This version of the page http://www.tourism.gov.ua/publ.aspx?id=1874 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-24. The original page over time could change.
Державна служба туризму i курортiв : Преса про туризм : МОНІТОРИНГ ЗМІ ПО ТЕМІ ТУРИЗМУ І КУРОРТІВ за період 15 квітня по 01 липня 2009 року
   
Пошук

Преса про туризм

  06.07.2009   

МОНІТОРИНГ ЗМІ ПО ТЕМІ ТУРИЗМУ І КУРОРТІВ за період 15 квітня по 01 липня 2009 року


Туризм должен стать приоритетным

http://horoshienovosti.com.ua/?id=11&text=2556

06 июля 2009

Президент Украины Виктор ЮЩЕНКО подчеркивает, что туристическая сфера должна стать приоритетом для крымской экономики об этом глава государства заявил сегодня в Симферополе на совещании об инвестиционных возможностях автономии.

«Одним из приоритетов власти, прежде всего местной, должно стать развитие туризма, одной из самых перспективных областей экономики для этой территории (Крыма)», - отметил В.ЮЩЕНКО.

В.ЮЩЕНКО подчеркнул, что нужно привлекать как можно больше бизнесменов в туристическую отрасль автономии. «Чем больше мы будем тормозить этот сектор и держать его в государственном управлении, тем больше упадка будет иметь Крым», - подчеркнул глава государства.

При этом он отметил, что те, кому удалось организовать частное дело в автономии, сейчас процветают.

В этой связи Президент призвал пересмотреть отношения власти и бизнеса в Крыму.

На Тернопільщині пройде перший веловодний фестиваль

http://www.zaxid.net/newsua/2009/7/3/101016/

18-23 липня на Тернопільщині пройде перший фестиваль „Велосплав „Шприха Дністровська”, участь в якому візьмуть гості з Києва, Харкова, Івано-Франківська та Львова, - повідомили ZAXID.NET організатори.

Під час цієї мандрівної акції активісти турклубу „Кристал”, які її організовують, планують показати гостям та корінним мешканцям області красу краю, при цьому поєднавши два види активного відпочинку - велосипедний та водний. Два з шести днів фестивалю пройдуть на Дністрі. Велосипедисти сплавлятимуться рікою, завантаживши свої велосипеди.

Маршрут мандрівного фестивалю розпочнеться у Тернополі 18 липня. Гуртом учасники акції проїдуться через історичні поселення області такі як Микулинці, Теребовля, Бучач, Язлівець, Золотий Потік. Водна частина подорожі проляже Дністром від села Лука до Устечка. Далі, проїхавши Нирків, Чортків, Гримайлів та Скалат група повернеться до Тернополя.

"Оскільки цей фестиваль ми проводимо вперше то і статус він має, як би сказати, „апробаційний”, - каже заступник голови турклубу „Кристал” Роман Задорожний (23р.) - По ходу мандрівки і після її закінчення ми прийматимем зауваження та пропозиції учасників, щоб вже наступного року зробити фест набагато ширшого маштабу. Надіємось, така мандрівка стане в нашій області щорічною традицією".

Окрім огляду історичних та сакральних пам’яток Тернопілля, в програмі велосплаву презентації національних кухонь та веловодні конкурси. За попередньою домовленістю з обласним управлінням у справах сім’ї, молоді, спорту та туризму, весь шлях з велоколоною їхатиме супроводжуюча машина.

До цьогорічного Велосплаву організатори хочуть залучити максимум активних людей, тож запрошують до участі в ньому всіх охочих. Дізнатися більше інформації про „Шприху Дністровську” та зголоситися до участі в фестивалі можна на сайті www.krystal.te.ua, а також за телефонами 8 (097) 9330285, 8 (067)3512637.

Новий туристичний маршрут відкрили на Прикарпатті

http://www.zaxid.net/newsua/2009/7/1/160043/

На Прикарпатті відбулося офіційне відкриття маршруту "Урочище Женець - водоспад Гук". Маршрут розробляли як частину мікропроекту "Ми зустрінемося з тобою біля водоспаду" у межах проекту "Збереження та стале використання природних ресурсів Українських Карпат". Мікропроект реалізувала громадська екологічна організація "ЕкоПлай". Повідомляє Правда.if.ua.

Еколого-пізнавальна стежка "Урочище Женець - водоспад Гук" починається біля садиби Женецького ПОНДВ поряд із центральною автодорогою Яремче-Рахів, на межі двох населених пунктів Татарова і Микуличина, що є доступною для піших, авто- і велотуристів. Тут також беруть початок ще два маршрути - на гору Хом'як і на гору Явірник. Неподалік є два джерела з чистою водою. На віддалі 200 м з правої сторони - зона відпочинку "Женець". За перехідним мостиком видніються садиби місцевих мешканців. Поряд метеопост. Водоспад Гук розташований на висоті 900 м над рівнем моря, утворився в післявоєнні роки в результаті повені. Вода вільно падає з гори з висоти 15 м. Місцеві мешканці назвали водоспад Гук через шум, гул, який доноситься від нього.

