This version of the page http://www.tourism.gov.ua/PublicationsList.aspx?id=56 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-24. The original page over time could change.
Туристичні маршрути Туристичні маршрути
   
Пошук

Туристичні маршрути


Туризм та екскурсії – активний засіб пізнання навколишнього світу, формування кругозору, підвищення рівня знань, естетичних і культурних смаків громадян та гостей України, особливо школярів і студентської молоді.

Вони ознайомлюють з історичними, культурними, природними пам'ятками, тисячолітніми сторінками духовності українського народу.

Водночас екскурсії виховують дбайливе ставлення до загальнонародного надбання: пам'яток історії та культури, природних багатств країни.

Запропоновані туристичні маршрути та екскурсії окрім вивчення історичної спадщини дають неоціненну можливість пізнання новітньої України як високорозвиненої соціальної за своєю суттю держави з конкурентоспроможною економічною й демократичною організацією всіх державних інститутів, країною.

Автори - упорядники: Науменко Г. П. - кандидат історичних наук, академік Академії туризму України;

Попович С. І. - кандидат історичних наук. Консультант

 

ПЕРЕДМОВА

Історико-культурна спадщина належить до найцінніших надбань людства. Вона зосереджує в собі кращі здобутки, є золотим скарбом народу. До нерухомих цінностей належать пам'ятки археології, історії, архітектури та містобудування, монументальної скульптури, до рухомих – скарби музеїв, бібліотек, архівів.

Велику роль у процесі прилучення кожної людини та суспільства в цілому до системи загальнолюдських і етнонаціональних цінностей, колективної історичної пам'яті, соціального досвіду попередніх поколінь відіграють екскурсії.

Розроблені туристично-екскурсійні напрями та маршрути передбачають вивчення першопочаткової державності на прикладі унікальних історико-культурних пам'яток. Вони спрямовані на повернення культурно-історичних і туристично-оздоровчих цінностей України для користування всіх громадян держави, створення Всеукраїнської системи туризму та відпочинку для народу, а відтак і сприяння засобами туризму формуванню, поглибленню та втіленню у життя загальноцивілізаційних цінностей: свободи, толерантності, відповідальності, справедливості, поваги, творчості та самореалізації. Маршрути розраховано на чітко визначену тематику:

- національні державотворчі традиції (розселення слов'ян і розвиток етнічних процесів, виникнення й розвиток Давньоруської держави, складання української середньовічної народності);

- традиції національного державотворення у другій половині XVI-XVIII ст. (Козацтво в суспільно-політичних процесах другої половини XV – першої половини XVII ст., боротьба за збереження української автономії);

- потенціал національного відродження України за імперської доби;

- феномен національної радянської державності.

Надзвичайно важливим є розгляд питань, пов'язаних з проголошенням незалежної України: докорінною зміною суспільно - політичного життя, перетворенням директивної економіки в ринкову, подоланням аграрної кризи. Серед найнагальніших – реформування освіти, розвиток фундаментальної та прикладної науки, літератури та мистецтва, зміни в конфесійній палітрі України.

Введення системи туристично-екскурсійних маршрутів передусім у навчальний процес сприятиме поглибленню патріотичного виховання, перш за все школярів і молоді, в основі якого – тисячолітні сторінки історії та духовності українського народу, важливі принципи розвитку нації – гуманізму, подолання непорозумінь, недовіри, а іноді й певної неприязні між представниками різних етнічних груп і регіонів.

Розроблені маршрути допоможуть створити умови для вивчення національної культури та історичної спадщини України, чіткої системи ознайомлення громадян України з історичними, культурними, природними пам'ятками, а також забезпечення гарантованого відпочинку для різних категорій населення.

Туристично-відпочинкова складова має стати важливою компонентою розвитку регіональних культурних центрів з історико-етнографічними назвами "Галичина" (центр – Львів), "Буковина" (Чернівці), "Волинь" (Рівне), "Закарпаття" (Ужгород), "Поділля" (Вінниця), "Полісся" (Чернігів), "Наддніпрянщина" (Запоріжжя), "Слобожанщина" (Харків), "Таврія" (Херсон), "Крим" (Сімферополь).

