАТ „Івано-Франківськтурист”, туроператор ПП “Колумб”, туроператор ТзОВ фірма “Надія”, туроператор ПП “Галичанка ІФ” туроператор ПП “Кей”.

******

 

Чиновники от туризма утверждают, что кризиса нет

http://news.liga.net/news/N0927064.html

 

В туристической отрасли кризиса нет, доля туристической индустрии в ВВП Украины составляет 1,6%, или 14,9 млрд.грн. Об этом заявила первый заместитель главы Государственной службы туризма и курортов Ольга Соколова журналистам на пресс-конференции.

По словам О.Соколовой, доля туристической индустрии со смежными отраслями составляет 9,3% ВВП или 85,1 млрд.грн. Также она сообщила, что в туристической отрасли в целом занято 7,6% населения. Доля инвестиций в их общем объеме по Украине за прошлый год - 19,9%.

«На сегодняшний день нет кризиса в туризме. Когда туристические предприятия говорят о кризисной ситуации - это, как правило, те предприятия, которые сотрудничают с туристическими предприятиями за границей», - сказала О.Соколова, которую цитирует корреспондент

Действительно, по словам О.Соколовой, за границу украинцы стали выезжать на отдых реже, но «в Украине в сфере туризма нет даже депрессивных регионов». «Если раньше речь шла о том, что на востоке туризм слабо развивается, то на сегодняшний день мы так сказать не можем. Развитие туристической отрасли по-своему, постепенно идет в каждом регионе, с ростом процентов. Т.е. нет падения и нет стагнации», - подчеркнула она. В частности, О.Соколова отметила, что в центральных и восточных регионах интенсивно развивается «зеленый туризм».

Слова своей коллеги подтвердил и замглавы Госслужбы туризма и курортов Сергей Семкин: «В туризме кризиса не наблюдается. Возможно, из кризисных отраслей люди идут в туризм, потому что в прошлом году у нас на это время было 6200 туристических агентов и операторов, которые получили лицензии. На сегодня у нас уже 7000, т.е. на 800 лицензий больше выдано. И в Украине 7000 субъектов предпринимательской деятельности лицензированы для предоставления туристических услуг населению Украины».

 

 

24.05.11
 

© 2006-2011 Державна служба туризму і курортів Міністерства культури і туризму України.
Всі права застережено.

Використання матеріалів сайту www.tourism.gov.ua дозволяється за
умови посилання (для інтернет-ресурсів-гіперпосилання) на www.tourism.gov.ua
Урядовий портал | Мiнiстерство культури i туризму України | Надiшли листа

ДП "Національний туристичний офіс"

   klimenko.kiev.ua