Потреба рекреаційного освоєння території в урочищі Женець пояснюється дією ряду соціальних чинників, як загальнодержавного, так і локального характеру. З одного боку, існує значний нереалізований попит населення на рекреаційні послуги на території. З другого, реалізація проектів і програм з оптимізації експлуатації рекреаційних маршрутів значно розширить потік вітчизняних та іноземних туристів, розширить ринок робочих місць, що сприятиме сталому розвитку села Татарів і Микуличин і збереженню природних екосистем Карпат. Реалізація заходів щодо формування сучасного ринку рекреаційних послуг викличе позитивні економічні зрушення в інших сферах (сфері обслуговування, розвитку полонинського господарства). Комплексний розвиток території Женецького регіону вимагатиме значних інвестицій. Пожвавлення рекреаційного природокористування позитивно позначиться на обсягах надходжень на спецкошти Карпат, у місцевий бюджет. За 2008 рік надходження за відвідування маршруту "Урочище Женець - Водоспад Гук" становили 2300 грн. Вкладені кошти на реалізацію проекту буде інвестовано через надання нових послуг (паркування, розвиток кінних, вело- і авто маршрутів), збільшить удвічі надходження.

Для реалізації проекту було задіяно рекреаційно-ресурсний потенціал Карпатського НПП, що дало можливість розвитку екологічно зорієнтованого туризму, впровадженню екопросвіти серед туристів, збереженню та сталому використанню природних ресурсів Українських Карпат.

 

Кафедра туризму УжНУ розробляє новинку до «Євро-2012» – «Активний відпочинок та туризм для неповносправних»

 

http://www.galinfo.com.ua/news/society/52987.html

 

У межах підготовки України до «Євро-2012» на Закарпатті кафедра туризму Ужгородського національного університету розробляє інструкції та рекомендації для працівників індустрії туризму, що стосуються питань якості надання послуг для цільових груп туристів. Окремим пунктом стоїть питання підготовки, підвищення кваліфікації фахівців для роботи з неповносправними. Про це повідомив Ужгород.net.

За словами завідувача кафедри туризму УжНУ Федора Шандора, сьогодні триває процес узагальнення та адаптації інформації посібника "Активний відпочинок та туризм для неповносправних" для навчального процесу в Ужгородському національному університеті: "Ми ставимо за мету навчити студентів, майбутніх працівників індустрії туризму мислити всебічно, з метою задоволення, врахування вимог та потреб різнобічних клієнтів, в тому числі потреби неповносправних".

Туристичний інформаційний центр Закарпаття та кафедра туризму сформували загальну базу з 700 об’єктів сфери туризму на території області, і мусимо відзначити, що інтереси соціально незахищених груп враховані мінімально. Саме тому, в УжНУ з нового навчального року буде запроваджено курс "Активний відпочинок та туризм для неповносправних", і протягом року, розроблятимуться рекомендації щодо покращення інфраструктури закарпатських готелів, ресторанів, системи інформування та маркування.

Окремо буде розроблено рекомендації та проведено інформаційні семінари для екскурсоводів, гідів екскурсоводів, адміністраторів готелів, офіціантів ресторанів та музейних працівників.

Криза скоротила кількість бажаючих відпочивати за кордоном на 4-6%

http://zakarpattya.net.ua/more/43364/

Глобальна економічна криза вже на 8% скоротила кількість бажаючих провести відпустку за кордоном, а протягом року кількість туристів, що поїдуть до іншої держави, стане меншою на 4-6% в порівнянні з минулим роком, повідомляє прес-служба ООН з посиланням на доповідь Всесвітньої туристичної організації.

У документі розглядають ситуацію на світовому ринку туризму за перші чотири місяці цього року.
За повідомленням прес-служби ООН, з січня до квітня масштаби міжнародного туризму скоротилися на 8% в порівнянні з відповідним періодом минулого року. На 10% зменшилася кількість туристів, що відвідали країни Європи. Це змусило експертів Всесвітньої туристичної організації переглянути прогноз розвитку галузі в 2009 році. Вони вважають, що в порівнянні з 2008 роком число туристів, що виїжджають за кордон, скоротиться на 4-6%
У доповіді організації, що входить в структуру ООН, наголошується, що головною причиною проблем в світовій туристичній галузі стала фінансово-економічна криза.

 

В Україні очікується путівниковий бум

http://culture.unian.net/ukr/detail/187551

В Україні очікується путівниковий бум, на виході -  серія автомобільних путівників.Видавництво ”Картографія” презентувало нову серію путівників по Україні. Оновлені видання у одній із київських книгарень представив сам автор Андрій Івченко. Зростання інтересу до вітчизняних курортів Андрій Івченко пояснює не кризою, і не тим, що це економніший спосіб відпочинку. Він пояснив, що оскільки більшість українців активно купує авто, люди стали мобільніші, тож їм легше реалізувати свій пізнавальний інтерес до рідної країни. Тому, на думку автора, подорожі такого типу й стають привабливою й головне доступною розвагою.Він сам об’їздив на авто всю Україну, тож чотири нових видання: “Україна. Захід”, ”Україна. Центр”, ”Україна. Південь”, ”Україна. Північ” це особистий досвід пана Івченка. Путівники розподілені по регіонах, завдяки чому не тільки зручніші, а й доступніші, ніж аналогічні видання, в якому відображуються одразу всі туристичні маршрути всіх регіонів країни. Сторінки насичені великою кількістю кольорових світлин. Путівник містить і карти автомобільних доріг, і інформацію про готелі, музеї, про архітектурні та культурні пам’ятки. У кожному з нових видань, є коротка історія регіону. Втім, там прописані всі маршрути і для “пішоходів”. Видання містить інформацію про те, як подорожувати по згаданих місцях потягом або автобусом.  Фахівці туристичної галузі, які були присутні на заході  зазначили: “Щорічно Україна приймає від 15 до 18 млн. іноземних гостей, які охоче купують путівники в найближчих книгарнях, у яких попит на таку продукцію стабільний і не залежить від сезону. Наразі до друку готуються ще три путівники, доповнені свіжими даними, оскільки  за визначенням “інформація-основа туризму й без довідників не може формуватись туристична діяльність”.Путівники адаптовані, перекладені різними мовами, здебільшого англійською”. Стимулом для видавців є Євро-2012, яке обіцяє шалений наплив туристів.

