This version of the page http://www.tourism.gov.ua/publ.aspx?id=1702 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-24. The original page over time could change.
Державна служба туризму i курортiв : Захист прав туристів : Пояснювальна записка до проекту спільного наказу Державного комітету України з питань регульторної політики та підприємництва та Міністерства культури і туризму України "Про затвердження порядку контролю за додержанням ліцензійних умов провадження умов туроператорської та турагентської діяльності".
   
Пошук

Захист прав туристів

     

Пояснювальна записка до проекту спільного наказу Державного комітету України з питань регульторної політики та підприємництва та Міністерства культури і туризму України "Про затвердження порядку контролю за додержанням ліцензійних умов провадження умов туроператорської та турагентської діяльності".


 

1.       Обґрунтування необхідності прийняття проекту

 

Проект наказу розроблений відповідно до ст. 20 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», Закону України «Про туризм», Закону України «Про захист прав споживачів».

Прийняття зазначеного наказу сприятиме нормативному упорядкуванню правовідносин в галузі туризму шляхом встановлення єдиної процедури здійснення контролю за додержанням ліцензіатами Ліцензійних умов провадження туроператорської і турагентської діяльності.

Чинні на сьогоднішній день положення Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійної діяльності, затвердженого спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Державної туристичної адміністрації України від 14.11.2002 № 121/83, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04.12.2002 за № 942/ 7230, не відповідають реаліям часу, оскільки встановлюють вимоги до здійснення контролю за організаційними формами туризму, а не вимоги до господарської діяльності – туроператорської і турагентської.

Слід зауважити, що чинність цього нормативного акту створює значні перешкоди для господарської діяльності ліцензіатів у галузі туризму, оскільки призводить до неоднозначного трактування питань щодо застосування на практиці його норм, які у значній кількості за формою і змістом не відповідають вимогам Закону України  «Про туризм» та Ліцензійним умовам провадження туроператорської та турагентської діяльності.

Прийняття Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження туроператорської та турагентської діяльності встановлює вимоги до організації перевірок (розділ 2), порядок проведення перевірки, вичерпний перелік документів, що надаються ліцензіатом під час перевірки (розділ 5, 6, 7), порядок оформлення результатів перевірки (розділ 8), рішення про анулювання ліцензій тощо.

Прийняття вказаного регуляторного акту створить необхідну правову основу діяльності органів ліцензування, встановить чіткі прозорі вимоги до туроператорів і турагентів відповідно до Закону України «Про туризм» та інших нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини в галузі туризму.

 

 

2.       Мета і шляхи її досягнення

 

Проект наказу розроблений з метою дотримання принципів державної регуляторної політики, визначення порядку проведення перевірки щодо дотримання ліцензіатами Ліцензійних умов, а також впорядкування діяльності, що здійснюється туроператорами та турагентами, захисту прав та інтересів держави в галузі туризму, споживачів туристичних послуг, туроператорів і турагентів; впровадження дієвого механізму здійснення контролю за організацією обслуговування вітчизняних та іноземних споживачів туристичних послуг, забезпечення рівності прав та законних інтересів всіх суб’єктів туристичної галузі.

 

3.       Правові аспекти

 

Зазначена сфера відносин регулюється Законами України «Про туризм», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про захист прав споживачів», постановою Кабінету Міністрів України від 15.11.2000 № 1698 «Про затвердження переліку органів ліцензування», постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 № 756 «Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності», Ліцензійними умовами провадження туроператорської та турагентської діяльності, затверджених спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства культури і туризму України від 11.09.2007 № 111/55, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.09.2007 за № 1123/14390.

Проект спільного наказу розроблено без урахування відповідних положень актів законодавства Європейського Союзу, оскільки законодавством ЄС окремо не врегульовані питання щодо контролю за додержанням ліцензійних умов провадження окремих видів господарської діяльності. Ці питання окремо визначаються національним законодавством кожної країни − члена ЄС.

Відповідно до п. 4 цього спільного наказу втратить чинність спільний наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Державної туристичної адміністрації України від 14.11.2002 № 121/83 «Про затвердження Порядку контролю за додержанням ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійної діяльності», зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.12.2002 за №942/7230.

 

4.       Фінансово-економічне обґрунтування

 

Реалізація проекту наказу не потребує фінансових витрат з Державного бюджету України.

 

5.       Позиція заінтересованих органів

 

Проект нормативного акту проходить процедуру погодження з заінтересованими органами - Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва та  Міністерством юстиції України.

 

6.       Регіональний аспект

 

Проект спільного наказу не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7.       Громадське обговорення

 

Проект спільного наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства культури і туризму України оприлюднено на офіційних сайтах Міністерства культури і туризму України і Держтуризмкурортів для знайомлення та надання зауважень, пропозицій.

 

8.       Прогноз результатів

 

Реалізація проекту наказу надасть можливість підвищити ефективність державного регулювання діяльності туроператорів та турагентів, забезпечити захист прав та інтересів держави в галузі туризму, захист навколишнього природного середовища, а також забезпечення рівності прав, законних інтересів ліцензіатів.

Результативністю прийняття наказу є унеможливлення створення конфліктних ситуацій, за яких туроператорами і турагентами порушуватимуться права та законні інтереси споживачів туристичних послуг.

Негативних соціально-економічних та інших наслідків у разі прийняття наказу не передбачається.

 

 

 

 

Міністр культури і туризму України                                             В.В. Вовкун

 

24.05.11
 

© 2006-2011 Державна служба туризму і курортів Міністерства культури і туризму України.
Всі права застережено.

Використання матеріалів сайту www.tourism.gov.ua дозволяється за
умови посилання (для інтернет-ресурсів-гіперпосилання) на www.tourism.gov.ua
Урядовий портал | Мiнiстерство культури i туризму України | Надiшли листа

ДП "Національний туристичний офіс"

   klimenko.kiev.ua