Саме ознайомлення з неповторним багатовіковим національно-культурним розмаїттям цих територій не тільки сприятиме розширенню знань про окремі етапи та сторінки становлення й розвитку окремих етнографічних груп чи народностей на території України, а й цілком закономірно призведе до створення реального наукового підґрунтя, спрямованого на об'єднання нації. Кожний тематичний напрям має свою структуру, водночас у розробці враховується принцип модульності та комплексності, що дає можливість створення розгалуженої мережі туристичних маршрутів та екскурсій.

У кожному напрямі закладаються основи, що визначають роль, місце і значення тієї чи іншої теми у вітчизняній та світовій історії. Створення туристично-екскурсійних маршрутів проводиться за побудовою траси, способом пересування, за змістом, часом функціонування, за принципом формування групи, тривалістю та за формою організації.

У свою чергу екскурсії класифікуються за тематикою, способом пересування та місцем проведення.

Чисельні туристичні та екскурсійні маршрути (до 1991 р. їх налічувалось в Україні понад 4 тис., а тепер діє біля 1,5 тис.) розраховані на різні категорії туристів: школярів, студентів, науковців, викладачів, членів різноманітних секцій та гуртків, творчих об'єднань, фахівців туристично-екскурсійної галузі.

Моральним обов'язком сучасників перед наступними поколіннями є зобов'язання зберігати свою самобутність, дбати про розвиток культури, охороняти історико-культурну спадщину.

Рекомендовані туристично-екскурсійні напрями дають можливість Україні вийти на широкий інформаційний простір, гідно заявити про себе на міжнародній арені не тільки інформаційно-рекламними засобами, а й конкретними пропозиціями – конкурентоспроможним туристично-екскурсійним продуктом.

Таким чином, розробка та введення в практику діяльності туристичних підприємств і організацій запропонованої системи туристично-екскурсійних маршрутів сприятиме не тільки підвищенню рівня цивілізованості й духовності нашого народу, але й займе вагоме місце у числі пріоритетів України як рівноправного члена світового співтовариства.

Коляда О. І.

    Туристичні маршрути  


 
 
      ДО ВИТОКІВ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

 
      АНТИЧНІ МІСТА ПІВНІЧНОГО ПРИЧОРНОМОР'Я

 
      ПО ДАВНЬОРУСЬКИХ МІСТАХ

 
      СВЯТИМИ МІСЦЯМИ УКРАЇНИ

 
      КОЗАЦЬКИМИ ШЛЯХАМИ

 
      ГЕТЬМАНСЬКІ СТОЛИЦІ

 
      ЗАМКИ ТА ФОРТЕЦІ УКРАЇНИ

 
      ПАЛАЦОВО-ПАРКОВІ АНСАМБЛІ УКРАЇНИ

 
      ТАРАС ШЕВЧЕНКО - ВЕЛИКИЙ СИН УКРАЇНИ

 
      ЛІТЕРАТУРНА УКРАЇНА

 
      НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО УКРАЇНИ

 
      ПРИРОДНІ СКАРБИ УКРАЇНИ

 
      КРИМ ТУРИСТИЧНИЙ

 
      МАРШРУТИ АКТИВНОГО (СПОРТИВНО-ОЗДОРОВЧОГО) ТУРИЗМУ

 


24.05.11
 

© 2006-2011 Державна служба туризму і курортів Міністерства культури і туризму України.
Всі права застережено.

Використання матеріалів сайту www.tourism.gov.ua дозволяється за
умови посилання (для інтернет-ресурсів-гіперпосилання) на www.tourism.gov.ua
Урядовий портал | Мiнiстерство культури i туризму України | Надiшли листа

ДП "Національний туристичний офіс"

   klimenko.kiev.ua