Безкоштовними двомовними картами "озброює" туристів Львів

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=820649

Автор:Нінель Кисілевська

 Українсько-англійськими мапами з інформацією про місце знаходження найцікавіших музеїв міста, номерами їх телефонів та адресами сайтів, а також з вказівниками щодо найвизначніших пам'яток архітектури озброює своїх гостей місто Лева. Тут стартував проект з інформування туристів та мешканців, котрий, як повідомили у відділі туризму Львівської міської ради, передбачає безкоштовне розповсюдження двомовних карт міста серед туристичних підприємств, готелів, міжнародних хостелів, бібліотек, туристично-інформаційних центрів, ресторанів.

Цей довідник дозволить "неорганізованим" туристам краще орієнтуватись в історичному середовищі обласного центру, без сторонньої допомоги знайти видатні пам'ятки історії та архітектури, а загалом комфортніше почувати себе у місті. Для цього муніципалітет також ініціював розміщення англомовних вказівників, табличок з назвами вулиць тощо.

 

 

 

 

Майбутнє в індустрії туризму є!

http://uzhgorod.net.ua/news/36119

На Закарпатті існує гостра потреба у створенні професійних асоціацій працівників індустрії туризму.

Кореспондент Ужгород.нет.уа" звернувся до керівника Туристично інформаційного центру Закарпаття, викладача кафедри туризму УжНУ Олександра Коваля за коментарями з приводу впливу економічної кризи на туристичну індустрію Закарпаття.

