This version of the page http://www.tourism.gov.ua/publ.aspx?id=1698 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-23. The original page over time could change.
Державна служба туризму i курортiв : Захист прав туристів : Аналіз регуляторного впливу проекту спільного наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництвата Міністерства культури і туризму України «Про затвердження порядку контролю за додержанням ліцензійних умов провадження туроператорської та турагентської діяльності»
   
Пошук

Захист прав туристів

     

Аналіз регуляторного впливу проекту спільного наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництвата Міністерства культури і туризму України «Про затвердження порядку контролю за додержанням ліцензійних умов провадження туроператорської та турагентської діяльності»


АНАЛІЗ  РЕГУЛЯТОРНОГО  ВПЛИВУ

проекту  спільного наказу Державного комітету України

з питань регуляторної політики та підприємництва

та Міністерства культури і туризму України

«Про затвердження порядку контролю за додержанням ліцензійних умов

провадження туроператорської та турагентської діяльності»

 

 

1.       Визначення проблеми, яка буде розв’язана шляхом державного регулювання

 

Даний аналіз регуляторного впливу розроблений відповідно до Законів України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", "Про туризм", "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", постанови Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 №1698 "Про затвердження переліку органів ліцензування" та Ліцензійних умов провадження туроператорської та турагентської діяльності, затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства культури і туризму України від 11.09.2007 № 111/55, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.09.2007 за № 1123/14390 (далі-Ліцензійні умови).

Відповідно до ст. 17 Закону України “Про туризм” з метою створення рівних можливостей суб’єктам туристичної діяльності на ринку туристичних послуг та забезпечення захисту прав і законних інтересів громадян, захисту навколишнього середовища, підвищення рівня туристичного обслуговування здійснюється ліцензування туроператорської та турагентської діяльності.

Цей регуляторний акт встановлює державний контроль за додержанням Ліцензійних умов, а також за виконанням організаційних вимог для провадження туроператорської та турагентської діяльності, стандартів, норм і правил щодо здійснення туристичної діяльності.

Прийняття цього регуляторного акту надасть можливість встановлення єдиного порядку здійснення контролю за додержанням Ліцензійних умов у відповідності до норм Законів України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", "Про туризм", "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" та Ліцензійних умов провадження туроператорської та турагентської діяльності, затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства культури і туризму України від 11.09.2007 № 111/55, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.09.2007 за № 1123/14390.

Чинність діючого на сьогоднішній день положення Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійної діяльності, затвердженого спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Державної туристичної адміністрації України від 14.11.2002 № 121/83, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04.12.2002 за № 942/ 7230, не відповідають реаліям часу, оскільки встановлюють вимоги до здійснення контролю за організаційними формами туризму, а не вимоги до туроператорської та турагентської діяльності.

 

 

 

2.       Цілі державного регулювання

 

     Основними цілями державного регулювання є здійснення контролю за додержанням Ліцензійних умов суб’єктами туристичної діяльності.

Цілями державного регулювання також є:

·          захист прав та інтересів держави в галузі туризму;

·          захист прав споживачів туристичних послуг, туроператорів та турагентів;

·          впорядкування діяльності, що здійснюється туроператорами і турагентами;

·          ліквідація перешкод у здійсненні діяльності, пов’язаної з наданням  туристичних послуг;

·          посилення впливу на суб’єктів господарювання в галузі туризму, з метою підвищення рівня туристичного обслуговування;

·          встановлення єдиного порядку здійснення контролю за додержанням Ліцензійних умов;

·          сприяння відновленню та розвитку туризму в Україні, з метою стимулювання відвідування України іноземними туристами.

 

 

 

3.       Визначення альтернативних способів досягнення встановлених цілей та аргументи щодо переваги обраного способу

 

                В даному випадку вбачається за можливе визначити два альтернативні способи досягнення встановлених цілей.

   1. Залишити існуючий Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійної діяльності.

Слід зауважити, що чинність цього нормативного акта створює значні перешкоди для господарської діяльності ліцензіатів у галузі туризму, оскільки призводить до неоднозначного трактування питань щодо застосування на практиці його норм, які у значній кількості за формою і змістом не відповідають вимогам Закону України  «Про туризм» та Ліцензійним умовам.

Чинні на сьогоднішній день положення Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійної діяльності, затвердженого спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Державної туристичної адміністрації України від 14.11.2002 № 121/83, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04.12.2002 за № 942/ 7230, не відповідають реаліям часу, оскільки встановлюють вимоги до здійснення контролю за організаційними формами туризму, а не вимоги до туроператорської та турагентської діяльності.

У зв’язку із введенням в дію Ліцензійних умов виникла нагальна необхідність прийняти новий Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов суб’єктами господарювання в галузі туризму, який буде цілком відповідати діючому законодавству в галузі туризму.

2. Другим способом досягнення зазначених цілей є прийняття Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження туроператорської та турагентської діяльності.

Прийняття вказаного регуляторного акту створить необхідну правову основу діяльності органів ліцензування, встановить чіткі прозорі вимоги до туроператорів і турагентів відповідно до Закону України «Про туризм» та інших нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини в галузі туризму, сприятиме нормативному упорядкуванню правовідносин в галузі туризму шляхом встановлення єдиної процедури здійснення контролю за додержанням ліцензіатами Ліцензійних умов.

Перевагами прийняття даного регуляторного акта є:

·         приведення нормативно-правових актів у відповідність до принципів державної регуляторної політики та міжнародних стандартів;

·         визначення порядку проведення перевірки дотримання ліцензіатами Ліцензійних умов;

·         забезпечення захисту прав споживачів туристичних послуг ;

·         забезпечення захисту прав суб’єктів туристичної діяльності.