Пане Олександре, як економічна криза впливає на діяльність підприємств готельно-ресторанного бізнесу?
- Звичайно, що криза зачепила переважну більшість підприємств індустрії туризму, і в першу чергу ті, котрі не мали чіткої стратегії діяльності. Якщо говорити про ресторани, то ті підприємства харчування які орієнтувались на заможного клієнта, з середнім чеком 150 – 200 грн., сьогодні потерпають збитки, адже, їм важко переорієнтуватись на інші сегменти клієнтів. Якщо говорити сьогодні про діяльність готелів, а на Закарпатті переважні більшість малих готелів, мусимо відзначити, що в залежності від тенденцій, туристи в них зупиняються. Багато з підприємств, щоб не піднімати ціни, виключило з стандартної ціни номеру вартість сніданку.
- З іншого боку, мушу відзначити, що туризм має майбутнє, адже, більшість підприємств поступово знаходять свою нішу. Не всім легко, але це бізнес, бізнес, який є гнучким, на який впливають зовнішні та внутрішні чинники, але яким можна керувати, переорієнтовувати, та розвивати.
Не секрет, що Закарпаття славиться фестивалями та святкуваннями, як на вашу думку це впливає на діяльність туристичних підприємств?
- Сказати тільки позитивно, це не сказати нічого. Мусимо відзначити, що якісно проведені фестивалі та святкування є так званим "якорем" який приваблює клієнта, у нашому розумінні туриста, для підприємств індустрії туризму. Туристичний інформаційний центр Закарпаття провів моніторинг останньої події "Параду наречених", за нашими дослідженнями, мусимо відзначити, що не дивлячись на те, що дана подія проводиться лише 2-й рік, вона вже користується попитом, і приємно відзначити, що 6 туристичних агентств України, починаючи з Харкова та Києва успішно продавали тур вихідного дня в Ужгород. Загалом приїхало понад 350 туристів. Можливо для двох днів й мало.
Це багато чи мало?
- 350 туристів, які купили цей продукт, жили в готелі, а це близько 20 відсотків від загального номерного фонду міста Ужгород. Гості міста харчувались в ресторані, купували сувеніри, можливо відвідали музеї. Ці туристи принесли дохід для власників готелів та ресторанів. І якщо таких подій буде більше, протягом року, то ми гарантовано зможемо збільшити заповнюваність готелів, ресторанів, зросте і відвідуваність ресторанів, кав’ярень, якими славиться місто та область.
Що для цього треба?
- Бажання. Бажання об’єднати зусилля, ресурси (людські, матеріальні, нематеріальні) у досягненні цілей та мети. Ми повинні ставити перед собою чіткі задачі, і давати чіткі відповіді: куди ми рухаємось, що ми хочемо досягти, що для цього слід зробити, хто може це зробити. Як викладач кафедри туризму Ужгородського Національного Університету досліджую та вивчаю цю проблему. Спільно з колегами виробляємо рекомендації. Ми переконані, ті, хто прагне бути професіоналом, повинні об’єднатись в професійні асоціації.
З якою метою?
- Наприклад, ми вже понад рік говоримо рестораторам та готельєрам, щоб ініціювали створення професійної асоціації. Основними завданнями якої має стати: представлення інтересів галузі в органах державної влади та регулювання діяльності підприємств індустрії гостинності та харчування. Іншими можливими напрямками може стати робота з розробки та впровадження
спеціальних проектів (заходів), ініційованих членами Асоціації, спільно з навчальними закладами, які готують майбутніх фахівців працювати над практичною підготовкою професійних кадрів, створити та адмініструвати інформаційно-аналітичну базу даних щодо професійних кадрів, проблемних працівників, ініціювати проекти спрямовані на підвищення іміджу краю.
Чи може кафедра туризму УжНУ виступити ініціатором створення такого об’єднання?
- Звісно, ми готові допомогти у створенні, організації зустрічей та розробки стратегії діяльності. Більше того, у другій половині липня, буде ініційовано створення професійного об’єднання екскурсоводів Закарпаття. На якому буде представлено на обговорення концепцію діяльності, та представлено нові туристичні маршрути, що розроблені науковцями та спеціалістами кафедри туризму УжНУ та Туристично інформаційним центром Закарпаття. Зокрема буде представлено туристичний маршрут "Закарпатська школа живопису". Вже другий рік працює асоціація виноробів Закарпаття, більш менш узгоджено дати основних фестивалів в Ужгороді, Мукачеві, Берегові, у цьому році існує ідея якісно підсилити та провести фестиваль збору винограду у с. Середнє, яке має усі шанси стати центром історичного туризму Закарпаття.
Що саме планується зробити?
- Товариство соціокультурного розвитку "Панонія", Туристично інформаційний центр Закарпаття є партнерами товариства "Феман" (м. Кошиці, Словаччина) у їх проекті "Історичний винний шлях Спішська Капітула – Середнє", який має загальну протяжність близько 200 км, та охоплює дві країни. Адже архіви свідчать, що вино з винних підвалів села Середнє (Закарпатської області) доставлялись до містечка Спішка Капітула, поруч з Шпішським градом (найбільшим замком Центральної Європи). В рамках проекту передбачено розробка спільного туристичного маршруту, який охопить декілька туристичних центрів, які щорічно відвідують близько 1 млн. туристів в рік. В перспективі дану зону ми б хотіли розширити, зв’язати в кільце з угорськими зонами Егер, Токай. Адже, володарем Середнянського замку та підвалів у свій час був легендарний Іштван Добо, оборонець Егерської фортеці. А це історичний та дегустаційний туризм, що приваблює угорських туристів.
- Ми повинні розуміти, транскордонний потенціал наших регіонів, рекреаційні ресурси, історичні пам’ятки та об’єкти, соціокультурні події є рушіями, що призводять до зростання кількості туристів у регіоні. Мусимо відзначити, що науковцям та альтруїстам все потрібно більше ніж бізнесу. Чому, виникне логічне запитання? Тому, що окремо, індивідуально власники готелів, ресторанів, кав’ярень не можуть відчути ефект, користь та ефективність системної роботи, яку проводить туристичний центр, організатори фестивалів, святкувань, науковці, журналісти рекламуючи своїми силами та зусиллями наш край. Погляньте на рівень сервісу? Якості послуг, продуктів. Чуємо одну відповідь, ну і що? Турист все рівно прийде.
Хто з вами працює?
- У нашій команді працюють усі бажаючі, ми відкриті до партнерства та співпраці. Приємно відзначити, що багато студентів долучаються до проведення подій, організації фестивалів, тим самим здобувають так потрібну практику.
На завершення, що б ви побажали нашим читачам?
- Бути патріотами свого краю, адже тільки від нас з вами залежить наш добробут.

У Чернівцях обговорили Концепцію розвитку готельного господарства

http://www.zaxid.net/newsua/2009/7/1/183048/

Проект Концепції розвитку готельного господарства Чернівців розглянули на засіданні комітету з управління реалізацією Стратегії підвищення конкурентоспроможності міста. Про це ZAXID.NET повідомили у Чернівецькій міській раді.

Головна мета Концепції - підвищити рівень сервісу готелів Чернівців, створити привабливу для внутрішніх та іноземних інвесторів високоефективну, динамічно зростаючу та конкурентоспроможну галузь готельного господарства, яка стимулюватиме розвиток туризму, як одного з пріоритетних напрямів розвитку економіки міста.

Під час реалізації концепції передбачено удосконалити матеріально-технічну базу існуючих та будівництво нових сучасних готелів, підвищити якість обслуговування відповідно до вимог міжнародних стандартів.

З метою залучення інвестицій у сферу готельного господарства заплановано сформувати базу вільних земельних ділянок для будівництва готелів, розробити модель окупності типового "малого" готелю, а також діагностику та оцінку його маркетингових можливостей з врахуванням місцевих факторів впливу, забезпечити активну промоцію інвестиційних проектів щодо створення таких готелів у Чернівцях.

Передбачено також впровадити програму підвищення якості послуг у готелях міста Чернівці "Обслуговування клієнтів", яка складатиметься з кількох компонентів: семінарів для власників і директорів з питань стандартів сервісу, навчання, заохочення і оцінки персоналу, професійних тренінгів для персоналу (технологія роботи адміністраторів, покоївок, барменів, офіціантів), а також комплексних навчально-консультаційних проектів, що виконуватимуться на замовлення з метою незалежної оцінки якості послуг та їх вдосконалення.

Власникам готелів рекомендується запровадити навчання обслуговуючого персоналу іноземним мовам, а також вдосконалити механізм проходження студентами на базі своїх об’єктів виробничої практики, покращити якість своїх веб-ресурсів, впровадити електронну систему бронювання місць та квитків на засоби транспортного сполучення, вжити запобіжні заходи для забезпечення безперебійної життєдіяльності готелів (автономне водо-, енерго- та теплопостачання, цілодобове чергування ремонтно-технічного персоналу), більш оперативно застосовувати світовий позитивний досвід готельного господарства, посилити контроль за роботою персоналу та активніше реагувати на скарги та пропозиції своїх клієнтів.

Комітет з управління реалізацією Стратегії підвищення конкурентоспроможності Чернівців вирішив запропонувати Німецькому бюро технічного співробітництва GTZ долучитися до реалізації цієї Концепції, а також доручив департаменту економіки провести опитування щодо доцільності створення Асоціації працівників готельного господарства міста.

Проект Концепції розміщено на офіційному сайті міської ради. Після обговорення та доопрацювання з урахуванням висловлених пропозицій його буде винесено для затвердження виконавчим комітетом міської ради.

Нагадаємо, у Чернівцях на початок цього року функціонувало 19 готелів, номерний фонд яких становив 848 номерів, розрахованих на 1827 місць. З них чотири найбільших готелі - "Черемош", "Буковина", "Турист" та "Київ" мають місткість понад 50 номерів, інші 15 належать до малих готелів. Всі готелі міста перебувають у приватній власності. Середньорічний коефіцієнт завантаження готелів 40%. До 600-річчя Чернівців за рахунок відкриття малих приватних готелів та апартаментів, реконструкції наявних приміщень і добудов в існуючих кількість місць у готелях збільшено на 41%, а кількість комфортних номерів "люкс" та "напівлюкс" зросла у 2,6 разу.

"Курорт і криза": як позначиться фінансова скрута на бажанні українців відпочити?

http://kolomyya.org/se/sites/pb/?nid=16323

Кількість курортників, які відвідали від початку року Крим, сягнула мільйона - це на 17% менше, ніж торік, повідомило Міністерство курортів і туризму Криму. Експерти ж говорять про ще серйозніше зниження. І на чверть впав показник заповнюваності кримських оздоровниць. Як позначається економічна скрута на бажанні українців відпочити?

Курортний сезон у Криму поки не дуже вдалий. У Криму курортний сезон – у розпалі. Прогнози деяких експертів, що під час економічної кризи українцям та закордонним туристам вдасться відпочити дешевше, наразі не збуваються. Це зазначають місцеві експерти, з якими спілкувався кореспондент Радіо Свобода в Криму Володимир Притула.

Експерт з туристичного бізнесу Олександр Бурдонов каже, що насправді, падіння кількості курортників сягнуло 30%, а за деякими оцінками – і 40%. За його словами, прогноз про наплив російських та інших іноземних туристів через падіння курсу української гривні не виправдався. Він пояснює це тим, що гривня під літо зміцнилася, а російський рубль, навпаки, впав.

Цьогорічне зниження кількості курортників на півострові у Міністерстві курортів і туризму Криму пов’язують переважно зі світовою економічною кризою. Перший заступник міністра Марина Слєсарєва каже, що саме фінансова нестабільність вплинула на рішення потенційного курортника їхати чи не їхати до Криму. "Було б дивно очікувати від найбільш вразливої галузі позитивних тенденцій, не дивлячись на падіння гривні. Адже фінансова криза – це матеріальне забезпечення кожного".

Втім, експерти кажуть, що фінансово-економічна криза – не єдиний чинник, що впливає на перебіг курортного сезону в Криму. Навіть представники місцевого уряду визнають, що невідповідність високих цін низькому рівневі сервісу відлякує курортників. І в цей кризовий рік, коли конкуренти у сусідніх країнах і навіть в Україні – в Карпатах – знижують ціни, в Криму вони лише зросли.

Правда, як стверджує Марина Слєсарєва, останнім часом частина гравців туристичного ринку Криму відкоригувала свої ціни у бік зниження. Проте, місцева преса рясніє повідомленнями про брудні пляжі, загиджене море, хамство обслуговуючого персоналу і поширення практики вимагання у туристів грошей за споглядання місцевих природних пам’яток та за відвідання пляжів і парків.

Менше відпочиваючих і на закордонних курортах. Потік туристів зменшився під час кризи не лише в Криму, а й у більшість закордонних курортів, розповів Радіо Свобода голова всеукраїнської асоціації туристичних операторів Ігор Голубаха. "Падіння кількості відпочиваючих в країнах масового туризму (Туреччина, Єгипет) становить близько 40%, в Європі (Греція, Хорватія, Кіпр, Франція, Італія) – 30-35%. Але остаточні результати називати ще зарано, оскільки зараз тільки починається пік сезону".

А в деяких курортних місцях України ціни подекуди не лише не падають, а й зростають, визнає голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів. "Я не можу сказати, що в Україні на відпочинок низькі ціни. Нажаль, в санаторіях Прикарпаття та Криму ціни зросли".

На те, що криза зробить доступнішим комфортний відпочинок, можна сподіватися хіба що на закордонних курортах. В Україні становище – сутужніше, визнає начальник відділу туристично-екскурсійної діяльності Держкомтуризму Марина Семенова. "Нажаль, відпочивати закордоном буде дешевше, ніж у нас. Напевне, там люди готувалися й прорахували, на які послуги потрібно знизити ціни. У нас же на все зросли ціни - на енергетичні носії, на паливо, на продукти харчування – от і давайте рахувати".