 

4.       Описання механізму, який пропонується застосувати для розв’язання визначеної проблеми

 

Прийняття спільного наказу щодо порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов дозволить встановити єдині вимоги до суб’єктів господарювання та відтворити законодавчо встановлений механізм оформлення актів перевірки додержання Ліцензійних умов цими суб’єктами.

Проект спільного наказу  дозволить удосконалити механізм проведення перевірок господарюючих суб`єктів в галузі туризму, що дасть можливість посилити контроль за додержанням Ліцензійних умов.

Прийняття даного акта надасть можливість особам, що здійснюють господарську діяльність в галузі туризму, чітко дотримуватись вимог чинного законодавства України.

Доведення  інформації про даний регуляторний акт до відома суб’єктів господарювання в галузі туризму дасть можливість в повній мірі впровадити дане рішення у життя.

 

5.       Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

 

Досягнення визначених цілей прийняття регуляторного акту забезпечується шляхом запровадження ряду норм, що визначають контроль за провадженням туроператорської та турагентської діяльності та впорядковують діяльність суб’єктів туристичної діяльності.

Прийняття акту буде сприяти належному виконанню договірних зобов‘язань та виконанню функцій покладених на суб’єктів господарювання в галузі туризму, що дасть змогу підвищити рівень туристичного обслуговування та надання якісних туристичних послуг.

 

6.       Визначення очікуваного результату прийняття регуляторного акта

 

Запропонований регуляторний акт стосується інтересів держави, суб’єктів господарювання, громадян (споживачів туристичних послуг).

 

Категорія суб’єктів , на які впливає проект рішення:

Сфера інтересів держави

Вигоди

Витрати

1.Досягнення цілей передбачених

п. 2 цього Аналізу.

2.Реалізація державної політики щодо наближення стандартів провадження туроператорської та турагентської діяльності до загальноєвропейських.

3.Позитивний імідж держави Україна на міжнародній арені.

1.Витрати, пов’язані з адмініструванням регуляторного акту та його тиражуванням:

     - на проведення відстежень результативності дії регуляторного акту.

     -  на оплату праці працівників органів влади, що контролюють виконання вимог регуляторного акту

Сфера інтересів суб’єктів господарювання

Вигоди

Витрати

1.Прозорість та впорядкованість механізмів отримання  документів дозвільного характеру.

2.Досягнення цілей передбачених п. 2 цього Аналізу.

3.Виключення ситуацій, пов'язаних з можливими корупційними діями, неофіційними витратами суб'єктів господарювання.

1.Додаткових витрат немає (чинні на сьогодні витрати, пов’язані з отриманням  документів дозвільного характеру не змінюються).

Сфера інтересів громадян

Вигоди

Витрати

1.Покращення та збільшення можливості вибору якісних послуг, що надаються господарюючими суб‘єктами.

Не передбачається

 

7.       Обґрунтування запропонованого строку чинності регуляторного акта

 

Строк дії запропонованого регуляторного акта — необмежений, що співвідноситься з цілями його прийняття та необхідністю постійного нагляду при здійсненні контролю за дотриманням Ліцензійних умов суб’єктами туристичної діяльності.

 

8.       Визначення показників результативності регуляторного акта

 

Основними критеріями, за якими оцінюватиметься результативність реалізації акта є:

·          розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, пов`язаних з дією акта;

·          кількість суб`єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акта;

·          розмір коштів і часу, що витрачатимуться суб`єктами господарювання та/або фізичними особами, пов`язаними з виконанням вимог акта;

·          рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основними положеннями акта;

·          приведення діяльності суб’єктів туристичної діяльності у відповідність до принципів державної регуляторної політики;

·          реалізація туроператорами та турагентами якісного туристичного продукту споживачам туристичних послуг.

·          підвищення прозорості діяльності осіб, що здійснюють господарську діяльність в галузі туризму;

·          захист прав та законних інтересів споживачів туристичних послуг;

·          покращення показників господарської діяльності в галузі туризму;

·          підвищення прозорості діяльності осіб, що здійснюють господарську діяльності в галузі туризму.

Прийняття Проекту регуляторного акта надасть можливість особам, що здійснюють господарську діяльність в галузі туризму, чітко дотримуватись вимог чинного законодавства України в галузі туризму.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта – вище середнього, оскільки проект регуляторного акта розміщено на сайті Міністерства культури і туризму України та Державної служби туризму і курортів.

 

9.       Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

 

В процесі відстеження результативності впровадження регуляторного акту будуть досліджуватися та вивчатись наступні показники:

1. Кількість звернень суб’єктів господарювання, громадян з метою одержання інформації;

2. Рівень поінформованості юридичних та фізичних осіб-підприємців з основними положеннями регуляторного акту.

Базове відстеження результативності даного регуляторного акту буде проведено до набрання чинності регуляторного акта розробником цього проекту шляхом збору пропозицій та зауважень та їх аналізу.

Повторне відстеження результативності даного регуляторного акту буде проведено через рік з дня набрання ним чинності.

Періодичні відстеження результативності цього регуляторного акту здійснюються раз на кожні три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта.

Аналіз регуляторного впливу підготовлено Державною службою туризму і курортів Міністерства культури і туризму України.

 

 

 

Міністр культури і туризму України                                              В.В.Вовкун

 

23.05.11
 

© 2006-2011 Державна служба туризму і курортів Міністерства культури і туризму України.
Всі права застережено.

Використання матеріалів сайту www.tourism.gov.ua дозволяється за
умови посилання (для інтернет-ресурсів-гіперпосилання) на www.tourism.gov.ua
Урядовий портал | Мiнiстерство культури i туризму України | Надiшли листа

ДП "Національний туристичний офіс"

   klimenko.kiev.ua