Український туристичний ринок потрібно розбудовувати. Яким би не був рівень обслуговування і якою б не була криза, а туристичний бізнес України і в такій ситуації перебуває на плаву, констатує економічний експерт Олександр Жолудь. "Оскільки на сьогодні туристичні агентства існують і їх кількість щороку зростала (до кризи), то туризм, як галузь є прибутковою".

Чим же може привабити українського курортника саме український туристичний ринок? Перед тим, як говорити про це, варто спочатку розбудувати такий ринок, зауважує заступник головного редактора часопису "Міжнародний туризм" Євген Будько. "Потрібно починати з того, чим люди вже можуть скористатися. А не будувати готель біля пам’ятки, куди немає дороги. В Криму дуже рекламують 4- та 5-зіркові готелі, але біля них по пляжу не можна вільно пройти до води, бо наступиш комусь на живіт".

Якби не давалася взнаки в Україні економічна криза, на вітчизняному туристичному ринку майже непомітно зниження цін, зате можна побачити брудні пляжі, забруднені водоймища та хамство обслуговуючого персоналу. Це підтверджують повідомлення преси як і з Криму, так і з деяких інших українських курортів, повідомляє Радіо Свобода.

 

 

Туристов — в шахту, шахтеров — в гиды

http://donetsk.proua.com/digest/2009/07/01/144536.html

Автор: Евгений Ихельзон,

 

Для болельщиков Евро-2012 готовят ядерный забой и горячую сталь.

Мы живем в удивительное время новой технической революции, когда уходят в прошлое громоздкие железные агрегаты XX века. Первые «Москвичи» и «Запорожцы» 50-летней давности уже являются бесценными раритетами, то же самое со дня на день произойдет с брошенными пристанями на Днепре, устаревшим шахтным оборудованием, терриконами, столетними рабочими поселками и советскими пивзаводами. При правильном подходе эти места станут национальным капиталом, настоящим местом паломничества для туристов, где можно будет узнать и почувствовать, какими усилиями человечеству дался уровень жизни, достигнутый к концу ХХ века.

В Украине уже наступил переломный момент: десятки энтузиастов сочиняют проекты туристического использования заброшенных промышленных предприятий, описывают их координаты и ищут средства на создание настоящих технопарков. Особенно эта деятельность стала актуальной в преддверии Евро-2012, когда встал вопрос, чем развлекать тысячи болельщиков в свободное от футбола время, например, в Донецке. Исходя из того, что предметы соцреализма традиционно привлекают европейцев, можно надеяться, что часть промышленных объектов им увидеть все же удастся. Кроме того, новые туристические объекты останутся жить и после чемпионата, принося доходы местным бюджетам.

Украина пока что только в начале этого пути, в то время как соседи — поляки уже значительно преуспели. Хожув — город в Силезском воеводстве, по решению УЕФА, не включили в число принимающих футбольные матчи Евро-2012. Но в воеводстве за два года создали и активно рекламируют так называемый «Маршрут технических достопримечательностей», состоящий из 31 объекта.

Силезия — самый индустриальный регион Польши, что-то вроде нашего Донбасса, в разные времена там добывали серебро, уголь и даже золото, варили пиво с помощью технологий, которые сейчас не применяются, строили рабочие поселки из дикого камня и транслировали радиопередачи с помощью самой высокой в мире деревянной вышки в Гливице (раньше — Гляйвиц) — именно из-за Гляйвицкой провокации нацисты в 1939 году вступили на польскую землю. Все эти места теперь показывают за деньги: цены в переводе в нашу валюту — от 25 до 50 гривен за участие одного человека в экскурсии.

У маршрута есть две настоящие жемчужины — угольная шахта «Гвидо» в городе Забже и серебряный рудник «Черный лосось» в местечке Тарновски Горы. Посетителей «Гвидо» опускают на глубину 320 метров, где настоящий «шленский гурник» три часа водит их по штольням, в некоторых из которых приходится буквально лезть на карачках. В этой шахте до начала 80-х годов ХХ века на тяжелых подземных работах использовали коней, которых спускали вниз на специальных тросах. Прямо под землей находилась конюшня, где животные заканчивали свои дни — они больше никогда не подымались на поверхность. После нескольких лет, проведенных в угольных лабиринтах, «выработанных» коней отправляли на мясо.

На глубине 170 метров находится рабочая столовая, теперь функционирующая как ресторан. В широких подземных штольнях иногда проводят соревнования — забеги на 1000 метров. Рудник «Черный лосось» знаменит подземными реками, которые в конце концов затопили эту серебряную шахту. Чтобы добраться к месту работы, горняки плыли на лодках 600 м по подземной реке, сейчас по ней в полной темноте провозят туристов.

ПРИЗРАЧНЫЙ КАПИТАЛ

Особая часть туристического капитала — города-призраки и деревни, оставленные жителями. Такие места есть в каждой стране, и их стараются использовать. В Украине самые известные среди них — это Чернобыль и Припять, брошенные после аварии на Чернобыльской АЭС. Стоимость экскурсии для иностранцев туда — от $90. Украинцы пока предпочитают городам-призракам Крым и Азовское море. Еще одна идея, которая может пользоваться спросом, — превращение в естественный музей глухих заброшенных сел в Карпатах и на Луганщине: в них можно законсервировать местный быт. На Донетчине привлекательными для приезжих из-за рубежа и местных горожан могут стать ныне заброшенные рабочие поселки, в свое время выросшие вокруг шахт. Разумеется, их надо привести в порядок и восстановить шахтерскую жизнь XIX века. Гигантские деньги для этого не требуются, а доход можно получать долгие годы.

Самые известные города-призраки в мире — это Кадыкчан в Магаданской области, где до 2000 года добывали уголь, Уиттеном в Австралии, откуда выселили всех жителей, когда обнаружили, что асбест, который там добывают, вызывает рак. В шахтерском городе Хамберстоун в Чили брошенные в 60-х годах XX века здания доныне хранят мебель, станки и другое оборудование. В Канадском городе Коди в провинции Британская Колумбия до сих пор стоит офис золотодобывающей компании, окруженный четырьмя брошенными шахтами.

МИНУС 1500: ПРЕЛЕСТИ НИЗКОГО УРОВНЯ

Ближе всего к практическому осуществлению идей индустриального туризма находится Кривой Рог Днепропетровской области. Железорудные шахты не так опасны, как угольные, в них не скапливаются горючие газы и невелика вероятность обвалов. Закрытые рудники, брошенные карьеры, здания и мосты дореволюционной постройки уже стали единицами в новых экскурсионных маршрутах, которые вместе со своими студентами разрабатывает местный ученый — энтузиаст Владимир Казаков, заведующий кафедрой физгеографии и геологии Криворожского педуниверситета. По его словам, законсервированные предприятия Криворожья и действующие шахты по добыче железных руд вполне готовы к приему туристических групп, и организация процесса не требует больших капиталовложений. «На закрытой шахте «Большевик» все клети в рабочем состоянии, просто бери и опускай группу в 20 человек на 1200 метров под землю. Всего-то надо оплатить работу гидов, сменные спецовки, каски, фонарики», — сказал он «Сегодня».

А в период кризиса, когда сокращено количество рабочих смен, любая работающая шахта может стать экскурсионным объектом в перерыве между сменами, а один из подземных электропоездов можно сделать туристическим. Г-н Казаков называет шахту «Родина» — самую глубокую в Европе, где глубина горизонта 1500 метров. Экспериментальная экскурсия в недра «Родины» заняла три часа, включая инструктаж по технике безопасности, переодевание и 90 минут «подземного стажа».

«Опускались на 1325 метров, клеть движется гораздо быстрее, чем лифт многоэтажки, спускается 8 минут, закладывает уши. Штреки до 5 километров длиной — как освещенная пещера, из трещин журчит вода, она в 4 раза соленее, чем воды мирового океана», — с энтузиазмом рассказывает ученый. Внизу можно увидеть, как вагонетки с рудой, которые везет электропоезд, опрокидываются в емкости, которые едут по стволу на поверхность.

Элемент экскурсии — посещение радиологической лаборатории, ну, и вопросы, на которые отвечают шахтные инженеры. Г-н Казаков предполагает, что стоимость экскурсии в шахту может быть около 70 гривен, чтобы окупить затраты.

ЗОВ «КРАСНОГО ПРОФИНТЕРНА»

Проект «Украинский техноленд», который предлагает создание в Донецкой области, в Енакиево (50 км от Донецка), культурного центра на базе закрытых шахт «Юный Коммунар» и «Профинтерн», имеет поддержку в парламенте. Законопроект о его создании одобрили все фракции. Он еще не проголосован, но уже получил положительный отзыв Кабмина, сказал «Сегодня» нардеп от Партии Регионов Валерий Бондик. По плану создателей, центр должен заработать к Евро-2012 и стать туристическим объектом №1 для болельщиков.

Шахта «Юный Коммунар» знаменита тем, что в 1979 году там провели подземный ядерный взрыв для дегазации угольных пластов. После него там на глубине 900 метров образовалась остекленелая капсула, где сосредоточилась радиация. Рассказ об этом станет частью экскурсии в «Техноленд», демонстрировать капсулу не собираются, это более чем опасно. Для спуска предложат другую шахту — «Красный профинтерн». Шахта закрыта, но ствол позволяет спускать туристов на колоссальную глубину — около 1000 м!

«Деньги, которые сейчас тратятся на то, чтобы закрытый объект не разворовали, можно потратить на организацию подземного музея, и еще заработать», — говорит Валерий Бондик. Он считает, проект можно воплотить и в кризисное время.

Пока в Донецке функционируют два объекта промышленного туризма — Артемовский завод шампанских вин и соляная шахта в Соледаре. По словам Валерия Калиушко, директора одной из донецких турфирм, их очень любят посещать иностранные футбольные болельщики, приезжающие в Донецк. А вот свое желание опуститься в настоящую угольную шахту они пока реализовать не могут. В Донецке есть только учебная шахта на базе горного техникума. Ее глубина всего 32 метра. Чтобы организовать хотя бы ее посещение, необходимо договариваться заранее, что не всегда удобно для туристических компаний.

РОДИНА ТЕХНИЧЕСКОЙ РЕВОЛЮЦИИ

В Луганской области считают, что именно их край — родина научно-технической революции. Здесь еще 3000 лет назад выплавляли медь. В урочище Картамыш, на западе области, археологи раскопали горно-металлургический комплекс с плавильными горнами.

Там же с начала ХХ века выпускают знаменитые луганские паровозы, агрегаты которых до сих пор работают в российской глубинке. Уже тогда на Луганщине активно эксплуатировали стационарные телефоны «Эриксон» и бурильные молотки «Сименс».

С 2002 года в области существует идея создания технопарка «Рудник», в местах, где впервые добыли каменный уголь. По мнению автора проекта энтузиаста-краеведа Владимира Авилова, можно восстановить и показывать в театрализованной форме металлургическое производство прошлого века и древности, восстановить первый паровоз и даже имитировать для туристов обвалы и аварии в шахтах. По его мнению, создание такого музея в одном месте дешевле, чем восстановление ряда промышленных объектов. «Можно будет полежать в землянке, одеться в робу, почувствовать атмосферу шахтерского поселка — Нахаловки», — сказал он «Сегодня».

«В условиях кризиса о таких затратах пока говорить неудобно», — сообщил нам замначальника управления культуры и туризма Луганской ОГА Владимир Выборный. По его словам, вскоре в Лутугинском районе откроют для туристов учебную шахту, а проект «Рудник» попытаются включить в план развития туризма Луганской области до 2015 года.

РАБОТА ГИДА ДЛЯ ГОРНЯКА. В польском городе Забже осталась только одна работающая шахта. Шахта-музей «Гвидо» уже несколько лет дает трудоустраивает бывших шахтеров. Они проводят «Забойные экскурсии» под землей. Любопытно, что их язык — шахтерский жаргон на основе местного шленского диалекта.

ПОЛНЫЙ ПРОВАЛ. В районе Кривого Рога площадь провалов приближается к 4000 га. Некоторые заполнены грунтовыми водами. Земля проваливается в пустоты, которые остаются, когда руду вынимают на поверхность. Сюда можно возить туристов, дабы те делали необычные фото.

МЕРТВЫЕ КРАНЫ. «Кто любит живой интересный отдых, тот должен обязательно посетить кладбище кранов в Киеве на Выдубичах!» — пишут об этом месте на интернет-форумах. Пока это — не экскурсионный объект, но энтузиасты все же убеждают охрану пропускать людей с фотокамерами

 ДОМА НА УЛИЦАХ ЛЕНИНА. Дома, построенные в рабочих поселках, пригородах, да и просто вокруг заводов в XIX веке, сегодня нуждаются в бережном отношении. С их помощью можно прикоснуться к индустриальной истории Донбасса, Луганщины и Кривбасса. Это — дом на улице Ленина в Кривом Роге.

ИСТОРИЯ ПШЕНИЧНЫХ МУК. Как рассказал нам руководитель турфирмы «Уникальная Украина» Ярослав Козак, из всех исторических водяных мельниц на реке Рось в Киевской области — только одна действующая. Всем остальным памятникам грозит разрушение от природы и рук вандалов.

СОЛЬ ПОД ЗЕМЛЕЙ. Соляная шахта в городе Соледар глубиной в 280 метров — самый известный украинский объект индустриального туризма. Экскурсия туда стоит 65 гривен. В шахте проводят оперные и симфонические
концерты, установлена пальма Мерцалова, сделанная из каменной соли.

 

В Украине возрождается железнодорожный туризм

http://www.bagnet.org/news/summaries/ukraine/2009-07-01/20329

Пассажирская служба Южной железной дороги в нынешнем году стала возрождать железнодорожный туризм, который был очень популярным в советские времена

Свои проекты и предложения пассажирская служба Южной железной дороги продемонстрировала на международной выставке-презентации «Харьков: партнерство и туризм», рассказали корреспонденту «Багнета» в пресс-службе Министерства транспорта и связи.

Одна железнодорожно-туристическая поездка уже организована для харьковчан

27 июня 2009 года. 90 человек из Харькова осуществили поездку в Полтаву. Экскурсия посвящена 300-летию Полтавской битвы. Харьковские туристы осмотрели выдающиеся памятники Полтавы, посетили Хрестовоздвиженский монастырь, музей Полтавской битвы, редуты, на месте боя шведской и русской армий.

Такие поездки при тесном сотрудничестве с туристическими агентствами происходят на рельсовом автобусе к разным историческим местам Украины. Среди которых музей Ильи Репина в Чугуеве, Спасов Скит (каплица и памятный знак на месте катастрофы поезда императора Александра III), женский монастырь Рождества Пресвятой Богородицы в Козельщине, а также экскурсии по Полтаве и Миргороду.

Как утверждают в пресс-службе Минтранса, преимущества данного вида туризма заключаются в первую очередь в комфорте. Рельсовые автобусы польского производства, на которых ездят харьковские туристы, имеют мягкие сидение, кондиционеры, вакуумный туалет. Кроме того, чтобы посетить в выходные дни исторические места в других городах Украины, харьковским туристам не нужно тратить время на менее комфортные поездки в электричках, автобусах, или на личном автотранспорте.

В ближайшие месяцы пассажирская служба планирует поездки в Славяногорск с посещением Свято Успенской Святогорской лавры, Миргорода с поездкой на Сорочинский ярмарок и Запорожье с экскурсией по городу и двухчасовой прогулкой по Днепру вокруг острова Хортица с посещением этнографического музея запорожского казачества.

24.05.11
 

© 2006-2011 Державна служба туризму і курортів Міністерства культури і туризму України.
Всі права застережено.

Використання матеріалів сайту www.tourism.gov.ua дозволяється за
умови посилання (для інтернет-ресурсів-гіперпосилання) на www.tourism.gov.ua
Урядовий портал | Мiнiстерство культури i туризму України | Надiшли листа

ДП "Національний туристичний офіс"

   klimenko.kiev.ua